Madzia dostarczyła do domu reklamówkę wiśni i drugą reklamówkę pełną czerwonych porzeczek. Z zaleceniem: rób nalewki! Takich rzeczy to mi dwa razy nie trzeba powtarzać. Tym bardziej, że wiśnie były już wydrylowane, więc jakoś tak bardzo dużo pracy nie miałem. Bo Madzia była u kumpla na działce i wędzili tam całe tony mięsa. No, tony może nie, może trochę(...)zastać, damy radę. Lodówki pełne przetworów, wszelakich słoików, mięs, kiełbas, szafa trzeszczy w szwach pod naporem nalewek. Tak, mamy co jeść i co pić :) Tak więc teraz miałem do zrobienia jeszcze dwie nalewki, ale finalnie wyszły trzy. Zrobiłem tę właśnie wiśniową, zrobiłem z czerwonej porzeczki i jeszcze trochę owoców mi zostało. Pomyślałem więc, że dobrym pomysłem będzie zrobić
Marder&Marder ManufactureCzerwone porzeczki nigdy nie były moimi ulubionymi owocami. Kwaśne, z irytującymi pestkami, nie przepadam za nimi. Ale do ciasta i na nalewkę porzeczkową nadają się doskonale. Porzeczkówka ma śliczny kolor i lekko kwaskowy, wyraźny smak soczystych owoców. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazaczynamy robić przetwory. U mnie po truskawkach przychodzi pora na porzeczki. Z reguły robię z nich galaretkę i dżem. W tym roku nastawiłam też nalewkę. Dziś zapraszam Was na dżem z czerwonej porzeczki. W chłodnych miesiącach będzie pysznym dodatkiem do naleśników, tostów czy też do dań mięsnych - drobiu, dziczyzny czy wieprzowiny. Parę słów o czerwonej(...)ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Dżem z czerwonej porzeczki Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 1000 g czerwonej porzeczki 700 g cukru Wykonanie : Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy do płaskiego rondla
Kulinarne przygody Gatitywódka czysta czerwona koniczyna suszona kwiatki cukier Normalnie cukru nie powinno się dodawać do takiej nalewki ale taka mi bardziej smakuje Koniczynę wsypujemy do słoika (cały słoik) zalewamy wódką do pełna i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tyg.. od czasu do czasu mieszamy. Na kolejne dwa tyg dosypujemy cukier i tu będzie pytanie "Ile" ale odpowiedzi
Gotowanie jest łatwesię uginają od tych czerwonych kwaskowych kuleczek. Jak co roku robię z nich nalewkę, galaretkę i dżem, no i oczywiście sernik na zimno! Tym razem postanowiłam nieco zmienić jego recepturę i podzieliłam masę na dwie części, do jednej dodałam zmistyfikowaną świeżą bazylię. Wyszło przepysznie, zachęcam Was do wypróbowania! Parę słów o czerwonej porzeczce Dzięki bogatemu składowi(...)też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną
Kulinarne przygody Gatityowoców głogu, które są już dojrzałe i dyndają sobie na gałązkach, w ogromnych ilościach. Są znakomitym, naturalnym surowcem do wyrobu syropów, konfitur, galaretek, octów smakowych lub nalewek w brązowo-czerwonych kolorach.Owoce zawierają flawonoidy, które po spożyciu rozszerzają naczynia krwionośne, a przez to usprawniają pracę układu krążenia, serca i mózgu. Głóg jest uważany za silny, naturalny lek nasercowy(...)tego, nalewki sporządzane z niego powinny być spożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru. Podstawowa wersja nalewki z głogu:Składniki:1 kg owoców głogu,1 l spirytusu,1 l wody
SzczyptaSmaQautorskimi. Mieliśmy trochę czerwonych porzeczek i trochę wiśni. Nie za wiele, akurat nam zostało z robienia innych nalewek. Pomyśleliśmy więc, że można w sprytny sposób połączyć te owoce i zrobić coś fajnego z tego. Kwaskowe porzeczki, słodko-kwaśne wiśnie i nieco korzennych przypraw. A do tego miód. Myślimy, że takie połączenie zadowoli wszystkich fanów domowych nalewek. Powinno zadowolić(...)naprawdę fajna rzecz z tego wyszła. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 400 g wydrylowanych wiśni 650 g czerwonej porzeczki 500 ml spirytusu 95% 200 ml wody 500 g miodu 5 goździków 1 laska cynamonu Porzeczki i wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy
Marder&Marder Manufactureciepło oprószone cukrem pudrem z sosem malinowy. składniki na sos malinowy: 200 g świeżych malin lub mrożonych 50 g cukru opcjonalnie w wersji dla dorosłych: 50 ml czerwonego wytrawnego wina lub nalewki malinowej wykonanie: Maliny wraz z cukrem (opcjonalnie alkohol) przekładamy do rondelka i gotujemy, aż powstanie sos. (inspiracja przepisu z kuchni Lidla) Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniabyłam piękna i młoda to często robiłam domowe likiery o wszelakich smakach, gdyż lubiłam je też pić. Obecnie wolę napić się czerwonego wina musującego, a nalewki i likiery gromadzić w barku. Teraz Piotrek przygotowuje domowe nalewki i słodkie likiery, którymi potem częstuje naszych gości. Niedługo Święta Bożego Narodzenia, można będzie poczęstować gości kieliszeczkiem czegoś mocniejszego. Dlatego dzisiaj podam przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętruskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło(...)cukrem i likierem malinowym. 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej Owoce umyć, odszypułkować i osuszyć. 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki Na podpieczony i wysmarowany czekoladą spód do tarty wyłożyć truskawki pokrojone w grubsze plastry. Wolne przestrzenie wypełnić
Moja DelicjaNalewka z truskawek – to pomysł na zamknięcie lata w napoju wysokoprocentowym. Nalewka ta ma obłędnie piękny czerwony kolor i pyszny smak. Niecierpliwi mogą się nią zacząć delektować już po miesiącu, ale warto odczekać jednak 2-3 miesiące na uzyskanie pełni smaku tej nalewki truskawkowej . Koniecznie przetestuj nasz sprawdzony przepis na nalewkę truskawkową , a nie pożałujesz! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nalewka
Kulinarne Przebojeróżne sposoby. Robię nalewkę , różne dżemy, kompoty, a także część mrożę. Poniżej znajdziecie kilka linków z porzeczkowymi przepisami. A ponieważ ostatnio wypatrzyłam u Anitki z bloga Od A do Z gotuj pyszny i bardzo prosty serniki na zimno, postanowiłam zrobić nam taki właśnie deser. Zmieniłam tylko owoce i zamiast czarnej użyłam czerwonej porzeczki. Mój sernik(...)też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną
Kulinarne przygody Gatitykostkę melona 3 nektarynki kilka truskawek sok z limonki 1/2 szklanki pół słodkiego czerwonego wina opcjonalnie 1/2 szklanki wiśni z nalewki listki świeżej melisy Wykonanie: Arbuza i melona wkładamy do szklanej miski, wlewamy sok z limonki i czerwone wino, dodajemy wiśnie. Z nektarynek usuwamy pestkę i kroimy w kostkę, truskawki kroimy na ćwiartki, dodajemy do pozostałych owoców
Kulinarne przygody Gatityopisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy, by nalewka dojrzała. N alewka ta jest aromatyczna, delikatnie rozgrzewająca, ma ładny czerwony kolor. R ada : Zamiast imbiru możesz dodać do nalewki laskę wanilii lub kilka nasion kardamonu. Wtedy nalewka będzie mieć trochę inny aromat. Warto po eksperymentować np. każdego roku zrobić nalewkę z innym dodatkiem
Przepisy i porady kulinarneZnalazłam w zamrażalniku woreczek z czerwonym agrestem, który dostałam latem od mamy i postanowiłam przygotować nalewkę. Nie spodziewałam się uzyskania tak pięknego koloru. A sama nalewka wyszła bardzo smaczna, nie za słodka i nie za mocna. Powstała przez przypadek i okazała się hitem. Lubię takie niespodzianki! Składniki: • 6 szklanek
To co kocham