nalewka z czerwonej - 319 przepisów (strona:4/22)

Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 115

rzadkie mikroelementy takie jak: mangan, którego niedobór może powodować osteoporozę; bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu oraz żelaza oraz jod, wpływający na prawidłową pracę układu hormonalnego. Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g) Wartość energetyczna - 65 kcal Białko ogółem - 1.4 g Tłuszcz - 0.20 g Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37) Błonnik - 4.3 Wapń - 33 mg Żelazo(...)ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką Czas przygotowania:  60 minut Proporcje  na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 60 g masła 1 jajko

Kulinarne przygody Gatity
Ratafia – nalewka owocowa 171

rodzaju jak i ilości dodanych owoców czy ich słodkości. Na blogu opisuję jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy. Nie ma ścisłego przepisu(...)owoce, zasypujemy cukrem i zalewamy wódką lub spirytusem tak, aby przykrył warstwę owoców. Przyjmuje się, że dajemy ok 500 g cukru na 1 kg owoców. Jeśli lubicie mniej słodkie nalewki, dajcie 400 g. Jako pierwsze idą zwykle już w czerwcu, truskawki. W miarę pojawiania się kolejnych owoców, uzupełniamy nimi słój i ponownie zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Słój odstawiamy

Mieszam w Garnku
Nalewka z jagód goji na miodzie 150

Jagody goji są uważane za najzdrowsze owoce świata, nazywane są czerwonymi diamentami. Spożywanie ich ma zapewnić długie i zdrowe życie. Tak więc codzienna dawka nalewki z owoców goji zapewni nam solidna dawkę antyutleniaczy, minerałów, witamin i wielu innych składników :) Moje owoce jagód goji pochodzą od sprawdzonego sprzedawcy, czyli od Owocowego Raju :).Składniki na nalewkę: 30 dag suszonych jagód goji

Apetyczna babeczka
Sok z aronii z dodatkiem czerwonej porzeczki 390

się do ziemi. Nie każdy ją lubi, bo jest dosyć cierpka, ale ja osobiście uwielbiam, a cierpki smak przełamuję niewielkim dodatkiem czerwonej porzeczki czy jabłek. Dzisiaj zapraszam na pyszny soczek, a już niebawem, na dżemik i nalewkę z tych pysznych owoców. Składniki na  5 litrowych słoików: 5 kg aroni 0,5 kg czerwonej porzeczki

Gosia gotuje
NALEWKA Z PORZECZEK (CZERWONEJ I CZARNEJ) 156

zwykle nastawiając nalewkę nie kierowałam się jakimiś konkretnymi proporcjami. Zawsze robię "na oko" próbując po zalaniu owoców alkoholem jej słodycz. Bo wiadomo, że procentów nalewka nabierze z czasem ... 😉 Składniki: ok 1 kg porzeczek: czerwonej i czarnej ok 500 ml wódki ok 250 ml spirytusu ok 500 g cukru Wykonanie:  Umyte i pozbawione ogonków porzeczki wsypujemy do dużego(...)owoce zalewamy wódką i spirytusem w dowolnej konfiguracji ilościowej 😊.  Alkohol powinien zawsze przykryć nasze owoce. Słój zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe, jasne miejsce.  Po dwóch miesiącach nalewkę możemy przefiltrować (ja wykorzystuję w tym celu papierowych filtrów do kawy), opcjonalnie dodać cukier do smaku i rozlać do butelek

Walijskie Pichcenie
Damska wódka. NALEWKA PIGWOWA. 191

słodkie, czyli nalewki, likiery czy też drinki wszelakiej maści. Reasumując, każdy alkohol inny niż czysta wódka. Nie piję alkoholu. Paradoks, nie? Niepijąca, co robi nalewki i likiery. Tak, właśnie tak. Nie piję żadnego alkoholu prócz czerwonego, wytrawnego wina i to jeszcze muszę mieć naprawdę ochotę.  Jednak lubię bawić się w eksperymentu nalewkowe, których efekty sprawdzam  na bliskich - rodzinie

W kuchni Karmel-itki
Nalewka żurawinowa 117

Niezbyt to żurawinowy kolor nalewki. Wynika to z tego, że jej przygotowanie zajęło mi jedynie 3 miesiące natomiast by uzyskać piękny, czerwony kolor alkohol musiałby się moczyć z owocami minimum pół roku. Nie mniej jednak smak jest bardzo żurawinowy a sama nalewka wyborna. Bardzo ją lubię ze względu na ten słodko- kwaśny smak. Składniki (około 550 ml nalewki

Mango Papaja
Kruche ciasteczka - kwiatki 187

Niedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę

Salonik smaków
Żurawinówka zdrowotna nalewka z owoców żurawiny. 117

Część cukru możesz zastąpić delikatnym miodem np. wielokwiatowym lub rzepakowym.    N alewka ta ma ładną czerwoną barwę , dlatego pięknie prezentuje się w ozdobnej karafce, butelce,  jej smak jest lekko kwaskowaty, orzeźwiający.     P amiętaj :   Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze

Przepisy i porady kulinarne
Grzane wino (grzaniec) z wiśniówką 93

Aromatyczny, rozgrzewający grzaniec to świetny pomysł na zimowe wieczory. Najlepiej przyrządzić go samemu, gdyż eksperymentując z przyprawami korzennymi, a także owocami i nalewkami możemy stworzyć swój ulubiony smak. SKŁADNIKI: 0,75l wina czerwonego (półwytrawne lub półsłodkie wg gustu) 100ml wiśniówki (opcjonalnie żubrówki) laska cynamonu ½ laski wanilii kilka goździków kawałek kory cynamonu 1-2 anyże gwieździste 2 plasterki pomarańczy + do serwowania

Pyry na Gaz
Nalewka dereniówka ( z odrobiną aronii ). 118

przefiltrowany płyn z pozostałym płynem. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z nalewką odstaw w chłodne i ciemne miejsce jeszcze na co najmniej pół roku.   N alewka ta ma ładny dość ciemno czerwony kolor ( dzięki aronii ), w smaku jest lekko cierpka, oraz przyjemnie kwaskowata z nutą miodu.     R ada : Możesz

Przepisy i porady kulinarne
Różowiutka nalewka z granatu 201

już mamy pełnię szczęścia)) Zapraszam na kieliszeczek nalewki z ziaren granatu, doskonale rozgrzewającej w chłodne wieczory.  (Przepis jest moją improwizacją) Różowiutka nalewka z granatu • 2/3 duże, dojrzale granaty- nigdy zepsute ( owoce muszą mieć mocno czerwone i słodkie pestki) • ¾ l wódki • 100g cukru • laseczka wanilii • w zależności od gustu (2 goździki, 1 ziarno kardamonu, kora cynamonu) Granaty myjemy(...)miąszu. Ziarna granatu zalewamy w litrowej butelce wódką( butelka powinna być wyparzona i osuszona), dodajemy cukier, przekrojana laseczkę wanilii, ulubione przyprawy (u mnie 2 goździki) i szczelinie zamykamy. Odstawiamy nalewkę w słoneczne miejsce na około 30/40 dni, aby nabrała mocy. Co kilka dni potrząsamy butelką, aby cukier dobrze się roztopił. Po tym czasie przecedzamy nalewkę przez bardzo gęste sitko

Mia Cucina Sofieta
Quinoa i gulasz z sarny na niedzielny obiad 128

szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim) świeży rozmaryn jałowiec liść laurowy słodka wędzona papryka w proszku pieprz sól 50 ml oliwy z oliwek 2 małe czerwone cebule 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego Wykonanie: Kawałki sarniny myjemy, osuszamy, w razie(...)potrzeby oczyszczamy z błon,  a następnie marynujemy w nalewce z czosnku niedźwiedziego, rozmarynie, jałowcu i liściach laurowych, dodajemy połowę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sarnę zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień  wyjmujemy mięso z marynaty, mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i dusimy pod przykryciem na oliwie z oliwek do miękkości. W czasie duszenia

Quinoa Raz!
Nalewka śliwkowa 136

odkie śliwki węgierki zalane alkoholem tworzą czerwony gęsty likier. Im bardziej dojrzałe owoce tym słodszy ma smak i mocniejszą barwę. Składniki: Na każdy kilogram śliwek bez pestek Kilogram cukru Litr wódki 40% W butelce z ciemnego szkła mieszamy(...)liwki (bez pestek). Nakrywamy gazą a następnego dnia zalewamy wódką. Odstawiamy na 3 - 6 miesięcy a następnie filtrujemy. Nalewka na zdjęciu ma dopiero miesiąc ale już wspaniale smakuje

prawdziwe jedzenie
Przepisy na domowe przetwory 320

cukrzeMaliny w cukrzeMaliny w syropieTruskawki w cukrzeGruszki w słodkiej zalewieCzarne porzeczki w cukrze na przeziębienieBrzoskwinie w syropieMorele w syropieWiśnie w syropieWiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie SokiSok malinowy  Sok wiśniowySok winogronowySok z czarnej porzeczkiSok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYWSałatki:Buraczki z paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka z cukinii

Kuchnia domowa Ani