nalewka z czerwonej - 319 przepisów (strona:12/22)

Sałatka z rukoli, malin i brzoskwini z sosem miodowo-musztardowym 183

łyżek oliwy sól, pieprz Sałata Garść rukoli 1/3 główki sałaty masłowej 100 g malin 1/2 brzoskwini 1 op. mozzarelli 1 mały ogórek po 5 sztuk pomidorków żółtych i czerwonych Sposób przygotowania Sos Do słoiczka wkładamy musztardę, miód i ocet. Zakręcamy i wstrząsamy. Dodajemy sól, pieprz i oliwę. Zakręcamy i wstrząsamy. Sałata Składniki sałatki myjemy, odsączamy wrzucamy do miski, jeśli(...)Podajemy z sosem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-rukoli-malin/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z rukoli, malin i brzoskwini z sosem miodowo-musztardowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pasta paprykowa z bakłażanem do słoików na zimę 142

Aromatyczna, zaskakująca smakiem pasta paprykowa z bakłażanem. Idealna do wędlin, pasztetów, serów pleśniowych typu camembert czy do lasagne. Sprawdzi się też dobrze w zimnych i gorących

Marder&Marder Manufacture
Kapusta czerwona z jabłkami i żurawiną 87

średnia kapusta czerwona, 4 twarde jabłka, 200 g żurawiny suszonej, 3- 4 łyżki oleju, sól, sok z cytryny, cukier Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Włożyć do garnka, zalać 200 ml gorącej wody i dodać olej. Gotować pod przykryciem 20 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty jabłka i żurawinę(...)żurawinę można namoczyć 20 minut w nalewce z żurawiny). Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem.   zastawa

królestwo garów
Sycąca zupa z młodych warzyw i soczewicy 188

dodajcie do wrzątku. Drukuj Zupa z młodych warzyw z soczewicą Pyszna, sycąca zupa Składniki 3 szt marchewki 1 szt pietruszki 4 szt łodygi selera 1/2 szt selera 2/3 szkl. czerwonej soczewicy 3 szt ziemniaków 3 l wody lub wywaru sól, pieprz, majeranek do smaku Wykonanie Warzywa z wyjątkiem ziemniaków, nie obieramy i kroimy w półplasterki Wrzucamy na wrzątek(...)pokrojone ziemniaki i soczewicę. Gotujemy do miękkości doprawiamy do smaku. Artykuł Sycąca zupa z młodych warzyw i soczewicy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Konfitura z pigwowców – kuchnia podkarpacka 115

Zawierają wiele antyoksydantów. Ze względu na kwaśny smak soku z pigwowców najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania syropów do herbaty, ale też i jako dodatek aromatyzujący do nalewek. W medycynie ludowej wyciągu z pestek pigwowca używano do leczenia zapalenia spojówki i uczucia zmęczonych oczu. Duża zawartość pektyny w owocach pigwowca, szczególnie w pestkach, sprawia że doskonale nadają się

Trzeci talerz
Pasta z makreli wędzonej i sera białego 119

gustom A Wy jakie pasty lubicie najbardziej i jakie jedliście jako dzieci? Drukuj Pasta z makreli wędzonej i sera białego Składniki 1 średnia makrela wędzona 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej cebuli 100 g sera półtłustego sól, pieprz 2 łyżki keczupu 1 łyżka oliwy (opcjonalnie) Sposób przygotowania Makrelę obieramy, wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki pokrojone. Ser biały(...)suchy, to dodajemy oliwę. Mieszamy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-makreli-wedzonej-sera-bialego/ MieszamWGarnku   Artykuł Pasta z makreli wędzonej i sera białego pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sałatka z awokado, pomidorów i ogórka z sosem miodowym 198

wymiesza\u0107.\r","Pola\u0107 warzywa sosem."]} Drukuj Sałatka z awokado, pomidorów i ogórka z sosem miodowym Składniki 1 awokado 2 pomidory 1 średni ogórek zielony 1 mała czerwona cebula Sos 1/4 szkl. oliwy 1 łyżeczka musztardy (miałam musztardę mango) 1 łyżeczka miodu sok z połowy limonki sól, pieprz, zioła do sałatek Sposób przygotowania Warzywa pokroić w kostkę, cebulę(...)wymieszać. Polać warzywa sosem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-z-awokado-pomidorow-i-ogorka-z-sosem-miodowym/ MieszamWGarnku Artykuł Sałatka z awokado, pomidorów i ogórka z sosem miodowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ziołowa nalewka przeciwgrypowa. 138

owocu róży 5 g owocu głogu 5 g kwiatu słonecznika 5 g korzenia lubczyku 5 g pędów sosny 10 g liści szałwii 1 l alkoholu 70 % 3/4 l wytrawnego czerwonego wina gronowego 100 g miodu ( najlepiej lipowego )   Sposób wykonania :   W szystkie zioła wymieszaj razem, wsyp do czystego słoja, zalej alkoholem i winem, wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij(...)wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub gęste sitko. Do otrzymanego płynu dodaj miód, wymieszaj dokładnie, aby miód się rozpuścił. Nalewkę rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze w ciemne miejsce

Przepisy i porady kulinarne
Surówka z kapusty kiszonej z porem, marchewką i papryką 115

wyciskamy.\r","Dodajemy cukier i oliw\u0119.\r"]} Drukuj Surówka z kapusty kiszonej z porem, marchewką i papryką Składniki 200 g kapusty kiszonej 1 średni por 1 jabłko 1/2 czerwonej papryki 1 średnia marchewka szczypta cukru i soli 2 łyżki oliwy kminek (opcjonalnie) Sposób przygotowania Jeśli kapusta jest "długa", kroimy ją na krótsze fragmenty. Jabłko i marchewkę ścieramy(...)Dodajemy cukier i oliwę. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-kiszonej-porem-marchewka-papryka/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z kapusty kiszonej z porem, marchewką i papryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Watermelon mojito 145

oraz lód. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotowego drinka udekoruj gałązką mięty oraz trójkątem arbuza. Drinka serwujemy mocno schłodzonego. Artykuł Watermelon mojito pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Nalewka ziołowa na czerwonym winie ( na kaszel ). 117

kwiatu bzu czarnego, liścia podbiału, ziela szałwii, ziela szanty, korzenia arcydzięgla, korzenia lukrecji, korzenia lubczyku, owocu maliny, owoców dzikiej róży, owocu głogu, pąków sosny 0,75 l wina gronowego czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego 0,5 l alkoholu 70 % 1/2 szklanki miodu  Sposób wykonania :   W szystkie zioła ( możesz kupić w aptece lub sklepach zielarskich )  wsyp do słoja, zalej(...)ciepłe i ciemne miejsce ( np. szafka kuchenna ). Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną. Do nalewki dodaj miód, wymieszaj, aby się rozpuścił. Płyn rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ) , szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z trunkiem odstaw jeszcze na miesiąc

Przepisy i porady kulinarne
Słowacki Raj i dwa dania górskie - clafoutis i kasza ze skwarkami 140

Jest to idealne jedzenie, które można przygotować sobie wcześniej. Oryginalnie clafoutis to deser z owoców, tak i ja zrobiłem, tyle, że nie z tych słodkich :) Składniki: - groszek konserwowy - fasola czerwona z puszki - mąka - woda - proszek do pieczenia Wykonanie: Groszek i fasolę wrzucamy do miski. Zasypyjemy mąką i dolewamy wody. Chodzi o to, żeby ciasto służyło zaledwie jako lepik, czyli(...)mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pół godziny. Wieczorem trzeba było się rozgrzać. Idealny do tego był lokalny trunek TATRATEA. To, jak sama nazwa wskazuje, nalewka herbaciana, ale występuje w wielu ciekawych smakach. Mój ulubiony zbójnicki, czyli zioła z malinami. Moc - 72% :) Tego dnia poznaliśmy Roberta z Rzeszowa, który jest mistrzem w wyrabianiu domowych alkoholi

Kryzysowa Książka Kucharska
Kompot z rabarbaru 101

Teraz jest czas rabarbaru, postanowiłam więc ugotować wiosenny kompot. Z dzieciństwa pamiętam taki mieszany z jabłkami lub porzeczkami. Mój ma smak korzenny i

To co kocham
Pasta paprykowa do słoików na zimę 129

Na zimę stulecia jesteśmy przygotowani. Przetworów mamy tyle, że musieliśmy dodatkową lodówkę kupić żeby je wszystkie zmieścić. I dobrze, zimą będziemy jeść smakołyki, a wy będziecie

Marder&Marder Manufacture
Pasta z jajek i awokado 183

pierwszy, ale na pewno nie ostatni Drukuj Pasta z jajek i awokado window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 dojrzałe awokado 2 jajka na twardo pół papryczki chili 1/2 cebulki czerwonej 2 łyżki gęstego jogurtu sok z połowy cytryny sól, pieprz kolendra, bazylia Wykonanie Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka rozdrabniamy dowolnym sposobem. Mieszamy jajka(...)pieprzem. Dodajemy kolendrę i bazylię. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-jajek-awokado/ BosowKuchni     Artykuł Pasta z jajek i awokado pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku