może być dla wielu z nas nieprzyjemny, to dla własnego zdrowia warto go jednak stosować. Zanim jednak podam Wam przepis na domowy syrop z czosnku (czy jak kto woli nalewkę czosnkową) opiszę w wielkim skrócie tę nadal nie docenianą roślinę - niecierpliwi mogą ten fragment pominąć :) Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych, a informacje o jego stosowaniu pochodzą(...)jałowca, ziarna kolendry lub kawy, albo pijąc mleko. Podobny efekt uzyskamy poprzez ssanie cukierków mentolowych lub goździkowych. W Prowansji (Francja) jako skuteczne antidotum na zapach czosnku poleca się picie czerwonego wina i jedzenie sera. Domowy syrop z czosnku Domowy syrop z czosnku - naturalny antybiotyk, który każdy może przygotować. W 1971 roku w jednym ze zburzonych klasztorów tybetańskich znaleziono
Cztery Fajerymoże być dla wielu z nas nieprzyjemny, to dla własnego zdrowia warto go jednak stosować. Zanim jednak podam Wam przepis na domowy syrop z czosnku (czy jak kto woli nalewkę czosnkową) opiszę w wielkim skrócie tę nadal nie docenianą roślinę - niecierpliwi mogą ten fragment pominąć :) Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych, a informacje o jego stosowaniu pochodzą(...)jałowca, ziarna kolendry lub kawy, albo pijąc mleko. Podobny efekt uzyskamy poprzez ssanie cukierków mentolowych lub goździkowych. W Prowansji (Francja) jako skuteczne antidotum na zapach czosnku poleca się picie czerwonego wina i jedzenie sera. Domowy syrop z czosnku Domowy syrop z czosnku - naturalny antybiotyk, który każdy może przygotować. W 1971 roku w jednym ze zburzonych klasztorów tybetańskich znaleziono
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatni weekend obfitował w miłe spotkania międzyludzkie, sporą ilość informacji w dziedzinie wina i dobrego makaronu,a to wszystko na warsztatach sommelierskich w Warszawie
Apetyczna babeczkaSkładniki : 1 kg dojrzałych czerwonych porzeczek 1 l spirytusu 70 % 1/3 laski wanilii 0,5 kg cukru 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego Sposób wykonania : O woce opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, osusz, usuń ogonki i inne zanieczyszczenia. Lekko rozgnieć, wsyp do słoja, dodaj laskę wanilii pokrojoną na mniejsze kawałki, zalej alkoholem (wszystkie owoce powinny być(...)zlej płyn znad osadu, a osad przefiltruj przez gazę lub filtr. Połącz płyny, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Zabutelkowaną nalewkę odstaw w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. N aleweczka ta ma jasnoczerwony kolor i ciekawy kwaskowaty smak
Przepisy i porady kulinarnesmak białej czekolady i kokosa to jest to dla Was pozycja obowiązkowa. Naprawdę fajnie smakuje, słodycz idealnie rozpływa się po gardle. A dla mnie to miła odskocznia od owocowych nalewek, które potrafią pół roku czy nawet rok dojrzewać. A jak macie jakiś swój sprawdzony przepis na tego typu rzeczy to piszcie w komentarzach, chętnie przetestuję. Ale zanim przejdziemy do przepisu(...)wyjaśnić! Na pokład samolotu lecącego do Smoleńska wsiadł człowiek "mały", kłótliwy, przeciętny prezydent, zaściankowy i ksenofobiczny, mierny polityk. Autor słów: "spieprzaj dziadu", "małpa w czerwonym", "ja panią załatwię", nieznający słów refrenu hymnu. Pośmiewisko nie tylko satyryków, ale całej Europy i prezydent z rekordowo niskim poparciem społecznym. Natomiast w trumnie ze Smoleńska
Marder&Marder Manufacturedelikatny, na początku nieco mleczny, ale z czasem ustępuje aromatowi porzeczkowemu. Z e względu na jej delikatny smak polecana jest dla pań. Składniki : 1 l rozgniecionych dojrzałych czerwonych porzeczek 1 l spirytusu 95 % 75 dkg cukru 1 l świeżego mleka ( 3,2 % tłuszczu ) 250 ml wody sok z 2 cytryn Sposób wykonania : O woce opłucz(...)zawieś nad miseczką, aby skapywały resztki soku na kilka godzin. Uzyskany w ten sposób sok, wlej do osobnej butelki, zakorkuj. Oba naczynia, butelkę i słój odstaw na miesiąc. Klarowną nalewkę z obu naczyń zlej znad osadu, połącz płyny ze sobą. Osad przefiltruj przez filtr lub gęstą gazę i połącz z wcześniej zlanym płynem. Teraz przefiltruj jeszcze raz trunek przez filtr
Przepisy i porady kulinarnelove you". Pomachać trochę grzywką przy komputerze i nabrać przekonania, że dolnę to wszystko porządnie pięścią jak Rocky i będzie po sprawie. Zdegustować jakiś alkohol. Może być zrobiona własnoręcznie nalewka na płatkach róży (kochani, jak ona wyszła!!!). Może być różowe mołdawskie wino (ten niezrównany muscat- posadziliśmy jedną mini sadzonkę, może za milion lat też zrobimy muscatowe wino). Napić się dobrej(...)dzwoni ukradł ciastko ze słoika! Zjeść coś dobrego. I to jest czas na przepis: LECZO A LA LES MIRABELLES 2 łyżki oliwy 3 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielki kawałek cukinii 1 niewielki patison kiełbasa (u mnie 1 śląska i trzy małe kiełbaski pieprzowe) zioła (u mnie drobno posiekane: cząber, majeranek, bazylia zwykła, czerwona
les mirabellesPrzepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi dodatkami. U nas takie paszteciki czasem znajdują się koło czerwonego barszczu na Święta. Drukuj Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kapusty kiszonej liść laurowy, ziele angielskie(...)Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/drozdzowe-zawijance-kapusta-pieczarkami/ BosowKuchni Artykuł Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuRatatouille, zwane także bardziej swojsko ratatuj, to wegetariańskie prowansalskie danie. Najprościej rzecz ujmując są to po prostu warzywa duszone we własnym sosie. W sezonie, gdy warzywa
Marder&Marder ManufactureMówi się, że człowiekowi co ileś tam lat zmienia się smak. W sumie coś w tym może być. Być może do pewnych smaków człowiek po prostu
Marder&Marder Manufactureroślina ozdobna. Owoce pigwy dojrzewają późną jesienią. Kształtem przypominają gruszki, są żółte, bardzo twarde i cierpkie w smaku. Nie nadają się do bezpośredniej konsumpcji, ale są idealne na przetwory, nalewki, wina, soki. Pigwa powinna znaleźć się w Naszym menu w okresie jesiennych i zimowych przeziębień, jest źródłem witaminy C, która wspiera Naszą odporność. Ponadto zawiera kwasy organiczne, garbniki, pektyny(...)odstawiamy na kilka godzin, by owoce puścił sok. Następnie gotujemy całość około 1 godziny, odstawiamy do przestudzenia i ponownie gotujemy około godziny (owoce powinny zmienić kolor na pomarańczowo - czerwony i powinny być miękkie). Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odwracamy dnem do góry. Dla dłuższej trwałości słoiczki warto pasteryzować 15-20 minut. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniZnane nam nie od dziś zupki instant to szybki i prosty sposób na zrobienie zupy. Otóż wystarczy zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!paseczki, możemy pokroić go w kawałki równej wielkości i poukładać naprzemiennie, tworząc taki fajny efekt. Oczywiście, ciasto świetnie smakuje samo, ale możecie dodać tutaj dowolne owoce. Wybornie smakuje z czerwonymi porzeczkami. Ja w wypadku tych bardziej kwaskowych dodatków jak właśnie rabarbar czy porzeczki, dodaję takie chlapnięcia lukrem lub też posypuję ciasto cukrem pudrem. W przypadku naturalnie słodkich owoców, takie(...)pudrem i kilkoma kroplami aromatu. Ucieramy na gładki lukier. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ciasto-jogurtowe-rabarbarem/ MieszamWGarnku Artykuł Ciasto jogurtowe z rabarbarem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!