nalewka z czerwonej - 319 przepisów (strona:13/22)

Szlakiem WGL II 140

której zgromadzone jest sporo starych sprzętów gospodarstwa domowego. Gospodarze mogą zorganizować każdą imprezę i bardzo dobrze nakarmić gości.  Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście.  Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej w cenrtyfudze, śmietany z mleka od szczęśliwych krów smakuje rewelacyjnie(...)stare odmiany jabłek - pyszne. Nam udało się uczestniczyć w pokazie wypiekania opłatków przy użyciu starych zabytkowych szczypiec (ferramenta oblatoria). Ostatnim gospodarstwem, które odwiedziliśmy było „ Gospodarstwo pod czerwonym dębem„ prowadzone przez Zofią i Witolda Kalinowskich, w Tchórznicy Wielkiej. Obiekt położony jest na skraju wsi, oferuje 3 pokoje, 2 łazienki. Zimą ma być przeprowadzony remont. Miejsce na weekend lub na dłuższy

królestwo garów
Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu 182

mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Sos 4 łyżki greckiego jogurtu szczypta ziół prowansalskich 1 ząbki czosnku sól, pieprz Warzywa 1 średnia cukinia 6 pieczarek 1 papryka żółta 1 cebula pół papryki czerwonej 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano Wykonanie Warzywa myjemy i kroimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia(...)podanych składników robimy sos czosnkowy 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/pieczone-warzywa-grilla-obiadu/ BosowKuchni   Artykuł Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Nalewka z czerwonego agrestu ( wzmacnia organizm ). 178

Składniki : 1 kg dojrzałego czerwonego agrestu 500 ml spirytusu 95 % 50 dkg cukru kawałek korzenia imbiru (2 cm) laska wanilii Sposób wykonania :   A grest umyj, rozgnieć, wsyp do czystego słoja. Dodaj cukier, wanilię , pokrojony w plastry imbir, wymieszaj, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie odcedź wszystko przez sitko, następnie(...)przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw na 6-7 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce, aby nalewka dojrzała

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka miodowo - ziołowa ( doskonała na jesienno -zimowe chłody ). 169

mielonego cynamonu 5 g suszonego tymianku 5 g suszonych liści pokrzywy 5 g suszonych kwiatów bzu czarnego szczypta mielonej gałki muszkatołowej 200 g płynnego miodu wielokwiatowego 2 l czerwonego wytrawnego wina 100 ml spirytusu 95 % Sposób wykonania :   D o dużego czystego, suchego słoja wsyp suszone zioła i przyprawy. Zalej winem zmieszanym ze spirytusem. Słój zakręć i odstaw na miesiąc(...)gazę lub filtr. Dosłodź płynnym miodem, dokładnie wymieszaj. Jeśli miód jest zbyt gęsty możesz go rozpuścić w kąpieli wodnej, uważaj tylko, aby go nie ogrzać powyżej 45 C ! Gotową nalewkę rozlej do butelek zakorkuj. Na każdą butelkę naklej etykietę z nazwą nalewki i datą jej sporządzenia

Przepisy i porady kulinarne
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 228

jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Ogórki małosolne na zime - Kiszone autorka(...)Kiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Kiszona czerwona papryka autorka: dariad | blog: Magiczna kuchnia Darii Papryka marynowana autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Sos paprykowy autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Przetwory:Buraczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Strogonow- Boeuf Stroganow 186

Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i szkliwimy cebulę. Wrzucamy paski mięsa i podsmażamy na rumiany kolor. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Podlewamy mięso bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia kroimy ogórki w plasterki i dodajemy do potrawki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, papryki, musztardę(...)mięsa. Śmietanę i mięso mieszamy i dusimy 2 min. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/strogonow-boeuf-stroganow/ MieszamWGarnku Artykuł Strogonow- Boeuf Stroganow pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sałatka z kaszy gryczanej, papryki i rodzynek z natką pietruszki 157

Dzisiaj mamy dla Was pełnowartościowy wegetariański (w sumie to nawet chyba i wegański) posiłek. Coś, czym naprawdę można się najeść i coś, co smakuje naprawdę dobrze

Marder&Marder Manufacture
Sałata z kaparami, mozzarellą i pomidorkami 223

tylko miodu do dressingu. Drukuj Sałata z kaparami, mozzarellą i pomidorkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 opakowania miksu sałat 8 kulek mozzarelli 8 oliwek 10 pomidorków 1 mała czerwona cebulka 2 łyżki kaparów 1 łyżka pestek słonecznika Sos 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej sól, pieprz szczypta ziół powansalskich 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka miodu Wykonanie(...)patelni. Składniki sałaty mieszamy. Podajemy polane sosem. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salata-z-kaparami/ BosowKuchni Artykuł Sałata z kaparami, mozzarellą i pomidorkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 216

powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek(...)przybliżoną. Nie kupimy ich w sklepie lub na straganie, wiec zagospodarujemy każdą ilość przyniesioną z lasu :).   Składniki:2 kg antonówek,1,5 kg owoców czarnego bzu,2 czerwone cebule,30 g pektyny jabłkowej,2 papryczki chili,100 g rodzynek,350 g brązowego cukru,skórka z 1 cytryny,łyżka posiekanego estragonu,10 goździków,2 laska cynamonu

SzczyptaSmaQ
Sałatka z cukinii z truskawkami 165

czerwoną cebulę. Drukuj Sałatka z cukinii z truskawkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 średnia cukinia 4 plastry fety 200 gr truskawek 8 oliwek 1 pomidor malinowy pół czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego ( u mnie ciemny z modeny) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Wykonanie Cukinię traktujemy tym co mamy(...)cukinię Sos Składniki sosu mieszamy. Polewamy sałatkę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/salatka-cukinii-truskawkami/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z cukinii z truskawkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem 267

obiad? To świetna alternatywa. Zapraszam! Drukuj Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem Składniki 150 g twardego sera żółtego 1 filet z kurczaka 5 liści kapusty pekińskiej 2 średnie pomidory 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy Sos 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, curry, papryka słodka, odrobina cukru Sposób przygotowania Sos Składniki(...)dajemy starty żółty ser. Podajemy z sosem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczna-salatka-warstwowa-kurczakiem/ MieszamWGarnku   Artykuł Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 172

zdołała się odpowiednio przygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik:  Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie(...)kuchni, gdy z jego przepisów korzystała moja Prababcia. Zastanawiam się jak bardzo wonne były zaznaczone przez nią pierniczki ,  jak pachniała pieczeń cielęca z biszmelem i jak bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin, truskawek i listków różanych .  Jest jeszcze jedna rzecz, która niezwykle mnie w Kucharzu pociąga - jego wszechstronna wiedza na temat domowych porządków. Począwszy od prania drobiazgów

KUCHARNIA
Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno 157

dodajemy mi\u0105\u017csz.\r","Doprawiamy do smaku.\r"]} Drukuj Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno Składniki 6 pomidorów 2 ogórki gruntowe 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 papryka czerwona 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego szczypta cukru 4 łyżki oliwy 1/2 szkl. wody chili (opcjonalnie) miąższ z chleba lub bułki pszennej sól, pieprz do podania: feta, grzanki, coś(...)zagęścić zupę, dodajemy miąższ. Doprawiamy do smaku. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/szybkie-gazpacho/ MieszamWGarnku Artykuł Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ogórki kartuskie (w occie) 468

Zastanawialiśmy się skąd ta nazwa. Przeszukaliśmy internet, ale nic ciekawego nie znaleźliśmy. Pewnie, tak myślimy, jest tak jak z paprykarzem szczecińskim. Pierwotna receptura powstała w Kartuzach

Marder&Marder Manufacture
Dżem z kaliny z cynamonem i pomarańczą 160

piękny krzew kaliny koralowej. Przyznam, że wcześniej nic z niej nie robiłam, ale ponieważ jestem ciekawskie jajo i lubię przerabiać to co znajdę więc wracając do domu zerwałam nieco czerwonych owoców. Kalina dojrzewa jesienią a zbiera się ją najlepiej po pierwszych mrozach, tak jak jarzębinę. Ja musiałam zebrać wcześniej więc trafiła do zamrażarki.Po przemrożeniu, które miało pozbawić kalinę(...)niej kwasu masłowego. Doprawienie dżemu cynamonem i pomarańczą prawie go zniwelowało, ale jednak nie całkowicie. Kolor przetworu też niestety już nie taki koralowy ... Innym razem może przerobię kalinę na nalewkę ?Jeśli macie jakieś doświadczenie z tą rośliną i coś z jej owoców robiliście to podzielcie się, proszę, ze mną swoimi pomysłami :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza