jakie nietypowe składniki lubicie w sałatkach? Drukuj Sałata z ciecierzycą, awokado i ogórkiem Składniki 1/2 opakowania miksu sałat 3 ogórki kiszone 1/3 opakowania fety 10 małych pomidorków 1/2 czerwonej cebuli 1/2 puszki ciecierzycy 2 spore garści rukoli 1/2 awokado ok. 1 łyżki oliwy sól, pieprz, ew. zioła do sałat 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania Składniki wrzucamy(...)cytryny i oliwą. Solimy i pieprzymy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salata-ciecierzyca-awokado-ogorkiem/ MieszamWGarnku Artykuł Sałata z ciecierzycą, awokado i ogórkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuBanku Polskiego przy ul. Bielańskiej 10 odbędzie się Festiwal Wódki i Zakąski . Będzie to już druga edycja Festiwalu. Podczas Festiwalu będzie można spróbować ponad 200 gatunków/rodzajów wódek, nalewek, miodów pitnych. Poza degustacjami przewidziano wiele atrakcji – show barmańskich mistrzów świata, specjalną wystawę Muzeum Wódki na 100-lecie Niepodległości, targ zakąsek, warsztaty kulinarne, a także strefę edukacji, w ramach której(...)oraz prelekcje gwiazd światowej sceny koktajlowej. Zwieńczeniem Festiwalu będzie „Kolacja Mistrzów” z Bartoszem Węglarczykiem i jego gośćmi. Zakąski przygotują szefowie kuchni z: DOM WÓDKI - Elixir Restaurant & Vodka Atelier , Czerwony Wieprz , Folk Gospoda oraz Hotel Bristol, a Luxury Collection Hotel, Warsaw . Podczas konferencji prasowej mieliśmy możliwość spróbowania zakąsek, które będą prezentowane podczas Festiwalu. Podziwialiśmy również Flair Show mistrzów świata. Pomysłodawcą
królestwo garówczasie uporałyśmy się z daniami. A serwowałyśmy: śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia(...)wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół. KARP W SZARYM SOSIE - przepis Składniki: 600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów 1 cytryna 1 łyżka powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 1 l wody olej/masło przyprawy
kolorowotorcikowocukru. Surówka sprawdzi się jako drugie śniadanie czy dodatek do obiadu. Drukuj Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 1/3 czerwonej papryki 1/2 antonówki lub innego, kwaskowego jabłka 2 gałązki natki 1 niewielka marchewka Sos 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki musztardy szczypta soli, pieprzu 1 łyżeczka soku z cytryny(...)miski, polać sosem, wymieszać. Posypać natką. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/jesienna-surowka-kapusty-pekinskiej-antonowek/ BosowKuchni Artykuł Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuniemal codziennie. Zawsze oblane karmelem. Nie umiem już inaczej. Nie chcę. Zapas kruchego ciasta ukryty w zamrażalce "na zaś". Październik. Czas pigwy. Wielkie szklane słoje czekają na nalewkę. A ja czekam na małe słoiczki ze złoto-bursztynowymi kawałkami kandyzowanej pigwy. Listopad. Słucham wiatru i piekę tartaletki. Niektóre mają kształt jesiennych liści. Malutkie. Na jeden
KUCHARNIA"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę. Jak Pan może, Panie pomidorze?!" Jan Brzechwa Pomidory kocham, ubóstwiam i wielbię. Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad
Marder&Marder Manufacturektórej zgromadzone jest sporo starych sprzętów gospodarstwa domowego. Gospodarze mogą zorganizować każdą imprezę i bardzo dobrze nakarmić gości. Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście. Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej w cenrtyfudze, śmietany z mleka od szczęśliwych krów smakuje rewelacyjnie(...)stare odmiany jabłek - pyszne. Nam udało się uczestniczyć w pokazie wypiekania opłatków przy użyciu starych zabytkowych szczypiec (ferramenta oblatoria). Ostatnim gospodarstwem, które odwiedziliśmy było „ Gospodarstwo pod czerwonym dębem„ prowadzone przez Zofią i Witolda Kalinowskich, w Tchórznicy Wielkiej. Obiekt położony jest na skraju wsi, oferuje 3 pokoje, 2 łazienki. Zimą ma być przeprowadzony remont. Miejsce na weekend lub na dłuższy
królestwo garówmieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Sos 4 łyżki greckiego jogurtu szczypta ziół prowansalskich 1 ząbki czosnku sól, pieprz Warzywa 1 średnia cukinia 6 pieczarek 1 papryka żółta 1 cebula pół papryki czerwonej 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano Wykonanie Warzywa myjemy i kroimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia(...)podanych składników robimy sos czosnkowy 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/pieczone-warzywa-grilla-obiadu/ BosowKuchni Artykuł Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki : 1 kg dojrzałego czerwonego agrestu 500 ml spirytusu 95 % 50 dkg cukru kawałek korzenia imbiru (2 cm) laska wanilii Sposób wykonania : A grest umyj, rozgnieć, wsyp do czystego słoja. Dodaj cukier, wanilię , pokrojony w plastry imbir, wymieszaj, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie odcedź wszystko przez sitko, następnie(...)przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw na 6-7 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce, aby nalewka dojrzała
Przepisy i porady kulinarnemielonego cynamonu 5 g suszonego tymianku 5 g suszonych liści pokrzywy 5 g suszonych kwiatów bzu czarnego szczypta mielonej gałki muszkatołowej 200 g płynnego miodu wielokwiatowego 2 l czerwonego wytrawnego wina 100 ml spirytusu 95 % Sposób wykonania : D o dużego czystego, suchego słoja wsyp suszone zioła i przyprawy. Zalej winem zmieszanym ze spirytusem. Słój zakręć i odstaw na miesiąc(...)gazę lub filtr. Dosłodź płynnym miodem, dokładnie wymieszaj. Jeśli miód jest zbyt gęsty możesz go rozpuścić w kąpieli wodnej, uważaj tylko, aby go nie ogrzać powyżej 45 C ! Gotową nalewkę rozlej do butelek zakorkuj. Na każdą butelkę naklej etykietę z nazwą nalewki i datą jej sporządzenia
Przepisy i porady kulinarnejeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Ogórki małosolne na zime - Kiszone autorka(...)Kiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Kiszona czerwona papryka autorka: dariad | blog: Magiczna kuchnia Darii Papryka marynowana autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Sos paprykowy autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Przetwory:Buraczki
Weekendy w domu i ogrodzieCebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i szkliwimy cebulę. Wrzucamy paski mięsa i podsmażamy na rumiany kolor. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Podlewamy mięso bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia kroimy ogórki w plasterki i dodajemy do potrawki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, papryki, musztardę(...)mięsa. Śmietanę i mięso mieszamy i dusimy 2 min. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/strogonow-boeuf-stroganow/ MieszamWGarnku Artykuł Strogonow- Boeuf Stroganow pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDzisiaj mamy dla Was pełnowartościowy wegetariański (w sumie to nawet chyba i wegański) posiłek. Coś, czym naprawdę można się najeść i coś, co smakuje naprawdę dobrze
Marder&Marder Manufacturetylko miodu do dressingu. Drukuj Sałata z kaparami, mozzarellą i pomidorkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 opakowania miksu sałat 8 kulek mozzarelli 8 oliwek 10 pomidorków 1 mała czerwona cebulka 2 łyżki kaparów 1 łyżka pestek słonecznika Sos 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej sól, pieprz szczypta ziół powansalskich 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka miodu Wykonanie(...)patelni. Składniki sałaty mieszamy. Podajemy polane sosem. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salata-z-kaparami/ BosowKuchni Artykuł Sałata z kaparami, mozzarellą i pomidorkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupowodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek(...)przybliżoną. Nie kupimy ich w sklepie lub na straganie, wiec zagospodarujemy każdą ilość przyniesioną z lasu :). Składniki:2 kg antonówek,1,5 kg owoców czarnego bzu,2 czerwone cebule,30 g pektyny jabłkowej,2 papryczki chili,100 g rodzynek,350 g brązowego cukru,skórka z 1 cytryny,łyżka posiekanego estragonu,10 goździków,2 laska cynamonu
SzczyptaSmaQ