nalewka z czerwonej - 319 przepisów (strona:16/22)

Gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa według Doroty Wellman 159

Dzisiaj coś co bardzo lubimy, a nawet dwie rzeczy, które bardzo lubimy: zupa i ryby. Jeżeli o mnie chodzi, to mógłbym jeść zupy i ryby na

Marder&Marder Manufacture
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 263

makaroników można z nich upiec?! Do tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków. Nie mogę też zapomnieć o regularnych dostawach ulubionej nalewki porzeczkowej i czekoladek z likierem, do których słabość mam wyjątkową.  To wszystko "kosztowności" wręczane bez okazji. Po prostu, "bo mam i chcę Ci dać", z dobrego serca, z chęci(...)końcu zmobilizuję się i przygotuję fenkułowy wpis;).  Odkąd pamiętam rodzina, znajomi i sąsiedzi zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami  - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie

KUCHARNIA
Nalewka z czerwonej porzeczki. 110

Składniki : 90 dkg dojrzałej czerwonej porzeczki 1 l spirytusu 95 % 1 kg cukru 3 szklanki wody Sposób wykonania :   P orzeczki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą , osusz. Wsyp do dużego, czystego słoja, dodaj cukier, wstrząśnij słojem, aby cukier się zmieszał z owocami. Słój przykryj białym papierem lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka(...)odstaw jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie 3 tygodni przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną, rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, oznacz etykietami z czego jest ta nalewka i kiedy była sporządzona. Zamknięte i podpisane butelki odstaw na 6 miesięcy w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka 380

jogurtu z majonezem w proporcji 1:1. Drukuj Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 średni brokuł 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 8 pomidorków koktajlowych 1 żółty pomidor lima 1 marchewka garść pestek dynii ok 200 g filetu z kurczaka uprzednio przygotowanego w dowolny sposób Sos Kubek jogurtu greckiego(...)Składniki mieszamy na gładki sos 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/fit/salatka-z-brokula/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sycąca zupa z soczewicą i dynią 132

trzeb gotujemy jeszcze 10 min.\r","Doprawiamy do smaku.\r","Je\u015bli chcemy blendujemy zup\u0119."]} Drukuj Sycąca zupa z soczewicą i dynią Składniki 300 g mrożonej dyni szklanka czerwonej soczewicy średnia cebula 3 łyżki masła 3 średnie ziemniaki 300 g mrożonej włoszczyzny 1,5l wody lub bulionu do podlania warzyw 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe(...)Doprawiamy do smaku. Jeśli chcemy blendujemy zupę. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/sycaca-zupa-z-soczewica-i-dynia/ MieszamWGarnku Artykuł Sycąca zupa z soczewicą i dynią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sałatka z cukinii i buraków do słoika 202

przepisu nie trzeba było zachęcać, bo uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, a już w wersji marynowanej-przetworzonej ubóstwiam Buraczki marynowane z cukinią można wzbogacić dodając pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną. Drukuj Sałatka z cukinii i buraków window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg buraków 1 cukinia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku Zalewa 250 ml octu jabłkowego(...)piekarniku ok 15-20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/salatka-cukinii-burakow/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z cukinii i buraków do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Keczup z cukinii 154

Dusimy jeszcze 20-30 min. Blendujemy, wkładamy w słoiczki, pasteryzujemy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/keczup-z-cukinii/ BosowKuchni Artykuł Keczup z cukinii pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków i soczewicy 155

kubków, oglądając np jakiś ciekawy film, albo czytając. Drukuj Rozgrzewająca zupa krem z buraków i soczewicy Składniki 1l bulionu (u mnie drobiowy) 0,5 kg buraków 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 2 plastry fety 4 łyżki słonecznika 4 ząbki czosnku szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru, sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania Buraki myjemy, zawijamy(...)słonecznikiem i pokruszoną fetą. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/rozgrzewajaca-zupa-krem-burakow-soczewicy/ MieszamWGarnku   Artykuł Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków i soczewicy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
ŚLIWKI 167

jest miękki i szklisty, słodki i aromatyczny. Nadaje się do jedzenia na surowo, ale to powidła, dżemy i marmolady nie mają sobie różnych. Dobre są także na kompoty i nalewki.  Opal - owoce o średniej wielkości, o owalnym kształcie i cienkiej zielonożółtej skórce, która podczas dojrzewania zabarwia się na ciemny różowo - fioletowy kolor. Żółty miąż jest dość zwarty, soczysty, lekko(...)sierpniu. Najsmaczniejsze są nieprzetworzone, zawierają sporo cukru, a mało wody nadają się, więc na powidła, kompoty oraz ciast.  Węgierka amers - owoc duży, mają owalny lekko wydłużony kształt, czerwoną skórkę którą pokrywa fioletowy nalot. Miąż łatwo odchodzący od pestki jest jasny niemal biały kwaskowo-słodki. Odmiana ta idealnie nadaje się na przetwory zwłaszcza do suszu i powideł, ze względu

Ciastka - domowe słodkości
Nalewka żubrówka owocowa. 150

Składniki : 1 aromatyczne jabłko z czerwoną skórką 1 soczysta słodka gruszka 5 dojrzałych śliwek węgierek 2 liście trawy turówki wonnej ( trawy żubrowej ) 10 dkg cukru ( najlepiej trzcinowego lub brązowego ) 1 l czystej wódki 40 % dobrej jakości Sposób wykonania :   O woce dokładnie umyj, osusz. Gruszkę obierz, usuń gniazdo nasienne i ogonek, miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko nie obieraj(...)Odczekaj, aż resztki płynu od kapią z owoców. Otrzymany nalew wlej do czystego słoja, słój zamknij wieczkiem i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 3 miesiące. Następnie klarowną nalewkę zlej ostrożnie znad osadu, osad przefiltruj np. przez watę , połącz płyny ze sobą . Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw jeszcze na co najmniej

Przepisy i porady kulinarne
Meksykańskie pierogi empanadas 360

posypania Farsz brokułowy 1/2 brokuła 1/2 opakowania fety sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Farsz mięsny 1 podwójny filet z kurczaka 1 kartonik pokrojonych pomidorów 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju kumin, pieprz, sól, curry, chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku Sposób przygotowania ciasto Składniki zagniatamy na sprężyste ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierogi, nakładamy farsz i zlepiamy(...)feta była bardzo sucha dodajemy 1 łyżkę oliwy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/meksykanskie-pierogi-empanadas/ BosowKuchni   Zapisz Artykuł Meksykańskie pierogi empanadas pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kanapki z awokado i jajkami 206

Kanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gruszki w syropie 237

Kolejne słodkie przetwory na naszym blogu. Kolejne właściwie uniwersalnego zastosowania. Takie gruszki równie dobrze sprawdzą się w daniach wytrawnych (np. jako dodatek do mięs), jak i

Marder&Marder Manufacture
Rozgrzewająca zimowa herbata 198

Do Polski wrócił mróz… w końcu jest przecież zima. W takim razie rozgrzewająca zimowa herbata będzie idealna na chłodne wieczory. Oprócz efektu ogrzewania poprawi naszą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!