nalewka z cytryny - 428 przepisów (strona:11/29)

Surówka z marchewki i ananasa 264

Najszybsza surówka to połączenie marchewki i ananasa. Kilka minut i mamy pyszny dodatek do obiadu. Składniki: 1 puszka ananasa 5 marchewek sok z cytryny Ananas

Salonik smaków
malinówkowa delicja 144

niezwykłe i niezwykle pyszne ciasto; które przygotowałam jeszcze w karnawale. Idealnie nada się na wiele różnych okazji, nie polecam serwowania go na przyjęciach dziecięcych: pełno w nim aromatycznej malinowej nalewki. Ewentualnie możnaby spróbować wersji bezalkoholowej: z sokiem zamiast alkoholu i świeżymi malinami, ale to już nie byłoby to samo! Ciasto jest eleganckie i wysokie; składa się z wielu przepysznych warstw(...)mascarpone beza: 1 szkl białek szczypta soli 1 szk drobnego cukru 1 łyżeczka octu 1/2 szkl kokosu ponadto: duże opakowanie malinowych delicji maliny (mogą być mrożone, albo z nalewki) 1/4 szkl nalewki malinowej galaretka malinowa Jaja ubić z dodatkiem wody i z cukrem. Delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki

6niebo
Świąteczna nalewka 132

przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej limonki  0,7 l wódki w przepisie podano(...)wodę wlewamy do garnka, wsypujemy wszystkie składniki i gotujemy, zostawiamy do następnego dnia, znowu gotujemy i studzimy, przecedzamy przez drobne sitko i mieszamy z wódką, wszystko przelewamy do butelek, nalewka jest gotowa do picia. Czekam na Wasze wrażenia

Kuchnia Beaty
Pomarańczówka – nalewka pomarańczowa 147

Zapraszam na nalewkę pomarańczową, bardzo aromatyczną i pożądaną w okresie zimowym. Pachnie świętami, ale robi się ją 2 tygodnie, więc już za późno. No chyba, że na Sylwestra i Nowy Rok. Na zdjęciu jest ta ze spodu, najlepsza bo z miąższem pomarańczy, ale po przecedzeniu przez gazę robi się(...)cukru • 1 litr wody Wykonanie: • Sok z pomarańczy i cytryn zalać spirytusem i odstawić na tydzień. • Po tygodniu zlać nalew przecedzając przez sitko. • Dodać cukier rozpuszczony w wodzie i odstawić na następny tydzień. • Po tym czasie przecedzić nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek

To co kocham
Nalewka jarzębinowa 134

Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jarzębiny 150 g cukru 0,5 litra wody 0,5 litra spirytusu 95% sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny Zaczynamy od przemrożenia jarzębiny. Mrozimy ją przez dobę. Ma to na celu zniwelowanie goryczki. Po dobie

Marder&Marder Manufacture
Syrop z pigwy japońskiej 144

źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy idealnie sprawdza się do słodzenia i zakwaszania herbaty, nadaje

Smakowy Raj
Rajskie jabłuszko w occie 403

również stanowią ozdobę stołów, dań. Mogą być czerwone, różowe, zielone. Można je zamknąć na zimę w syropie, occie lub nalewce. Proponuję rajskie jabłuszka w occie. Idealne będą do zimnych mięs, pasztetów, wędlin. 1 kg rajskich jabłuszek, sok z 1/2 cytryny, 1 laska cynamonu, 8 goździków, 1 litr wody, 600 g cukru, 0,2 l octu 10%, Jabłuszka umyć, osuszyć

królestwo garów
Sok z aronii 147

aronię na krzaku i czekają do pierwszych przymrozków, ale wg mnie taka aronia nadaje się już tylko na nalewki. Przepis na sok z aronii: 5 kg oczyszczonych i przemrożonych owoców aronii 1 kg cukru 4 szklanki wody sok z 1 cytryny Z 1 kg cukru i 4 szklanek wody gotujemy syrop. Do wrzątku wsypujemy owoce aronii, zagotowujemy, wyłączamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nalewka z zielonych orzechów włoskich, czyli włoski likier Nocino (wersja druga) 164

dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 litr wódki 40% 0,5 kg zielonych orzechów włoskich (około 20 sztuk) gwiazdka anyżu laska cynamonu skórka z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 łyżeczki ziaren kolendry (ziaren, nie liści!) 0,5 kg miodu 3 kulki ziela angielskiego 4 goździki(...)jeszcze na 1 miesiąc. Następnie filtrujemy dokładnie, butelkujemy i odstawiamy na 12 miesięcy. Po tym czasie nocino zyska głębie smaku i niesamowity bukiet, warto poczekać tyle czasu. Do tej nalewki używamy orzechów zebranych na początku lipca. I powiemy Wam jedną rzecz: spróbowaliśmy tej nalewki zaraz po przefiltrowaniu, po przelaniu do butelek do dojrzewania. Już wtedy była rewelacyjna! Bez problemu już

Marder&Marder Manufacture
Domowa masa makowa 143

kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny 100 g rodzynków + alkohol do nasączenia aromat rumowy lub 4 łyżki rumu 50 g mielonych orzechów włoskich 100 g cukru ok 8-10 łyżek miodu Rodzynki zalać wcześniej alkoholem aby napęczniały, najlepiej rumem ale ja akurat nie miałam więc dałam nalewkę wiśniową. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło

Monia miesza i gotuje
nalewka z cytrynowych skórek 120

Zima to dobry czas na rozgrzewające napoje z owoców cytrusowych.Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Nalewka ze skórek cytrynowych 239

Zima to dobry czas na rozgrzewające napoje z owoców cytrusowych.Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Wyszorowane dokładnie cytryny

prawdziwe jedzenie
Nalewka melonowa. 139

wrzuć do dużego czystego słoja. Z wody i cukru przygotuj syrop. Gorącym syropem zalej melona, dodaj sok z cytryny, słój zamknij i odstaw na 24 godziny. Następnie zlej sok z melona, wymieszaj z alkoholami. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Nalewka powinna leżakować kilka dni. Po pewnym czasie na dnie butelek może się wytrącić osad, dlatego przed spożyciem należy

Przepisy i porady kulinarne
Sok z pigwy wg Aleex 134

Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Pigwa, prócz cukrów i kwasów organicznych, zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej

W mojej kuchni
Kremowy likier cytrynowy 203

Kremowy likier cytrynowy... Lekki, słodki, mocno cytrynowy. O pięknej, delikatnie żółtej barwie. Idelany do powolnego sączenia. Po prostu pyszny! Składniki: 6 dużych cytryn; 500 ml

Gospodyni Miejska