nalewka z cytryny - 428 przepisów (strona:9/29)

Drink Cyderek 228

jabłkowego 10 ml soku z cytryny oraz 10 ml syropu cukrowego całość dopełniamy cydrem wszystko razem mieszamy Drink dekorujemy dwoma plasterkami cytryny Przepis Wideo: Artykuł Drink Cyderek pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Drink Daiquiri 196

syropu cukrowego oraz 50 ml białego rumu następnie wszystko razem mieszamy w shakerze Drink nalewamy do kieliszka koktajlowego i dekorujemy plasterkiem cytryny Przepis Wideo: Artykuł Drink Daiquiri pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Nalewka uspokajająca z melisy. 289

miodu. Podgrzej lekko i wymieszaj, aby miód się rozpuścił ( nie gotuj ! ). Przecedź napar melisowy, wlej do przygotowanego syropu, dodaj cynamon, sok z cytryny, spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Nie dłużej, bo nalewka straci ładny kolor. Przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw na miesiąc, aby nalewka dojrzała

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka malinowa (malinówka) 433

Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg malin 1,5 litra spirytusu 60% 0,4 kg miodu skórka z 1 cytryny sok z 1 limonki Maliny układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę, bez białego albedo pod spodem(...)miód oraz sok z limonki. Zakręcamy i odstawiamy na miesiąc. Następnie całość dokładnie filtrujemy i butelkujemy. Odstawiamy do dojrzewania w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Smacznego! PS. Nalewka wyszła doskonała. Na słodkość idealna (czyli nie słodka, tylko tyle, ile potrzeba), z wyczuwalnym smakiem cytrusowym. Słodycz malin kontrastuje z kwasowością, fajnie się te smaki uzupełniają. Dla porównania niedługo zrobimy

Marder&Marder Manufacture
Ptasie mleczko 169

szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) Dodatkowo: 400 g owoców (u mnie truskawki i owoce z nalewki, ale owoce z nalewki tu nie pasowały) 2 galaretki malinowe (75 g każda) rozpuszczone w 2,5 szklankach gorącej wody W garnuszku umieścić termometr cukierniczy, następnie wlać wodę oraz wsypać 360 g cukru. Postawić(...)stopniowo do białek, nadal miksując (syropu nie studzimy). Ubijać. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, ciepłą stopniowo wlewać do masy, nadal ubijając. Dodać masło, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i nadal ubijać. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm lub do 10 foremek o pojemności około 250 ml. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu

moj przepis na
Whiskey Sour 236

syropu cukrowego. Wszystko razem mieszamy w shakerze i przelewamy do niskiej szklanki typu whisky wypełnionej kruszonym lodem i dekorujemy plasterkiem cytryny, oraz wisienkę koktajlową. Artykuł Whiskey Sour pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Spiżarnia 217

roboty, ale za to jaki efekt!!!. A poniżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki :   Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki   Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty

Apetyczna babeczka
Nalewka z mleczy, cytryny i miodu 202

miodu i... nie mogę się doczekać, kiedy już odstoi swoje! Bardzo ciekawy pomysł na nalewkę, wygrzebany niedawno z internetu, zmodyfikowany lekko przeze mnie, ponieważ ten znaleziony był strasznie zawiły, niezrozumiały, wkurzający i niesłodki. ;) 1 litr (dość ciasno napakowany) kwiatów mleczy (mniszka lekarskiego) 1 duża cytryna 400 ml spirytusu  600ml wody ok. 250-300g miodu lipowego Łebki mleczy najlepiej(...)będzie już przynajmniej w temperaturze pokojowej, dolewamy go do kwiatów i spirytusu. Cytrynę parzymy we wrzątku przez kilka minut lub szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w grubsze plastry i wrzucamy do słoika. Lekko potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały. Tak przygotowana nalewka, powinna stać dwa tygodnie w temperaturze pokojowej. W tym czasie należy raz dziennie potrząsać słojem

Kuchenna Kontrrewolucya
Sok z aronii 178

Teraz właśnie jest najlepszy moment by robić soki,przetwory i nalewki z aronii,bo owoce na krzaczkach są już w pełni dojrzałe. Zalety aronii można by długo wymieniać. Jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących(...)ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres.   3 kg aronii 2 l wody 3 cytryny 250-300 g miodu naturalnego Aronię należy dobrze wypłukać,osuszyć na sicie,włożyć do woreczka i umieścić w zamrażalniku na 4-5 dni. Mrożenie aronii sprawia,że pozbywamy się

Kolorowa kuchnia Elki
Nalewka na kwiatach czarnego bzu 223

miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie bardziej aromatyczna (jak to nalewka ;) ). Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia.     Składniki:  60 baldachów kwiatów czarnego bzu, 5 cytryn, 1 limonka, 1 l spirytusu 95%, 1,5 l wody, 600 - 800 g cukru, 2 łyżeczki(...)fermentacji. Sok przecedzić przez gazę, dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn, spirytus i arcydzięgiel. Przelać do wyparzonego słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc w ciemne miejsce co kilka dni potrząsając słojem. Po miesiącu przecedzić przez gazę, rozlać do butelek. Po 3 tygodniach zlać płyn z nad osadu. Nalewka na kwiatach bzu czarnego rocznik 2014 ;) Tkaniny lniane  Kardelen

SzczyptaSmaQ
Syrop z kwiatów dzikiego bzu 198

łobuz, ale zebrałam piękne pachnące baldachimy dzikiego bzu i jestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze....     Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn  4 litry wody  1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Syrop z kwiatów dzikiego bzu 147

łobuz, ale zebrałam piękne pachnące baldachimy dzikiego bzu i jestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn  4 litry wody  1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami 278

oczyszczonej 2 łyżeczki proszku 160ml mocnej gorącej kawy krem: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny frużelina: 350g wiśni (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki żelatyny nalewka wiśniowa do nasączenia blatów (w wersji bez alkoholu można zastąpić mocnym naparem herbaty) do dekoracji: wiśnie, wiórki czekoladowe Ciasto: kefir(...)należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty. Krem: śmietankę schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny.   Frużelina: owoce umyć, wypestkować, wymieszać z cukrem. W rondelku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić

Obiad gotowy
Limoncello 216

moje wspomnienia z Włoch zamknięte w jednej butelce :) Składniki na 1 litr: 8 cytryn - skórki 0,5 l spirytusu 0,5 l wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Cytryny włóż do garnka i zalej wrzątkiem - zaparzaj 20 minut. Obierz bardzo cieniutko skórkę, tak aby nie zostały na niej białe części. Skórki włóż do dużego słoja (u mnie(...)butelek (u mnie litrowa) i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na min. 1 miesiąc (co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem) - im dłużej nalewka będzie stała tym będzie smaczniejsza. Limoncello serwujemy na deser w małych kieliszkach, oczywiście musi być dobrze schłodzone ;) PS. Cytryny możecie wykorzystać na przygotowanie domowej lemoniady

Alutka-Gotuje
Bananas Beach - likier bananowy 161

Stosunkowo szybko się robi (w porównaniu do nalewek) więc trzasnąłem go tak w oczekiwaniu na właściwe trunki. To raczej taki kobiecy napój. Delikatny i słodki, przyjemnie się pije. Cytryna dodaje lekkiej nutki orzeźwienia, która latem idealnie się zgrywa z całością. 1,5 kg bananów 1 litr śmietany 18 % sok z 1 cytryny skórka otarta z jednej cytryny(...)Śmietana będzie się rozwarstwiała, niezbyt ładnie to wygląda. Ale to nic złego, tak właśnie ma być Po miesiącu przelewamy przez durszlak wyłożony gazą lub pieluchą tetrową. Przy tej nalewce takie filtrowanie w zupełności wystarczy. Banany pozostałe na durszlaku już nam się nie przydadzą. Nalewkę butelkujemy i zostawiamy na kolejny miesiąc. W butelkach nalewka również będzie się trochę rozwarstwiać, więc przed

Marder&Marder Manufacture