nalewka z cytryny - 428 przepisów (strona:5/29)

Nalewka z młodych listków porzeczki czarnej ( dobra na nieżyty jelit i żołądka ). 96

Krzew Czarnej porzeczki Składniki : 2 szklanki młodych listków porzeczki czarnej z ogonkami 2 l czystej wódki 40 % 20 dkg cukru sok z 1 cytryny Sposób wykonania :   D o nalewki zbieraj tylko listki młode, czyste nie zainfekowane przez choroby lub szkodniki ! Zebrane liście dokładnie opłucz, osusz, wrzuć do czystego, dużego słoja. Zalej wódką tak, aby liście były całkiem zanurzone(...)wstrząsnąć słojem co pewien czas. Po tygodniu przenieś słój w chłodne miejsce na 3 tygodnie. Następnie nalew zlej do drugiego słoja, a liście zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie połącz oba płyny, zamieszaj. Następnie przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej

Przepisy i porady kulinarne
Pigwówka 170

Nalewka pigwowa w Polsce jest bardzo popularna.Niespotkany aromat "polskiej cytryny". Od razu poprawia się humor:) Tak więc dzisiaj...królowa nalewek;)Składniki; 1 kg pigwy, 1/2 kg cukru, 100 g  miodu, kilka gożdzików, kora cynamonu, skórka z pomarańczy, 1 litr wódki Wykonanie;Owoce myjemy, przekrawamy na pól i wycinamy gniazda nasienne. Tniemy w plasterki. Wkładamy do słoja przesypując cukrem

Anioły w kuchni
Lodowy tort bezowy z truskawkami 464

truskawek 2 łyżki nalewki truskawkowej 100 g czekolady gorzkiej BLATY BEZOWE: 1 szklanka białek szczypta soli 1 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Oczyszczone truskawki włożyć do blendera, wlać nalewkę i zmiksować.Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki. Co około godziny przemieszać truskawki widelcem, aż powstaną rozdrobnione kryształki lodu. Bezy. Białka ubijać(...)momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, łyżka po łyżce. Cukier w bezie musi całkowicie się rozpuścić. Na końcu wlać sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Masą bezową podzielić na pół i rozłożyć do dwóch okrągłych form o średnicy 25 cm. Form nie należy natłuszczać, a na dnie powinien

https:KKuchniaMniam
Banany z gorzką czekoladą i gorącymi malinami. 104

połowy cytryny 2-3 łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny, następnie banany polać (popisać) czekoladą, wokół położyć gorące maliny

Kuchnia Beaty
Nalewka z aronii 194

Pyszna, słodziutka nalewka z aronii. Można ją pić i pić... Idealna na babskie pogaduchy ale nie tylko:) Pierwszy raz piłam ją na imprezie u chłopaka mojej

Krakowskie smaki Ani
Nalewka na soku jabłkowym z trawką żubrową. 110

spirytusem. Następnie rozlej trunek do butelek. Do każdej butelki włóż po 2 trawki żubrowe. Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zakorkuj i odstaw na 2 miesiące. Nalewkę tę podawaj mocno schłodzoną ( np. prosto z lodówki ). Kieliszek z nalewką możesz ozdobić kawałkiem plasterka z cytryny

Przepisy i porady kulinarne
Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana 255

móc delektować się pożądanym smakiem - należy uzbroić się... choć w 6 miesięcy cierpliwości. Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał. 1/2 kg buraków ćwikłowych 1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej) 1,5 szklanki cukru 1 litr wódki 45% sok z 1 cytryny Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wraz z sokiem przełożyć(...)wymieszać. Po 1-2 godzinach wlać wódkę. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce na około 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, połączyć z sokiem z cytryny i rozlać do butelek. Całość ponownie odstawić minimum na 3 miesiące. (Co jakiś czas potrząsać butelkami, aby nie pojawiał się osad

Di gotuje
Nototenia w tymianku, pieczona dynia hokkaido i karmelizowana brukselka 137

tuszki Nototenii tymianek cytryna oliwa sól pieprz szczypta mięty 1 dynia hokkaido 300 g brukselki 4-5 łyżek cukru 3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej Ryby umyć, skroić sokiem z cytryny, oliwą , posypać przyprawami i odstawić na ok godzinę. Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody , ok 1/4 szkl. Dynię umyć, przekroić na 4 części, nasmarować oliwą(...)Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min. Odcedzić i odstawić do momentu kiedy ryba i dynia upieką się. Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół)  Gotować kilka minut aż płyn odparuje a brukselka będzie otoczona karmelem

Gotowanie jest łatwe
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 194

pigwy nie da się zjeść na surowo, to po odpowiedniej obróbce można z niej przygotować naprawdę pyszne potrawy. Choćby wspomniany syrop do herbaty o zapachu cytryny pomocny w czasie przeziębień, czy też nalewkę - pigwówkę.  Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn, dlatego świetnie nadają się go zagęszczania owocowych konfitur (np. z gruszek), przygotowywania marmolad i galaretek.  Hiszpanie przygotowują(...)znane jest także w Portugalii i krajach Ameryki Południowej (po portugalsku pigwa to marmelo, od niej pochodzi nazwa marmolada).Galaretka z pigwy smakuje według mnie jak połączenie miodu i cytryny - aż mam ochotę osłodzić nią herbatę :) Oprócz połączenia z serem manchego, możecie spróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Szpajza - deser jajeczny 150

czasie rozpuścić żelatynę w 4 łyżkach wody. Przestudzoną dodać do masy jajecznej i wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Do drugiej kakao i nalewkę. Obie masy naprzemiennie układać w pucharkach. Schłodzić w lodówce. Dodatkowo: sok z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jabłka Zagotować sok z wiśni, do gotującego wlać

Kulinarna (nie)codzienność
Limoncello – likier cytrynowy 219

Limoncello – likier cytrynowy z Włoch. Najlepszy jest z cytryn z upraw ekologicznych, ale nie martwicie się – ze zwykłych cytryn też można go

Pociąg Do Kuchni
Syrop z pigwy pospolitej (gruszy) do herbaty 128

Pigwa dzieli się na dwie główne odmiany: pigwę japońską - „pigwowiec”, przypominająca kształtem jabłko, a smakiem cytrynę (z której można zrobić pyszną nalewkę lub syrop ) i pigwę pospolitą, inaczej zwana „pigwa grusza”, która ma owoce podobne kształtem do gruszki, jednak w porównaniu z gruszką nie nadaje się do spożycia na surowo. Owoce pigwy są bardzo twarde i głąbiaste. Kilka lat temu

Smakowy Raj
Sok z pigwy i pigwówka 122

Kiedy cukier już ulegnie rozpuszczeniu, a pigwa puści sok należy zlać go do  butelek Ja przechowuję w lodówce, używam  podobnie jak soku z cytryny.   Z pigwy można też przygotować nalewkę:Na 1 kg owoców pigwy dać 1 i 1/2 kg cukru1/2 l. spirytusu i około 1/2 l. wódki 45 %Przygotowanie : postępujemy wpierw jak powyżej

Proste Potrawy
Mus czekoladowo-malinowy z borówkami 147

jajo  szczypta soli łyżeczka cukru pudru łyżka wody łyżka nalewki aroniowej, borówkowej lub malinowej 400 gram malin  150 gram borówek cukier puder/ mięta do ozdoby Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę wody i nalewki. Jeśli nie mamy czekolady z dodatkiem pieprzu i cytryny, warto w tym momencie również dodać szczyptę pieprzu i skórkę z połowy cytryny

Mango Papaja
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu i cytryny 146

kwiatów bzu robię m.in. syrop,który potem wykorzystuję do nalewek oraz do lemoniady. Lemoniada jest na bazie syropu z cytryną ale doskonała wychodzi również z syropu z pomarańczą  syrop:  ok. 30 szt kwiatów czarnego bzu 1 litr wody 500 g cukru 3 cytryny Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień w pełni rozkwitnięte.Trzeba  robić(...)przez gazę i w ten sposób mamy bazę do nalewki lub lemoniady. Syrop można też zagotować i gorącym napełnić butelki ,od razu szczelnie zakręcić i schować do spiżarni. W ten sam sposób robię syrop z pomarańczą.    lemoniada:  250 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 2 cytryny 1 litr wody gazowanej kostki lodu Do dzbanka wlać syrop

Kolorowa kuchnia Elki