nalewka z cytryny - 428 przepisów (strona:4/29)

Nalewka jabłkowo cytrynowa na miodzie 150

nalewek nigdy nie jest za wiele, zwłaszcza gdy są takie dobre. Tę nalewkę zrobiłem specjalnie na zamówienie Madzi. Stwierdziła, że chce z jabłek, ale też żeby była w środku cytryna i miód. A taka tam kobieca zachcianka. Właściwie czemu nie, ja tam mogę wszystko zrobić, każdą rzecz przetworzyć :) Policzyłem zatem co trzeba, dobrałem tak żeby było dobrze i smacznie(...)długo trzeba czekać na efekt końcowy, ale naprawdę warto. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 2 cytryny 1 litr spirytusu 60% 320 g miodu 0,3 litra wody Cytryny myjemy, szorujemy i kroimy w plastry. Jabłka w mniejsze kawałki. I zalewamy spirytusem

Marder&Marder Manufacture
Nalewka truskawkowo-cytrynowa 149

Moja ulubiona nalewka z truskawek z dodatkiem cytryny, ma piękny kolor i jest bardzo smaczna. Zawsze robię ją kiedy truskawki są mocno dojrzałe i słodkie. Składniki: 3 kilogramy truskawek 2 cytryny 1 kilogram cukru 1 litr wódki 0,5 litra spirytusu Sposób przygotowania: Truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do dużego słoika, zasypujemy cukrem. Przykrywamy(...)truskawki puściły sok, codziennie potrząsamy słoikiem. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wódkę oraz spirytus, wszystko mieszamy, odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzącą wodą, kroimy w plasterki i dodajemy do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy za pomocą filtrów do kawy, zlewamy do butelek

Bajeczna Kuchnia
Cytrynówka 116

też mniej słodką, ja daje 2 kg cukru i powiem że wg mnie jest to ilość idealna. Chcąc uzyskać bardziej kwaśną nalewkę, dajcie tylko kg cukru 1 litr niegazowanej wody mineralnej 1 litr spirytusu Sposób przygotowania: Cytryny należy umyć, i najlepiej sparzyć wrzątkiem. Teraz przechodzimy do najrzmudniejszej pracy. Cytryny należy bardzo cienko obrać ze skórki. Obieramy samą żółtą(...)warstwę, bez białego miąższu. Miąższ spowoduje, że nalewka nabierze goryczy. Skórki wrzucamy do litrowego słoja i zalewamy je spirytusem - wejdzie około 0,5 l, skórki muszą być przykryte spirytusem. Słój zakręcamy. Z cytryn usuwamy biały miąższ, robimy to bardzo dokładnie-pamiętajmy, że pozostawiony miąższ popsuje nam smak cytrynówki. Cytryny kroimy na niezbyt grube plastry, wrzucamy je do dużego

na moim stole...
Wiosenna nalewka z kwiatów czarnego bzu (PYCHA!) 83

przerzucamy je do dużego słoja. Cukier umieszczamy w rondelku i zalewamy połową litra wody, po czym gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotowy syrop pozostawiamy do ostygnięcia. Cytrynę po wyparzeniu przez kilka minut we wrzątku kroimy na grubsze plastry i również umieszczamy w słoju, razem z kwiatami. Wszystko to zalewamy syropem cukrowym i dobrze razem mieszamy. Słój przykrywamy(...)tygodniu do naczynia z kwiatami dolewamy spirytus bądź wódkę i również dobrze mieszamy. Pozostawiamy je tak na około 24 godziny, a następnie przecedzamy przez gazę. Do nalewki można dodać sok z połowy cytryny, jednak dla mnie idealna jest taka od razu po przefiltrowaniu. Jak każda nalewka, by nabrać odpowiednich walorów smakowych, powinna "odstać swoje". Za absolutnie minimum uważa się

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka z truskawek 152

Pierwszy raz skusiłam się na nalewkę truskawkową i nie żałuję, bo ma cudowny aromat i piękny kolor. Przepis podpatrzony na blogu "z cukrem pudrem" ...dzięki Ewka:)                                             Składniki; 1,5 kg truskawek 300 ml spirytusu 0,5 litra czystej(...)tygodnie. Potem owoce wyławiamy i odciekamy na sicie, odciek wlewamy z powrotem do nalewki . Samą nalewkę filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną, możemy użyć papierowych filtrów do kawy . 200 ml wody zagotowujemy z pozostałym cukrem, syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny . Do syropu wlewamy przefiltrowaną nalewkę. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne

Anioły w kuchni
Imbirówka 143

litra gotowej nalewki, możecie ją oczywiście zmodyfikować wg. swoich potrzeb. Składniki: - 40 do 50 dag imbiru - 6 dużych cytryn - 1/2 litra miodu - 30 dag cukru białego lub trzcinowego Jeśli robicie nalewkę na spirytusie to dodajcie: - 2,1 litra spirytusu - 0,9 litra wody przegotowanej, ostudzonej wody Jeśli robicie nalewkę na wódce dodajcie: - 3 litry wódki Po dodatki warto zajrzeć(...)ósemki i wrzucamy do słoja. 2. Imbir zostawiamy ze skórką i kroimy go w bardzo cienkie plastry, łączymy z cytryną, dosypujemy cukier, dodajemy miód i alkohol,  mieszamy do czasu zupełnego rozpuszczenia się cukru.  3. Nalewkę odstawiamy na 3 miesiące szczelnie zamkniętą, po tym czasie zlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne trzy. Im dłużej nalewka posiedzi tym lepiej

Apetyczna babeczka
NALEWKA Z ARONII i IMBIRU 114

Nalewka z aronii to jedna z pyszniejszych jakie piłam, zaraz po tej malinowej. Smak i zapach rewelacyjny, słodkawa i mocną. Taka jaka lubię, polecam na zimowe wieczory(...)przestudzenia aronię ubijamy tłuczkiem aby dobrze puściła sok.  Następnie wszystko przecedzamy przez sitko wyłożone gazą i dokładnie wyciskamy owoce.  Do powstałego soku wlewamy sok z cytryny i całą wódkę. Nalewkę przelewamy do butelek i odkładamy w chłodne miejsce na 2 miesiące. Jeżeli w butelkach utworzy się osąd to możemy ją ponownie przefiltrować przez gazę.  Nalewka jest

Kulinarne Fantazje Marioli
Cytrynówka na bimbrze 511

Składniki: 1 litr bimbru 6 dużych cytryn 500 ml wody 3 szklanki cukru Sposób wykonania: Cytryny dokładnie myjemy a następnie bardzo cienko obieramy (skórki

Qchnia po prostu
Cytrynówka / Alcohol with lemon 437

i znowu mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i gotową nalewkę wlewamy do butelek. Cytrynówkę pozostawiamy minimum na jedną dobę w temperaturze pokojowej, aby składniki się dokładnie połączyły. Z czasem cytrynówka staje się lepsza w smaku. Można przecedzić nalewkę, aby pozbyć się miąższu z cytryny. ***** First, we thoroughly mix the sugar with water in a vessel. Then

Projekty ze smakiem
Sok z aloesu z miąższem AloeVital 150

soku z cytryn Potrzebujemy soku z aloesu  OLEOFARM  Następnie do soku dodajemy płynny  miód  pszczeli , spirytus i sok z cytryn. Całość dokładnie mieszamy. Gotową nalewką przelewamy do ciemnych butelek, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na tydzień, co jakiś czas wstrząsamy butelkami. Po tygodniu nalewka z aloesu jest gotowa. ZDROWIA

Z Kuchni Do Kuchni
Nalewka imbirowa 156

zbyt duża ilość bardzo szybko podnosi ciśnienie krwi, co może szkodzić osobom z wysokim ciśnieniem. Do przygotowania 2-2,5 litra mocnej nalewki potrzebujemy: FAZA PIERWSZA – dwa duże, soczyste korzenie imbiru – 4 duże cytryny – 1 litr spirytusu 1. Imbir obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plastry. 2. Umyć cytryny i wycisnąć z nich(...)wrzucić do słoja. 3. Zalewamy imbir i sok z cytryny 1 litrem spirytusu (można zalać wódką, ale wtedy pozostanie zapach i posmak wódki). 4. Zmykamy słój, chowamy do ciemnej szafy i raz w tygodniu potrząsamy słojem. W szafie słój pozostanie na 3 miesiące. Dla niecierpliwych 1 miesiąc (też wyjdzie ale z zapachem alkoholu). 5. Po wyznaczonym czasie leżakowania ciecz

Szybko Tanio Smacznie
Warmiński Łowczy, czyli nalewka ziołowa 226

Przepis na tę nalewkę przyszedł do mnie sam. Nawet nie wiedziałam kiedy, a ustanowiłam proporcje i wstawiłam pyszny nalew. Zdaję sobie jednak sprawę, że prawdopodobnie mnie, jak i nikomu innemu  nigdy nie uda się odtworzyć receptury tego fantastycznego trunku, jakim jest Jagermeister, toteż proszę o potraktowanie tytułu wpisu z przymrużeniem oka. :) 0,5l spirytusu 50% 250ml przegotowanej wody(...)posiadam ogrodowy, wysuszony majeranek, który jest wyjątkowo aromatyczny, to samo zresztą z miętą, piołunem oraz bazylią i tymiankiem. A ma to ogromny wpływ na walory smakowe nalewki. Wszystkie zioła oraz skórkę cytryny umieszczamy w szklanym naczyniu, po czym zalewamy je spirytusem. Potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały i pozostawiamy miksturę na godzinę. Cukier rozpuszczamy w 250ml wody. Nalew przelewamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka z aronii 140

puściły sok. Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką. Dodać do soku sok z cytryn lub kwasek cytrynowy i cukier. Ponownie zagotować, a potem odstawić do ostudzenia. Ostudzony sok wymieszać z alkoholem - można sok z wódką w proporcji 1:1, wtedy powstanie słaba nalewka, ja zrobiłam mocniejszą - 700 ml soku i 300 ml spirytusu. Przelać do butelek i zamknąć(...)puściły sok. Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką. Dodać do soku sok z cytryn lub kwasek cytrynowy i cukier. Ponownie zagotować, a potem odstawić do ostudzenia. Ostudzony sok wymieszać z alkoholem - można sok z wódką w proporcji 1:1, wtedy powstanie słaba nalewka, ja zrobiłam mocniejszą - 700 ml soku i 300 ml spirytusu. Przelać do butelek i zamknąć

Smaki Natalii
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 170

cytryna (sok i skórka),3 łyżki sosu sojowego,100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,1 żółta cukinie,1 jabłko,ocet jabłkowyzielenina do dekoracji,oliwa,sól i pieprz.Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki

SzczyptaSmaQ
Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. 248

szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone)  cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie:Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy więc przepraszam za ich jakość(...)zapewne długo w lodówce nie zostanie.Na moje oko 300 g w zupełności wystarczy tylko wówczas dodajemy 1 łyżeczkę żeltyny.Nasączenie:Do zimnej wody wlewamy nalewkę malinową, dosładzamy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny. Każdy z nas ma inny gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak i upodobania. To przecież

Malinowe Pocałunki