nalewka z cytryny - 428 przepisów (strona:10/29)

Limoncello 193

moje wspomnienia z Włoch zamknięte w jednej butelce :) Składniki na 1 litr: 8 cytryn - skórki 0,5 l spirytusu 0,5 l wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Cytryny włóż do garnka i zalej wrzątkiem - zaparzaj 20 minut. Obierz bardzo cieniutko skórkę, tak aby nie zostały na niej białe części. Skórki włóż do dużego słoja (u mnie(...)butelek (u mnie litrowa) i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na min. 1 miesiąc (co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem) - im dłużej nalewka będzie stała tym będzie smaczniejsza. Limoncello serwujemy na deser w małych kieliszkach, oczywiście musi być dobrze schłodzone ;) PS. Cytryny możecie wykorzystać na przygotowanie domowej lemoniady

Alutka-Gotuje
Bananas Beach - likier bananowy 133

Stosunkowo szybko się robi (w porównaniu do nalewek) więc trzasnąłem go tak w oczekiwaniu na właściwe trunki. To raczej taki kobiecy napój. Delikatny i słodki, przyjemnie się pije. Cytryna dodaje lekkiej nutki orzeźwienia, która latem idealnie się zgrywa z całością. 1,5 kg bananów 1 litr śmietany 18 % sok z 1 cytryny skórka otarta z jednej cytryny(...)Śmietana będzie się rozwarstwiała, niezbyt ładnie to wygląda. Ale to nic złego, tak właśnie ma być Po miesiącu przelewamy przez durszlak wyłożony gazą lub pieluchą tetrową. Przy tej nalewce takie filtrowanie w zupełności wystarczy. Banany pozostałe na durszlaku już nam się nie przydadzą. Nalewkę butelkujemy i zostawiamy na kolejny miesiąc. W butelkach nalewka również będzie się trochę rozwarstwiać, więc przed

Marder&Marder Manufacture
Lemoniada pomarańczowo-cytrynowa 120

Bardzo orzeźwiająca lemoniada o smaku pomarańczy i cytryn, z dodatkiem jabłek, kiwi i aromatycznej mięty. Latem taka lemoniada jest idealna na

To co kocham
Tortowa kostka owocowa 386

wody Krem owocowy: 35 dag mrożonych owoców malin i jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody ½ litra śmietany 30% 25 dag sera mascarpone 5  listków żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej Poncz: 3/4 szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa 150 ml przegotowanej wody Wierzch: 2  galaretki z owoców leśnych Dr.Oetker(...)cytryny, gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować blenderem.  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po 5 minutach odcisnąć dodać do gorącej masy owocowej, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z mascarpone i zmiksować na sztywny krem, dodać tężejącą masę owocową, zmiksować tylko do połączenia. Jeden blat kakaowego ciasta nasączyć połową ponczu-nalewkę wymieszać

Wanilia i Kardamon
Nalewka Z Winogron Ogrodowych Czerwonych 120

pomagają w zwalczaniu komórek nowotworowych. Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe i z takich właśnie powstały u mnie sok i nalewka, którymi zamierzam delektować się w zimne wieczory :) Składniki 2 kg winogron czerwonych 1/2 szkl cukru 2 szkl wody sok z jednej cytryny 3 goździki 2 cm laski cynamonu 3 łyżeczki cukru waniliowego 0,7 litra wódki 1. Pierwsza część jest(...)Gotowy sok przecedzamy przez gęste sitko, a pozostałości po owocach jeszcze raz ugniatamy aby wydobyć resztki soku. Również przecedzamy przez sitko. 2. Po ostygnięciu wywaru/soku dodajemy, sok z jednej cytryny, goździki, kawałek laski cynamonu oraz cukier waniliowy. Gotujemy całość około 20 minut na tak zwanym pyrkającym ogniu ;) Od czasu do czasu mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy

Gotowanie...to proste !
Cytrynówka 212

wiosna ja się pytam?! W poszukiwaniu słońca zapraszam na pyszną, typowo babską cytrynóweczkę. Plusem tej nalewki jest to, że wystarczy poczekać ok 4 dni i jest gotowa. Pije się bardzo przyjemnie, jest łagodna i dość słodka.  Zachęcam! Składniki: 5 cytryn 1 pomarańczka 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu Owoce cienko(...)ścieramy na tarce, zalewamy częścią spirytusu. Następnie wyciskamy sok z owoców, dodajemy do skórek, zalewamy resztą spirytusu. Zakręcamy w słoju i odstawiamy na 2 dni. Następnie przelewamy naszą nalewkę przez sitko. Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Studzimy i dodajemy do nalewki. Mieszamy i gotowe. Nalewka po 4 dniach jest gotowa do picia.  Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
NIEmoje ogrody, zbocza Jaworzyny i nalewka z tarniny. 155

Caprari "Nalewki domowe" (z drobnymi zmianami). Nalewka bardzo skuteczna przy dolegliwościach żołądkowych - twierdzi autorka. Owoce tarniny działają przeciwbiegunkowo. Nalewka z tarniny (Tarniówka) 50 dag owoców tarniny 20 dag cukru trzcinowego 500 ml wódki żytniej dobrej jakości starta skórka z cytryny  kawałek kory cynamonowej kilka goździków Owoce tarniny zebrane po pierwszym przymrozku (lub przemrożone   w zamrażalniku) przesyp(...)owoców przez filtr do kawy do butelki, zakorkuj po czym odstaw na pół roku.  Uwaga! Pestki tarniny zawierają truciznę, więc nie należy ich jeść oraz nie należy trzymać nalewkę na owocach dłużej niż 6 tygodni . Wracając do krynickiej zieleni - kilka fotek :) z Krynicy i okolicy.  W drodze na Jaworzynę piękny widok z cerkwią w tle. Kwiecisty

Gotuj Sam!
W domu: cytrynówka taty 196

różnych pyszności. W tym roku na Święta Wielkanocne mój tata zrobił nalewkę cytrynową. Była przepyszna i bardzo delikatna w smaku. Zachęcam do przygotowania jej samodzielnie w domu, jest nie tylko smaczna, ale przydaje się w okresie przeziębienia – stawia na nogi na drugi dzień SKŁADNIKI: 1 kg cytryn 700 g cukru białego 1 l spirytusu 1 l wody niegazowanej(...)duże łyżki miodu wielokwiatowego (może być też inny) PRZYGOTOWANIE: Cytryny szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Następnie obieramy jak najdokładniej żółtą skórkę, bez białej warstwy pod spodem. Z obranych cytryn wyciskamy sok i w szczelnie zamkniętym naczyniu odstawiamy na 24 godziny. Obierki cytrynowe wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem (całym litrem). Odstawiamy również na 24 godziny, co jakiś czas

Kuchnia w biegu
Owoce jujuby pod wódką 140

przygotowywania doskonałych dżemów, syropów i nalewek. W starożytnym Rzymie jujuba była symbolem ciszy, wierzono rownież, że przynosi szczeście, dlatego uprawiano ją blisko domu, w bardzo nasłonecznionym miejscu. Owoce jujuby pod wódką  Składniki: 500 gr owoców jujuby (dojrzałych i jędrnych) 450 ml wódki 100 gr cukru Otarta skórka z cytryny (biologicznej) 1/2 laski wanilii Myjemy i dobrze osuszamy owoce(...)bardzo szczelną pokrywkę, która zapobiegnie ulatnianiu się alkoholu. Jujubę zalewamy wódką, dodajemy skórkę z cytryny, wanilię i jako ostatni składnik, dodajemy cukier. Zamykamy słoik, dobrze potrząsamy i wystawiamy na słonce na ok. 20 dni. Pamiętamy, ze owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił

Mia Cucina Sofieta
gruszkówka czyli nalewka z gruszek 254

wyrobu nalewki doprowadzimy do końca, to solennie wszystkich zapewniam, że efekt końcowy, wart jest czasu, który poświęcimy gruszkowej nalewce. składniki 1 kg niewielkich dojrzałych gruszek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 100 ml miodu 300 g cukru 2 cytryny ewentualnie dodatkowo 1-2 gwiazdki anyżu 5-6 strączków kardamonu sposób wykonania Cytryny obieramy ze skórki(...)nich gniazda nasienne. Wszystkie owoce mieszamy w misce z sokiem z cytryny, zapobiegając w ten sposób ich ściemnieniu. Teraz owoce, wraz z  sokiem i skórką z cytryn przekładamy do słoja ze szczelnym zamknięciem, dodajemy do nich miód i ewentualnie anyż oraz kardamon. Całość zalewamy wódką, oraz spirytusem ( miłośnicy wersji mocniejszych, mogą zmienić proporcje, odejmując część wódki

Miód i pieprz
Limoncello-nalewka cytrynowa 124

ochłody-wtedy piją zmrożoną. Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach. SKŁADNIKI : 400 g cukru 1 kg plus 2 sztuki cytryn 1/2 l spirytusu 750 ml wody PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od pozbycie się konserwantów z cytryn. W związku

Kopystką po garach
Cranberry Cooler 168

oraz sok pomarańczowy. Wymieszaj dokładnie te składniki łyżką barową. Do drinka wlej powoli syrop żurawinowy. Gotowego drinka udekoruj plastrem cytryny (krawędź szklanki) oraz dodaj ozdobną wisienkę. Artykuł Cranberry Cooler pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Cytryny w rumie do herbaty 101

Parę dni temu zarzuciliśmy pomysł na pomarańcze w syropie do herbaty , a teraz pora na cytryny. Cytryna do herbaty jest tak oczywistą oczywistością, że nawet

Marder&Marder Manufacture
Nalewka na rozmarynie 129

Odstała sobie miesiąc i już jest pyszna! Cóż poradzić..., najpewniej następnego miesiąca już nie wytrwa. 20g świeżych gałązek rozmarynu 500ml spirytusu rozcieńczonego do 40% lub czysta wódka połowa średniej cytryny 250g cukru 50g miodu pszczelego 300ml wody Rozmaryn przepłukujemy i jego gałązki rozdzielamy na nieco mniejsze. Wrzucamy je do sporego słoja i zalewamy alkoholem. Odstawiamy pod przykryciem w ciemne(...)wody i miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy i tak przygotowany alkohol odstawiamy na przynajmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Nalewka ma ciekawy

Kuchenna Kontrrewolucya
Marmolada z pigwy 104

minut.Pod wplywem temperatury ciemnieje,dlatego warto dodac soku z cytryny,dzieki niej nabierze ladnej lekko pomaranczowo- brzoskwiniowej barwy.Ze wzgledu na duza obecnosc pektyn doskonale nadaje sie na dzemy,marmolady,galaretki.Doskonale laczy sie z innymi owocami np.jablkami.Jest smakowitym dodatkiem do mies i potraw z dziczyzny,nadaje sie rowniez na aromatyczne nalewki,wina i likiery.Nalewka pigwowa dobrze dziala na serce(...)soku jablkowego lub pomaranczowegoWykonanie:Pigwe umyc,by pozbawic kutnerowej,wlochatej otoczki.Obrac,pokroic w cwiartki powykrawac gniazda nasienne z komorkami kamiennymi.zetrzec na tarce jarzynowej na grubych oczkach.Podczas tarcia skrapiac pigwe cytryna,by nie zbrazowiala.Starta pigwe umiescic w plaskim szerokim rondlu i zasypac cukrem.Odczekac okolo 30 minut,az pusci sok.Dolac wode i podgrzewac tak dlugo,az zmieknie.Mniej wiecej w polowie dodac obrane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!