namoczyć w wodzie z cytryną. W międzyczasie przygotować nadzienie . Pokroić nać pietruszki i połączyć z płatkami owsianymi, śmietaną, ząbkiem czosnku, serem pokrojonym w kostkę posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Wypełnić nadzieniem karczocha i przełożyć do szybkowaru zawierającego oliwę z oliwek , ząbek czosnku.Wypełnić szybkowar ziemniakami pokrojonymi w wieksze kawałki dodać 2 nalewki wody, sol do smaku. Gotować
zielonacukinkapołowy cytryny miód, mięta (opcjonalnie) Sposób przygotowania Arbuza i ser kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Polewamy całość sosem. Schładzamy min 1 h. Sos Mieszamy wybrane składniki 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/odswiezajaca-salatka-arbuza/ BosowKuchni Artykuł Odświeżająca sałatka z arbuza pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukubki smakowe swojskim chlebem, nalewkami czy ciastami. Za każdym razem staram się także kupić coś do kuchni, albo dla bliskich. Tym razem wróciłam z naczyniem do zapiekania, żytnim chlebem litewskim i kwasem chlebowym. Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów
Pasja Smakulubię domowe nalewki i wina:) Oczywiście o ile są słabe i słodkie;) Mój mąż zawsze raz w roku przyrządza takie domowe, ziołowe wino na bazie ryżu i obdarowujemy wszystkich buteleczką tego trunku... Wino nie jest mocne, ziołowe, z cytrusową nutką. Dla mnie pycha! Składniki:8 litrów wody, 1kg ryżu, 3 kg cukru, 2 cytryny, 1 szt. gałka muszkatołowa, opakowanie
Z miłości do słodkościCzęść poszła na nalewkę/likier. Większość z tych całych trzech potężnych porcjizamroziłam, dzięki czemu moja zamrażarka praktycznie nic, prócz truskawek, nie kryje. A może dżem?Na zdjęciach propozycja podania - orkiszowe bułeczki posmarowanegreckim jogurtem i tym właśnie dżemikiem.Wrażenia smakowe... mniaam! DŻEM TRUSKAWKOWY. (prościzna!) 2 kg truskawek 1 kg cukru sok z 1 cytryny 2 opakowania "żel-fruct" Owoce opłukałam
W kuchni Karmel-itkiprzyprawami, sokiem cytryny, skórką i cukrem. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Do zalewy wrzucamy gruszki i je obgotowujemy kilka minut. Gruszki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/gruszki-korzenne-rodzynkami/ MieszamWGarnku Artykuł Gruszki korzenne z rodzynkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkucytryn, wsyp otartą skórkę , wlej syrop z wody i cukru oraz spirytus, wymieszaj. Następnie słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 dni. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek. Zakorkuj szczelnie i odstaw jeszcze na miesiąc, aby trunek dojrzał. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych
Przepisy i porady kulinarneW końcu przyszedł czas na przepis dla facetów;-) cała receptura na tak zacny alkohol jakim jest cytrynówka zostały zdobyte na jednej z imprez. Oczywiście serdecznie pozdrawiam
IMPRESJA SMAKUwzmacniającym serce. Nalewka z aronii i liści wiśni jest pyszna i zdrowa, powinna leżakować 4 miesiące, ale już po dwóch też będzie ciekawa w smaku :) Składniki: 1 kg przebranych owoców aronii, 1 l spirytusu 95%, 500 ml wody, 400 g cukru, 200 g liści wiśni (ok. 300 szt.), 1/2 szklanki miodu, 1/2 laski wanilii, 2 cytryny, 4 goździki. Przygotowanie
SzczyptaSmaQktóra zaraz po nalewce z pędów sosny i derenia jest jedną z moich ulubionych. Przepis sprawdzony - sporządziłam z niego nalewkę rok temu!Nalewka z kwiatów czarnego bzu 50 baldachów kwiatów czarnego bzu 2 duże cytryny 750g cukru kryształu 0,5 l spirytusu (96%) + 0,5 l wódki czystej Przygotowanie: Gotujemy syrop: 1litr wody + 750g cukru(...)czym studzimy. Cytryny sparzamy gorącą wodą, szorujemy szczoteczką, po czym kroimy w plasterki (koniecznie usuwamy pestki). Do wyparzonego słoja wkładamy kwiaty, naprzemiennie z plasterkami cytryn, po czym zalewamy syropem i przykrywamy gazą. Odstawiamy w słoneczne miejsce na 10 dni. Ważne, by codziennie obserwować, jak nasz syrop się zachowuje i czy nie fermentuje. Możemy zamieszać
Sajkofanka smakusoki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 cytryna 225 g cukru(...)żelującego ze stewią Jak wykonać ? Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną ze sparzonej wcześniej wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok. Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut
Wanilia i KardamonPrzygotowanie : Cytryny umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, wszystkie pestki z owoców wyjąć Zagotować wodę z cukrem, do wrzącego syropu wrzucić plastry z cytryn Gotować na większym ogniu przez około 10 min, a potem zmniejszyć ogień i smażyć konfiturę około 1-2 godz ( nie zapominać mieszać ) Moja konfitura do zagęszczenia potrzebowała(...)rogalików na śniadanie będzie idealna :) Wg przepisu z "Dziadkowe nalewki, babcine przetwory" konfiturę należałoby jeszcze smażyć dnia następnego i dopiero wtedy przełożyć do wyparzonych słoiczków. Ale moja konfitura chyba długo nie postoi i nie zdąży się popsuć
Proste PotrawyChociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej. Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne
Salonik smakówcałej cytryny 2 łyżki masła Sposób przygotowania Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki bez masła i gotujemy 20-30 min w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Dodajemy masło, blendujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-lub-konfitura-zurawinowo-jablkowa-miesa/ BosowKuchni Artykuł Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuporcji mąki, pilnujemy, aby poprzednia była dobrze wymieszana. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i sok (jedną łyżeczkę soku zostawiamy do owoców). Owoce myjemy, odsączamy. Dodajemy sok z cytryny i skrobię. Dokładnie mieszamy. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, na dnie której kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy 1/2 owoców. Wylewamy pozostałą część ciasta. Wykładamy resztę owoców. Pieczemy(...)stopniach ok 50 min. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/cytrynowy-ucierany-placek-jagodamiborowkami/ MieszamWGarnku Artykuł Cytrynowy, ucierany placek z jagodami/borówkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku