zapowiedzieli tak też i zrobili...W weekend z kwiatów mniszka "miodu" uwarzyli :)Nietrudno zgadnąć, że z publikacją jutrzejsząReceptum na nalewkę z kwiatów znajdziesz najprzedniejszą :) Syrop z mniszka lekarskiego, zwany jest także miodkiem majowym ze względu na barwę, konsystencję i smak zbliżony do miodu. Medycyna ludowa przypisuje mniszkowi właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm, szczególnie przy schorzeniach wątroby. Jest skarbnicą cennych(...)wody,1,5 kg cukru,3 cytryny.Zerwane kwiaty wykładamy na gazetę, żeby wyszły z nich robaczki :) Następnie wkładamy je do wysokiego garnka, zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę. Całość zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut. Zostawiamy na 24h. Po tym czasie przecedzamy wywar, do płynu dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2-3 godziny. Jeśli chcecie
Delicious TitbitsPodawaliśmy wam niedawno przepis na pomidorki koktajlowe z ziołami . Dzisiaj mamy dla was bardziej klasyczną wersję tej marynaty. Równie smaczną. Swoją drogą, pomidor koktajlowy to wdzięczne
Marder&Marder ManufactureSyrop z kwiatów czarnego bzu to nie tylko rarytas kulinarny, ale i lek na całe zło tego świata. Bo w razie przeziębienia możecie się nim z
Marder&Marder ManufacturePieczecie często szarlotki? Jeśli tak, to ten przepis jest idealny dla was. Zrobicie sobie zawczasu takie słoiki i potem już nie musicie się niczym martwić. Zagniatacie
Marder&Marder ManufactureOstatnio bardzo dbam o linię w związku z nadchodzącą uroczystością rodzinną. Dla niewtajemniczonych, jest to ślub mojej córki trzynastego sierpnia. W
To co kochamTaka tam "śmietnikowa" tarta. Śmietnikowa, bo zrobiona z tego, co znaleźliśmy w lodówce i szafkach kuchennych. Mieliśmy silne parcie na zjedzenie czegoś na słodko, a nic
Marder&Marder ManufactureW moim ogrodzie wyrósł okazały rabarbar. Oczywiście mógłbym z niego zrobić ciasto rabarbarowiec. Tylko po co? Wolę z tego kwaśnej rośliny przyrządzić coś co będzie sprawiało
Kuchennyviral.plW moim ogrodzie wyrósł okazały rabarbar. Oczywiście mógłbym z niego zrobić ciasto rabarbarowiec. Tylko po co? Wolę z tego kwaśnej rośliny przyrządzić coś co będzie sprawiało
Kuchennyviral.plwiaty czarnego bzu mają wyjątkowy zapach i mnóstwo substancji odżywczych. Można je jeść na surowo w sałatkach, aromatyzować nimi napoje i oliwy, sporządzać nalewki, octy, wina, podawać w cieście naleśnikowym i deserach. Zbiera się je od maja do lipca, najlepiej podczas słonecznych poranków. Kwiaty po zerwaniu wystarczy rozłożyć na papierze w zacienionym miejscu, żeby wyszły z nich różne żyjątka, jeśli(...)można zamknąć w butelkach i przechowywać w chłodnym miejscu, po ok. 3 tygodniach zamieni się w wino musujące. Czas przygotowania: 24 godz. Składniki: 10 kwiatostanów (baldachogron) bzu czarnego, 2 cytryny, 2 l wody, 250 g cukru trzcinowego, Do podania: woda gazowana, pomarańcza w plastrach, kostki lodu. Przygotowanie: Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry. Wodę zagotować
SzczyptaSmaQkuchnia polska w nietypowym wydaniu Chyba wszyscy się zgodzą, iż mięsa zapiekane z jabłkami to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Same jabłka są typowym surowcem wielu polskich dań, deserów, nalewek i przetworów. Kuchnia polska docenia produkty runa leśnego, jak choćby grzyby . Od wieków jadamy zgodnie z tradycją ryby słodkowodne , do których należy m.in pstrąg tęczowy , odławiany z rzek o bystrym(...)osób: 3 pstrągi tęczowe - średnie 300g świeżych pieczarek 1 cebula - duża 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz - do smaku oliwa - do smażenia masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia
Grunt to przepis!zielonych łodyżek. Odłóż kilka drobnych kwiatostanów do dekoracji. Zagotuj wodę. Cytrynę umyj i pokrój w plasterki. Kwiaty czarnego bzu umieść w miseczce, zalej wrzącą wodą, dodaj cukier i plasterki cytryny (możesz wycisnąć odrobinę soku), zamieszaj i przykryj. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Następnego dnia przecedź syrop przez sitko, zagotuj w rondelku, mieszając, po czym przelej do słoiczka(...)wysokości. Piecz około 20 minut. Pozostaw w uchylonym piekarniku do ostudzenia, udekoruj kwiatami czarnego bzu i podaj. *Tak przygotowany syrop możesz również wykorzystać do przygotowania naleśników, gofrów lub nalewki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamniszku lekarskim, potocznie zwanym mleczem. Kwitnie on na przełomie kwietnia i maja, kolorując łąki i pola pięknymi odcieniami żółci. Z mniszka lekarskiego można przygotować wiele zdrowotnych specyfików, od nalewek, win po miód. I dziś zajmiemy się właśnie tym ostatnim, czyli najpopularniejszym przysmakiem z mniszka, tzw miodkiem majowym. W tym roku mniszki już kwitną na całego, a mamy dopiero drugą połowę(...)tego specyfiku :-) Warto! No ale przejdźmy do konkretów. Przygotowanie miodu jest bardzo proste SKŁADNIKI -600g kwiatów mniszka lekarskiego -5 szklanek wody -4 szklanki cukru -sok z jednej sporej cytryny Zbieramy kwiaty mniszka lekarskiego, same główki, bez łodyg. następnie warto wyłożyć je na jakiś ręcznik czy tekturkę i zostawić na jakieś 60 minut żeby gadzina z kwiatków miała
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucałości jogurtem. Kurczaka – mogą to być zarówno polędwiczki jak i filet, przyrządzamy w ulubiony sposób. U mnie była to marynata z sosu sojowego, miodu, przypraw i soku z cytryny, następnie filet został usmażony. Może być również wędzony kurczak lub ugotowany. Porcja dla 2-3 głodnych osób. Drukuj Sałatka z brokuła, ogórków, jajek, pomidora z filetem z kurczaka window.ajaxurl(...)mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/salatka-brokula-ogorkow-jajek-pomidora/ BosowKuchni Zapisz Zapisz Artykuł Sałatka z brokuła, ogórków, jajek, pomidora z filetem z kurczaka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkużebym narzekała, bo strasznie je lubię, ale czasem kilka godzin więcej na tarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie kasze mannę? Ja uwielbiam ją na mleku(...)uznania dżem truskawkowy - słoiczek 400 ml na krem: 4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 10 łyżek kaszy manny i kostka masła w temperaturze pokojowej, sok wyciśnięty z jednej cytryny Wykonanie: W pierwszej kolejności podszykować sobie składniki na krem. Mleko podzielić na dwie części - 2,5 szklanki wlać do garnuszka, dołożyć cukier i mieszać do połączenia. Do drugiego naczynia wlać
Poezja Smaków - blog kulinarnynaprawdę udaje się zjeść! Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat. Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak! I to prostsze niż może się wydawać. Granita(...)upalne dni, jakie nadchodzą nie ma nic lepszego od porcji zmrożonego zapachu bzu. 1/2 litra zimnej wody /przegotowanej/ ok. 1/4-1/3 szklanki syropu z bzu sok z cytryny W misce/garnku mieszamy wodę z syropem i dodajemy sok z cytryny. Proporcje są bardzo orientacyjne i na oko - musicie smakować i zdecydować jaki smak płynu najbardziej Wam odpowiada. Płyn przelać
KUCHARNIA