symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy likier cytrynowy, prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielkich nakładów finansowych. Nie trzeba też jakoś specjalnie się uzbrajać w cierpliwość (jak przy nalewka) bo efekty pracy są do skonsumowania po ok. 14-40 dniach. Nastawiając likier w ciągu kilu najbliższych dni, wg. tego przepisu, zdążycie akurat na zakończenie karnawału ;) Moje limoncello(...)zwiększyć (+/-) 500 g, wedle własnych upodobań. Czas przygotowania: 14-40 dni Składniki:500 ml spirytusu 95%,500 ml wody,500 g cukru,6-8 cytryn.Przygotowanie:Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce.Skórki włożyć do słoja, zalać
SzczyptaSmaQTo ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskanałe jest na święta, urodziny, imieniny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
Salonik smakówTo ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskonałe jest na święta, imieniny, urodziny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie
Salonik smakówkremówki 70 g cukru 100 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny 50 ml wody sok z połowy cytryny Sposób przygotowania Maliny wrzucamy do garnuszka z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy kilka minut. Jeśli chcemy mieć idealnie gładką konsystencję, to przecieramy maliny przez gęste sitko. Żelatynę łączymy z 50 ml wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka wlewamy(...)serwować z owocami lub sosami. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/malinowa-panna-cotta/ MieszamWGarnku Artykuł Malinowa panna cotta pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuogonki i inne zanieczyszczenia. Lekko rozgnieć, zmierz objętość, wsyp do słoja. Wodę zagotuj, rozpuść w niej cukier, gdy przestygnie, wlej do słoja z porzeczkami. Dodaj także sok wyciśnięty z cytryn i mleko ( mleka nie gotuj ), wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej powoli spirytus, cały czas mieszając zawartość słoja. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 6 tygodni w ciemne miejsce ( z dala(...)zawieś nad miseczką, aby skapywały resztki soku na kilka godzin. Uzyskany w ten sposób sok, wlej do osobnej butelki, zakorkuj. Oba naczynia, butelkę i słój odstaw na miesiąc. Klarowną nalewkę z obu naczyń zlej znad osadu, połącz płyny ze sobą. Osad przefiltruj przez filtr lub gęstą gazę i połącz z wcześniej zlanym płynem. Teraz przefiltruj jeszcze raz trunek przez filtr
Przepisy i porady kulinarnewaniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem(...)patelni rumienimy płatki migdałów. Posypujemy nimi deser. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/truskawkowy-pudding-chia/ BosowKuchni Artykuł Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDżem truskawkowy. Składniki : 2 kg świeżych truskawek 1 kg cukru 1 szt. dżemixu lub pektyny ( 30 g) 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 małej cytryny ) Sposób wykonania : Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą ( nie moczyć wodzie zbyt długo,ponieważ woda "skradnie" im smak ! ) i obrać z szypułek. Wsypujemy truskawki do rondla i ugniatamy na pakę(...)doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy pianę powstałą na wierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków. Do rozlewania dżemu najlepiej użyć dużego lejka i nalewki do zupy nie pobrudzimy wtedy sobie słoików ! Nalewką nabieramy gorący dżem i wlewamy do lejka,napełniając słoik do pełna. Zawsze w ten sposób napełniam słoiki dżemem czy sokiem :-) Jest
Przepisy i porady kulinarnewrzuciłam to, co akurat miałam w lodówce. Liczbę składników możecie dowolnie modyfikować, według Waszego uznania. Surówka wychodzi pyszna, chrupiąca i leciutka. Ocet z przepisu możecie zastąpić oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam. Drukuj Surówka z młodej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia młoda marchewka 1/3 strąka papryki(...)pieprzem. Polewamy olejem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy zielonym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-mlodej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z młodej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupowodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek(...)antonówek,1,5 kg owoców czarnego bzu,2 czerwone cebule,30 g pektyny jabłkowej,2 papryczki chili,100 g rodzynek,350 g brązowego cukru,skórka z 1 cytryny,łyżka posiekanego estragonu,10 goździków,2 laska cynamonu,5 ziaren ziela angielskiego,łyżka oliwy.Przygotowanie:Owoce i warzywa umyć i osączyć na sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem
SzczyptaSmaQNadzienie 400g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych + dużo mąki ziemniaczanej do posypywania placków garść pistacji niesolonch do posypania Syrop 2 szkl. wody 2,5 szkl cukru 2 plasterki cytryny Sposób przygotowania Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 15 min. Ciasto dzielimy na 30 kawałków (wielkości większego orzecha włoskiego) Wałkujemy każdy fragment ciasta na bardzo cieniutki, przeźroczysty placek(...)syropu. Polewamy etapami ostudzone ciasto. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/przepyszna-baklava-orzechami-pistacjami/ MieszamWGarnku Artykuł Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubrzucha i w celach uspakajających korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i glukozy polecana w diecie osób z cukrzyca typu II działa bakteriobójczo, hamuje rozwój grzybów, pierwotniaków i drożdżaków nalewka z trawy cytrynowej wspomaga leczenie opryszczki preparaty z trawy cytrynowej wykorzystuje się w leczeniu zapalenia gardła, jamy ustnej, krtani, oskrzeli i zatok Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę suszu należy zalać(...)cytrynową parą ulatniającą się z zaparzającego się zioła. Jeśli jedliście kisiele cytrynowe to już mniej więcej możecie sobie wyobrazić ten niesamowity zapach :) Jeżeli chodzi o smak - delikatny z nutką cytryny. Przepiękny jasny zielony kolor, którego zdjęcie niestety nie oddaje w 100%. YERBA MATE Właściwości: bogata w kofeinę, magnez, mangan, potas poprawia pamięć i koncentrację pobudza
Zdrowie na języku :PW Iranie marynuje się prawie wszystko (czyli w sumie trochę jak w Polsce). Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się polskich
Marder&Marder Manufacturezajmuje dłużej niż 5 min. Cudownie pachnie bazylią. Jeśli chcecie poeksperymentować z sosem jako dodatkiem do sałat, to potraktujcie ten sos jako bazę i dodajcie np sok z cytryny, musztardę. W wersji makaronowej można dodać inne pyszności, chociaż w zupełności do makaronu ten sos plus parmezan zrobi nam doskonały, szybki obiad na lato. Nie potrzeba do sosu wielu składników(...)lodówki. Polecam go bardzo do makaronu, zamiast cięższego pesto. Artykuł Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTen syrop pamiętam z dzieciństwa. Pamiętam, że był koszmarem mojego dzieciństwa, niestety. Dzieckiem byłem raczej chorowitym więc co najmniej dwa razy do roku musiałem popijać tę
Marder&Marder ManufactureKurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną
Marder&Marder Manufacture