nalewka z cytryny - 428 przepisów (strona:23/29)

Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia 177

waniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem(...)patelni rumienimy płatki migdałów. Posypujemy nimi deser. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/truskawkowy-pudding-chia/ BosowKuchni Artykuł Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Dżem truskawkowy - Czyli lato w zimie. 144

Dżem truskawkowy. Składniki : 2 kg świeżych truskawek 1 kg cukru 1 szt. dżemixu lub pektyny  ( 30 g) 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 małej cytryny ) Sposób wykonania : Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą ( nie moczyć wodzie zbyt długo,ponieważ woda "skradnie" im smak ! ) i obrać z szypułek. Wsypujemy truskawki do rondla i ugniatamy na pakę(...)doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy pianę powstałą na wierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków. Do rozlewania dżemu najlepiej użyć dużego lejka i nalewki do zupy nie pobrudzimy wtedy sobie słoików ! Nalewką nabieramy gorący dżem i wlewamy do lejka,napełniając słoik do pełna. Zawsze w ten sposób napełniam słoiki dżemem czy sokiem  :-) Jest

Przepisy i porady kulinarne
Surówka z młodej kapusty 144

wrzuciłam to, co akurat miałam w lodówce. Liczbę składników możecie dowolnie modyfikować, według Waszego uznania. Surówka wychodzi pyszna, chrupiąca i leciutka. Ocet z przepisu możecie zastąpić oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam. Drukuj Surówka z młodej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia młoda marchewka 1/3 strąka papryki(...)pieprzem. Polewamy olejem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy zielonym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-mlodej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z młodej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 216

powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek(...)antonówek,1,5 kg owoców czarnego bzu,2 czerwone cebule,30 g pektyny jabłkowej,2 papryczki chili,100 g rodzynek,350 g brązowego cukru,skórka z 1 cytryny,łyżka posiekanego estragonu,10 goździków,2 laska cynamonu,5 ziaren ziela angielskiego,łyżka oliwy.Przygotowanie:Owoce i warzywa umyć i osączyć na sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem

SzczyptaSmaQ
Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami 180

Nadzienie 400g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych + dużo mąki ziemniaczanej do posypywania placków garść pistacji niesolonch do posypania Syrop 2 szkl. wody 2,5 szkl cukru 2 plasterki cytryny Sposób przygotowania Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 15 min. Ciasto dzielimy na 30 kawałków (wielkości większego orzecha włoskiego) Wałkujemy każdy fragment ciasta na bardzo cieniutki, przeźroczysty placek(...)syropu. Polewamy etapami ostudzone ciasto. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/przepyszna-baklava-orzechami-pistacjami/ MieszamWGarnku Artykuł Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Esencja Natury - zdrowie płynące z natury :) 203

brzucha i w celach uspakajających  korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i glukozy polecana w diecie osób z cukrzyca typu II działa bakteriobójczo, hamuje rozwój grzybów, pierwotniaków i drożdżaków nalewka z trawy cytrynowej wspomaga leczenie opryszczki preparaty z trawy cytrynowej wykorzystuje się w leczeniu zapalenia gardła, jamy ustnej, krtani, oskrzeli i zatok Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę suszu należy zalać(...)cytrynową parą ulatniającą się z zaparzającego się zioła. Jeśli jedliście kisiele cytrynowe to już mniej więcej możecie sobie wyobrazić ten niesamowity zapach :) Jeżeli chodzi o smak - delikatny z nutką cytryny.  Przepiękny jasny zielony kolor, którego zdjęcie niestety nie oddaje w 100%. YERBA MATE  Właściwości: bogata w kofeinę, magnez, mangan, potas poprawia pamięć i koncentrację  pobudza

Zdrowie na języku :P
Irański czosnek marynowany 230

W Iranie marynuje się prawie wszystko (czyli w sumie trochę jak w Polsce). Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się polskich

Marder&Marder Manufacture
Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy 373

zajmuje dłużej niż 5 min. Cudownie pachnie bazylią. Jeśli chcecie poeksperymentować z sosem jako dodatkiem do sałat, to potraktujcie ten sos jako bazę i dodajcie np sok z cytryny, musztardę. W wersji makaronowej można dodać inne pyszności, chociaż w zupełności do makaronu ten sos plus parmezan zrobi nam doskonały, szybki obiad na lato. Nie potrzeba do sosu wielu składników(...)lodówki. Polecam go bardzo do makaronu, zamiast cięższego pesto. Artykuł Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Domowy syrop z cebuli na przeziębienie 174

Ten syrop pamiętam z dzieciństwa. Pamiętam, że był koszmarem mojego dzieciństwa, niestety. Dzieckiem byłem raczej chorowitym więc co najmniej dwa razy do roku musiałem popijać tę

Marder&Marder Manufacture
Kurczak na dziko 151

Kurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną

Marder&Marder Manufacture
Lemoniada z kwiatów bzu 205

Rozglądając się po okolicy podczas spaceru zauważyłam, że bez zaczyna przekwitać. A to oznacza, że trzeba się pospieszyć z narwaniem kwiatów na nalewkę, lemoniadę albo do dżemu truskawkowego. Co innego miałam dziś opublikować, ale skoro to już ostatni dzwonek, to podzielę się przepisem na orzeźwiającą lemoniadę z bzu. Niektórzy uważają, że jest "perfumowana", gdyż aromat kwiatów tu wysuwa się(...)razie nie wybucha, ale dojrzewa spokojnie w lodówce, więc wszystko przede mną... chyba że wypiję ją szybciej, niż zdąży mocno sfermentować:) Składniki: 10 kwiatów czarnego bzu (duże baldachy)* 2 cytryny (najlepiej ekologiczne) 1 szklanka cukru 3-4 litry przegotowanej wody Cytryny sparzyć i dokładnie wyszorować, pokroić w plasterki. Cukier rozpuścić w wodzie. Z baldachów bzu nożyczkami odciąć zielone

Obiad gotowy
Pasta z bobu i domowe chlebki pita 165

Bób, król lata. Czy jest ktoś, kto nie lubi bobu? Bób ogólnie jest bardzo zdrowy. Zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży

Marder&Marder Manufacture
Nalewka pomarańczowa ( korzenna ). 143

Składniki : 5 dojrzałych pomarańczy 1 l spirytusu 95 % 75 dkg cukru 5 szklanek wody ( najlepiej źródlanej ) 1 cytryna 0,5 laski wanilii kawałek kory cynamonu 5 goździków  Sposób wykonania :   C ytrusy dokładnie umyj szczoteczką , a następnie sparz wrzątkiem, osusz. Pokrój na plastry, ( z plastrów usuń wszystkie pestki, są gorzkie ! ) wrzuć do czystego słoja. Dodaj wanilię przekrojoną wzdłuż(...)szklanki wody zagotuj z cukrem, wystudź i wlej do przefiltrowanego płynu pomarańczowego. Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.   D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat

Przepisy i porady kulinarne
ZUPA-KREM Z AWOKADO / Ziołowe wcierki na wzmocnienie włosów 206

Składniki: ♥ awokado ♥ duży ogórek ♥ duży pęczek szczypiorku ♥ 200ml jogurtu sojowego ♥ 250ml bulionu warzywnego ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ sól, pieprz Wykonanie: Awokado, ogórka oraz szczypiorek wrzucamy do blendera. Zalewamy bulionem, jogurtem i sokiem. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Miksujemy na kremową konsystencję. kozieradka / łopian / orzech włoski Ostatnio testuję różne wcierki do włosów, więc chciałabym podzielić się przepisami: 1. WCIERKA(...)się w przypadku włosów kruchych, z łupieżem, wypadających, wolno rosnących. ♥ Jedną część korzenia (rozdrobnionego) zalewamy 4 częściami alkoholu, odstawiamy na tydzień, po czym filtrujemy. Przed każdym wtarciem we włosy nalewkę rozrzedzamy wodą w proporcjach 1:1. ♥ Możemy również sporządzić wywar, którym będziemy nacierać skórę głowy. 3 łyżki korzenia łopianu zalewamy 250ml wrzątku, a następnie gotujemy na małym ogniu przez

Kasia Sarna
Nalewka warzywno-cytrynowa na zbicie cholesterolu 147

Tym razem produkt wytworzony typowo "dla zdrowotności", choć, wbrew temu, co można o niej myśleć, nie jest wcale zła w smaku. Powiedziałabym nawet, że mnie osobiście

Kuchenna Kontrrewolucya
Konfitura z pigwy 154

roślina ozdobna. Owoce pigwy dojrzewają późną jesienią. Kształtem przypominają gruszki, są żółte, bardzo twarde i cierpkie w smaku. Nie nadają się do bezpośredniej konsumpcji, ale są idealne na przetwory, nalewki, wina, soki. Pigwa powinna znaleźć się w Naszym menu w okresie jesiennych i zimowych przeziębień, jest źródłem witaminy C, która wspiera Naszą odporność. Ponadto zawiera kwasy organiczne, garbniki, pektyny(...)miodem, zażywany regularnie, pobudza apetyt. U mnie już drugi sezon z rzędu pojawia się konfitura z pigwy. Stosuję ją najczęściej do posłodzenia herbaty, taka konfitura zastępuje też cytrynę - rozjaśnia ją i nadaje kwaskowatego smaku. Jeśli więc napotkacie gdzieś w warzywniaku owoce podobne do gruszek to warto kupić i wypróbować :)     Konfitura z pigwy   Składniki:   1kg owoców

Smak mojej kuchni