składniki: 2 szkl cukru 370 ml wody 1 kg jabłek (najlepiej niedojrzałych) 1 laska cynamonu 1 łyżeczka skórki z cytryny 500 ml wódki 250 ml
Domowy Smak Jedzeniagalaretki wiśniowe 400 g -500 g wydrylowanych wiśni ( u mnie wiśnie z nalewki) 700 ml gorącej wody Bita śmietana 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/5 wody Warstwa z bezą: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałów Wykonanie: Z podanych składników na kruche ciasto wyrabiamy
W Moim Magicznym DomuPrzedstawiam kolejną moją nalewkę, tym razem z aronii. To moja druga nalewka jaką zrobiłam. Pierwsza porzeczkowa była dobra ale ta jest zdecydowanie lepsza. Jest bardziej delikatna i taka lżejsza w smaku. składniki: 1 kg aronii 1,5 l wody 3/4 kg cukru 1 cytryna 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki Aronię oczyścić z paprochów i ogonków, dokładnie umyć(...)ogniu 30 minut. Garnek z zawartością odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wywar przecedzić przez gęste sito. Owoce można wyrzucić. Do soku z aronii dodać sok wyciśnięty z cytryny, spirytus oraz wódkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przecedzić przez gęstą gazę. Rozlać do butelek. Odstawić na minimum 6 miesięcy, im dłużej tym lepiej
Monia miesza i gotujewodą i lodem i świetnie gasiła pragnienie całej rodziny. Nasuszyłam już cały woreczek, nalewki zrobiłam cały galonik:), była już w cieście, w deserach, aż w końcu wylądowała w syropie. Taki syrop dobrze jest zrobić w trakcie lata, wystarczy rozcieńczyć go z wodą, wrzucić kilka plasterków cytryny lub limonki, dodać kilka kostek lodu i mamy przepyszny napój miętowy, który świetnie
na moim stole...jest naprawdę smaczna i zdrowotna więc nie krępujcie się... na zdrowie :) Nalewka z owoców czarnego bzu SKŁADNIKI: 1kg obranych z łodyżek owoców czarnego bzu 2 szklanki wody 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 0,5kg cukru opcjonalnie cynamon, wanilia, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać wodą i gotować
Pyry na Gazwydłubanie ziarenek z lasek i dodanie ich do owoców. Dodajemy sok z cytryny. W kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/ BosowKuchni Artykuł Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuIntensywny smak pora przełamany delikatnym ogórkiem i odrobiną czosnku to idealne połączenie. Surówka ogórkowa z porem może stanowić pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs, pieczeni.Składniki
Salonik smakówPrzygotowanie:Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować. Smacznego:)źródło ,, Przetwory i nalewki
Anioły w kuchniniej mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotować z pozostałą wodą , cukrem i sokiem z cytryny, wlać wodę z mąką i chwilkę pogotować powstały kisiel.Galaretka wiśniowa300 ml śmietany kremówkiGalaretkę rozpuścić w połowie podanej na opakowaniu wody , wystudzić .Śmietanę ubić , dodać tężejącą galaretkęsok wiśniowy lub nalewka wiśniowa do nasączenia ciasta.Ciasto przekroić na dwie części , nasączyć sokiem wiśniowym , bądź wiśniówką
Malinowa KawiarenkaNalewka z zielonych orzechów włoskich to bardziej lekarstwo niż trunek. Doskonale pomaga w niestrawnościach i nieżytach przewodu pokarmowego a także biegunkach.Polecana jest w profilaktyce cukrzycy i łagodnych jej postaciach. Dlatego warto wypić jej niewielki kieliszek zwłaszcza po obfitym i ciężkostrawnym posiłku. A dlaczego "Marcinek" ? To długa historia, a jej bohater na pewno będzie wiedział o co chodzi. Składniki 15 orzechów(...)włoskich 5-7 gorzkich migdałów 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 10 goździków cienko obrana skórka z 1 cytryny. 1 litr spirytusu szklanka cukru. Wykonanie: Umyte orzechy kroimy na połówki,lub drobniej ( zbieramy je do końca lipca i pamiętamy, że sok z orzechów farbuje i plami ręce !). Umieszczamy je w słoju razem z pozostałymi składnikami i zalewamy spirytusem, szczelnie
Smaki Ewytemat przepisów na nalewki bywa trudna, bo nigdy ich nie zapisuje ani tez nie powtarza. Ogólna sugestia co do wyboru mięty jest taka, żeby poprzestawać na mięcie pieprzowej, gdyż w tym przypadku efekt "świeżości", będzie wręcz uderzający :)Przepis z pamięci na słój dwulitrowy:Mięty pieprzowej ilość słój zapełniająca, ale go nie zapychająca :)3-4 dorodne cytryny, 0,7 litra(...)cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu).Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu do tegoż syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Miętę w słoju zalewamy spirytusem i uzupełniamy słój po brzegi syropem. Słój należy odstawić w nasłonecznione miejsce i codziennie po kilka razy nim porządnie potrząsać, zaś po tygodniu (może być
Delicious TitbitsNalewki zazwyczaj są czasochłonne, zaletą tej nalewki jest ekspresowy czas przygotowania, który nawet w jednym procencie nie ujmuje jej jakości,. Ma piękny kolor i smak wiśniówki. Uwielbiam ją. 1 kg aronii 200 listków wiśni 1 kg cukru sok z 2 cytryn 1/2 litra spirytusu 1 1/2 litra wody Owoce aronii zamrozić przynajmniej na 24 godziny
Jadło i czytadłoCzy ktoś mógłby się obejść bez świeżych warzyw? Ja na pewno nie. Warto jeść je kilka razy dziennie, na przykład w surówce z białej kapusty. Składniki
Salonik smakówcukrem, podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z sosem malinowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. składniki na krem malinowy: frużelina malinowa 500 g serka mascarpone dodatkowo, opcjonalnie: nalewka malinowa do nasączenia ciasta wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy stopniowo frużelinę i miksujemy
Domowy Smak Jedzeniazapraszam Was na fajny syrop. W gazetce Przyślij przepis. Przetwory i nalewki (nr 6/2013) znalazłam ten przepis na wykorzystanie mięty. Syrop można rozcieńczać z wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający napój na upały. Polecam!Składniki:ok. 30 gałązek mięty50
Kuchnia domowa Ani