naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:80/204)

Nalesniki z serkiem mascarpone 159

bedzie gladka dosypujemy szczypte soli i troszke cukru pudru. Jesli ciasto za geste mozna dodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk ) Na gotowe nalesniki nakladamy serek skladamy w tak zwana chusteczke i na koniec polewamy toffi Mozna podawac Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM 169

szpinak wrzuciłam na patelnie, podlałam wodą i rozmroziłam na małym gazie. 2.Gdy woda odparowała i szpinak się rozmroził, dodałam posiekany czosnek i łyżkę masła klarowanego. Podsmażyłam kilka minut. Doprawiłam solą  i pieprzem do smaku. 3.Cebulę drobno posiekałam. Zmieszałam z twarogiem i jogurtem naturalnym. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 4. Usmażyłam naleśniki wg przepisu na naleśniki

Vroblewska-fitlife
Naleśniki - ciasto naleśnikowe 482

szybko naszkicowałam mu przepis na naleśniki . Kiedy wróciłam do domu stwierdziłam, że to chyba najlepsze naleśniki jakie w życiu jadłam :-)  A oto i on: Składniki: 1,5 szklanki mąki (ja używam mąki wrocławskiej) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody mineralnej (może być gazowana) szczypta soli 1 jajko 1,5 łyżeczki oleju oraz olej do smażenia Sposób przygotowania(...)zarumienione, jeśli tak to przy jej pomocy przekładamy na drugą stronę również do lekkiego zarumienienia. Wprawieni kucharze mogą bez pomocy narzędzi przerzucić naleśnik specjalnym ruchem patelni. Tę czynność powtarzamy aż ciasto zniknie z miski. Tak przygotowane naleśniki smarujemy twarożkiem, dżemem, powidłami lub faszerujemy pieczarkami, serem, mięsem, można polać sosami, posypać cukrem pudrem - jak kto lubi. Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
NALESNIKI KUKURYDZIANE 129

Naleśnikom mówię stanowcze.. czemu nie??!! :)) Jeśli bezglutenowe to zawsze! :) Oto mój przepis : CIASTO NALEŚNIKOWE ; 8 łyżek mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół łyżeczki soli 300 - 350 ml zimnej wody lub  mleka (zazwyczaj daję pół na pół)  5-7 łyżek oleju  Ciasto nigdy nie będzie idealne jak to z mąki pszennej. Składniki mieszam(...)wsypuję do miski :) Naleśnik nie może być  zbyt gruby ponieważ pęka. Po usmażeniu najlepiej przechowywać przykryte ścierką kuchenną ponieważ nie wyschną i nie wysuszą się. FARSZ do moich naleśników składał się z sera białego kilku  łyżek jogurtu naturalnego cukru waniliowego  Polałam go z rozpuszczoną czekoladą oraz gałką loda

BezglutenowaIzabela
Mleko migdałowe 119

całości, muszą poleżeć w wodzie przez całą noc. Po tym czasie migdały razem z wodą, w której się moczyły miksujemy blenderem przez około 2 minuty. Całość wylewamy na sitko wyłożone gęstą gazą i bardzo dokładnie wyciskamy jej zawartość. Miąższ, który pozostanie wykorzystujemy jako dodatek np. do ciast i deserów albo składnik farszu do naleśników. Mleko przelewamy do szklanej(...)spożyć w ciągu dwóch dni, później kwaśnieje. Mleko migdałowe można dodawać do kawy ale nie wrzącej, ponieważ może się rozwarstwić. *Aby obrać migdały ze skórki, wystarczy zalać je gorącą wodą, odstawić na 5-10 minut i po tym czasie usuwanie skórki jest bardzo proste. Niestety wrzątek pozbawia migdały części cennych  minerałów. Dlatego można zalać migdały zimną wodą na dłużej

Moja Mama Gotuje
Bitki wieprzowe w sosie (jak u mamy!) 196

czarnego pieprzu smalec do smażenia Szynkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy w poprzek włókien, w plastry grubości około 1 centymetra lub, jeśli się uda, cieńsze. Każdy z plastrów ubijamy tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. (u mnie w domu jadało się wręcz płaskie jak naleśniki ;) ) Oprószamy je z każdej strony dość obficie solą i nieco(...)obficie pieprzem. Zanurzamy w mące wysypanej na talerzu i wrzucamy na lekko rozgrzany na patelni tłuszcz. Wszystkie plastry podsmażamy do uzyskania lekko brązowego koloru. Do 3/4 wysokości garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy ją z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Doprawiamy solą, ewentualnie w ostateczności jarzynką/vegetą. Gdy woda zawrze, wkładamy do niej mięso i zmniejszamy płomień pod garnkiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Naleśniki z farszem. 201

przyprawy do gyrosa, 1 średnia cebula, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), sól, pieprz, 200g startego sera żółtego. Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników) 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej), 2 szklanki mleka, szczypta soli. Ponadto: 200g przecieru pomidorowego, 2 łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy (  można wykorzystać(...)dodać również piersi z kurczaki. Podlać wodą i dusić pod przykryciem do momentu, aż papryka zmięknie. Odkryć i chwilę jeszcze zostawić na ogniu - pilnować by woda całkiem nie wyparowała, by farsz nie był zbyt suchy. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Na koniec wymieszać z serem żółtym (pozostawić trochę do posypania naleśników). Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki

W kuchni u Moniki
Frużelina truskawkowa 102

Super dodatek do naleśników, placków, gofrów, ciast, lodów, owsianki ... Składniki: 600 g truskawek, 3/4 szklanki cukru, sok z połowy cytryny, 1/4 szklanki zimnej wody, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Kroimy na pół lub większe na 3 części. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie podgrzewamy i dodajemy sok z cytryny. Gdy zacznie lekko(...)bulgotać dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę. Mieszamy i gotujemy około 5 minut. Ciepłe przekładamy do słoiczków. Możemy zapasteryzować w piekarniku

Lena Gotuje
NALEŚNIKI O SMAKU CZOSNKOWYM 126

ANGLI Jest tzw Święto Naleśnika  Pancake Day . Z racji tego dnia przedstawię Wam kilka propozycji na naleśniki ale nie słodkie :) Tyklo wytrawne. Zapraszam   SKŁADNIKI : 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej 2 jajka 1 łyżka oleju Przyprawy: Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka

Gotowanie Patki
Sajgonki z mięsem mielonym 105

wymieszać makaron, kiełki, mięso, grzyby, cebulę i marchew. Dodać jajka i doprawić pieprzem. 5) Papier ryżowy namoczyć w wodzie, układać na deseczce i nakładać delikatnie farsz uważając by papier się nie przerwał. 6) Zwijać gotowe sajgonki jak małe naleśniki i smażyć na oliwie do uzyskania złotej barwy. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Syrop cynamonowy 122

Domowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :) Czas przygotowania:  Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru  5 kawałków kory cynamonu 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, połamany cynamon, laskę wanilii razem z nasionami, doprowadź do wrzenia mieszając

SzczyptaSmaQ
Hummus thats all 146

czosnek, tahine, sok z cytryny wrzucamy do blendera. Miksujemy. Powstaje nam gęsta masa, należy ją rozrzedzić, dolewając lodowata wodę i mieszać, tak długo aż powstanie gęsta, aksamitna masa. Gotowy hummus skropić oliwą. Idealne do podania z surowymi warzywami, naleśnikami  pieczywem, grissini. Idealne również jako dodatek do falafel czy mięsnych pulpecików. Alternatywne możemy dodać

Lajtkraft food intolerance
Pierogi z kapustą i grzybami 138

łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych grzybów ( najlepiej borowików) 1 cebula  2-3 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Grzyby zalać wodą i moczyć kilka godzin. Ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić, a wodę zachować. Grzyby drobno

Maślane ciasteczko
Recykling na całego. Wtórny produkt płyty paździerzowej czyli krokiety! 170

Krokiety żytnie z farszem pieczarkowo-marchewkowym z kurczakiem i cebulką Składniki(ACHTUNG! Długa lista!) naleśniki   1 szkl mąki żytniej   1/2szkl mąki pszennej   2  jajka 1 szkl mleka   1 łyżeczka proszku do pieczenia   1/2 szkl  wody gazowanej (spulchnia)   1 łyżeczki oliwy  przyprawy   sól, pieprz, bazylia, czosnek farsz   500g pieczarek

Fiolka w kuchni
Urlop i słów kilka o wrześniowym rozdaniu 90

sałatki greckiej oraz kanapki-tosty Doszłam do wniosku,że będzie nam to najwygodniej zjeść. Dla Michałka będą owoce oraz naleśniki z moim kremem kakaowo-bananowym plus plasterki banana Myślę,że na 7 godzin spokojnie nam wystarczy. Do tego woda mineralna oczywiście i soki. Obowiązkowo kolorowe pisma co by droga szybciej minęła. Po powrocie planuję rozdanie na moim blogu które

Magiczne Życie Marty