taki oto ser jaki widać na zdjęciu, za rzadki aby posmarować naleśnika, ale idealny aby jeść naleśniki w takiej formie łyżką. Całkiem przypadkiem wyszło coś pysznego :) Ciasto na naleśniki (najprostsze): 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej kawałek masła roztopionego ( u mnie była to kostka o boku ok. 1,5 cm) szczypta soli 2 łyżeczki(...)ciasta naleśnikowego dodaje się też wodę mineralną gazowaną, ale tak jak napisałam to ciasto najprostsze, a wody gazowanej akurat nie miałam. Jak się robi ciasto? Wszystkie składniki miksuję razem. Jak ciasto wydaje mi się za rzadkie dodaję mąkę, jak za gęste dolewam mleka. Z tych proporcji powinno Wam wyjść ciasto o odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażę na patelni
Blondynka Gotujecienkie jak serwetki:) Czasem mam ochotę na naleśniki takie grubsze, miękkie, ale nie wychodzą mi. Nie jest to tylko kwestia wlewania na patelnię większej ilości ciasta. Chodzi mi o samą strukturę ciasta. Ktoś z Was może coś doradzi??? Składniki (na ok 12 sztuk): 100ml mleka 100ml śmietanki kremówki 150ml wody gazowanej 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka(...)jeszcze raz. Przed pierwszym naleśnikiem patelnię posmarować olejem, nalać ciasto, rozprowadzić po całej powierzchni patelni, smażyć ok 30-40 sekund, odwrócić, smażyć ok 20 sekund. Wykładać na talerz. Twaróg rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Jagody wsypać do rondelka, wymieszać z cukrem, podgrzewać na małym ogniu, aż puszą sok, a cukier się rozpuści. Pozostawić do przestudzenia. Naleśniki nadziewać twarożkiem, posypać
Obiad gotowyPyszne naleśniki budyniowe, szybkie w wykonaniu, puszyste i bardzo elastyczne. Dziś podałam je z bitą śmietaną 36 % oraz owocami. Polecam. Składniki na 12 porcji: 1.5 szklanki wody gazowanej 1.5 szklanki mleka 2 łyżki oleju do ciasta 4 łyżki cukru trzcinowego 1 budyń np. Malinowy 3 jajka szczypta soli olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wbijam
Gotowanie Patkipropozycji. Dzisiaj jest to mus kokosowy, który idealnie pasuje do naleśników, placuszków ale także jako smarowidło do chleba! Potrzeba tylko kilka prostych składników! Spróbuj! Składniki: - 100 g wiórków kokosowych - 50 g płatków ryżowych - 150 ml wody - słodzik lub cukier do smaku Wykonanie Wiórki kokosowe moczymy w wodzie (tak by wszystkie były dokładnie pokryte wodą) przez
Health-Fit-Lifedeserem z mąki ziemniaczanej i byłem bardzo ciekawy jak to może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :) A przy okazji kolejne odkryte dowody uznania: Artykuł w mmłódź. Składniki: - mąka - woda - kapusta kiszona Wykonanie: Mąkę rozrabiamy w wodzie tworząc lejące się ciasto. Smażymy placek, kładziemy do środka kiszoną kapustę, zawijamy
Kryzysowa Książka Kucharskabanana. KROK 3 : Stopniowo dodajemy mąkę owsianą i sodę oczyszczoną. Ciasto należy rozrzedzić niewielką ilością wody. KROK 4 : Mocno rozgrzewamy teflonową patelnię i smarujemy niewielką ilością tłuszczu - u mnie jest to olej kokosowy. KROK 5 : Nakładamy porcjami placuszki. Na jeden naleśnik przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. KROK 6 : Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, układamy
Kuchnia Elliekonfiturą pomarańczowo-grejpfrutową i świat staje się piękniejszy :) Taka konfitura sprawdzi się świetnie do naleśników, deserów, czy tak po prostu- łyżeczką ze słoika :D Polecam! Składniki: (na dwa średniej wielkości słoiki) 1 kg pomarańczy 1/2 kg grejpfrutów 2 szkl wody 1,5 szkl cukru (ilość cukru możecie dostosować do swoich potrzeb) sok z 1 cytryny
Nastoletnie Wypiekaniegram pasztetu drobiowego 2 cebule majeranek, pieprz świeżo zmielony olej Wykonanie: Do miski wlewamy mleko oraz wodę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę z solą oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto bez grudek. Na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. Pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę obieramy, siekamy drobniutko. Patelnię rozgrzewamy
kgwjanczewopomysł na prezent - korzenny syrop z nutką pomarańczy. Syrop nadaje się zarówno do kawy, herbaty, polania naleśników... Aga testowała z budyniem śmietankowym i poleca go też w tej wersji :). Korzenny syrop z nutką pomarańczy Składniki: 600 g cukru 0,5 litra wody Łyżka przyprawy korzennej Łyżka cynamonu 4 goździki 2 ziarna ziela angielskiego Duża szczypta chilli Skórka
Kuchnia w szuwarachsoku kiszona kapustę. Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wywaru drobiowego i gotujemy około
VioletoweKucharzenieOstatni dzwonek na powidła śliwkowe . Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek. Składniki: 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki) 1 kg. cukru ( jak wolicie mniej słodkie to mniej) Śliwki wydrylowałam,podlałam szklanką wody i dusiłam co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Czas duszenia hmmm... około 3-4 godzin, aż rozgotują się. Ostudziłam
potrawyregionalnezimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten domowy! Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo. Oczywiście można smażyć dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie. Woda wtedy odparuje, dżem będzie gęsty i skoncentrowany. Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej. Podczas tak długiego(...)cytryny * Większa ilość cukru czyni dżem gęściejszym. Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem i użyć mniej cukru to powinno się go pasteryzować. Gotujemy wtedy słoiki zanurzone w wodzie do 2/3 wysokości słoika na średnim ogniu przez około pół godziny. Zabierajmy się więc do pracy. Truskawki przełożyłam do durszlaka i umyłam w letniej wodzie. Następnie oderwałam
potrawyregionalnegorącą galaretką napełniamy wyparzone, ale suche słoiczki. Zakręcamy, gorące wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min. Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa. The post Galaretka z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniedojrzałe pomidory mogą tak bosko smakować. Delikatnie kwaskowate z waniliową nutką. Idealnie sprawdza się do naleśników, ciast a nawet na bułeczkę podczas plenerowego wypadu nad rzekę. Składniki: 1 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów 500 g cukru (ja używam Królewskiego) 1 szklanka wody 1 cytryna sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 2 łyżki ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Pomidory umyj, pokrój
Wielki apetytuzyskać bardziej rzadkie, to proszę dolać więcej wody. Nie dodawałam do niego żadnych dodatków. Chciałam sprawdzić jak smakuje w czystej postaci. Powiem szczerze, że mleko jęczmienne smakuje naprawdę dobrze. A do czego je dodawać? Można je używać zarówno do sporządzania posiłków wytrawnych jak i słodkich. Doskonale sprawdzi się w koktajlach, owsiankach, naleśnikach itp. Takie mleko przechowuje się w lodówce(...)warto je zrobić! Zapewniam Was, że tak! Pozdrawiam serdecznie! MLEKO Z PŁATKÓW JĘCZMIENNYCH. Składniki: 100 g płatków błyskawicznych jęczmiennych 800 ml zimnej wody przegotowanej lub niegazowanej Sposób przyrządzania: Płatki jęczmienne przesypać do wysokiego naczynia, zalać 250 ml zimnej wody i odstawić na całą
Zakątek rozkoszy kulinarnych