naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:94/204)

Naleśniki z pieczarkami i pietruszką 153

zaczynało być więcej niż nie być, bardzo się z tego powodu cieszono i zjadano w tym czasie coś co było niemal równie życiodajne i do tego przypominało je kształtem - naleśniki.  Nazw mają sporo, ale skład i wygląd podobny. Do wiosny zamieszczę tu kilka przepisów na takowe, nie tylko z różnymi dodatkami, ale też składane w różne ciekawe formy(...)nadzienie. Z grzybami jak na przysłowiowych grzybojadów (chodzi o ludność słowiańską :) ) przystało. Usmażone w wysokiej temperaturze, a nie duszone pieczarki zyskują na uroku. Składniki: - mąka - woda - pieczarki - natka pietruszki Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, do którego dodajemy trochę oleju. Smażymy cienkie placki wielkości patelni. Olej mocno rozgrzewamy i wrzucamy na niego pokrojone w plasterki pieczarki. Chodzi

Kryzysowa Książka Kucharska
Kokos i jego szerokie zastosowanie 200

stopni Celsjusza), nadaje się jako baza do sosów czy dressingów. Woda kokosowa – skutecznie gasi pragnienie i nawadnia dzięki zawartości magnezu oraz wapnia. Kokosowy napój warto napić się tuż po treningu w ramach uzupełnienia płynów. Wiórki kokosowe – łatwo wkomponować w słodkie desery czy śniadaniowe propozycje owsianki czy naleśników. Można je również dodawać do zdrowych owocowo-mlecznych shake’ów. Łyżeczka(...)zastępnik dla zwykłego białego cukru, gdyż ma niższy indeks glikemiczny, można go podgrzewać do celów kulinarnych. Bogactwo płynące z białego miąższu oraz sposób przetworzenia miąższu na wiórki, olej czy wodę kokosową powoduje, że produkt ten łatwiej wkomponować w nasz jadłospis stosując smaczne i aromatyczne kokosowe zamienniki. Cenne minerały oraz wyjątkowo wartościowy rodzaj kwasów średnio nasyconych z pewnością wzbogaci codzienne menu

Ciasna Kuchnia
Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce 230

pyszny, szybki i przyjemny słodki sos jagodowy, którym można polać dosłownie wszystko, gofry, lody, naleśniki, ciasta i wszystko na co macie ochotę. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Słodki sos jagodowy (8 porcji) Składniki: 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód 1/3 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej

karmelowy
Omlet ze szparagami 103

miejscu, gdzie nie będzie już włókien. • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. • Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i papryką. • Wylać połowę na małą patelnię do smażenia naleśników z odrobiną oliwy. • Gdy wierzch omletu prawie się zetnie

To co kocham
Mokhrakula....? 165

danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki na jedną porcje 2 jajka szczypta sody około 150 gr maki tortowej około 100-120 ml wody 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 średnie ziemniaki

Gotowanie...to proste !
Naleśniki na napoju ryżowym 247

Uwielbiam naleśniki a szczególnie na słodko. Te zrobiłam na napoju ryżowym i posmarowałam wieloowocowym dżem z dodatkiem lawendy klik . Wyszły pyszne. Składniki: 1,5 szkl mąki pszennej T500 250 ml wody gazowanej 250 ml napoju ryżowego Alpro 2 jajka sól himalajska szczypta olej lub masło klarowane do smażenia dżem wieloowocowy banan borówki amerykańskie Przygotowanie: Do naczynia wlać napój, wodę

Ala piecze i gotuje
Naleśniki cytrynowe 195

łyżka śmietany 18% szczypta soli masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko oraz wodę gazowaną, sól. Miksujemy na samym końcu dodajemy sok z cytryny delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem gęsim, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, startą

kgwjanczewo
Krem z daktyli 160

Zdrowsza wersja kremu na kanapki lub np. naleśniki. Nie przepadam za daktylami, ale taka wersja mi odpowiada. Składniki: 250 g daktyki (bez pestek) 1/2 szklanki mleka 1.5% 3 łyzki odtłuszczonego kakao Wykonanie: Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie na 4-5 godzin. Na drugi dzień odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z kakaem i mlekiem. Miksujemy tak długo

Moje pyszne gotowanie
Chleb kaszubski na podmłodzie 150

Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut. Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Po ciekawą historię(...)proszku dodałam świeżego mleka krowiego (około 60 ml), a wtedy nie dodawałam do ciasta wody. Mój chleb był bardzo smaczny, a przy tym delikatny w smaku :) Chleb piekłam w foremce, ponieważ ciasto było dość luźne i obawiałam się, że może upiec się duży naleśnik, a byłoby szkoda... Z tego mojego ciasta smaczne byłyby bułeczki :) Chleb piekli również : Akacjowy blog Bajkorada

Proste Potrawy
NALESNIKOWE SLIMAKI, czyli... 112

Liczba porcji : około 10 naleśników Czas przygotowania : 30 minut* --------------------------------------------------- * oprócz czasu na schłodzenie SKŁADNIKI:  na ciasto naleśnikowe: ok. 200g mąki pszennej 170g mrożonego szpinaku* 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki 4 jajka 500ml mleka szczypta soli morskiej lub himalajskiej oraz pieprzu łyżeczka oliwy z oliwek  * szpinak odmrażamy i odciskamy nadmiar wody farsz: 3 opakowania serka Almette(...)wlewamy mleko, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu, mąkę - mieszamy. Następnie do ciasta naleśnikowego dodajemy szpinak, całość miksujemy za pomocą blendera. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Krok 2. Usmażone naleśniki  smarujemy z wierzchu serkiem Almette, na warstwę serka kładziemy plasterki szynki, całość rolujemy. Na koniec zawijamy naleśniki w folię aluminiową i odstawiamy

Moja Książka Kucharska
NALEŚNIKI Z KASZY JAGLANEJ Z RICOTTĄ DI BUFALA, ORZECHAMI I DŻEMEM Z ROKITNIKA 139

Naleśniki jaglane robiłam już wielokrotnie! Lubię je w wersji na słodko, jak i takiej na ostro albo bardziej wytrawnej – w każdej smakują fenomenalnie! Dziś przygotowałam z nich śniadanie, które totalnie podbiło moje serducho ( bo wiecie, że naleśnikożerca ze mnie straszny! ). Dodałam do nich pyszną ricottę di bufala z orzechami i miechunką a także dżem z 100% Rokitnika(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną gotujemy z ok. 1,5 szkl wody do miękkości. Do ugotowanej dodajemy mleko – miksujemy. Wrzucamy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na ok.30 minut, a po tym czasie smażymy na złoto na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Do ricotty dodajemy posiekane i podprażone orzechy oraz miechunkę. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem, dodajemy dżem z rokitnika, zawijamy w koperty

Ostra na Słodko
Krokiety z kapustą i grzybami 160

grzybów świeżych/mrożonych kilka grzybów suszonych 1 cebula (duża) sól, pieprz olej Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta olej Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem).  Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować(...)ugotowane) pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników. Całość przesmażyć i doprawić solą z pieprzem (Do farszu można dodać odrobinę bułki tartej). Gotowy farsz nakładać na naleśniki. Placki pozwijać nadając im odpowiedni kształt (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość ciasno pozwijać w rulony) . Następnie obtoczyć je w jajku (wymieszanym z mlekiem) i bułce tartej. Smażyć

Di gotuje
TORT NALEŚNIKOWY 172

pożegnanie przygotowałam jej tort z naleśników. Przepyszne i przepiękne dzieło - oto jej słowa: " tort jest tak piękny, że aż szkoda mi go zjeść" i tak prosty w przygotowaniu. Na prezent, podwieczorek czy na poprawienie humoru sobie lub bliskim.  Składniki:   0,5 litr mleka  100 ml wody gazowanej  2 jajka 1 opakowania cukru waniliowego(...)łyżkę masła. Delikatnie mieszać. Sposób przyrządzenia:  Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Odstawić na pół godzinki, następnie smażyć naleśniki.  Ser rozdrobić widelcem, dokładnie wymieszać z jogurtem, serkiem homogenizowanym.Dodać cukier. Zblenderować na gładką masę.  Każdy naleśnik brązowy/kakaowy smarować łyżką sera, nakładając na nią pokrojone owoce

pieprzny smaczek
Polaka niedzielny obiad - rosół 97

którego wlewamy bardzo zimną wodę - najlepiej jakieś 5-10 centymetrów ponad poziom mięsa - stawiamy całość na palniku na małym ogniu (czyli mięso oraz ziele angielskie i liść laurowy dodaję na samym początku gotowania). Stosuję taką praktykę z ilością wody ponieważ łatwiej dolać wody do zupy niż ją odparować jej nadmiar. Więc jak woda zagotuje się pojawią się szumowiny(...)garnku z przykrywką bo znowu woda odparuje i słony rosół dalej pozostanie.   Marchewkę z rosołu zostawiam, albowiem gdyż uwielbiam taką ugotowaną, słodziutką - wrzucam ją czasami w całości do talerza. Ładniej jednak wygląda pokrojona w drobną kostkę. Pozostałe składniki lądują do kosza, a mięso z gotowania wykorzystuję do kanapek do pracy zamiast wędliny :P Naleśniki zwinąłem w rulon

Right Behind The Kitchen
Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 164

Składniki: pół szklanki mąki kukurydzianej czubata szklanka mąki pszennej (miała być razowa, ale okazało się, że wyszła ;)) łyżka mąki żytniej razowej płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy niemal wrząca woda Mąki wymieszać z solą i oliwą w misce. Powoli dolewać (najlepiej porcjami, żeby nie wlać za dużo) wrzątek z czajnika i uważnie - bo można się poparzyć - mieszać łyżką. Gdy mąka(...)suchej patelni (robiłam to na patelni do naleśników) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Im więcej placków zrobimy, tym krócej trzeba smażyć kolejne. Wychodzą elastyczne tortille, które ładnie dają się formować. Przed nakładaniem farszu podgrzać tortille ponownie na patelni. Jeśli leżały dłużej i się przesuszyły, można zwilżyć przegotowaną zimną wodą. Farsze mogą być przeróżne ;) U mnie ten rodzaj kanapki

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania