przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka kandyzowanego cukru 3 łyżki(...)domowego cukru waniliowego, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy do momentu aż truskawki częściowo się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do garnka. Gotujemy 5 minut aż zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy dokładnie zakrętki, odwracamy słoiczki do góry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNaleśniki to jedna ze smaczniejszych propozycji na poniedziałkowy obiad.Bardzo łatwe do przygotowania,super smaczne i mają jeszcze jedną dodatkową zaletę-naleśniki można usmażyć na zapas i przechowywać w lodówce,a odsmażane są jeszcze smaczniejsze.Dzisiejsze są w całości z mąki orkiszowej i podane z musem jabłkowym oraz jogutrem greckim.Można dodatkowo wypełnić je białym serem,by danie było bardziej(...)niecała szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła lub oleju 1/3 łyżeczka soli Składniki na mus jabłkowy: 3 jabłka 100 ml soku jabłkowego Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka rumu 50 g czekolady listki mięty do przybrania Wykonanie: przesiać mąkę do miski,wbić jajka i cały czas ubijając stopniowo dodawać mleko z wodą,po czym przykryć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blogu pojawił się przepis na kotleciki (przepis) . Pojawiła się też zapiekanka (przepis) . A jakie Wy robicie dania z gotowanym kurczakiem . Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: mięso z ugotowanego kurczaka (wykorzystałam mięso z udek i piersi) 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz(...)ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć naleśniki z dwóch stron. Farsz Mięso oddzielić od kości i bardzo drobno posiekać nożem. Szczypiorek posiekać Wszystko razem dokładnie wymieszać wraz z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Na naleśnik
O kuchni z uczuciempomarańczowy, który jest idealnym dodatkiem do wszelkich naleśników, placuszków czy kanapek na słodko! 1 duże jajko + 1 białko 20 g płatków jaglanych łyżka odżywki białkowej (u mnie o smaku waniliowym) łyżka skrobii/ proszku budyniowego szczypta soli i cynamonu odrobina oleju do smażenia Płatki jaglane zalewam wcześniej ciepłą wodą. Jajko i białko roztrzepuję w miseczce
Kuchnia Elliesuszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano - 250 ml letniej wody Dodatki: - ok. 500 g boczniaków - olej/oliwa do usmażenia boczniaków(...)oliwa cytrynowa ( przepis ) Boczniaki myjemy ostrożnie i szybko, aby się nie połamały i nie nasiąknęły wodą. Kroimy w paski 1,5 – 2 cm i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem/oliwą z kawałkiem masła (można też na maśle klarowanym). Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i oregano – mieszamy. Wlewamy
mojewypiekiinietylkominut. Jeśli ciasto będzie za gęste to możemy dodać wody gazowanej a gdy rzadkie mąki. Porcję ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron. Tą czynność wykonujemy do skończenia się ciasta. Twaróg mieszamy z serkiem waniliowym. Banana kroimy w kostkę, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy porcję sera z bananem i zawijamy w rulon
Prosto i Smacznie z Anetączekoladowy, idealny do lodów, owoców, naleśników, budyniów, jogurtów, bitej śmietany i całej reszty. Intensywny smak kakao, subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam! A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie tutaj Składniki na sos czekoladowy do deserów: 125 ml wody 100 g brązowego cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego
Rozpustne gotowanieciecierzycę namoczyć w osobnych garnkach w dużej ilości zimnej wody. Na drugi dzień ugotować i odcedzić, a następnie przestudzić. Pomidory odsączyć z oliwy. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Doprawić dobrze solą, pieprzem i ziołami i dodać nieco oliwy dla konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie farszu na naleśnikach. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić
Czerwień i błękitPUSZYSTE CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 2 jaja - 1/2 szklanki gazowanej wody - 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki
ClauditteMissCookingLekkie naleśniki, pachnące ziołami. Tym razem pachnie tymiankiem. Składniki ciasta naleśnikowego: 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 jajko około 1 szklanki mleka 1/2 szklanki
Smak mojego domuskładniki: 150 g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła 2 jajka 250 ml mleka 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao ok. 125 ml wody
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: siemię lniane mielone 1 łyżeczka mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i jaglanej po 2 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml
głodny alergikjablkami, czy choćby naleśniki! 3 dni go robiłam, a on tracił tracił na objętości, ale w tej chwili jest taki gęsty , że łycha w nim stoi! Składniki -jabłka przyprawa 5 smaków od Skworcu Jabłka umyłam , pokroiłam w ćwiartki, usunęłam niazda nasienne. Zostawiłam skórkę. Wsadzilam do największych garnków z grubym dnem i zakręciłam pokrywkę, nie dolewałam wody, nie dosypywałam cukru(...)zostwiłam na całą noc. Dodam jeszcze, że nic a nic się nie przypaliło ! Taki mus , jak wspomniałam jest idelany do wypieków, ma lekki posmak powideł, jest nieastąpiony do naleśników lub wyjadania prosto ze słoiczka łyżeczką i w razie choroby na eliminację zalegającego kataru- to sekret węgierskiej pani pediatry, którą moje dzieciaki miały we Włoszech. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniobowiązuje do 30.04.2017 r.). Składniki: 100 g suszonych daktyli- u mnie Agnex 1/3 szkl wody 1 dojrzały banan 1 łyżka nasion chia płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: Suszone daktyle przekładamy do małego garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy i wyłączamy gaz. Daktyle zostawiamy w gorącej wodzie aż woda ostygnie. Po tym czasie obieramy banana, kroimy i dokładamy do daktyli. Blendujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnestartego jabłka. Całość dusiłam w garnku do odparowania wody jak zwykły mus jabłkowy po czym dodałam cukier. Jeśli jabłka nie były dość kwaskowe proponuję dosmaczyć całość odrobiną soku z cytryny. Gdy całość ładnie już odparowała przełożyłam mus do przygotowanych wcześniej słoiczków i pasteryzowałam 20 minut. Idealny duet do ciast, naleśników czy kanapek na słodko
W garach u Gosikulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść i rozgotować w odrobinie wody w oddzielnych pojemnikach. Następnie połączyć owoce , wsypać żelfix
Tradycyjna Kuchniamożna na przeróżne sposoby - można piec chleby, robić naleśniki (np. z mąką teff), przygotowywać farsze i tarty. Jeśli jeszcze go nie znacie to zachęcam do urozmaicenia nim swojego menu np. w taką oto tartę - jest pyszna:) Składniki : spód 1 szklanka ziarna teff (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) 2 szklanki wody 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju/oliwy czosnek niedźwiedzi
pyszne zdrowościjajka -250 ml. mleka (1 szklanka) -50 ml. wody mineralnej (1/5 szklanki) -2 łyżki oleju -powidła Sposób przygotowania: Wyżej wymienione składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na patelnie bez tłuszczu wlewamy jedna nabierkę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Po chwili przewracamy na drugą stronę. Następnie smarujemy całego naleśnika powidłami i zwijamy. Smacznego
Magia jedzenia.przypadku. Do jej "wypieku" używam patelni do naleśników z kopulastą pokrywką ( od patelni wok) o średnicy 28 cm. Na życzenie mojej Koleżanki z pracy przygotowałam dla Was pizze z patelni z tuńczykiem :) Proporcja na 2 pizze: jedną na średnim cieście i jedną cieniutką: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka wody - 4 łyżki oleju - 1 łyżeczka cukru - 0,5 łyżeczki
kawawszklanceniż inne mąki pszenne. Można ją wykorzystać do naleśników, makaronów, pierogów czy ciast, ale najczęściej wypieka się z niej pieczywo. Domowy graham w połączeniu z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką daje niesamowity smak. Składniki 200 g mąki graham 50 g mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej 320 ml wody gazowanej 3 łyżki suszonych pomidorów 2 łyżki czarnuszki
My Chcemy Jeśćtakze świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotowe Składniki: 1,5 kg grzybów leśnych 0,5 kg marchwi 0,5 kg cebuli mały słoiczek koncentratu sól,pieprz-do smaku olej do duszenia Wykonanie: Grzyby gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut i przepuszczamy przez maszynke o grubych oczkach
Z Majeczką w kuchni