naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:102/204)

Frużelina truskawkowo-arbuzowa 161

przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka kandyzowanego cukru 3 łyżki(...)domowego cukru waniliowego, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy do momentu aż truskawki częściowo się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do garnka. Gotujemy 5 minut aż zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy dokładnie zakrętki, odwracamy słoiczki do góry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowym 191

Naleśniki to jedna ze smaczniejszych propozycji na poniedziałkowy obiad.Bardzo łatwe do przygotowania,super smaczne i mają jeszcze jedną dodatkową zaletę-naleśniki można usmażyć na zapas i przechowywać w lodówce,a odsmażane są jeszcze smaczniejsze.Dzisiejsze są w całości z mąki orkiszowej i podane z musem jabłkowym oraz jogutrem greckim.Można dodatkowo wypełnić je białym serem,by danie było bardziej(...)niecała szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła lub oleju 1/3 łyżeczka soli Składniki na mus jabłkowy: 3 jabłka 100 ml soku jabłkowego Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka rumu 50 g czekolady listki mięty do przybrania Wykonanie: przesiać mąkę do miski,wbić jajka i cały czas ubijając stopniowo dodawać mleko z wodą,po czym przykryć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z kurczakiem 214

blogu pojawił się przepis na kotleciki (przepis)  . Pojawiła się też zapiekanka (przepis) . A jakie Wy robicie dania z gotowanym kurczakiem . Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: mięso z ugotowanego kurczaka (wykorzystałam mięso z udek i piersi) 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz(...)ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć  naleśniki z dwóch stron. Farsz Mięso oddzielić od kości i bardzo drobno posiekać nożem. Szczypiorek posiekać  Wszystko razem dokładnie wymieszać wraz z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Na naleśnik

O kuchni z uczuciem
FOODBOOK #2 - Co jem w ciągu dnia? 163

pomarańczowy, który jest idealnym dodatkiem do wszelkich naleśników, placuszków czy kanapek na słodko! 1 duże jajko + 1 białko  20 g płatków jaglanych  łyżka odżywki białkowej (u mnie o smaku waniliowym) łyżka skrobii/ proszku budyniowego szczypta soli i cynamonu  odrobina oleju do smażenia  Płatki jaglane zalewam wcześniej ciepłą wodą. Jajko i białko roztrzepuję w miseczce

Kuchnia Ellie
Pizza z boczniakami i mozarellą 182

suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano - 250 ml letniej wody Dodatki: - ok. 500 g boczniaków - olej/oliwa do usmażenia boczniaków(...)oliwa cytrynowa ( przepis ) Boczniaki myjemy ostrożnie i szybko, aby się nie połamały i nie nasiąknęły wodą. Kroimy w paski 1,5 – 2 cm i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem/oliwą z kawałkiem masła (można też na maśle klarowanym). Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i oregano – mieszamy. Wlewamy

mojewypiekiinietylko
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z SEREM 148

minut. Jeśli ciasto będzie za gęste to możemy dodać wody gazowanej a gdy rzadkie mąki. Porcję ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron. Tą czynność wykonujemy do skończenia się ciasta. Twaróg mieszamy z serkiem waniliowym. Banana kroimy w kostkę, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy porcję sera z bananem i zawijamy w rulon

Prosto i Smacznie z Anetą
Sos czekoladowy do deserów. 181

czekoladowy, idealny do lodów, owoców, naleśników, budyniów, jogurtów, bitej śmietany i całej reszty. Intensywny smak kakao, subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam!      A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie  tutaj Składniki na sos czekoladowy do deserów: 125 ml wody 100 g brązowego cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego

Rozpustne gotowanie
Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym 206

ciecierzycę namoczyć w osobnych garnkach w dużej ilości zimnej wody. Na drugi dzień ugotować i odcedzić, a następnie przestudzić. Pomidory odsączyć z oliwy. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Doprawić dobrze solą, pieprzem i ziołami i dodać nieco oliwy dla konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie farszu na naleśnikach. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić

Czerwień i błękit
Naleśniczki na słodko z owocami 208

PUSZYSTE CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 2 jaja - 1/2 szklanki gazowanej wody  - 1 łyżeczka cukru waniliowego  Sposób przygotowania: Wszystkie składniki

ClauditteMissCooking
Naleśniki z pieczarkami 130

Lekkie naleśniki, pachnące ziołami. Tym razem pachnie tymiankiem. Składniki ciasta naleśnikowego: 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 jajko około 1 szklanki mleka 1/2 szklanki

Smak mojego domu
naleśniki czekoladowe 210

składniki: 150 g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła 2 jajka 250 ml mleka 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao ok. 125 ml wody

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki (bez glutenu, jajek i mleka) 339

Składniki: siemię lniane mielone 1 łyżeczka  mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej  i jaglanej po 2 łyżki  mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml 

głodny alergik
Mus jabłkowy 234

jablkami, czy choćby naleśniki! 3 dni go robiłam, a on tracił tracił na objętości, ale w tej chwili jest taki gęsty , że łycha w nim stoi! Składniki -jabłka przyprawa 5 smaków od Skworcu Jabłka umyłam , pokroiłam w ćwiartki, usunęłam niazda nasienne. Zostawiłam skórkę. Wsadzilam do największych garnków z grubym dnem i zakręciłam pokrywkę, nie dolewałam wody, nie dosypywałam cukru(...)zostwiłam na całą noc. Dodam jeszcze, że nic a nic się nie przypaliło ! Taki mus , jak wspomniałam jest idelany do wypieków, ma lekki posmak powideł, jest nieastąpiony do naleśników lub wyjadania prosto ze słoiczka łyżeczką i w razie choroby na eliminację zalegającego kataru- to sekret węgierskiej pani pediatry, którą moje dzieciaki miały we Włoszech. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Krem daktylowy 128

obowiązuje do 30.04.2017 r.). Składniki: 100 g suszonych daktyli- u mnie Agnex 1/3 szkl wody 1 dojrzały banan 1 łyżka nasion chia płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: Suszone daktyle przekładamy do małego garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy i wyłączamy gaz. Daktyle zostawiamy w gorącej wodziewoda ostygnie. Po tym czasie obieramy banana, kroimy i dokładamy do daktyli. Blendujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Mus jabłkowo-kabaczkowy 181

startego jabłka. Całość dusiłam w garnku do odparowania wody jak zwykły mus jabłkowy po czym dodałam cukier. Jeśli jabłka nie były dość kwaskowe proponuję dosmaczyć całość odrobiną soku z cytryny. Gdy całość ładnie już odparowała przełożyłam mus do przygotowanych wcześniej słoiczków i pasteryzowałam 20 minut. Idealny duet do ciast, naleśników czy kanapek na słodko

W garach u Gosi
Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek 128

kulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki  Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść i rozgotować w odrobinie wody w oddzielnych pojemnikach. Następnie połączyć owoce , wsypać żelfix

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z warzywami z ziarna teff (bezglutenowa, wegańska) 333

można na przeróżne sposoby - można piec chleby, robić naleśniki (np. z mąką teff), przygotowywać farsze i tarty. Jeśli jeszcze go nie znacie to zachęcam do urozmaicenia nim swojego menu np. w taką oto tartę - jest pyszna:) Składniki : spód 1 szklanka ziarna teff (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) 2 szklanki wody 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju/oliwy czosnek niedźwiedzi

pyszne zdrowości
Naleśniki z powidłami. 150

jajka -250 ml. mleka (1 szklanka) -50 ml. wody mineralnej (1/5 szklanki) -2 łyżki oleju -powidła Sposób przygotowania: Wyżej wymienione składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na patelnie bez tłuszczu wlewamy jedna nabierkę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Po chwili przewracamy na drugą stronę. Następnie smarujemy całego naleśnika powidłami i zwijamy. Smacznego

Magia jedzenia.
Pizza z patelni z tuńczykiem i pomidorami 154

przypadku. Do jej "wypieku" używam patelni do naleśników z kopulastą pokrywką ( od patelni wok) o średnicy 28 cm. Na życzenie mojej Koleżanki z pracy przygotowałam dla Was pizze z patelni z tuńczykiem :) Proporcja na 2 pizze:  jedną na średnim cieście i jedną cieniutką: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka wody - 4 łyżki oleju - 1 łyżeczka cukru - 0,5 łyżeczki

kawawszklance
Graham dobrze przyprawiony 185

niż inne mąki pszenne. Można ją wykorzystać do naleśników, makaronów, pierogów czy ciast, ale najczęściej wypieka się z niej pieczywo. Domowy graham w połączeniu z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką daje niesamowity smak. Składniki 200 g mąki graham 50 g mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej 320 ml wody gazowanej 3 łyżki suszonych pomidorów 2 łyżki czarnuszki

My Chcemy Jeść
GRZYBOWY RARYTAS DO SŁOIKÓW 195

takze świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotowe Składniki: 1,5 kg grzybów leśnych 0,5 kg marchwi 0,5 kg cebuli mały słoiczek koncentratu sól,pieprz-do smaku olej do duszenia Wykonanie: Grzyby gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut i przepuszczamy przez maszynke o grubych oczkach

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania