naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:111/204)

Dżem dyniowo-jabłkowy 186

siebie w ogródku , kolejna jeszcze na mnie czeka :-) i już się nie mogę doczekać kolejnych eksperymentów z tym warzywem . Ale wróćmy do przepisu :-) dżem idealnie pasuje do kanapek czy naleśników  Dżem dyniowo-jabłkowy Składniki :  1,5 kg obranej dyni  około 1 kg jabłek - waga po obraniu , pozbawieniu gniazd nasiennych i pokrojeniu   łyżka goździków(...)uznania  1 łyżeczka cynamonu  odrobinę gałki muszkatołowej  utarty świeży imbir - ok 2 cm  Wykonanie:  Pokrojoną w kawałki dynię wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem - mieszając co jakiś czas. W między czasie obieramy jabłka i kroimy , a następnie dorzucamy do lekko rozpadającej się dyni , sprawdzając przy tym czy nie potrzeba dolać

Aromatyczne Podróże
Trid -Maroko 187

Trid jest  odpowiednikiem tak jak by naszych naleśników w Maroko i je się go na śniadanie z dżemem czy powidłami powidłami ale jest również dodatkiem zamiast np. ziemniaków do głównych potraw jak np.R'fissa i wiele innych . Nie ma przy tym dużo pracy ale dla początkujących osób takich jak ja jest to wyzwanie, bo dopiero zaczynam poznawać kuchnię(...)Marokańską Składniki: 500g mąki pszennej 200g semolina łyżka  soli woda tak by ugnieść ciasto Sposób: Dodajemy całą mąkę,150 g samoliny (50g zostawiamy na później) Sól,i woda Ciasto ugniatamy około 10 minut bardzo energicznie,tak drożdżowe ciasto. gdy juz wyrobimy rozdzielamy na mniejsze kuleczki typu piłka golfowa  pozostawiamy w spoczynku przykrywając ręczniczkiem na około 20 minut. 1.Zdj

Viola cooks with passion
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną 186

Składniki: Farsz 1,5 kg ugotowanego mięsa (np. łopatka wieprzowa) 1,5 kg kapusty kiszonej 2 cebule olej do smażenia cebuli około 200 ml bulionu warzywnego

Qchnia po prostu
krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala... 165

drobno posiekać na desce, zalać wodą i ugotować do miękkości, pieczarki i cebulę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, dać na gorący olej i podsmażać do odparowania wody, dodać odlaną z wody kiszoną kapustę i wszystko podsmażać z 5 minut mieszając, dodać przyprawy, tartą bułkę, wymieszać i wystudzić patelnia naleśnikarka 22 cm, przetarta olejem - do dobrze rozgrzanej patelni wlać porcję ciasta(...)smażyć złociste naleśniki - wyszło 10 naleśników w tym dwa zostawiłam sobie do dżemu na deser a osiem na krokiety na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawijając brzegi zwijać nalesniki w rulony jajka dobrze roztrzepać, maczać w jajku dokładnie rulon naleśnika, obtaczać w tartej bułce i na gorącym oleju smażyć rumiane krokiety, odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął tłuszcz krokiety

W Mojej Kuchni Lubię
Borowikowy sos 222

Składniki: 2-3 dag suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki masła 1 1/2 szkl wywaru z grzybów 1/2 szkl śmietany lub łyżka masła

Gaździnka warzy
Naleśniki z pieczarkami 261

Naleśniki z pieczarkami to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki z pieczarkami smakują naprawdę dobrze, są łatwe w przygotowaniu i z powodzeniem mogą zastąpić danie główne

Naleśniki
Lasagne z sosem bolońskim, sosem beszamelowym i serem ! 270

cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-35 minut. Sos beszamelowy: W garnku małym rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając(...)stopniowo dolewamy po trochu mleka cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i stopniowo ser, który ma się rozpuścić. Ma być w miarę gęste. Gęstsze niż ciasto do naleśników. Na spód brytfanny wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na sos układamy płaty surowego makaronu, następnie sos beszamelowy, sos boloński, odrobina startego sera, makaron i tak robimy 3-4 warstwy

Gotuj z Mąką
Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 188

dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Połączyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica(...)sosem, ułożyć szparagi, plasterki cebuli i mozzarelli, posypać kaparami i startym żółtym serem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego! Dzisiaj jest też Dzień Naleśnika; jakby się kto pytał... Tyle dobrego na raz; aż nie wiadomo, co jeść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krokiety z farszem z indyka. 223

EcoBlik 1 łyżeczka czosnku od EcoBlik 6  łyżek oliwy   bułka tarta do obtoczenia krokietów 3/4 jajka  oliwa do smażenia  Wykonanie : Do miski wlewamy mleko i wodę, następnie dodajemy jajka, szczyptę soli i mąkę. Mieszamy mikserem. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oliwy,wylewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na rumiano aż do wykończenia ciasta.Porcje ciasta(...)zwiększyć. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, lekko zrumieniamy, następnie dodajemy mięso i przyprawy, smażymy aż mięso zmięknie. Po usmażeniu lekko blendujemy mięso. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu.Lekko składamy boki do środka a następnie zwijamy w rulon. Krokiety moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki z serem i musem z czarnej porzeczki. 177

geste, dolac mleka. Odstawic na kilka minut.   Nadzienie; 1 kostka sera białego (30 dag) 1 szklanka czarnych porzeczek 4 łyzki cukru   Porzeczki opłukać w wodzie, odsaczyc i wyłozyc na sucha patelnie. Wsypac cukier (każdy doda wedle swego upodobania) Mieszac łyzką delikatnie je rozdrabniając aby powstał mus. Smazyc jeszcze chwilke i odstawić do przestygnięcia(...)dodac do niego pół musu z porzeczek, drugą połowe zostawić do dekoracji naleśników. Jesli uważamy ze masa serowa jest za mało słodka możemy ja jeszcze dosłodzić odrobiną cukru.   Nalesniki smażymy na rumiano z każdej strony na odrobinie oleju. Smarujemy masa serowa, składamy a na wierzchu dekorujemy pozostałym musem i listkami miety.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Śmietana słonecznikowa i Służące 150

przepis tutaj . Nie mogę wyjść z podziwu, że takie pyszności można wyczarować z pestek słonecznika… Poza tym robi się ją bardzo szybko. Oboje uwielbiamy dodawać ją do deserów, np. naleśników, kwiatków wegańskich czy owoców. Polecam zamiast cukru użyć syropu z buraków cukrowych – ma ciekawy karmelowy smak. Składniki: ½ szklanki pestek słonecznika ½ szklanki oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny(...)całej) słodki syrop (u mnie z buraków cukrowych) lub brązowy cukier opcjonalnie: aromat np. waniliowy (ja nie dodaję) Słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na 45 minut. Odsącz i zalej wodą nieco ponad powierzchnię. Blenduj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Dodaj olej (zawsze daję trochę mniej niż w przepisie i jest ok), syrop i sok z cytryny i blenduj

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa brokułowa z grzankami i chili 200

chili była pyszna, sycąca, rozgrzewająca, delikatnie pikantna. Z chili trzeba uważać, aby nie przesadzić, ale ta zupa doskonale wpisuje się w dietę 3D, którą rozpoczęłam wpisem na pikantny naleśnik z łososiem . Składniki: brokuł – 1 sztuka sól – 1/2 słyżeczki chilli w młynku Kotanyi kika ziaren – kolorowy pieprz ziarnisty rozgniecione 1 ziele angielskie sól mordka słodka śmietana 36 %– 50 mililitrów grzanki(...)włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) Przygotowanie: 2 oskrobane i umyte marchewki kroimy, wraz z pietruszką i selerem, nieważne jak, gdyż będziemy warzywa potem miksować na krem. Gotujemy w 750 ml wody z solą, rozgniecionym zielem angielskim, ziarnami kolorowego pieprzu ok. 15 minut. Umyty brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw, gotujemy do miękkości brokuła. Gdy brokuł jest odpowiednio miękki część odkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Proste pszenne tortille 322

Tortilla - alternatywa naleśników lub nawet pizzy. W sumie na upartego może nawet zastąpić spód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje(...)pieczenia 5 łyżek smalcu ( można dodać oliwę z oliwek ) 275 ml. ciepłej wody Do miski przesiewam mąkę, wsypuję sól i proszek do pieczenia. Dodaję  smalec łączę składniki ( rozcieram palcami tak, aby smalec połączyć z mąką ). Na koniec dolewam wodę i zagniatam na oprószonym mąką blacie. Wodę wlewaj stopniowo, ciasto nie powinno być zbyt luźne. Zagniatam kilka minut do momentu

apetytnapieczenie
Pierogi z serem i botwiną 227

Dawno nie robiłam pierogów a naszła mnie chętka. Akurat mamy sezon na botwinę więc trafiła ona do farszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko

Monia miesza i gotuje
Kwiaty cukinii zapiekane z serem pleśniowym 166

Ostatnie już kwiaty w tym sezonie. Ostatnie i chyba jedne z najlepszych. Może to dlatego, że uwielbiam sery pleśniowe. Kto jeszcze kwiatów cukinii nie próbował, to

Magiczne Życie Marty
Naleśniki z serem 408

Naleśniki z serem biały to danie znane chyba każdemu z dzieciństwa. Zatem przypomnijmy sobie ich wspaniały smak i przyrządźmy je według tradycyjnego przepisu. Ciasto na naleśniki

Naleśniki
Frużelina malinowa 186

Frużelina to fajny dodatek do gofrów, naleśników, deserów, a także do kremów do ciast. Można robić z praktycznie z każdych owoców, ale najlepsze są te z dużą zawartością pektyny jak np. wiśnie czy jagody, wtedy mają fajną konsystencję.  Składniki: 500 g malin świeżych (mogą być również mrożone) około 6 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku(...)cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i odstawić do czasu napęcznienia. Maliny przełożyć do garnka lub rondla, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści.  Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 2 łyżkach wody, wymieszać dokładnie z malinami. Zagotować i zdjąć garnek z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę

talerz przyjemności
szybkowar-aronia z gruszką na zimę... 185

traci dużą część goryczy i z dodatkiem innych owoców smakuje wybornie = zamrożoną aronię wsypać do garnka szybkowara, wlać wodę i wylać dodać gruszki bez gniazdek nasiennych, wlać litr wody, zamknąć szybkowar gdy para zasyczy gotować na średnim ogniu 15 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie odlać nadmiar soku (będzie sok do picia od razu lub można zapasteryzować), wsypać cukier(...)pałką blendera wszystko zmiksować, doprowadzić do zagotowania do czystych słoików nakładać gorący, zakręcić, postawić słoiki na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu pyszny zapasik na zimę do naleśników, do ciast, deserów, do herbaty.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-śliwkowy dżemik z cynamonem... 210

lubisz dżemik bardziej gęsty to odlej sok przed miksowaniem i wsypaniem cukru, sok będzie do picia po rozcieńczeniu z wodą - umyte dojrzałe mocno śliwki wypestkować, wkładać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na śerdnim ogniu z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wsypać cukier, żelfix, cynamon i pałką blendera zmiksować, doprowadzić do zagotowania(...)czas do umytych słoików nakładać dżemik, postawić na zakrętkach słoiki do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu dżemik jest aromatyczny, nie za słodki, nie za gęsty, lubimy zjeść do naleśników, tostów, drożdżówki z masłem, kaszki mannej...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu 139

Pierwszy raz robiłam frużelinę z jagód i nie ostatni! Pyszna, łatwa i idealna do naleśników, gofrów, bułeczek drożdżowych... i do kajzerki :) można też użyć jako nadzienia do bułeczek, pampuchów, pyzów, pierogów... Milion możliwości :) Na zdjęciu pokazałam jak wygląda po zastygnięciu - niczym galaretka! Ale nieeee, nie zastyga tak, że można ją kroić, a smarować jak powidła :) Składniki: 2 litry jagód(...)czubate łyżki żelatyny 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta kwasku cytrynowego 1/2 szkl. wrzątku 3 łyżki zimnej wody cukier (ja dałam około 1/2 kg, ale trzeba próbować w trakcie i dopasować do siebie) Sposób przygotowania: Jagody płuczemy z leśnych zanieczyszczeń, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około godzinę, aby puściły sok (przykryte czystą ściereczką). Po tym czasie wstawiamy

Kolorowy Przepisownik
zdrowe mleko owsiane domowe... 201

jest dziecinnie proste i bardzo tanie, paczka płatków owsianych około 2,50 a kupne mleko owsiane około 10 zł za litr płatki wsypać do dzbanka i zalać je gorącą wodą, zamieszać, nakryć talerzykiem odstawić je na całą noc ale można krócej, nawet około godziny ale ja wolę takie "nocne" bo bardziej puszcza kleiste mleko na sitko drobniutkie oczka i najlepiej(...)płatki i przecierać do uzyskania prawie suchej pulpy mleko można przechowywać w lodówce do 2 dni, ale ja robię koktajle i używam jednorazowo, również można dodać mleko do muffinek, naleśników, ciast, budyniu pulpę z płatków lubię zjeść np. polaną sokiem owocowym, koktajlem, posiekanymi owocami- jest bardzo syta i mega super działa na trawienie , można też piec ciasteczka mleko jest

W Mojej Kuchni Lubię