naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:120/204)

Indyjski chlebek roti, czyli beztłuszczowe tortille z batatów 128

Chlebek roti robi się zwykle z mąki, wody i soli, czasami dodaje się olej i przyprawy jak np. curry, ale nie używa się drożdży. A tymczasem do zrobienia roti według przepisu od VeganLovlie potrzeba tylko dwóch składników: mąki i batatów! Tradycyjnie roti jest alternatywą chleba i podaje się go z zupą curry. W moim domu jemy go na różne sposoby(...)solo – jest przepysznie naturalnie słodki; jako tortilla lub wrap z humusem i warzywkami; albo jako naleśnik – łatwo się go zwija i super smakuje z dżemem lub sezonowymi owocami. Bezglutenową wersję tego przepisu możecie znaleźć tutaj . Polecam oba przepisy! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka batatów (słodkich amerykańskich ziemniaków) Wykonanie: Umytego i obranego słodkiego ziemniaka gotujemy na parze

Lamarida.pl
cukiniowy torcik 186

soku z cytryny sól, pieprz do smaku ponadto: 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej papryki Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru wody. Do ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć. Jaja zmiksować, dodać(...)niż ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka - zależy to od cukinii, jakiej używamy). Ciasto odstawić na ok 10 minut. Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć kilka naleśników (u mnie wyszło 6 sztuk). Wystudzić. Naleśniki przekładać sosem czosnkowym, odłożyć do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem wierch posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką

6niebo
szybkowar-śliwkowa marmolada... 127

szklanki, żelfix 2 opakowania/2:1 śliwki umyć i wypestkować, wkładać do szybkowara, wsypać cukier sok z 2 cytryn wycisnąć na wyciskarce i bez pestek wlać do śliwek wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 15 minut na średnim ogniu spuścić ciśnienie z szybkowara i otworzyć, postawić szybkowar na średnim ogniu i wsypać żelfix mieszając z 2 minuty, gorące(...)postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, można śliwki z żelfixem blenderem zmiksować, my lubimy jednak kawałki owoców w przetworach - marmolada jest pyszna do tostów, pieczywa, naleśników, gofrów i innych ciast, deserów................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krokieciki serowe 700

Camembert z bułką tartą, to nietuzinkowe połączenie, by uzyskać farsz, wyśmienity w smaku, spróbujcie, tych niecodziennych krokietów! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku olej do smażenia Farsz 2 serki topione śmietankowe 1 ser Camembert 1 bułka czerstwa(...)łyżka masła sól, pieprz do smaku 1 jajko 10 dag bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów. Smażymy na małej patelni (22 cm) naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Do sera topionego dodajemy śmietanę, odciśniętą z mleka namoczoną bułkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiana, kroimy drobniutko. Cebulę kroimy w kosteczkę drobną, podsmażmy na maśle. Ser Camembert kroimy

kgwjanczewo
Maliny z cukrem na zimę 128

Maliny z cukrem są bardzo aromatyczną propozycją na zamknięcie lata w słoiku. Wykorzystuję je do herbaty, polewania lodów, naleśników, ... Składniki: maliny cukier Wykonanie: Zdrowe maliny wkładamy do słoików. Staramy się, aby weszło ich jak najwięcej. Do słoików wsypujemy również cukier. Ponieważ ja lubię , gdy sok z malin jest mocno słodki, do słoików półlitrowych dałam 10 czubatych łyżeczek cukru. Jednak(...)można dać go mniej. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, a na niej układamy słoiki z malinami. Do garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 25 - 30 minut lub do momentu rozpuszczenia się cukru. Smacznego

Smak mojego domu
Fit nutella z daktyli 209

Przepyszny dodatek do wafli, naleśników, tostów czy kanapek. Można ją jeść bez wyrzutów sumienia bo nie ma w niej ani grama cukru.  Nam bardzo posmakowała i na pewno będę ją częściej przygotowywała. Głównie z myślą o córce, która nutellę uwielbia ale z racji na skład prawie wcale jej nie kupuję.  Wam też polecam :) 200 g suszonych daktyli(...)orzechów włoskich lub laskowych 1/2 szkl mleka 4 łyżki kakao Daktyle zalać wieczorem gorącą wodą i odstawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień odlać wodę, dodać zmielone orzechy, mleko i kakao. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Przechowywać w lodówce

Smakołyki Asi
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 193

niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni(...)zimnej wody Przygotowanie Truskawki myję i usuwam szypułki. Mniejsze owoce pozostawiam w całości, większe kroje na połówki lub ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, zasypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin, żeby puściły sok. Po tym czasie całość podgrzewam, do chwili aż owoce zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści (zajmuje to około 40 minut). Dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 154

czas Adwentu zrezygnowałam ze wszelkiego typu słodkości. Uznałam, że alkohol i tak wyparuje podczas pieczenia, więc tu kłopotu nie było. Resztę piwa wykorzystałam do usmażenia piwnych naleśników na krokiety. Zwykłą melasę zastąpiłam melasą z granatem o kwaśnym smaku. Zrezygnowałam z goździków, więc podczas pieczenia mieszkanie pachniało ciemnym piwem, skórką pomarańczową i fenkułem. Miałam namiastkę Świąt - zrobiło się nastrojowo(...)robię z ciasta dojrzewającego . Składniki (na 2 bochenki) : podaję za Guciem – klik! Starter około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 150ml/90g mąki pszennej (dałam typ 720) 1/2 łyżeczka soli Ciasto 125 ml wody o temperaturze pokojowej 125 ml ciemnego piwa ok. 25 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham lub orkiszowej

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki z waniliowym serkiem 138

Kolejny przepis na proste, a zarazem smaczne danie wyniesione z domu rodzinnego. Naleśniki, bo o nich mowa lubią zarówno dorośli jak i dzieci, a takie lekko

Kuchnia w czekoladzie
Krokiety z mięsem. 120

sylwestrowy wieczór super pasują KROKIETY Z MIĘSEM   . Tajemnicą jest dobry farsz i oczywiście odpowiednia panierka. SKŁADNIKI: ciasto na krokiety: 2 szklanki mąki 2 szklanki wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju, łyżka masła klarowanego farsz: 500 g łopatki zmielić na grubych oczkach 1 cebula sól, vegeta, pieprz i papryka 100 g śmietany 12-18% 1 jajko dodatkowo(...)płatki kukurydziane olej do smażenia WYKONANIE: wszystkie składniki na ciasto miksuję na gładką masę zmielone mięso smażę ze wszystkimi przyprawami dodaję śmietanę, jajko i  mieszam farsz nakładam na naleśniki, zawijam brzegi i roluję obtaczam w rozkłóconym jajku i panierce (płatki kukurydziane wałkuje, aby drobno rozkruszyć) smażę na oliwie z dodatkiem masła klarowanego

Kuchnia Beaty
Placek ziemniaczany z gulaszem 158

temperaturę, przykryć i gotować do chwili, gdy wołowina będzie miękka (ok. 90 minut). Oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki przesmażyć z 3 pokrojonymi ząbkami czosnku, posolić – smażyć do odparowania wody. Dodać pokrojone – w talarki marchew oraz paprykę – w kostkę. Pieczarki z warzywami dodać do gotującego się mięsa. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrane(...)cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się zrumienią. Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi

mojewypiekiinietylko
Racuchy z kiwi i żurawiną 152

Racuchy z jabłkami zna chyba każdy. U mnie dzisiaj z innym dodatkiem. Troszkę kwaśne, ale dodatek cukru pudru i startej czekolady dodaje słodyczy. Jeśli macie ochotę

Magiczne Życie Marty
Sandefjordsmør 200

okazję skosztować natywnej kuchni tego pięknego kraju. Do tej pory (za sprawą kilku znajomych Norwegów z resztą) miałem przeświadczenie, że tradycyjna kuchnia norweska to pølse med brød (hot dogi), naleśniki z konfiturami i stokfisz. Jakże wielka była moja ignorancja! Zainspirowany wyjazdem, postanowiłem przyrządzić coś samemu. Krótki research i już wiem, co chciałbym zrobić na początek. Wybór padł na Sandefjordsmør(...)brokuł Dwie nieduże marchewki Mała cukinia Pęczek świeżej kolendry – około garści 1,5 szklanki śmietany 22% kwaśnej Cytryna 200g masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Gotowanie zacznij od zagotowania wody (ja zagotowałem w czajniku, żeby było szybciej). Jeśli masz garnek do gotowania na parze, wlej do niego wrzątek. Ja nie miałem takiego wynalazku, dlatego wodę wlałem do zwykłego garnka

manslogblog
szybkowar-dżem z ciemnych winogron... 144

było przypalenie.....pozostały sok z winogron można też w słoiczki zapasteryzować, do herbaty na zimę dobry będzie = winogrona obrać z kiści i opłukać, wsypać do szybkowara (11 l), wlać wodę i zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie winogrona wylewać porcjami na sito z drobniutkimi oczkami i przecierać winogrona do garnka(...)zagotować gorące nakładać do czystych słoików, mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywac w chłodnym, ciemnym miejscu postawione normalnie dżemik jest pyszniutki, do tostów, bułek, do ciast, deserów, naleśników...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z wafli 132

słyszeliście o krokietach zawijanych w wafel zamiast naleśnika? Super przepis dla tych, którzy nie lubią smażyć naleśników. Polecam ten przepis! Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Składniki: • 1 mała biała kapusta • 500 g pieczarek(...)sól, pieprz do smaku • 4 łyżki natki pietruszki Panierka • 3 jajka • bułka tarta • olej do smażenia Wykonanie: • Kapustę pokroić na drobne kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut. • Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić i poddusić 10 minut. • Karkówkę pokroić

To co kocham
Zdrowe cukierki prawie jak krówki. 140

godzin w wodzie, żeby łatwiej było blendować) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 kopiasta łyżka karobu (lub kakao niesłodzonego w nieco mniejszej ilości) 1 kopiasta łyżka kremowego masła orzechowego (bez cukru) szczypta soli 1. Mleko kokosowe włóż do zamrażarki na 1-2 godziny, następnie zbierz łyżką twardą część z góry. Pozostałą na spodzie puszki wodę wylej, nie będzie(...)minut, cały czas energicznie mieszając, żeby się nie przypaliło. Zdejmij z ognia i odłóż na kilka minut. Na tym etapie masa przypomina kajmak, który możesz wykorzystać np. do posmarowania naleśników czy owoców. 4. Przygotuj foremkę , najlepiej w kształcie prostokąta. Wyłóż ją folią spożywczą lub papierem do pieczenia, żeby później łatwiej było wyjąć masę.  5. Przelej masę do foremki

Powiedz dietom nie
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 132

ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam na placki i wykrawałam z niego krążki. Na każdy krążek kładłam łyżeczkę farszu. Zlepiłam brzegi pierogów i odstawiłam na ściereczkę.   W rondlu zagotowałam wodę z solą (1 łyżeczka). Na wrzątek wrzucałam pierogi. Zamieszałam. Po   wypłynięciu na wierzch gotowałam je jeszcze minutę, wyjęłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na talerz. Podałam od razu, gorące, okraszone cebulką(...)cebuli i może dla zaostrzenia smaku, pieprz czarny. Próbujcie,   mieszajcie, kombinujcie... Życzę SMACZNEGO! Krys   Polecam inne smaczne pierogi a przepisy znajdziecie w zakładce MENU: DANIA MĄCZNE, PIEROGI, NALEŚNIKI...   D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Placki z cukinii 146

oczkach tarki. Przełożyłam na sitko i lekko posoliłam, zostawiłam na około godzinę, żeby puściła wodę. Po tym czasie cukinię przełożyłam na czystą, bawełnianą ściereczkę i porządnie wycisnęłam z resztek wody. W dużej misce zgniotłam za pomocą tłuczka do ziemniaków, biały ser. Zależało mi, żeby to nie była gładka masa, tylko fajne kawałki sera. Do sera dałam cukinię, posiekane zioła, rozgnieciony(...)mąkę pszenną, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mąki ma być tyle, żeby powstało bardzo gęste ciasto w którym „łyżka stoi”. Placki z cukinii smażyłam na patelni do naleśników. Patelnie posmarowałam tylko raz papierem lekko zanurzonym w oleju. Jeśli nie ufacie swoim patelniom, możecie smażyć tak jak placki ziemniaczane. Placki dobrze formować za pomocą dwóch łyżek – jedną nabieramy

ladykitchen
Konfitura z mandarynek 157

owoców 1/2 szklanki wody sok z 1 cytryny 1 łyżka cynamonu (pominęłam) Sposób przygotowania: 1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa. 2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę(...)wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. 4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani