Zapraszam na nalesniki orkiszowo-gryczane.Bardzo delikatne ,smaczne i pomimo dodatku maki gryczanej,bez charakterystycznego gryczanego posmaku.Przyznam,ze robilam nalesniki z samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!które powodują tężenie galaretki. Wiem także, że czasem galaretka nie chce stężeć, być może zależy to od "wodnistości" soku. Trzeba go wtedy nieco dłużej pogotować przed wsypaniem cukru, żeby woda odparowała. Posiadacze specjalnej maszynki do robienia przecierów będą miały ułatwione zadanie, inni natomiast mogą wspomóc się sitem lub kawałkiem gazy do wyciśnięcia soku z owoców. Tak się stało(...)sobą, gdybym nie pokombinowałam z ilością cukru:) wsypałam go o 1/4 mniej, niż tradycyjnie u nas się dodawało, a galaretka wyszła równie dobra i gęsta. Zimą otworzę słoik do naleśników albo do posmarowania blatów tortu. Będzie pysznie, już to czuję! Składniki (na ok 7-8 słoików 200ml): 2,5 kg czerwonych porzeczek ok 1 - 1,5kg cukru (ilość zależy
Obiad gotowyserwatki można odcisnąć). Aby twaróg miał bardziej zwartą konsystencję, moja babcia zawiązywała gazę, wkładała taki ser w gazie pomiędzy dwie deski do krojenia i na górnej ustawiała garnek z wodą (lub coś ciężkiego) – tak pozostawiony w chłodnym miejscu na kilka godzin ser był całkowicie pozbawiony resztek serwatki i był idealny do krojenia. Taki domowy twaróg możemy trzymać w lodówce(...)czego wykorzystać domowy, biały ser? Najlepiej zjeść na śniadanie – na wytrawnie: np. z rzodkiewką i szczypiorkiem lub na słodko: wymieszany z cukrem i słodką śmietanką. Idealny do naleśników. Twaróg można też trzykrotnie przemielić i wykorzystać na najlepszy na świecie sernik („z wiaderka” tak dobry nie wyjdzie nigdy!). A co jak chcecie twaróg przechować dłużej? Możemy powiesić
Poezja smakudyniowe bułeczki, a później pyszne ciasteczka. Niesamowity smak i bajeczny kolor tych wypieków skłonił mnie do zakupu największej dyni w sklepie i przygotowania zimowych zapasów. Sądzę, że słoneczne naleśniki i muffiny będą z powodzeniem poprawiać mi nastrój w szare zimowe popołudnia. Dzisiaj pokrótce opowiem w jaki sposób należy przygotować dyniowe puree, a w następnych dniach opublikuję przepisy(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do miękkości. W zależności od gatunku dyni zajmuje to od około 40 minut do godziny. Po ostudzeniu wybieramy łyżką miąższ, odciskamy nadmiar wody (np przez ściereczkę) i miksujemy. Miąższ możemy przechowywać w zamrażalniku
Zapiski Młodej ŻonyWigilijne pierogi z kapustą, kurkami i fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku
wesoła kuchniaMiałam w domu spory zapas jabłek i zastanawiałam się co z nich przygotować, aż naszedł mnie pomysł na placuszki, których nie jadłam od niepamiętnych czasów. Taki
Codzienne GotowanieWiem, że burrito jest zawinięte w tortillę, ale chcąc zmniejszyć trochę kaloryczność obiadu postawiłam na przepis na Naleśnillę od Dietetycznych Fanaberii . Muszę przyznać, że danie było
Czerwona PorzeczkaJeśli lubicie kebaby, to na pewno posmakuje Wam także to danie;) Jest o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, bez gęstego, tłustego sosu. Do tego idealne na
Z miłości do słodkościkorzystne właściwości dla naszych organizmów. Spożywając produkty z orkiszem możemy poprawić pracę układu krążenia, pokarmowego, odpornościowego. Ja stosuję mąkę orkiszową nie tylko do przygotowania pieczywa ale także do ciast, naleśników czy ciasta pierogowego. Mąka orkiszowa nie należy do tanich, ale warto ją wprowadzić do swojej diety. U mnie dzisiaj bułki pszenno - orkiszowe. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, dodałam jogurtu(...)orkiszowej pełnoziarnistej 200g mąki pszennej 12g suszonych drożdży 250ml letniej wody 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do chleba (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek ziarna słonecznika do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Obie mąki mieszamy, dodajemy sól, miód, masło, jogurt, przyprawę
Smak mojej kuchniryżu na 1 i 3/4 szklanki wody, na wolnym ogniu pod przykryciem, można to zrobić dużo wcześniej 2. Fasolkę blanszujemy we wrzątku ok 5 minut, następnie wrzucamy do wody z lodem 3. Obrane krewetki smażymy na 1 łyżce oleju roślinnego, kiedy przestaną być przeźroczyste zdejmujemy z patelni,, mrożone wrzucamy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię 4. Na patelni szklimy plasterki(...)dania pozostawiamy pestki 8. Omlet - z dwóch roztrzepanych jaj, szczypty soli i pieprzu smażymy omleta, kiedy zetnie się z wierzchu tylko trochę, zdejmujemy z ognia i ciasno zwijamy, jak naleśnik 9. W woku podsmażamy ok 2-3 łyżek pasty z tamaryndowca, dodajemy ok 2 łyżek sosu sojowego i rybnego, dorzucamy resztę składników, szybko podsmażamy całość 10. Porcję dekorujemy
Słodki Kompromiscukru, jednak wg mnie jest to zbędne. Dla kogo: dla dzieci dla tych, którzy mają ochotę zjeść sobie pyszny mus zimą dla lubiących polewać sobie sosami owocowymi wszelkiego rodzaju naleśniki i placuszki Składniki: 850g brzoskwiń (waga bez skórek i pestek) 250g malin cukier czy inne słodzidła (wg uznania - ja nie dodawałam) Wykonanie: Brzoskwinie umyć, obrać i usunąć pestki(...)minut. Delikatnie odwrócić słoiczki do góry nogami. Jeśli natomiast uważacie, że mus jest zbyt lejący to wystarczy przelać go do garnka i pogotować, dzięki temu część wody z niego wyparuje i stanie się bardziej gęsty. Wtedy gorący mus nakładamy szybko do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Zakrętki powinny ładnie złapać i zassać się - wtedy można pominąć proces pasteryzacji
Mania Wypiekaniapasztet i całkiem zapomniałam, że w kartonie czeka na mnie pomidorowy pasztet z cieciorką ;) Zawsze miałam słabość do pomidorowych pasztetów ;) szczerze? do tego też będę mieć słabość ;) pycha! Składniki: woda, cieciorka 38 %, cebula, koncentrat pomidorowy 17 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny (bez glutenu), przyprawy (zawierają: gorczycę i seler), hydrolizaty białka roślinnego (zawierają: soję), sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz(...)natychmiastowej konsumpcji :p Za zapachem idzie bardzo sympatyczny smak. Nie wiedziałam czego się spodziewać i zostałam bardzo miło zaskoczona ;) Pasztet idealnie skomponował się ze świeżą pełnoziarnistą bułką i żytnimi naleśnikami ;) Czy sięgnę po ten produkt ponownie? zdecydowanie! zwłaszcza, że cena jest dość przystępna (4,80zł) w internetowym sklepie Sklepvita . Szczerze zachęcam do wypróbowania
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcoś zmajstrować z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików. Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :) SKŁADNIKI Jabłka dobre do rozpieku - u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta - około 1,2 kg jabłek(...)nadmiar soku i upychamy ciasno do słoików. Zakręcamy mocno (sprawdzamy nakrętki i słoiki, czy nie są uszkodzone !!!). Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do wysokości 4/5 słoików. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy na małym ogniu około 45 min. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Mamy pyszne jabłka w słoikach do szarlotki
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki płatków owsianych górskich ok. 300 ml wody zimnej (filtrowanej/źródlanej) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie ) szczypta soli (opcjonalnie) Wykonanie : 1. W wysokim naczyniu umieszczamy płatki zalewamy wodą i dodajemy cukier/sól, lub pomijamy dodatki przypraw. Osobiście jednak polecam trochę posłodzić bo podkreśla to smak. 2. Odstawiamy do lodówki na noc / od razu blendujemy. Odstawiamy na 1 godzinę(...)sitka by wydobyć jak najwięcej płynu z ziaren. Mieszamy. Przed użyciem wstrząsamy, gdyż naturalnie wystąpi proces sedymentacji(opadanie na dno cięższych cząsteczek). Mleko takie nadaje się do : -Naleśników, gofrów placków -zabielania kawy -jako baza do koktajli Z czystym sumieniem polecam
vaniliowoczekoladowajest ważne w terapii anemii oraz witaminy B1,B2,B6. Osoby na diecie redukcyjnej nie muszą się jej bać. Dlaczego? Jaglanka zawiera krzem, który przyspiesza metabolizm. Składniki: woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 19,5%, kasza jaglana 17%, teksturowane białkosojowe, cebula, marchew 8,5%, przyprawy (zawierają: seler), skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz(...)przypomina on tradycyjnego paprykarza, bo na wstępie nie czujemy charakterystycznego zapachu ryby, ale to na pewno przemawia na jego korzyść :) Jako smarowidło do pieczywa chrupkiego, świeżego czy naleśników nadaje się idealnie. wyraziste nuty smakowe. No i na dodatek apetyczna konsystencja :) Skład również pozostaje na wysokim poziomie. Noooooooo i cena !!!! jedynie 4,79 zł w sklepie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmojprzepisna.pl | Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Kolejna propozycja na śniadanie, nieco zdrowsze niż zwykle. Placuszki bez cukru, z musem owocowym, wegańskie i bezglutenowe. Inspiracja blog
moj przepis naJeśli ktoś lubi naleśniki, to na pewno nie raz jadł je z serem na słodko, lekko przypieczone. Proponuję do tego zestawu dołączyć jeszcze owoce- w moim
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam cukinię w tej postaci. Kiedy zaczyna się sezon na cukinię działkową, co najmniej kilka razy na obiad pojawia się cukinia w cieście naleśnikowym. Jeśli
Corner With Recipesciasto naleśnikowe zazwyczaj robię "na oko" i zawsze wychodzi mi pulchne. W związku z tym nie podaję proporcji :) Po wymieszaniu składników na ciasto naleśnikowe ( mleko w stosunku do wody 3/4), nalezy odstawić je na ok pół godziny, aby zaczęło pracować. Samo mieszanie powinno również trwać ok 8-10 minut. Do wykonania torciku potrzebujemy 10 sztuk. Najlepszą zasadą robienia ciasta jest(...)Poddusić, przyprawić do smaku (bazylia, oregano, pieprz,sól, 3 ząbki czosnku, papryka ostra itp). Szpinak bardzo dobrze smakuje w połaczeniu z serem feta (nie jest to konieczne). Przekładać naleśniki szpinakiem, który posypać żółtym startym serem. Torcik zapiec w piekarniku przez ok 10 minut. Podawać z sosem pieczarkowym z cebuką. Smacznego
ChilliJemySezon truskawkowy nadchodzi. Danie to możemy wykonać również zimą. Trzeba jednak o to zadbać, gdy mamy dostęp do świeżych truskawek. Ja miksuję truskawki z
Smak mojego domu