minut. 2. Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia. 3. Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. 4. Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. 5. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek. 6. Pierożki smażymy(...)również upiec w temperaturze 180 stopni. 7. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią. Podajemy z pierożkami. Smacznego! Kategoria: Przekąski , Przepisy Tagged: bita śmietana , Boże Narodzenie , dip , Indie , mak , naleśniki , pierogi , serek mascarpone , Wigilia , żurawina
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPlacki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i sera feta. Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku(...)ząbek czosnku 50 g sera feta 1 mała cebula szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: olej do smażenia Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i dokładnie ugnieść za pomocą ugniatarki do ziemniaków lub przecisnąć przy pomocy praski. Wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić ręką do uzyskania
BullioCiasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 jajka sól, szczypta cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia Farsz: 700 g pieczarek 4 dymki ze szczypiorem 250 g żółtego sera sól i pieprz, zioła do pizzy olej i masło do smażenia Wszystkie składniki na ciasto(...)zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną dymkę i starte na grubych oczkach oczyszczone pieczarki. Smażyć do odparowania płynu, dodać sól, pieprz i zioła. Po wystudzeniu masy zetrzeć do niej ser żółty
Czerwień i błękitpomarańczy zetrzeć skórkę. Owoce wyfiletować, wycisnąć sok z resztek. Wszystkie błonki i pestki zawinąć w gazę lub włożyć do pończochy, zawiązać. Umieścić z pomarańczami i sokiem w misce, zalać wodą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia jak najdokładniej wycisnąć zawiniątko, wyrzucić. Pomarańcze przelać do garnka, dodać cukier i masło, zagotować. Na małej mocy palnika gotować 2-3 godziny(...)dłużej gotowana, tym gęstsza będzie konfitura). Pod koniec gotowania dodać utłuczony w moździerzu pieprz. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, ostudzić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Mojej używam namiętnie do naleśników, a także do ostatniego sernika dyniowo-pomarańczowego . Pasowała tam idealnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplacek tortilla 1 puszka Filetów pstrąga w sosie paprykowym Graal 100 g brukselki Brukselkę oczyścić , zalać wodą i ugotować do miękkości , ok 10-12 min. Odcedzić. Jeszcze gorącą przełożyć do miseczki, dodać całą puszkę Pstrąga w sosie paprykowym, wymieszać. Tortillę podgrzać w mikrofali, nałożyć na placek całe nadzienie, zwinąć, zabezpieczyć papierem.. i smacznego. Od firmy Graal dostałam(...)testowanie pyszne rybki w puszkach . Można z nich przygotowywać różne potrawy i nadzienia. Dziś użyłam pstrąga w sosie chrzanowym jako nadzienie do naleśników. http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatwejabłek owinięty promieniami złocistego słońca, które pieściło owoce już od wiosny. Zostanie z nimi aż do ostatniej łyżeczki. GALARETKA Z PAPIERÓWEK Z WANILIĄ, MIĘTĄ I SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ Idealna do naleśników, placuszków, chałki. Świetnie smakuje na plastrach twarogu. Widoczna na zdjęciu chałka została upieczone wg tego przepisu - klik, jednak zamiast dużej, upiekłam kilka malych, jednoosobowych(...)soku) skórka z cytryny 3 laski wanilii garść posiekanych listków mięty Papierówki umyć, nie obierać. Pokroić na ćwiartki wraz z pestkami. Przełożyć do dużego garnka i zalać taką ilością wody, aby zakryła owoce. Wstawić na średni ogień i doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu trzymać jeszcze na małym ogniu przez 45 minut. Następnie wyłączyć, nakryć pokrywką i odstawić na całą
KUCHARNIAniedietetycznej) około 20 lasek rabarbaru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub odrobinę soku z cytryny pół szklanki wody Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy rabarbar. Dodajemy słodzik i cynamon. Gdy rabarbar się prawie rozgotuje miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy kwasek. Mieszamy, smakujemy, czy dla nas wystarczająco słodkie(...)stawiamy do góry dnem. Ja na wszelki wypadek wekuję je jeszcze przez kilka minut. Oczywiście dżem byłyby pyszny z dodatkiem truskawek, ale te na Dukanie są zakazane. Używać do naleśników, bułeczek na słodko lub zajadać tak, po prostu
Humanistka w kuchniRok minął od czasu pierwszych drożdżowych racuchów , które robiłam na śniadanie. Tym razem zrobiłam na obiad, w wersji szpinakowej. Sposób przygotowania zupełnie się nie zmienił: 225
Kucharzycabłyskawicznym śniadaniu opowiedziała mi koleżanka poznana na warsztatach gotowania dań kuchni tajskiej, która codziennie je naleśniki ryżowe na zimno z truskawkami. Ja zdecydowałam się na borówki, bo lubię dobierać dania kolorami do talerza. Takie śniadanie robi się błyskawicznie. Jeśli zdecydujemy się na springrollsy na zimno nie musimy też być bardzo pedantyczni przy zawijaniu, bo na pewno(...)wycieknie. Składniki: 8 arkuszy papieru ryżowego opakowanie serka mascarpone 250 g opakowanie borówek Przygotowanie: Arkusz papieru ryżowego włożyć na chwilkę do ciepłej wody. Arkusz ma 2 strony, bardziej gładką, która ma po zwinięciu znaleźć się na zewnątrz i bardziej szorstką, do której mają przywierać składniki. Po wyjęciu z wody odłożyć na deskę, na środku ułożyć owoce (garstkę) i czubatą
Ugotowane pozamiataneprzelewamy na sitku wrzątkiem, aby je zmiękczyć i pozbyć się zanieczyszczeń. Gdy przestygną, odciskamy z nich wodę. Płatki przekładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Z połowy szklanki wody i cukru gotujemy syrop, stale mieszając. Do gorącego syropu wrzucamy płatki i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aby płatki się rozdzieliły, i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia: gotujemy płatki(...)Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Wierzch i pokrywkę polewamy łyżeczką wódki i zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Konfitura genialna do herbaty w zimowe poranki lub jako dodatek naleśników i gofrów. Smacznego
KuchcikoweLovePancakes with fresh cucumbers. Składniki. 1 ogórek (200 g) 80 g sera twarogowego 1 łyżka keczupu 1 jajko 3 łyżki mąki 1 łyżka koperku Sól, pieprz
Kulinarny karnet ChristopheraSmak lata zachowany w słoikach na zimę. Pasują do szarlotki, naleśników, drożdżówek czy deserów. Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi . Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka(...)spróbowanie" :) 2,5 kg jabłek - najlepsze gatunki to: Szare Renety, Antonówki, Papierówki sok z 1/2 cytryny 3 łyżki wody 2 łyżeczki pasty waniliowej - im dłużej słoiki postoją w spiżarni, tym mocniej jabłka przejdą aromatem wanilii 5 łyżek cukru Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wieczkami. Dokładnie osuszyć. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką
Grunt to przepis!Ostatnio na blogu często wracam do smaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej jem pomidorówkę z makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki(...)pietruszki 200 g przecieru pomidorowego kawałek kapusty włoskiej kawałek selera sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny". Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem. Do warzyw ddodajemy kapustę włoską. Gdy zupa podgotuje się, a warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Gotujemy
Moja smaczna kuchniasię kroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco. U mnie już znikał po wyjęciu z piekarnika... Nieupieczona masa może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników. (2-3 keksówki) (*) 1 kura/kogut 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa rosołowa Dodatkowo: 1 marchewka (duża) 2 cebule 2 jajka 2 suche bułki(...)słodkiej 1,5 łyżki majeranku pieprz ziołowy i naturalny sól Ponadto: olej/smalec do podsmażenia cebuli (użyłam oleju rzepakowego ) Kurę/koguta (w kawałkach) włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać obraną marchew (w całości), liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę rosołową. Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu - do miękkości. Po tym czasie mięso ostudzi, oddzielić od kości
Di gotujedziesiątkę :))) Nutella jest delikatna, bardzo smaczna, jeśli ktoś woli wersję słodszą, to może dodać miód. U nas wersja bez miodu, według mnie i tak słodka. Nutella idealnie pasuje do naleśników i kanapek. Na tym kończę, bo już dużo się opisałam ;)) Dodam jeszcze tylko, że polecam :)))) Składniki na 1 słoiczek: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka (może być(...)gorzkiej czekolady miód - wedle uznania (ja nie dawałam) Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy. Przesypujemy do rondelka i prażymy jakieś 2 minuty. Zalewamy 1 1/4 szklanki wody i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę (często mieszamy, żeby kasza nam się nie przypaliła). Studzimy. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Kaszę, orzechy, czekoladę i mleko miksujemy
kruche babeczkipomyślałam czemu nie? Podchodziłam do tego pomysłu nieco sceptycznie, bo jakoś tak nie wiedziałam czego się spodziewać, ale na szczęście jego smak miło mnie zaskoczył. Będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, do przekładania ciast, ale mi się teraz marzą gofry z bitą śmietaną i z takim właśnie dżemem... Składniki na dżem rabarbarowo-bananowy 500 g umytego rabarbaru (nie trzeba obierać(...)czarnymi kropkami na skórce 200 g cukru (lub więcej) Rabarbar kroimy w około 0,5 cm kawałki, wkładamy do garnka o grubym dnie, dolewamy łyżkę wody, przykrywamy pokrywka i dusimy na wolnym ogniu około 20-30 minut, aż się rabarbar rozgotuje. Oczywiście od czasu do czasu należy pomieszać dżem, żeby się nam nie przypalił. Gdy rabarbar jest
Rozpustne gotowanieciemna czekolada i orzechy laskowe. Smak takiego kremu jest bardzo podobny do oryginału, a nawet lepszy. Nie da się ukryć, że domowa wersja jest droższa, ale kanapki i naleśniki z taką domową nutellą są obłędne! I co najważniejsze – wiemy co jemy! Jeśli lubicie zdrowe desery przypominam, że krem czekoladowy można zrobić także z kaszy jaglanej . Domowa nutella(...)czekolady 70% 150 g mleka zagęszczonego słodzonego (1 tubka) 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego 2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub orzechów włoskich ok. 1/4 szklanki wrzącej wody szczypta drobnej soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (180°C z termooobiegiem). Orzechy laskowe rozkładamy na blasze i pieczemy
Poezja smakumojprzepisna.pl | Placki z kwiatu Czarnego Bzu W zasadzie to pomysł na placki wymyślił mój mąż, więc jest to jego przepis, ale ja się z wami chętnie
moj przepis naŁaziły za mną 2 dni, aż wreszcie zrobiłam dziś na śniadanie, naleśniki ze zwykłym, waniliowym "twarożkiem". Przepis na naleśniki najlepszy z najlepszych podawałam już wieki temu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek
Gaździnka warzyChlebek roti robi się zwykle z mąki, wody i soli, czasami dodaje się olej i przyprawy jak np. curry, ale nie używa się drożdży. A tymczasem do zrobienia roti według przepisu od VeganLovlie potrzeba tylko dwóch składników: mąki i batatów! Tradycyjnie roti jest alternatywą chleba i podaje się go z zupą curry. W moim domu jemy go na różne sposoby(...)solo – jest przepysznie naturalnie słodki; jako tortilla lub wrap z humusem i warzywkami; albo jako naleśnik – łatwo się go zwija i super smakuje z dżemem lub sezonowymi owocami. Bezglutenową wersję tego przepisu możecie znaleźć tutaj . Polecam oba przepisy! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka batatów (słodkich amerykańskich ziemniaków) Wykonanie: Umytego i obranego słodkiego ziemniaka gotujemy na parze
Lamarida.plsoku z cytryny sól, pieprz do smaku ponadto: 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej papryki Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru wody. Do ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć. Jaja zmiksować, dodać(...)niż ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka - zależy to od cukinii, jakiej używamy). Ciasto odstawić na ok 10 minut. Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć kilka naleśników (u mnie wyszło 6 sztuk). Wystudzić. Naleśniki przekładać sosem czosnkowym, odłożyć do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem wierch posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką
6nieboszklanki, żelfix 2 opakowania/2:1 śliwki umyć i wypestkować, wkładać do szybkowara, wsypać cukier sok z 2 cytryn wycisnąć na wyciskarce i bez pestek wlać do śliwek wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 15 minut na średnim ogniu spuścić ciśnienie z szybkowara i otworzyć, postawić szybkowar na średnim ogniu i wsypać żelfix mieszając z 2 minuty, gorące(...)postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, można śliwki z żelfixem blenderem zmiksować, my lubimy jednak kawałki owoców w przetworach - marmolada jest pyszna do tostów, pieczywa, naleśników, gofrów i innych ciast, deserów................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCamembert z bułką tartą, to nietuzinkowe połączenie, by uzyskać farsz, wyśmienity w smaku, spróbujcie, tych niecodziennych krokietów! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku olej do smażenia Farsz 2 serki topione śmietankowe 1 ser Camembert 1 bułka czerstwa(...)łyżka masła sól, pieprz do smaku 1 jajko 10 dag bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów. Smażymy na małej patelni (22 cm) naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Do sera topionego dodajemy śmietanę, odciśniętą z mleka namoczoną bułkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiana, kroimy drobniutko. Cebulę kroimy w kosteczkę drobną, podsmażmy na maśle. Ser Camembert kroimy
kgwjanczewoMaliny z cukrem są bardzo aromatyczną propozycją na zamknięcie lata w słoiku. Wykorzystuję je do herbaty, polewania lodów, naleśników, ... Składniki: maliny cukier Wykonanie: Zdrowe maliny wkładamy do słoików. Staramy się, aby weszło ich jak najwięcej. Do słoików wsypujemy również cukier. Ponieważ ja lubię , gdy sok z malin jest mocno słodki, do słoików półlitrowych dałam 10 czubatych łyżeczek cukru. Jednak(...)można dać go mniej. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, a na niej układamy słoiki z malinami. Do garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 25 - 30 minut lub do momentu rozpuszczenia się cukru. Smacznego
Smak mojego domu