Pieczemy z przepisu od "Moje Wypieki" http:// www.mojewypieki.com/post/ chlebek-pita cytuję przepis: "Składniki na 10 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie(...)podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut
Gotuj Sam!Popularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej mają postać naleśników lub krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym, albo krewetkowym. Podawane z sosami i dipami jako przekąska. Do zawijania służy specjalne ciasto, czy też wykorzystany w moim przepisie papier ryżowy. Pojawiają się w niezliczonej ilości odmian, zależnie od kraju, czy regionu w którym możemy je zjeść. Poniższy przepis(...)ryżowego 2 łyżki suszonych grzybów Mun 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru tłuszcz do głębokiego smażenia Przygotowanie: Grzyby Mun namaczamy w ciepłej wodzie 15 minut, kroimy w paski. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie paski, marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy wok, lub głębszą patelnię, dodajemy
Gotuj z Rumcajsemfrajda w domu, bo każdy je wtedy kebaba z tym co chce. Polecam do wypróbowania! Składniki na 10 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić(...)objętości na około 1 – 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 – 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około
dom-agi.plTym razem mamy dla Was propozycję rozgrzewającej zupy krem pomidorowej w połączeniu z makaronem naleśnikowym z dodatkiem bazylii Składniki na krem pomidorowy: - 1 kg pomidorów - 1
Kuchenne WariacjeSkładniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 2
Luźna Kuchniapszennej Wrocławskiej Młynów Stoisław 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju olej do smażenia bułka tarta do obtaczania krokietów 4 jajka Wykonanie : Kapustę zalewamy wodą z łyżką soli, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i jak trzeba obieramy ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, na patelni rozpuszczamy(...)rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oleju najlepiej pędzelkiem, wylewamy nabierką porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu, boki naleśnika składamy do środka i po długości zwijamy w rulon. Naleśniki zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto (na ok. 40 pierogów): 550 g mąki pszennej, 250 ml bardzo ciepłej wody (nie wrzącej), 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna, 1 jajko, 1 żółtko, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: Farsz Grzyby zalej w rondlu wodą, mocz 30 minut, doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut. Ugotowane grzyby wyłów łyżką cedzakowa(...)zagotuj wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju. Do mąki dodaj pozostałe składniki , wymieszaj, przełóż na blat posypany mąką, zag nieć . Ciasto podziel na 2-3 porcje, każdą kolejno rozwałkuj na cienki pła t , wytnij krążki przy pomocy szklanki. Na środku każdego połóż łyżeczkę farszu, zlep boki, gotuj w osolonej wodzie
SzczyptaSmaQIdealny jako wypełnienie do tarty, ciastek. Jako dodatek do gofrów i naleśników niezastąpiony. Pyszny kiedy przełoży się nim biszkopt. Niesamowicie kremowy i gęste. Kwaśny i słodki. Świetnie komponuje się z owsianką. Perfekcyjny w każdym calu. Ja już go pokochałam, a Ty? Wiem, że sezon na czarne porzeczki już dawno się skończył ale nie ma czym się przejmować, do kremu(...)pudru 50 gram masła 160 ml soku wyciśniętego z czarnej porzeczki lub musu z przetartej przez sito czarnej porzeczki 1 łyżka soku z cytryny Mały garnek wypełniamy w 1/3 wodą i gotujemy. W metalowej misce mieszamy wszystkie składniki u umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum. Trzepaczką ucieramy masę w misce przez kilkanaście minut
Mango Papajaryby z północnej Norwegii i Alaski. O PRODUKCIE : Tatar z Łososia firmy Suempol powstaje z łososia atlantyckiego wyławianego w Norwegii, gdzie żyje i rozwija się w krystalicznie czystej wodzie. Powstaje z najlepszej, najbardziej delikatnej, starannie wyselekcjonowanej części fileta. Dostawcy z wielopokoleniowym doświadczeniem dbają o to aby surowiec który trafia do firmy był najwyższej jakości i pochodził tylko ze sprawdzonych(...)strony http://tatar.suempol.pl/ ) MOJA OCENA: * Fajne , eleganckie opakowanie kryje w środku 100 g świeżego, niesamowicie delikatnego i aksamitnego łososia. * Świetnie nadaje się do przygotowywania kanapek , imprezowych przekąsek , naleśników , roladek , sushi … czy tak jak u mnie placuszków z jego dodatkiem. * Są świetnym pomysłem na przystawkę przed eleganckim obiadem! * Mięso jest niesamowicie smaczne!!! * Delikatne , świeże , niezwykle aksamitne … Produkty
Ostra na SłodkoWspomnienia i smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom. Robią się
Ala piecze i gotujemusli, które kupuję w Rossmannie (dobra kaloria), do tego pół łyżeczki płynnego miodu i sezonowe owoce (maliny, jeżyny, wcześniej truskawki, teraz śliwka, banan, brzoskwinia). W pracy piję też dużo wody, w domu już gorzej :) LUNCH (godz. 13.30 - 14.00) Nie przepadam za tym słowem, ale ono najlepiej oddaje to, co co jem w pracy jako mój trzeci posiłek w ciągu(...)pracy, do domu wracam syta i nie zaczynam od podjadania. Zaczynam po prostu przygotowywać obiad. I tutaj różnie: mięso (w tym też panierowane), spaghetti, zapiekanki z dodatkiem warzyw, naleśniki (ja wtedy jem ze szpinakiem, reszta rodziny najczęściej na słodko). KOLACJA (19.00 - 19.30) Kolacja to taka zapchaj dziura. Za późno na wszystko co słodkie (owoce jem tylko rano
bistro mamazakończenie lub na świetny początek dnia :) Marokańskie naleśniki baghrir są z reguły podawane jako śniadanie lub kolacja w krajach Afryki Północnej. W okresie Ramadanu placuszki zastępują też inne posiłki. Najczęściej jada się je z syropem maślano-miodowym - jak to w kuchni arabskiej bywa, desery są bardzo słodkie :) Niektórym mogą przypominać nasze polskie racuszki, ale zapewniam Was, że są zupełnie(...)Ostatecznie serwujemy ku uciesze zgromadzonych przy stole, bo śniadania smakują najlepiej w rodzinnym gronie :) Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki brązowego cukru 2 żółtka 10 g drożdży 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłą wodą. Odstawić na 10 minut
Chocolate Muffin Bloglaski cynamonu , 1 laska wanilii , ok. 5-7 cm kawałek świeżego imbiru . Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Imbir oskrobać delikatnie i pokroić w plasterki. Do garnuszka wlać wodę. Dodać cukier, miód, pokruszoną korę cynamonową i resztę przypraw. Całość gotować przez około pół godziny na niewielkim ogniu - pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować płyn(...)chcecie mieć klarowny syrop, przecedźcie go przez gęste sitko lub papierowy filtr do kawy. Do herbaty lub kawy zamiast cukru - polecam :) Można też polać nim naleśniki lub placuszki na słodko. Świąteczny zapach i nastrój gwarantowany :) Życzę Wam pachnących przygotowań do świąt
Codzienna kuchnia niecodziennaManna kokosowa, pomimo nazwy nie ma nic wspólnego z tradycyjną kaszą manną. Jest to 100% miąższ z kokosa, bez emulgatorów, cukru i oleju palmowego. Doskonały dodatek do pieczywa, owsianek, naleśników, owoców czy koktajli. W temperaturze pokojowej ma postać stałą i w pierwszym momencie przypomina olej kokosowy, ale po spróbowaniu dosłownie rozpływa się w ustach i czuć intensywny smak kokosa(...)spróbować! Wracając do ryżu, wyszedł naprawdę dobry. Smak ryżu idealnie komponuje się z brzoskwiniami oraz nutą kokosową. Propozycja idealna na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 1 szklanka ryżu 1 szklanka wody 2 szklanki mleka 2 brzoskwinie 2 łyżki miodu 3 łyżki manny kokosowej Basia Basia 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko masło do smarowania formy Wykonanie: Ryż płuczemy pod bieżącą
Kuchnia MagdaLenyWszyscy już robili naleśnik z samej kasy gryczanej, więc teraz przyszła pora na placki-pancakes. Podałam jej z sosem czekoladowym i malinowym dżemem chia, a w
tost z dżememPrzepis na naleśniki "zaserwowała" koleżanka na zajęciach kulinarnych w szkole. Później zaginął i choć nie raz próbowałam sobie przypomnieć składniki, to nigdy nie odważyłam się ich
Kuchnia w czekoladzieDziś propozycja na wykorzystanie warzyw :) Prosta, w miarę szybka i syta, a etapy jej przygotowania śmiało można podzielić na dwa dni. Naleśniki przecież mogą być
Kuchnia w czekoladziePewnego dnia nie miałam pomysłu na obiad. Co można zrobić na szybko ? Do głowy przyszedł mi pomysł - naleśniki. Ale żeby nie były nudne to z czym
apetytnapieczenieRaz na studiach kupiłam tortille z paczki. Były ohydne! A ich skład był zatrważający. Warto choć raz zrobić podejście do zrobienia jej samemu. Ten przepis Was
zabawa smakiem100g płatków migdałowych 2,5 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody Przygotowanie: Płatki moczymy w połowie szklanki z wodą przez ok. 15 minut. Następnie płatki i wodę (ze wszystkich szklanek) wlewamy do miksera. Miksujemy, miksujemy, dopóki nie będziemy widzieć żadnych pływających kawałków migdałów. Ja zaczynam na najwyższych obrotach, później kontroluję miksowanie przy użyciu trybu pulsacyjnego i jeszcze(...)oczka były naprawdę małe) i przelewamy mleko. Pozostałości migdałów przekładamy do filiżanki. Można je wykorzystać później w innych daniach, np. dodać do ciasta czy muffinek, użyć jako nadzienie do naleśników itp. Mleko szczelnie zamykamy i przechowujemy razem z papką migdałową (pozostałością) w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Jest ładnie. Gdy na niebie ciemne chmury
Weganizm infantylny