naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:127/204)

Cukinia w cieście naleśnikowym 101

 Uwielbiam cukinię w tej postaci. Kiedy zaczyna się sezon na cukinię działkową, co najmniej kilka razy na obiad pojawia się cukinia w cieście naleśnikowym. Jeśli

Corner With Recipes
Szpinakowy Torcik :) 187

ciasto naleśnikowe zazwyczaj robię "na oko" i zawsze wychodzi mi pulchne. W związku z tym nie podaję proporcji :) Po wymieszaniu składników na ciasto naleśnikowe ( mleko w stosunku do wody 3/4), nalezy odstawić je na ok pół godziny, aby zaczęło pracować. Samo mieszanie powinno również trwać ok 8-10 minut. Do wykonania torciku potrzebujemy 10 sztuk. Najlepszą zasadą robienia ciasta jest(...)Poddusić, przyprawić do smaku (bazylia, oregano, pieprz,sól, 3 ząbki czosnku, papryka ostra itp).  Szpinak bardzo dobrze smakuje w połaczeniu z serem feta (nie jest to konieczne). Przekładać naleśniki szpinakiem, który posypać żółtym startym serem. Torcik zapiec w piekarniku przez ok 10 minut. Podawać z sosem pieczarkowym z cebuką. Smacznego

ChilliJemy
Naleśniki z serkiem i truskawkami 223

Sezon truskawkowy nadchodzi. Danie to możemy wykonać  również  zimą. Trzeba jednak o to zadbać, gdy mamy dostęp do świeżych truskawek. Ja miksuję truskawki z

Smak mojego domu
Naleśniki pełnoziarniste z "ruskim" nadzieniem ziemniaczano-serowym 140

Lubicie "ruskie "nadzienie pierogowe,a nie macie cierpliwosci lepic pierogow?Jest alternatywa,pyszne nadzienie pierogowe w nalesnikach. Do nalesnikow mozemy spokojnie uzywac 100 % razowej maki drobno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy 222

przełożyć do miski. Jeżeli chcemy rzadszy sos (np do zrobienia zup) to razem z wodą jaka zostaje na dnie a jak chcemy gęsty to przełożyć tylko pomidory a wodę zlać przez sitko do miski - po wystygnięciu będzie pyszna do picia. Pomidory zmiksować blenderem i przecedzić przez sitko ( na sitku zostaną skórki i pestki). Do sosu dodać ulubione zioła (albo(...)inspiracji do czego można go wykorzystać: Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie Zapiekane kluski z jarmużem i cukinią Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej Kluski z cukinią i białym serem Warzywne mini pizze na spodzie z polenty Zapiekane muszle z dynią i serami Lazania z cukinii z mięsem Zapiekanka makaronowa

Cooking for Emily
Konfitura z aronii i jabłek 123

cierpkością więc nie za bardzo byłam przekonana do konfitury, ale efekt wyszedł świetny. Konfitura jest słodka i pyszna, pasuje nie tylko do zwykłych kanapek, ale i do sera, naleśników czy jako nadzienie do bułeczek. Składniki: 500 g aronii 250 g jabłek 300 g cukru 6 goździków ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie: Aronię umyć, oczyścić i osuszyć. Przełożyć do garnka o grubym(...)następnego dnia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cynamon i smażyć aż jabłka się rozpadną. W razie potrzeby można dodać wodę. Aronię ponownie zagotować, dodać jabłka a następnie gotować do osiągnięcia zadowalającej konsystencji. Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoiczków, pasteryzować

Mama Gotuje
Żółte naleśniki ze smażonymi jabłkami 160

  Zdjęcie może nie jest najlepsze ale byłam już tak głodna ,że nie chciałam dłużej czekać tylko pochłonąć naleśnika... Są to naleśniki z smażonymi jabłkami po

W Moim Magicznym Domu
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie Mornay 125

Jak wszyscy już zdążyli zauważyć, jestem ostatnio szpinakowa. Po tych naleśnikach, mimo, że naprawdę pysznych, mam go chyba na jakiś czas dość. ;) Są sycące, pyszne i

Kuchenna Kontrrewolucya
Bezglutenowe pancaces z kakaowym tahini i owocami 106

SKŁADNIKI: 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1 jajko 1,5 szklanki mleka ryżowego (można zastąpić innym napojem roślinnym lub wodą) 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego szczypta soli 1 łyżka pasty sezamowej z kakao (użyłem Tahini Macedońskie kakaowe ) 1 łyżeczka posiekanych orzechów (np. pistacje, orzechy włoskie lub nerkowca) + dowolne owoce Bezglutenowe pancaces(...)łączymy ze sobą i dodajemy jajko, mleko ryżowe i olej kokosowy . Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste i lepkie.  Placuszki smażymy na patelni do naleśników posmarowanej odrobiną tłuszczu np. kokosowego. Usmażone pancaces układamy na talerzu, smarujemy macedońskim tahini . Dekorujemy posiekanymi orzechami i świeżymi owocami . Smacznego. Dzisiejszy wpis zawierał lokowanie produktu sklepu internetowego www.kreta24.pl Specjalnie

kulinarnyJa
Domowa tortilla (placki pszenne) 156

osobiście tortilla jest obojętna, choć uwielbiam wszelkie placki i naleśniki. Jednak w moim domu pojawia się... dość często, szczególnie gdy zostaje nam pieczony kurczak. Kiedyś szłam na łatwiznę i kupowałam gotowe placki, lecz jakiś czas temu wypróbowałam kilka przepisów na domową tortillę i znalazłam swoje ulubione. Tu przedstawię Wam wersję pszenną, która jest idealna. Placki są elastyczne(...)mniejszych placków )  2 szklanki (*) mąki pszennej (warto typ 550 zmieszać z krupczatką)   1/2 łyżeczki soli     2 łyżki oleju    160-170 ml gorącej wody (**) Opcjonalnie: ulubione zioła W większej misce należy wymieszać mąkę z solą (oraz ew. z ziołami) i dodać olej. Całość wyrabiać za pomocą dłoni - stopniowo dolewając gorącą wodę. (Idealne ciasto

Di gotuje
Frużelina wiśniowa 102

żelu. Jej przygotowanie jest bajecznie proste, a radość z otworzenia takiego pachnącego latem słoiczka w środku zimy... bezcenna ! Możemy ją wykorzystać do posmarowania naleśników, gofrów i różnego rodzaju smażonych  placuszków, a także jako dodatek do budyniu czy kaszy manny. Mówię Wam - palce lizać ! Frużelina wiśniowa Czas przygotowania: 2,5 godziny(...)godziny.  W tym czasie owoce puszczą sok. Po tym czasie, na małym ogniu doprowadzamy wiśnie do zagotowania i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy kardamon. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i wlewamy do wiśni. Mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą frużelinę przekładamy do wyparzonych suchych słoiczków. Mocno zakręcamy i ustawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Syrop rabarbarowy z anyżem. 138

Rabarbar oczyścić (nie obierać) i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie przełożyć do garnka dodać wodę i anyż. Gotować na małym ogniu do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadać, pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić na sicie, lekko tylko wyciskając, bo syrop może być mętny  (mi to wcale nie przeszkadza). Zagotować ponownie(...)Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, do kilku miesięcy.  Po otwarciu przechowywać w lodówce. Masy powstałej z rabarbaru nie wyrzucać, można zrobić deser w formie musu lub posmarować naleśniki.  Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Subiektywna recenzja „Przepisów na szczęście” Mai Sobczak 146

możecie sobie darować, chyba że lubicie takie historyjki w stylo Paulo Coelho, ja już jestem na to za stara. Przepisy są podzielone wg kuchni pięciu przemian, czyli ogień, powietrze, woda. Jestem joginką, a do tego pasjonuje mnie ajurweda, ale naprawdę wolę sięgnąć do źródeł rodem z Indii. Coś pozytywnego, hmmm. Stoję murem za gotującymi kobietami, czy też kulinarnymi blogerkami(...)blogu że zrobił fryty albo sklei w całość kilogram daktyli, nerkowców, ksylitolu i innych eko sreko nazwie to RAW to babki mdleją z wrażenia, a jak dziewczyna zrobi cudne naleśniki za pięć zeta dla całej rodziny to buuuu. W tej książce jest dużo bardzo prostych przepisów jak smażony ananas, zielona fasolka z pomarańczą, kalafior z ogniska, tylko czy naprawdę

greenscarf
Tortilla razowa 177

Po udanej próbie zrobienia tortilli pszennej (przepis możecie znaleźć tutaj ), przyszła pora na tortillę żytnią razową. Próba okazała się bardzo udana Tortilla jest wyrazista w smaku

Bullio
Przepis na naleśniki II 151

Naleśniki z tego przepisu wychodzą przepyszne. Są delikatne, elastyczne, nie przypalają się na brzegach. Dla mnie – idealne. Dzieciaki je pokochają w wersji z serem lub

Mieszam w Garnku