naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:117/204)

szybkowar-śliwkowy dżemik z cynamonem... 161

lubisz dżemik bardziej gęsty to odlej sok przed miksowaniem i wsypaniem cukru, sok będzie do picia po rozcieńczeniu z wodą - umyte dojrzałe mocno śliwki wypestkować, wkładać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na śerdnim ogniu z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wsypać cukier, żelfix, cynamon i pałką blendera zmiksować, doprowadzić do zagotowania(...)czas do umytych słoików nakładać dżemik, postawić na zakrętkach słoiki do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu dżemik jest aromatyczny, nie za słodki, nie za gęsty, lubimy zjeść do naleśników, tostów, drożdżówki z masłem, kaszki mannej...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu 104

Pierwszy raz robiłam frużelinę z jagód i nie ostatni! Pyszna, łatwa i idealna do naleśników, gofrów, bułeczek drożdżowych... i do kajzerki :) można też użyć jako nadzienia do bułeczek, pampuchów, pyzów, pierogów... Milion możliwości :) Na zdjęciu pokazałam jak wygląda po zastygnięciu - niczym galaretka! Ale nieeee, nie zastyga tak, że można ją kroić, a smarować jak powidła :) Składniki: 2 litry jagód(...)czubate łyżki żelatyny 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta kwasku cytrynowego 1/2 szkl. wrzątku 3 łyżki zimnej wody cukier (ja dałam około 1/2 kg, ale trzeba próbować w trakcie i dopasować do siebie) Sposób przygotowania: Jagody płuczemy z leśnych zanieczyszczeń, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około godzinę, aby puściły sok (przykryte czystą ściereczką). Po tym czasie wstawiamy

Kolorowy Przepisownik
zdrowe mleko owsiane domowe... 171

jest dziecinnie proste i bardzo tanie, paczka płatków owsianych około 2,50 a kupne mleko owsiane około 10 zł za litr płatki wsypać do dzbanka i zalać je gorącą wodą, zamieszać, nakryć talerzykiem odstawić je na całą noc ale można krócej, nawet około godziny ale ja wolę takie "nocne" bo bardziej puszcza kleiste mleko na sitko drobniutkie oczka i najlepiej(...)płatki i przecierać do uzyskania prawie suchej pulpy mleko można przechowywać w lodówce do 2 dni, ale ja robię koktajle i używam jednorazowo, również można dodać mleko do muffinek, naleśników, ciast, budyniu pulpę z płatków lubię zjeść np. polaną sokiem owocowym, koktajlem, posiekanymi owocami- jest bardzo syta i mega super działa na trawienie , można też piec ciasteczka mleko jest

W Mojej Kuchni Lubię
Konfitura z jabłek i cukinii 179

Konfitura (dżem) z jabłek i cukinii o aromacie cytrynowym doskonale sprawdzi się do naleśników, gofrów albo domowych wafli. Można też dodać ją do ryżu na ciepło lub zapiec pod kruszonką. KONFITURA z JABŁEK i CUKINII  Składniki: 3 duże cukinie około 1,5 kg jabłek najlepiej zielonych sok z 1 cytryny cukier waniliowy cukier do smaku (około 3/4 szkl(...)opcjonalnie cynamon  Przygotowanie: Jabłka i cukinie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dusimy w odrobinie wody (aby się nie przypalała do dna) w rondlu a kiedy zmięknie dodajemy starte jabłka wymieszane z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową. Dusimy. Kiedy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać dodajemy cukier (można lekko zblendować) oraz cynamon do smaku

Bon appetit mon amie
szybkowar-czereśniowy dżemik... 183

cytryny 3 łyżki, woda 3 szklanki, żelfix 1 opakowanie/3:1 twarde, świeże czereśnie wypestkować w maszynce do pestkowania-drylownica lub ręcznie o opłukać w zimnej wodzie wsypać do szybkowara, wlać wodę, sok z cytryny, cukier, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotowa ć na średnim ogniu 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie do szybkowara wsypać żelfix(...)zagotowania do umytych słoiczków nakładać dżem, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystygnięcia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - dżem nie jest za gęsty, smakuje nam do tostów, naleśników, bułki z masłem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe mleko kokosowe 86

szklanki wiórków kokosowych 3-4 szklanki wody Przygotowanie mleka: Wiórki zalewamy 2 szklankami gorącej wody, odstawiamy na godzinę – wiórki muszą zmięknąć i przestygnąć. Po godzinie, dolewamy szklankę zimnej wody i całość traktujemy blenderem. Przeciskamy wiórki z powstałym mlekiem, przez czystą ściereczkę i nasze mleko kokosowe gotowe. Przechowujemy w lodówce, do 4 dni. Uwaga! Wiórki, które zostały Wam z mleka(...)ciast, ciasteczek, deserów, lub uprażyć je w piekarniku/na patelni i użyć jako dekoracji do ciast i tortów. Wysuszone w piekarniku i zmielone, posłużą jako mąka kokosowa do ciast i naleśników. Znalezione na: wilksyty.blogspot.com Artykuł Domowe mleko kokosowe pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Domowe mleko kokosowe 98

łatwe do przygotowania, dużo tańsze, a przede wszystkim nie zawiera zbędnych dodatków. Oczywiście pod warunkiem, że zrobimy je z niesiarkowanych wiórków kokosowych. Mleko kokosowe z powodzeniem dodaję do kawy, naleśników, wypieków, owsianki, płatków ryżowych, zup i sosów. Ja już przywykłam do jego smaku. Mąż i córka nie do końca, ale oni mleko krowie mogą spożywać, dlatego regularnie zaopatruję(...)mikrofiltrowane. Przepis na domowe mleko kokosowe zaczerpnęłam stąd . NA OKOŁO 1 litr mleka: 20 dag wiórków kokosowych – najlepiej nie konserwowanych dwutlenkiem siarki. 1,2 litra przegotowanej lub źródlanej wody PRZYGOTOWANIE: Wiórki wsypać do rondelka, zalać wodą, przykryć i odstawić na około 10-12 godzin. Po tym czasie podgrzać na tyle, aby płyn był dobrze gorący, ale nie poparzył, kiedy włożymy

Kuchenne zapiski Edyty
Idealny przepis na naleśniki 136

Kocham naleśniki i  bardzo ważny jest dla mnie przepis na ciasto. Już wypróbowałam kilka z przepisów i albo były za bardzo mączne lub nie spełniały

W Moim Magicznym Domu
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 168

Jesteśmy zakochani w tym daniu:) Oboje uwielbiamy żółty ser, który z dobrze doprawionymi pieczarkami prezentuje się bardzo fajnie. Takie krokiety nadają się również do świątecznego barszczu

Ania i Marcin gotują
Powidła cynamonowe (bez cukru) 112

wszystkich domowych konfitur najbardziej smakują mi powidła. Staram się mieć ich w domu spory zapas. Pasują do naleśników, kanapek, jako dodatek do serów, ciast i wielu innych. Z myślą o chłodnej zimie postanowiłam zrobić powidła cynamonowe. Nie tylko pachną pięknie ale też są super smaczne. Już wyobrażam sobie jak wspaniale będą pasować do świątecznego piernika. Ilość słoiczków zależy(...)wielkości ale z tych proporcji otrzymałam niecałe 2 l powidła. 3 kg śliwek (im dojrzalsze tym słodsze) łyżka cynamonu łyżka wody Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnka z grubym dnem (na spód wcześniej wlewamy łyżkę wody). Na małym ogniu smażymy je aż się rozpadną pamiętając o mieszaniu mniej więcej co 8-10 minut

Mienta blog
Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu 164

paski i razem z przyprawami dodajemy do jogurtu. Ja swoje plaski porządnie smarowałam w środku sosem i składałam na pół - Wy równie dobrze możecie podać je w formie naleśników :) Decyzja należy do Was! :)  Ah tak - do placków podałam bułgarskie białe, półwytrawne wino Chateau Menada Chardonnay ale równie dobrze będzie pasowało gruzińskie białe, wytrawne wino Marani Tsinandali :) W związku(...)mój ostatni tydzień w rodzinnym domu - razem z mamą sporo rozrabiamy i tym razem pozwoliłyśmy sobie na słodką chwilę! :)) A oto i ona - Lodowy Deser! :) Co potrzeba? Kieliszek do wody :D, waniliowe lody GRYCAN'a oraz odrobina syropu malinowego i listek mięty. Ta da! MOJA WIELKA PROŚBA! :) Kochani, jeśli podoba Wam się mój blog, zaglądacie tu czasem, a już

Spektrum Smaku
Bliny gryczano – pszenne 109

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. W Polsce również znane są w niektórych regionach. Są to drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje jednak także wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz lub kefiru ( bliny podlaskie ) Składniki: 3 ½ szklanki mąki gryczanej 1 ½ szklanki mąki(...)pszennej 5 dag drożdży 2 szklanki mleka 3 jaja 5 dag masła olej do smażenia Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 2 ½ szklanki ciepłej wody, dodać mąkę pszenną i 2 ½ szklanki mąki gryczanej. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie dodać resztę mąki gryczanej i odstawić jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce. Na godzinę przed smażeniem zalać ciasto wrzącym mlekiem, szybko

Tradycyjna Kuchnia
Bananowe placuszki 274

wolne weekendowe poranki. Po doprowadzeniu się do przytomności mogę spokojnie zabrać się za jakieś duże śniadanie. Najczęściej jest to coś słodkiego, co można przegryźć do porannej kawy: muffinki, ciasteczka, naleśniki, chlebki lub bułeczki.  Te placuszki są wyjątkowo dobre i łudząco podobne do amerykańskich pancakes. Może zabrzmi to nieskromnie, ale jestem pewna, że Ci posmakują, a to dzięki temu(...)puszyste. I zdrowe. Co do smażenia, warto sięgnąć po patelnię lub naleśnikarkę, które nie wymagają użycia tłuszczu. Aby sprawdzić, czy jest odpowiednio rozgrzana, wylej na jej powierzchnię kilka kropel wody. Jeżeli zaczną „tańczyć”, osiągnęła odpowiednią temperaturę. Jeżeli zacznie unosić się z nich dym, temperatura jest zbyt wysoka. Jeżeli masz do dyspozycji zwykłą patelnię, przed każdym nałożeniem nowej partii placuszków nanieś

Roślinna - blog wegański
Przysmak Samuraja, czyli sajgonko - krokieciki z mięskiem i sezamową nutką :) 146

potem wpadłam na pomysł by zrobić je na nieco inny sposób, czyli w panierce. I wyszedł mi taki szybszy sposób na krokieta, bo nie trzeba się bawić w pieczenie naleśników, a smakuje pysznie :) Farsz: 30-40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka(...)pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy maszynką do mięsa, a następnie dodajemy jajko, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Zamaczamy pojedynczo płatki ryżowe w talerzu z niewielką ilością wody, po czym przekładamy na drugi talerz lub deskę i pozostawiamy na kilka sekund by zmiękły. Miękkie listki ryżowe nadziewamy mięsem i zwijamy w ruloniki, pomiatając o tym by założyć boki

Smakowy Raj
Naleśnikowy tydzień: Pomarańczowe naleśniki 130

chemii. Z chemią można jednak walczyć i to szybko i tanio - nie każdy jednak o tym wie. Wystarczy przepłukać owoce wodą z octem / kwaskiem cytrynowym a potem w wodzie z sodą oczyszczoną - to pozwoli nam się pozbyć wielu bakterii i pestycydów, które chcąc nie chcąc kupujemy razem z pomarańczową bombą witaminową. Tak przygotowaną pomarańczę możemy wykorzystać do.. praktycznie(...)wszystkie owoce - kolor nie za ciemny, nie za jasny, bez plamek, miła w dotyku i najlepiej żeby jeszcze sama ugotowała nam obiad ;) A propo obiadu.. Co powiecie na naleśniki? Pomarańczowe naleśniki (jeżeli masz swój ulubiony przepis to po prostu spróbuj zastąpić część wody/mleka wyciśniętą pomarańczą) Wyciśnięta pomarańcza Szklanka mleka (u nas ryżowego) 1,25 szklanki mąki (pszenna

Przepysznik - BLW i nie tylko