ciepłej wody / 1 cup of warm water 1 łyżka oliwy z oliwek / 1 tablespoon olive oil 1,4 łyżeczki soli / 1,4 teaspoon salt olej do smażenia / oil for frying Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, pieczenie: 15 min, ilość porcji: 2 Mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Potem smażmy placki na patelni do naleśników. Mają
Projekty ze smakiempyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki wody 2 łyżki
Mama z miastapodobne, przy czym ilość cukru zawsze zależy od słodkości owoców, czasem może być zbędny. Ilość wody też zależeć będzie od rodzaju owoców. Te bardziej soczyste nie będą potrzebować jej zbyt dużo, bo im więcej wody, tym mniej smaku owoców. Równie dobrze można nie dodawać wody lub 1-2 łyżki, sos będzie intensywniej truskawkowy. Eksperymentowanie. Najlepiej samemu próbować kilka razy(...)efekt. Składniki na ok 750 ml sosu: 450 g (1 op.) mrożonych truskawek lub świeżych 200 ml zimnej wody 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z połówki cytryny Przygotowanie: Truskawki wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Wlej wodę. Wstaw na średni gaz. Podgrzewaj owoce kilka minut, aż się rozmrożą. Często mieszaj. Dodaj sok z cytryny. Odlej kilka
Anioszek w kuchninaleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki z płaskurki pełnoziarnistej - 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 45g soli himalajskiej - 250g zakwasu żytniego (można zastąpić orkiszowym ) - 250g zakwasu orkiszowego (można zastąpić żytnim ) - 1100 g (ml) wody
Smaczne Zdrowegłowy Niedzielny, powolny poranek, jedyny czas w tygodniu na wyśmienite naleśniki. Nie pamiętam już ile razy zmieniałam przepis, i w dalszym ciągu robię naleśniki inaczej niż poprzednio. Ale wszystkie łączy jedno - sa bezglutenowe, bez-jajeczne i bez-mleczne. Oczywiście w wersji(...)mąki bezglutenowego ciasta ("Bezgluten") 0,5 szklanki maki kokosowej 0,5 szklanki maki migdałowej 1 jajko w proszku :) (1 łyżeczka proszku na 2 łyżeczki wody) 0,5 opakowania cukru waniliowego 2-3 szklanki wody gazowanej(małe bąbelki) powidła śliwkowe wg uznania olej kokosowy W misce do wody gazowanej dosypujemy mąkę
Lajtkraft food intolerancegarnku wodę i partiami po 2-3 szt sparzyć po 10 sek. Wyjąć na durszlak. Ser wymieszać z jakiem śmietaną i przyprawami. Układać sparzone liście (nerwem w jedną stronę, najgrubszy odciąć) ułożyć w poprzek pasek serowej masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik. Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki) Rozgrzać
Gotowanie jest łatwenaleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego 2:1 1 łyżeczka mielonego imbiru A jak to zrobić: Dynię wydrążyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić
Kuchnia w opałachużyłam bazylii) Soczewicę musimy najpierw przepłukać w zimnej wodzie, a następnie w garnku zalać 2 szklankami wody i wstawić na gaz. Gotujemy (pod przykryciem!) do momentu aż soczewica wchłonie całą wodę i zrobi się nam z niej papka. Wtedy zdejmujemy pokrywkę i przez kilka-kilkanaście minut gotujemy aby nadmiar wody odparował. Cały czas oczywiście mieszamy aby nam nie przywarła(...)drobno), koncentrat, suszone pomidory (również drobno pokrojone), olej, papryczkę, sól, pieprz i zioła. Wszystko blendujemy na gładką masę i odstawiamy do przestygnięcia. Pasta już jest gotowa :) Idealna do kanapek, naleśników, mięs i zarazem bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam
Jedzeniomaniapracy kanapki czy drożdżówki , a nie mamy możliwości zjeśc ciepłego obiadu. Ja należę właśnie do tego grona :( Staram się nie narzekac jednak i często przyrządzam sobie przeróżnego rodzaju placuszki , naleśniki , bułki czy też innego łatwe do zabrania smakołyki. Tym razem postawiłam na drożdżowe muffiny z pesto – przyznaję m był to mój wynalazek! Udany wynalazek , który na stałe zagości(...)ziarna – 1 szklanka – świeże drożdże – 50 g – sól – 0,5 łyżeczki – cukier – 0,5 łyżeczki – oliwa – 1 łyżeczka – ciepła woda – ok.90 ml Dodatkowo : - pesto bazyliowe – 100 g – roztrzepane jajko do posmarowania – 1 szt – oliwki – 10 szt Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiewamy z solą. Do miseczki
Ostra na Słodkonaleśnikami które zrobiłem. Za drugim razem dodaliśmy jeszcze cytryny (też prosto z drzewa) – efekt był rewelacyjny. Tym razem udało się zachować kilka słoiczków:) Składniki: świeże figi – 1 kg świeże cytryny – 2 szt. 1 szklanka cukru cukier żelujący – 1 opakowanie Figi kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka (nie trzeba ich obierać ze skórki). Dolewamy odrobinę wody i rozgotowujemy
Gotuj z Misiemnaleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;). To prosty sposób na wykorzystanie nadmiaru tego warzywa. Ładny zielonkawy kolorek to zasługa nie tylko cukinii, ale również agrestowej galaretki. Dżem po pasteryzacji świetnie się przechowuje, w chłodne zimowe dni bezkonkurencyjny! Składniki: (na 2 słoiki o pojemności 500 ml) 1,5 kg obranej cukinii (bez skórki i pestek) 4 łyżki wody
Nastoletnie Wypiekaniewodzie do miękkości odcedzamy na durszlaku. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodajemy odcedzoną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym. Energicznie wszystko wymieszać dusimy przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów, smażymy naleśniki
kgwjanczewonaleśnikami, tymczasem, prawidłowo, służy ona do określenia potrawy o kształcie cylindrycznym. Żeby nie było za suche, to przydałby się jakiś sos. Akurat sezon na grzyby. Składniki: - ugotowana kasza gryczana - ugotowane ziemniaki - grzyby - cebula - mąka Wykonanie: Grzyby myjemy, kroimy, w miarę potrzeby gotujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulą. Zasypujemy mąką, mieszamy tworząc zasmażkę i dodajemy wody
Kryzysowa Książka Kucharskanaleśników i wielu innych deserów. W tym roku w moim ogrodzie było dużo jabłek więc zrobiłam spory zapas. Składniki: 5 kilogramów jabłek 2 szklanki cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, jabłka nie stracą swojego koloru. Na dno dużego garnka wlewamy niewielka ilość wody, przekładamy
Bajeczna Kuchniazielone, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy), błonnik cytrusowy, ekstrakty przypraw, przyprawy. Firma: Polsoja. Cena: ok. 6 zł. Masa netto: 100 g (4 sugerowane porcje). Plusy: - duża zawartość białka - niska zawartość tłuszczu - pakowano w atmosferze ochronnej - produkt w 100% roślinny - nie zawiera cholesterolu - nie zawiera soi modyfikowanej genetycznie - niskokaloryczny - do kanapek, pizzy, sałatek, zapiekanek, naleśników. Minusy
Qlinarnie i Qlinarnieciasteczek , do gofrów, do lodów , do naleśników .... lub do zwykłego wyjadania łyżeczką ;) Sos czekoladowy . inspiracja z TEGO bloga Po co kupować gotowe , nafaszerowane konserwantami jak można w kilka minut zrobić w domu taki pyszny gesty , konkretnie czekoladowy sos. Smak podstawowego sosu możemy tez na różne sposoby urozmaicać , dodając np chili , rum , whisky , kawę itp .... Składniki(...)sosu 1 szklanka wody Pół szklanki (110g) cukru 4 łyżki miodu 3/4 szklanki (65g) gorzkiego kakao 80 g gorzkiej czekolady (3/4 tradycyjnej kostki ) szczypta soli. Wykonanie : Wodę zagotować z cukrem. Gdy ten się rozpuści dodać miód , sól i kakao. doprowadzić do wrzenia. Zestawić garnek z ognia , wrzucić połamaną czekoladę i mieszać az ta się całkowicie rozpuści. Sos początkowo
Malinowa Kawiarenkaamerykańskich naleśników, czyli pancakes’ów . Przepis na syrop pochodzi z książki św. Hildegardy z Bingen, a dostałam go od mojej przyszłej teściowej, która pasjonuje się ziołolecznictwem. Polecam go zrobić, gdyż jest pyszny i na pewno się każdemu przyda :) Podaje przepis na podwójną porcję, gdyż wg mnie pojedyncza to za mało :) Składniki: 400 kwiatów mniszka lekarskiego 1litr zimnej wody
Smakowy Rajciepłej wody nie więcej niż do połowy wysokości słojów. **Pod koniec drugiego gotowania można zrobić test gęstości dżemu, wylewając niewielką jego ilość na zimny talerzyk lub podstawkę i czekając chwile, aż wystygnie. Jeśli konsystencja nam odpowiada możemy zrezygnować z ostatniego gotowania lub skrócić jego czas. Dżem i konfitura z pomarańczy doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa, naleśników
Smakowy Rajwody. Wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy, masło i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu. Jajko roztrzepać i dodać do gorącego ryżu, gotować ok 1-2 minut aż się zetnie i połączy masę. Odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć mikserem, na dużej patelni (najlepsza była by kwadratowa) roztopić masło i usmażyć duży cienki naleśnik, uważając
Jadło i czytadłoNa moim blogu nie mogło zabraknąć pierogów z jagodami, które wszyscy uwielbiamy. Podaję je polane śmietaną z cukrem. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1
Czerwień i błękitwody gazowanej. Patelnię (w moim przypadku Ballarini Lucca) tylko natarłam olejem i prosto z dzbanka blendera wylewałam masę na nią. Z dzbanka blendera z dziubkiem, leje się o wiele wygodniej niż łyżką - nieduże placki w okrągłym kształcie. Po usmażeniu 1 porcji (weszły mi 4 na raz) znów delikatnie patelnie przetarłam papierem nasączonym olejem i smażyłam kolejne porcje naleśników. Ogólnie
Co na wege obiad?Jakiś czas temu, podczas mojej nieobecności syn robił naleśniki. Na każdego naleśnika położył łyżeczkę dżemu malinowego, całość polał miodem. Jak na pierwszy raz uważam, że super
Darcia w kuchniA może naleśniczka z jabłuszkiem podać na śniadanko..i do tego świeżutka kawusia? Takie leniwe poranki przydadzą się każdemu...ukoją najbardziej skołataną duszę :) Zapraszam na szybkie
kawawszklanceNaleśniki, to ulubione danie chyba wszystkich dzieci. U nas najbardziej lubiane są z serem, tym razem dodałam do sera brzoskwinie, wyszło mega smacznie. Polecam
Takie tam pichcenieUwielbiam naleśniki. Goszczą u nas bardzo często. Mam kilka wypróbowanych przepisów a oto jeden z nich: naleśniki bez mleka. Składniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki
prawdziwe jedzeniewody wsypać żelfix 3:1 i gotować z 3 minuty mieszając wsypać z 3/4 kg cukru - lubimy mniej słodkie - i mieszając gotować z 3 minuty gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić na zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników
W Mojej Kuchni Lubięwodą, zalewamy mlekiem i gotujemy około 20-22 minuty, do miękkości. Następnie dodajemy kakao, miód i stewię. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do blendera razem z obranym awokado i miksujemy na gładki mus. Po wszystkim krem czekoladowy przekładamy do pucharków i podajemy z owocami, orzechami, z czym lubimy... :) Taki krem czekoladowy świetnie się sprawdzi również jako nadzienie do naleśników
Mango Papaja