naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:113/204)

Bananowy Naleśnik 222

No muszę wam powiedzieć, że w taka pogodę jak dziś to poza tym że człowiekowi żyć się odechciewa to sam nie wie co by tu zjeść

NaKońcuJęzyka
Naleśniki kokosowe 129

naleśniki, bo można je jeść bez żadnych dodatków ze względu na ich smak. Świetnym dodatkiem będzie lekko kwaśny dżem (u mnie był to domowy dżem wiśniowy). Sam pomysł zaczerpnęłam z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj! 2". Na pewno warto spróbować. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 80 g cukru trzcinowego 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 100 ml wody

Passions hobbies life
Krokiety na słodko 217

wody gazowanej 3 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 jajko 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli oraz ulubiony dżem, u mnie truskawkowy 2 jajka do panierowania wiórki kokosowe do panierowania do smażenia - olej lub masło klarowane Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować i usmażyć naleśniczki. Gotowe naleśniki

Monia miesza i gotuje
Sałatka lub danie z kaszy jaglanej, Warszawa 199

oleju z suszonych pomidorów. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 kulki mozzarelli 1 słoik suszonych pomidorów ½ filiżanki pestek słonecznika 1 duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz Ugotuj kaszę w wodzie na sypko. Drobno pokrój mozzarellę, suszone pomidory i natkę pietruszki. Podpraż pestki słonecznika na suchej patelni. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Warszawa od razu mi się(...)stara ale też nowoczesna, szybka, trochę zatłoczona, kosmopolityczna i przyjazna turystom.  Zamek Królewski Fragment rynku Barbakan Krakowskie Przedmieście Pałac Prezydencki     Ogród Saski Restauracja Manekin serwuje gigantyczne naleśniki z różnymi nadzieniami. Bardzo smaczne, niedrogie, ciężko zjeść całego. Wiadomo co Powązki Hopsters Multitap Słynna palma Loving it -  wegańska restauracja-bar. Na jedzenie czekamy od kilku do kilkunastu

Qlinarnie i Qlinarnie
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 171

Kapustę kiszoną również kroimy na drobno.    Zagotowujemy wodę, wrzucamy białą kapustę i gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 60 minut. Odcedzamy wodę i studzimy.    Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i studzimy.    Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko posypujemy warzywkiem.    Pieczarki również.    Na niewielkiej ilości masła(...)mielimy przez drobne sitko lub dwa razy.    Dodajemy wystudzone pieczarki, i solidnie odciśniętą kapustę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.    Składniki na naleśniki: -3 szklanki mąki -4 szklanki mleka -2 łyżki oleju -1/2 łyżeczki cukru -4 jajka        Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy 2 szklanki mleka

Maminek kulinarny
Jabłka na zimę 172

mnie te jabłka są słodkie nawet bez niego, a więc po co go używać jak nie potrzeba? Zobaczymy czy będą mi smakowały w mroźny dzień :) Ale według mnie do naleśników, ciepłej bułeczki czy gofrów będą idealne ! Oczywiście jak ktoś chce może go sobie dosłodzić :)  Składniki: jabłka (u mnie wyszedł cały większy garnek już pokrojonych jabłek, nie wiem(...)mogło być, ale dajemy tyle na ile mamy ochotę) cynamon 1/2 galaretki cytrynowej Przygotowanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę - wrzucamy do garnka. Dolewamy trochę wody aby się nie przypalały i smażymy do czasu aż będą miękkie i część z nich się delikatnie rozpadnie. Pod koniec dodajemy galaretkę i cynamon (ilość w zależność od upodobań). Przekładamy

charlotte gotuje
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48155

kuchni do dyspozycji – aktualnie jest to garnek o pojemności 7 litrów. Mimo, że nie gotuję aż tak dużej porcji rosołu, duży garnek ułatwia naturalne przemieszczanie się składników w wodzie (nie trzeba niczego mieszać) i ściąganie szumowin , które zawsze utworzą się podczas gotowania. Osuszoną część mięsa rozkładamy na nieprzywierającej blaszce do pieczenia i przez sitko posypujemy mięso mlekiem w proszku(...)klarowny.   Nie solę rosołu do gotowania. Osolona woda ma mniejszą zdolność przenikania. Pamiętacie zjawisko osmozy? Jest to zjawisko przenikania rozpuszczalnika (w rosole- wody) przez błonę półprzepuszczalną (w rosole to mięso i warzywa). Jeśli posolimy wodę do gotowania, będzie bardziej stężona od mięsa i warzyw, jej zdolność osmotyczna zmaleje. Niesolona woda ma większą zdolność rozpuszczania i wypychania na zewnątrz związków

Karo in the Kitchen
Pieczone mini naleśniki na mące z quinoy z dżemem z rokitnika i owcami (bez glutenu, bez laktozy) 189

glutenu i laktozy w sam raz dla alergików. Ciasto zrobiłam na mące z quinoy, która w porównaniu z innymi ma niski indeks glikemiczny, a mleko krowie zastąpiłam kokosowym.  Naleśniki podałam z prozdrowotnym dżemem z rokitnika, suszonymi morelami, kumkwatem, liofilizowanymi wiśniami i  posypałam je pudrem z liofilizowanych malin (łatwo go zrobić wystarczy zmielić owoce w młynku do kawy(...)jajka pół szklanki mleka kokosowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 2-3 łyżki dżemu Łowicz 100% owoców Rokitnik 2 suszone morele (niesiarkowane) kilka liofilizowanych wiśni 2-3 kumkwaty 1 łyżka pudru z liofilizowanych malin Wykonanie: Z jajek, mąki, mleka kokosowego, wody i kakao robimy ciasto naleśnikowe, dodajemy do niego cukier

Quinoa Raz!
Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem 230

Pyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat

Moje Kuchenne Rewelacje
Szybka konfitura z gruszek i jabłek 149

Coś pysznego do naleśników, ciast, na bułeczkę czy ciasto drożdżowe :) Składniki 3 jabłka 4 gruszki sok z połówki cytryny około 1 płaskiej łyżeczki kwasu cytrynowego cukru do smaku 1 cała laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu 1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz(...)podlać dwoma łyżkami wody. Obsypać wszystko kilkoma łyżeczkami cukru ( ilość zależy od tego jak słodkie mamy owoce ). Smażymy całość na małym ogniu, pod przykryciem pamiętając o tym aby często mieszać ! 2. Po jakiś 10-15 min. dodajemy nasz cynamon w postaci laski lub mielony oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego ( dzięki niemu zachowamy kolor owoców, oraz nieco zakonserwujemy nasze przetwory w słoikach

Gotowanie...to proste !
Dżem z truskawek z dodatkiem rabarbaru z nutką mięty 183

Pyszny, aromatyczny dżem/konfitura, z truskawek i rabarbaru z miętą.   Doskonały dodatek do mącznych potraw, ciast, deserów, naleśników, lub po prostu do pieczywa:) Uwielbiany nie tylko przez dzieci;)  Polecam takie słoiki są estetyczne i trwałe  KLIK   1,60 kg truskawek  0,40 kg rabarbaru  2-3 gałązki mięty ogrodowej(...)cukru  1-2 łyżki soku z limonki  żelfix z pektyną 3 : 1 ( 2 opakowania) Truskawki myję i wycinam szypułki, zostawiam na durszlaku.  Jak odcieknie woda, przekładam do szerokiego garnka, rozdrabniam ( używam tłuczka do ziemniaków, można zmiksować) Rabarbar obieram i kroję w plasterki, dodaję do truskawek. Podgrzewam całość, gotuję powoli, często mieszając około 7-10 minut

Takie tam pichcenie
Powidła śliwkowe z czekoladą 165

delikatną nutą czekolady (dzięki dodatkowi  kakao), bo te z czekoladą są bardziej czekoladowe niż śliwkowe :) Powidła te świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasta, również pasują np. do naleśników, na kromkę chleba, do przełożenia tortów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka- to uwielbiałam i uwielbiam najbardziej :) * śliwki- 2 kg * cukier- 3/4 szklanki* * czekolada- 100 g** * kakao(...)łyżki Pracę nad powidłami rozkładam na 2 dni. Pierwszy dzień: umyte i wypestkowanie śliwki pokroić na pół, przełożyć na patelnię i smażyć- często mieszając- na średnim ogniu, aż woda odparuje i zgęstnieją (u mnie zajęło to ok 45 min.). Odstawić. Drugi dzień: dodać cukier i znowu smażyć, aż do uzyskania gęstej konsystencji- ok 45 min., a pod koniec smażenia dodać

Kraina Miodem Płynąca
Mini Pączki 283

Kiedy w lodówce zalega twaróg a naleśniki sie przejadły wtedy wyobraźnia pracuje ;) Mini pączusie wyszły smakowite i zajeło mi to nie więcej niz 20 min. Składniki: na około 30 pączków 250 gram mąki tortowej lub bezglutenowej 2 jajko 80 gram cukru 2 krople aromatu waniliowego kostka twarogu u mnie pół tłusty 200 gram szczypta soli 3 łyzeczki proszku(...)pieczenia tłuszcz do smażenia 3 łyzki wody gazowanej Jajko ucieramy wraz z cukrem na puszysta masę na najwyzszych obrotach. Pod koniec dodajemy sól oraz aromat waniliowy. Zmniejszamy obroty w mikserze i dodajemy po łyżce twarogu, dokładnie miksujemy. W misce mieszamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. I dodajemy do masy z twarogu. dolewamy wody i ugniatamy ciasto. Mokrymi dłoniami formujemy

NaKońcuJęzyka
Placki z jabłkami 2844

mąki pszennej tortowej pól szklanki cukru (ok.150g) 2 jajka 100ml mleka 100ml wody olej do smażenia   Placki z jabłkami – Wykonanie: Jajka rozbełtaj za pomocą trzepaczki. Dodaj mleko, wodę i wymieszaj ponownie. Mąkę i proszek przesiej przez sitko do miski. Dodaj cukier wanilinowy, zwykły cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o dużych(...)Może zaciekawią Cię też inne przepisy z jabłkami: Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. Jabłecznik na biszkopcie Lub inne przepisy na placuszki: Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną Puchate naleśniki na maślance Naleśniki przepis podstawowy Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Koronkowe naleśniki Wytrawne naleśniki z pikantnym kurczakiem The post Placki z jabłkami appeared first

Kulinarne Przeboje
Zielone szpinakowe naleśniki jaglane z truskawkami 143

. Domowy dżem truskawkowy lub truskawkowo-rabarbarowy tym bardziej. Ostatnio często używam szpinaku w kuchni, aż mi mąż już kręcił nosem, ale bardzo mu to połączenie smakowało. O szpinakowych naleśnikach przeczytałam u Pani Doroty z Moje Wypieki jeszcze w maju. Jednak po raz pierwszy zrobiłam je w tę sobotę. Niestety nie wyszły tak pięknie i intensywnie zielone. Obstawiam(...)szklanka wody gazowanej szczypta soli 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego (opcjonalnie) Farsz: 200 g twarogu półtłustego 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18% 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub mniej Poza tym: domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy 300 g truskawek  suszona żurawina i wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Szpinak rozmróź wcześniej na sitku, aby odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu

Anioszek w kuchni

Proponowane wyszukiwania