naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:104/204)

Naleśniki ze szpinakiem i gorgonzolą 219

Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem. To było danie, którym mąż mnie w sobie rozkochał . Tym razem ja zrobiłam je samodzielnie i wyszły super, a on miał wielką niespodziankę. Nie było tak trudno jak myślałam, nawet z przewracaniem placków dałam radę. To świetny pomysł na pyszny obiad na dwa dni. Kolejnego dnia można zrobić tylko inny farsz. Polecam. Składniki: 3 jajka(...)szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli opakowanie mrożonego szpinaku (może być też świeży) 5 ząbków czosnku 150 g sera gorgonzola lub serek topiony z ziołami sól Wykonanie: 1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min. 2. Szpinak rozmrażamy, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ser kroimy w kostkę i wrzucamy

Mama z miasta
Tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami (Torta di crepes con verdure grigliate) 169

verdure come carote, zucchine, melanzana e spinaci. La torta è saporita grazie all'aggiunta di parmigiano reggiano grattugiato, rosmarino e aglio. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto na naleśniki 250 g m ą ki pszennej 500 ml mleka 3 jaja 30 g masła    Farsz 2 marchewki 2 cukinie 1 bakłażan 200 g szpinaku(...)pomodoro 100 g di parmigiano 2 spicchi d'aglio origano secco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Farsz Marchewki obieramy i kroimy w cienkie, pionowe plastry. Blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 3 min. Osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Oczyszczamy cukinie i bakłażana. Kroimy w cienkie, pionowe plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa grillujemy ok. 3 minut. Szpinak myjemy

La grande e la piccola cuoca
Dżem bananowy z wanilią bez cukru 244

nietypowy smak idealnie komponuje się z naleśnikami, owsiankami, omletami, placuszkami.. ze wszystkim! Jeżeli jesteście (tak samo jak ja) fanami smaku bananów – ten dżem jest dla Was. U nas w domu zniknął raz, dwa i przypuszczam, że u Was będzie tak samo Do roboty! Składniki: – 3 banany – 4 łyżki wody – sok z połowy cytryny

Be Fit Be Strong
domowy mus jabłkowy 148

kosteczkę i przekładamy do dużej patelni. Wlewamy wodę. Wsypujemy cukier i smażymy, aż jabłka się rozpadną, często mieszamy. Na końcu smażenia możemy opcjonalnie zmiksować blenderem. Następnie gorący mus przekładamy do wyprażonych słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 15-30 min. w zależności od wielkości słoika. Możemy podawać jako deser, nadzienie do naleśników czy też z ugotowanym ryżem. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Jak przygotować szpinak 175

się na wrzucenie liści szpinaku do wrzącej wody, bardzo łatwo możemy je rozgotować. Innym sposobem jest duszenie szpinaku na patelni pod przykryciem. Sposobów na przyrządzenie duszonego szpinaku jest wiele. Najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem czosnku i cebuli lub śmietany. Szpinak to również dodatek do wielu potraw – makaronów , pierogów czy naleśników. Nieprzetworzone liście to także świetny dodatek do koktajli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Masło klarowane 178

innego, jak oczyszczanie go z białka, wody i innych składników poprzez wytrącanie ich na powierzchnię. A co nam daje? Podczas obróbki cieplnej (smażenie, pieczenie...) nie przypala się. Ma przyjemny, delikatny, charakterystyczny orzechowy smak. I co ważne,  ma bardzo długi okres przydatności. Nie jełczeje. Takie masło jest idealne do smażenia naleśników, jajecznicy, warzyw, mięsa a także do robienia sosów

Kuchnia u Krysi
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 184

Wypestkowane wiśnie wkładamy do rondelka zalewamy kilkoma łyżkami wody i zagotowujemy. Dodajemy borówki i porto. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ewentualnie dosładzamy do smaku miodem i miksujemy blenderem. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy nasze drobiowe steki po kilka min z każdej ze stron. Na drugiej patelni wysypujemy połowę startego sera (na kształt naleśnika) podpalamy gaz i na środek układamy 1 porcję

Malinowe Pocałunki
Naleśniki zapiekane po meksykańsku 421

pewno zachwycą niejedno podniebienie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na około 10 naleśników) : naleśniki z tego przepisu ← Farsz: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy) 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (bez zalewy(...)odrobinę soli. Wszystko lekko rumienimy, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, suszony czosnek i paprykę w proszku. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu, aż woda odparuje i papryka lekko zmięknie. Dodajemy fasolę i kukurydzę, mieszamy i doprawiamy solą. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i lekko rumienimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę

Oryginalny smak
Placuszki z kaszy gryczanej 162

Składniki: 200 g kaszy gryczanej 2 marchewki 1 cebula czosnek 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki z ciasta parzonego – na maślance 257

Ciasto parzone to ciasto wcześniej przed pieczeniem ogrzewane – używa się go np. do robienia ptysi, karpatki czy eklerków (ich podstawą jest mąka zagotowana w mieszance wody

Karo in the Kitchen
Krokiety z sosem pieczarkowym 180

Składniki: ok 1 kg karczku  3 cebule marchewka, pietruszka 3-4 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu 7 ząbków czosnku szczypta lubczyku Naleśniki: szklanka

Gaździnka warzy
Naleśniki czekoladowe z serem i bananami 211

Szybkie i smaczne naleśniki czekoladowe z bananami, oblane polewą czekoladową :) Naleśniki czekoladowe z serem i bananami Składniki na ciasto mąka - 2 szkl jajka - 2 szt mleko

Kuchnia Danusi
Co Lila jadła w środę? 12 174

Kolejna część czwartkowej serii wpisów. Kolejna dawka inspiracji. Dzisiaj polecam zupę klopsową. Po takiej zupie będziecie długo najedzeni, dlatego na drugie danie zróbcie sobie lekkie naleśniki. Budyń czekoladowy musicie koniecznie wypróbować i wybić z głowy kupowanie tego w torebce. Jeśli jesteś po raz pierwszy, p rzed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem  Żywienie dziecka - czym skorupka(...)klopsową Do garnka z wodą wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liścia laurowego i ziele angielskie. W czasie gotowania wywaru przygotowujemy klopsy. Do miski wrzucamy mięso mielone, przyprawy (jakie lubisz, jakie chcesz - eksperymentuj do woli), jajko (czasami zamiast jajka wrzucam siemię lniane) i otręby. Z mięsa formujemy kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody z warzywami. Teraz pora

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Powidła z moreli i "Ognisty bóg" 183

Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić do szerokiego garnka z grubym dnem. Wlać ok. 150 ml wody i zagotować pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Mus z pigwy i jesienne migawki 161

temu i wykorzystałam m.in. jako farsz do naleśników czy dodatek do owsianki i jogurtu. Część zapasów trafiła do brzuszka także prosto ze słoiczka:D A oto przepis: Składniki: pigwa w dowolnej ilości cukier cytryna imbir Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i podlewamy 1/4 szklanki wody. Dorzucamy kilka plasterków cytryny. Całość gotujemy

My simple kitchen
Tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami 345

ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia Krem: 750 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków) 1/2 puszki kajmaku 3 kiwi 2 banany 1 granat Wykonanie: Naleśniki Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto

O kuchni z uczuciem
Pierogi z mięsem gotowanym 234

posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą. Smacznego! Uwaga: zostało mi trochę farszu (można użyć np do naleśników), ale to głównie dlatego, że nie rozwałkowałam całego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania