mrożone 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy cukier i sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy nasze truskawki już bulgocą dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Wlewamy miksturę do truskawek i energicznie mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoiczka. Jeśli nie zużywamy
MamaOskarkamieszając. Gdy całkiem się rozmrozi dodaj startą marchewkę i wlej odrobinę wody (2-3 łyżki). Dodaj też kukurydzę. Wymieszaj i duś kilka minut, często mieszaj. Do sera dodaj jajka. Rozgnieć je widelcem. Dodaj gorący szpinak. Przypraw wg uznania i wszystko dokładnie przemieszaj widelcem. Pasta świetnie pasuje do naleśników i na kanapki. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets
Anioszek w kuchniJedne z moich ulubionych dań, z czasów dzieciństwa. Składniki : Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody
Kulinarnie z Polką na KresachSkoro z kaszy mogą być racuszki to czemu nie naleśniki??? specyficzne w smaku ale takie prosto z patelni całkiem smaczne :) a jeszcze z domowym dżemem... przepis pochodzi ze Smakoterapii. Nalesnik z kaszy jaglanej ok 10 sporych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 1 szkl. mleka ryżowego lub wody 7-8 łyżek skrobi kukurydzianej jajo kurze lub 2 przepiórcze (niekoniecznie
Dzieje kuchennej Wiewiórykubek herbata liściasta (czerwona lub zielona); owsianka na mleku lub wodzie, plasterki banana, garść drobno posiekanych orzechów (włoskich, laskowych), łyżka pestek słonecznika, łyżeczka siema lnianego + ulubione owoce, kubek herbata liściasta (czerwona lub zielona); omlet z ulubionymi dodatkami (owoce, warzywa), kubek herbaty liściastej (czerwonej lub zielonej) pełnoziarniste naleśniki lub placuszki (ulubione dodatki), kubek herbaty liściastej (zielonej lub czerwonej); jajecznica
Truskawkowa Fiestaczasu. Wszyscy je bardzo lubimy, choć preferencje co do smaku są u nas zróżnicowane. Wprawdzie nic nie zastąpi smaku świeżych truskawek lub jagód (szczególnie w sezonie), ale frużelina z naleśnikami lub goframi też smakuje znakomicie. W tej wersji wystarczy dodać kleksa z bitej śmietany i będziemy mieć danie w barwach narodowych. W sam raz na majowe święta. Składniki(...)łyżce wody Sposób przygotowania: 1. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. 2. W rondelku wymieszać truskawki z cukrem. Do słodkich owoców dodajemy 1 łyżkę cukru, do mało słodkich wsypujemy więcej cukru. 3. Podgrzewać na palniku o średniej mocy aż do rozpuszczenia się cukru. W tym czasie truskawki puszczą sporo soku. 4. Dodać sok z cytryny, wodę
W mojej kuchnistrasznie brudzące. Ale przygotowanie jej jest bardzo proste, do tego efekt końcowy: słodki i pyszny. Frużelina jagodowa będzie super dodatkiem do deserów, ciast, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Jest idealna w smaku i konsystencji. 2 litry jagód 1 i 1/2 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml białe wino półwytrawne Przygotowanie: Oczyszczone jagody przekładamy do garnka(...)mieszamy aby cukier się rozpuścił. Gotujemy przez kilka minut, mieszamy delikatnie, najlepiej giętką silikonową cienką łopatką, aby jagody pozostały w całości, czyli nie rozgotowane.Rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody, dodajemy do jagód i mieszamy delikatnie. Gotujemy ok. 5 minut aż zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy dokładnie zakrętki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmielonego cynamonu Sposób przygotowania: Tu sprawa jest prosta. Jeśli namoczymy daktyle przez kilka godzin w wodzie potem łatwo i szybko uda nam się zmiksować je na gładki krem. Jeśli macie blender o dużej mocy wtedy wystarczy pokroić daktyle na kawałeczki, wlać kilka łyżek wody, wsypać cynamon i wszystko razem zmiksować na gładki krem. Krem jest bardzo klejący, taki(...)być, a upieczony w chałce konsystencją bardzo przypominał marmoladę :) Kremem nadziewałam chałkę, ale możecie nadziewać nim ciastka, jeść na kanapkach, na naleśnikach, albo po prostu wyjadać łyżeczką. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeminut, od czasu do czasu mieszając. W reszcie wody rozprowadź proszek Fix Knorr. Wlej do warzyw, dobrze połącz i zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy i opłukane na sitku warzywa konserwowe. Duś jeszcze kilka minut. Takie warzywny sos pasuje do tortilli, ryżu, nuggetsów, makaronu, a także do naleśników na wytrawnie. Jest dość ostry i jeśli wolisz, możesz wykorzystać tylko połowę opakowania
Anioszek w kuchniSkładniki: 5 łyżek serka wiejskiego Light 3/4 szklanki wody 1 jajko około 5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka masła orzechowego Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy (mąki dosypujemy aż w cieście podczas miksowania będzie widoczna malutka dziurka - powinno być lejące, jak do zwykłych naleśników). Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto, tak żeby naleśniczki były wielkości mniej więcej 10x10
Moje-pitraszeniemrożonych owoców :) Składniki: 2 szklanki mrożonych truskawek 2 łyżki ciepłej wody 3 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody Truskawki zasypać cukrem i zalać ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do truskawek i gotować mieszając - do zgęstnienia. Część
Chocolate Muffin Blogpiekarniku. Nie dodałam do nich grama cukru. Do naleśników na zimę będą jak znalazł. Zapraszam. Powidła śliwkowe z piekarnika bez cukru Czas przygotowania: 4 godziny Składniki: 2 kg śliwek węgierek Wykonanie: Śliwki myjemy i drylujemy. Układamy je w żaroodpornym naczyniu i dodajemy ok. 1/3 szklanki wody. Ilość wody zależy od tego jak soczyste śliwki kupicie. Piekarnik
Kulinarne przygody GatityNaleśniki i różnego rodzaju placuszki robię bardzo często. Ten pomysł na pewno spodoba się dzieciom. Nadzienie za każdym razem może być inne, u mnie trafiło na prażone jabłka z cynamonem. A więc zaczynamy! Składniki; pół szkl. ciepłej wody 1 szkl. maki pszennej 1 szkl. mleka 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki suchych drożdży 1 łyzeczka proszku do pieczenia Farsz
Radość kipiąca uśmiechem.zimową porą. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką :) Składniki: (na 4 słoiki po 400g) 1kg truskawek 5-6 gałązek świeżej bazyli (nie suszonej) 6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców) skórka starta z ½ cytryny 2,5 szklanki wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odcinamy
Pyry na Gaznaleśniki z kokosowym twarożkiem*, mleczkiem kokosowym i malinami** oprószone trzcinowym cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi *twarożek sernikowy+mleczko kokosowe+mąką kokosowa **część rozgnieciona z sokiem z cytryny, w środku też A teraz pakuję się i jadę nad wodę
More food, love and dreamsskładniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody lub mleka. Masa powinna mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać. Kiedy mamy gotowe ciasto przygotowujemy pieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki doprawiając je solą. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej margarynie. Na przygotowane, jeszcze ciepłe naleśniki kładziemy pośrodku
Kolizje Smaków