naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:90/204)

Placki pszenne z "kyselé zelí" 111

deserem z mąki ziemniaczanej i byłem bardzo ciekawy jak to może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :) A przy okazji kolejne odkryte dowody uznania: Artykuł w mmłódź. Składniki: - mąka - woda - kapusta kiszona Wykonanie: Mąkę rozrabiamy w wodzie tworząc lejące się ciasto. Smażymy placek, kładziemy do środka kiszoną kapustę, zawijamy

Kryzysowa Książka Kucharska
[VIDEO] Owsiane pancakes z jabłkiem - krok po kroku 164

banana.  KROK 3 : Stopniowo dodajemy mąkę owsianą i sodę oczyszczoną. Ciasto należy rozrzedzić niewielką ilością wody. KROK 4 : Mocno rozgrzewamy teflonową patelnię i smarujemy niewielką ilością tłuszczu - u mnie jest to olej kokosowy. KROK 5 : Nakładamy porcjami placuszki. Na jeden naleśnik przypada ok. 1,5 łyżki ciasta.   KROK 6 : Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, układamy

Kuchnia Ellie
Konfitura pomarańczowo- grejpfrutowa 164

konfiturą pomarańczowo-grejpfrutową i świat staje się piękniejszy :) Taka konfitura sprawdzi się świetnie do naleśników, deserów, czy tak po prostu- łyżeczką ze słoika :D Polecam!     Składniki: (na dwa średniej wielkości słoiki)   1 kg pomarańczy 1/2 kg grejpfrutów 2 szkl wody 1,5 szkl cukru (ilość cukru możecie dostosować do swoich potrzeb) sok z 1 cytryny

Nastoletnie Wypiekanie
Krokiety pasztetowe z pieczarkami 138

gram pasztetu drobiowego 2 cebule majeranek, pieprz świeżo zmielony olej Wykonanie: Do miski wlewamy mleko oraz wodę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę z solą oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto bez grudek. Na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. Pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę obieramy, siekamy drobniutko. Patelnię rozgrzewamy

kgwjanczewo
#22 Korzenny syrop z nutką pomarańczy 138

pomysł na prezent - korzenny syrop z nutką pomarańczy. Syrop nadaje się zarówno do kawy, herbaty, polania naleśników... Aga testowała z budyniem śmietankowym i poleca go też w tej wersji :). Korzenny syrop z nutką pomarańczy Składniki: 600 g cukru 0,5 litra wody Łyżka przyprawy korzennej Łyżka cynamonu 4 goździki 2 ziarna ziela angielskiego Duża szczypta chilli Skórka

Kuchnia w szuwarach
Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 348

soku kiszona kapustę. Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.  Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wywaru drobiowego i gotujemy około

VioletoweKucharzenie
POWIDŁA ŚLIWKOWE 107

Ostatni dzwonek na powidła śliwkowe . Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek. Składniki: 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki) 1 kg. cukru ( jak wolicie mniej słodkie to mniej) Śliwki wydrylowałam,podlałam szklanką wody i dusiłam co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Czas duszenia hmmm... około 3-4 godzin, aż rozgotują się. Ostudziłam

potrawyregionalne
DŻEM TRUSKAWKOWY 160

zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy   można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten domowy! Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo. Oczywiście można smażyć dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie. Woda wtedy odparuje, dżem będzie gęsty i skoncentrowany. Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej. Podczas tak długiego(...)cytryny * Większa ilość cukru czyni dżem gęściejszym. Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem i użyć mniej cukru to powinno się go   pasteryzować. Gotujemy wtedy słoiki zanurzone w wodzie do 2/3 wysokości słoika na średnim ogniu przez około pół  godziny. Zabierajmy się więc do pracy. Truskawki przełożyłam do durszlaka i umyłam w letniej wodzie.  Następnie oderwałam

potrawyregionalne
Galaretka z czerwonych porzeczek 154

gorącą galaretką napełniamy wyparzone, ale suche słoiczki. Zakręcamy, gorące wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min. Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa.   The post Galaretka z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Waniliowa konfitura z zielonych pomidorów 122

niedojrzałe pomidory mogą tak bosko smakować. Delikatnie kwaskowate z waniliową nutką. Idealnie sprawdza się do naleśników, ciast a nawet na bułeczkę podczas plenerowego wypadu nad rzekę. Składniki: 1 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów 500 g cukru (ja używam Królewskiego) 1 szklanka wody 1 cytryna sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 2 łyżki ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Pomidory umyj, pokrój

Wielki apetyt
Mleko z płatków jęczmiennych. 153

uzyskać bardziej rzadkie, to proszę dolać więcej wody. Nie dodawałam do niego żadnych dodatków. Chciałam sprawdzić jak smakuje w czystej postaci. Powiem szczerze, że mleko jęczmienne smakuje naprawdę dobrze. A do czego je dodawać? Można je używać zarówno do sporządzania posiłków wytrawnych jak i słodkich. Doskonale sprawdzi się w koktajlach, owsiankach, naleśnikach itp. Takie mleko przechowuje się w lodówce(...)warto je zrobić! Zapewniam Was, że tak! Pozdrawiam serdecznie!   MLEKO Z PŁATKÓW JĘCZMIENNYCH.           Składniki: 100 g płatków błyskawicznych jęczmiennych 800 ml zimnej wody przegotowanej lub niegazowanej           Sposób przyrządzania:             Płatki jęczmienne przesypać do wysokiego naczynia, zalać 250 ml zimnej wody i odstawić na całą

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska 214

wodzie około 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki masła sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki) opcjonalnie można dodać: 1 czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki   1-2 zielone chili pokrojone w plasterki Wymieszać wszystkie składniki w misce . Następne powoli dolewać zimną wodę i wyrabiać gęste ciasto (o konsystencji podobnej do naszego ciasta drożdżowego) w razie potrzeby dodając nieco wody(...)drugą deską do krojenia) . .  Jeśli roti mają być bardziej chrupiące ciasto można rozwałkować na cieńsze placki za pomocą wałka do ciasta . Smażyć na średnim ogniu tak jak nasze naleśniki, aż roti zacznie się lekko rumienić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 167

porze dnia a nawet na przekąskę! Składniki na 4 naleśniki (dla 2 osób): farsz: 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 6 suszonych pomidorów parmezan przyprawa do kurczaka olej do smażenia ciasto: 1 jajko 25 dag mąki 250 ml mleka 100 ml wody zioła prowansalskie Przygotowanie: Filet z kurczaka umyj i pokrój(...)wymieszaj. Składniki na ciasto wymieszaj mikserem dodając płaską łyżeczkę ziół - smaż (na cienkie placki) z obu stron tak, aby się lekko zarumieniły. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Naleśniki napełnij farszem i zwiń w ruloniki - ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym i posyp startym parmezanem. Zapiekaj ok. 20 min. pod przykryciem. Gotowe danie można posypać koperkiem. Z przepisu

Alutka-Gotuje
Pudding z CHIA z dodatkiem truskawek 104

nimi kanapki,  zmielone i połączone z odrobina wody stosować jako  zamiennik jajek w wypiekach  – pod wpływem płynów ziarna zwiększają bowiem kilkukrotnie swoja objętość i wytwarzają żel, który zawiera w sobie wszystkie ich odżywcze wartości. Dodawany do koktajli, owsianek, kasz i warzyw. Dodawany do niektórych wypieków: chlebów i naleśników. Bardzo fajnie  nadają  się(...)łyżeczek). Nie zaleca się spożywania zbyt dużych ilości suchych mielonych nasion, ponieważ, przez ich właściwości absorbujące wodę, mogą doprowadzić nawet do częściowego "odwodnienia" organizmu. Inaczej ma się sprawa, jeśli przed spożyciem nasiona najpierw namoczymy minimum 30 minut w wodzie lub mleku. Wtedy nasze nasionka będą działały na nasz organizm niczym wewnętrzny prysznic nawilżający. To zjawisko, jest często wykorzystywane przez

Moja Mama Gotuje
Pancake 153

Pancake   Składniki: ciasto (na 6 sztuk): - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki wody - 1 jajko - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do

Kuchnia co dnia
Naleśniki ze sŁodkiM sosem brandy 156

Składniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1

Luźna Kuchnia
Pancakes z syropem klonowym 138

Składniki : 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu 1/3 szklanki wody gazowanej ( u mnie była zwykła ) 2 łyżki roztopionego masła sól , cukier

Proste Potrawy
Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 111

kapustą i grzybami Składniki: - naleśniki - 1/2 główki kapusty lub cała gdy jest młoda - 1 cebula - 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych - mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, i odstawiamy na godzinę po tym czasie gotujemy w wodzie w której się moczyły(...)dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Naleśniki z białym serem i łososiem 162

podniebienie.... Będą naleśniki. W ogóle naleśniki, są potrawą, którą zrobiłam pierwszy raz będąc jeszcze małą dziewczynką, może dlatego są dla mnie wyjątkową potrawą. Na gorąco, na zimno, na ciepło.  W każdej postaci, uwielbiam .  Składniki  ciasto: 170 g mąki  250 ml mleka  2 jajka  100 ml wody gazowanej  1 łyżka oleju(...)mieszamy mikserem na jednolita masę, odstawiamy do pooddychania . Ser blendujemy z jogurtem, solą i wyciśniętą połówką cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki a w międzyczasie smażymy najlepsze naleśniki pod słońcem :-)  Gotowe placki smarujemy grubą warstwą sera, na to kładziemy ogórka pokrojonego w kostkę,plastry łososia i skrapiamy drugą połówką cytryny. Składamy według upodobań.  Pycha

pieprzny smaczek
Parówki w cieście 229

serem Sałatka ziemniaczana z parówką Naleśnik z warzywami i parówką Naleśniki z parówką i serem Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Składniki: Cienkie parówki – 8-10 sztuk ½ szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ¾ – 1 szklanki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ostrej papryki 1 jajko sól(...)pieprz do smaku olej do smażenia patyczki do szaszłyków namoczone wcześniej w wodzie (nie będą się przypalać podczas smażenia) Jak przygotować parówki w cieście kukurydzianym? Cienkie parówki nabijamy na patyczki do szaszłyków, na całej długości, dzięki nim parówki będą stabilne i nie zmienią kształtu podczas smażenia . Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, ostrą paprykę, sól, pieprz, proszek do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym 143

ciasto na krokiety... 😆 "I znowu czuję się jak w raju... 😄" Mariusz Woyda  Przepis na naleśniki znajdziesz tutaj:  http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html Składniki na farsz: 200 g kaszy gryczanej 2 cebule tłuszcz do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni. Uduszoną cebulę dodajemy do ugotowanej kaszy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE PANCAKES 100

proso moczymy przez kilka godzin. Następnie przepłukujemy obficie wodą, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 0.5 cm ponad poziom ziaren. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na suchej patelni lub z odrobiną oleju kokosowego.  W wersji wytrawnej smarujemy naleśniki awokado, nakładamy cebulę, pomidora, polewamy odrobiną oleju lnianego i przyprawiamy. W wersji słodkiej smarujemy masłem orzechowym

Jeść, by żyć w zdrowiu
Domowa konfitura z czerwonych porzeczek babci Basi 152

dawniej jak byłam mała – ” świętojanką „) Możemy ją używać np. jako dodatek do naleśników , deserów, gofrów , a nawet łyżka tej konfitury dodana do pieczenia mięsa podkreśli jego smak. Składniki : – 1 kilogram dojrzałych porzeczek czerwonych, 50 dag cukru, 50 ml wody. Sposób przygotowania : Porzeczki obieramy z szypułek i liści, dobrze płuczemy . Wkładamy do garnka z grubym dnem

Pysznosci Babci Basi
pierogi z serem i borówkami 91

sklejamy. Zrobione pierogi układamy na podsypanej mąką powierzchni, np blacie.  Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną z cukrem.  I gotowe, polecam, ciasto jest mięciutkie, a farsz przepyszny. Farszu najprawdopodobniej Wam troszkę zostanie, możecie go wykorzystać do naleśników :-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Owsianka czeko- śliwka! 88

czekolady lub kakao, bez cukru i innych dodatków. Idealny fit krem czekoladowy, na kanapki, jako nadzienie naleśników lub jako dodatek do... owsianki! Polecam wypróbować przepis, szczególnie w zbliżające się chłodne, jesienne poranki. Składniki (na 2 porcje): 7 łyżek płatków owsianych 3/4 szklanki wody 1 łyżka siemienia lnianego 1 szklanka wypestkowanych śliwek 4-5 kostek czekolady deserowej 2-3 łyżki

Mango Papaja
Owsiane naleśniki z pastą jaglano-serową i domowym dżemem z kiwi 198

już jutro startuje moja Akcja Kulinarna Tydzień z KIWI . Zapraszam :) Składniki na ok 10-11 naleśników: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej pełnoziarnistej szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 70-75 g masła lub margaryny min. 70% tłuszczu

Anioszek w kuchni
Truskawkowo-jabłkowy dodatek deserowy 154

można jeść samodzielnie, z deserami czy naleśnikami. Zdrowo i smacznie... Można go podawać z naleśnikami, deserami,... albo po prostu jeść łyżeczką. Osobiście preferuję tę ostatnią opcję :) Składniki: 3 szklanki truskawek mrożonych 2 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody opcjonalnie cukier do smaku Przygotowanie: Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka

Słodkie okruszki
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 150

planowanie .Osobiście wolę małe ,kameralne spotkania towarzyskie i moja dzisiejsza propozycja dotyczy właśnie takich. Kolorowe naleśniki.   Można je podać wczesnym popołudniem ,jak i późnym wieczorem. Nie wymagają gorączkowej krzątaniny w kuchni podczas samej uroczystości. Żółte. 1 jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 1 łyżeczka kurkumy lub parę nitek szafranu Czerwone . 1 jajko 10dag maki ½ szklanki wody

Kulinarny karnet Christophera