naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:83/204)

Naleśniki z rybami 231

piwa – trunku najczęściej pijanego przez Szwedów. Czas przygotowania:  35 minut Porcje: 4 Składniki: Naleśniki:  usmażone wg. własnej receptury lub: 1 jajko 1 szklanka mąki (rodzaj wg. uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową) 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania) 4 czubate łyżki jogurtu 3 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli i gałki muszkatołowej Farsz(...)czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Sos:  zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem. Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego położyć małe trójkąciki sera, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10-15 minut w 190 stopniach.   Na talerz wyłożyć porcję sosu

SzczyptaSmaQ
Naleśniki po chłopsku 231

którego skorzystałam podaję poniżej. 4 duże naleśniki (o średnicy 24 cm) ok. 600 g ziemniaków 2 małe cebule 100 g kiełbasy drobiowej (lub innej ulubionej) 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku 1 łyżka masła olej do smażenia 200 g łagodnego sera żółtego (np. gouda) szczypiorek do posypania Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ubić je z masłem(...)ziemniaczanej dodać cebulę, kiełbasę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz wykładać na środek naleśnika. Zawijać w krokiety. Wyłożyć do żaroodpornej formy, posypać startym, żółtym serem i zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200°C (wierzch sera powinien być chrupiący). W czasie kiedy naleśniki się pieką, przygotować pieczarki. Pieczarki w śmietanie: 500 g pieczarek 6 łyżek śmietany

Bullio
Msemen- marokańskie naleśniki z polskim miodem 198

nasz akacjowy, czy jasny rzepakowy, a i gryczany idealny do pierniczków.  Przepis na 14 całkiem sporych naleśników  400 g mąki pszennej 100 g semoliny ( możecie użyć kaszy manny ) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki drożdży suchych instant 300 ml wody Do smarowania placków 1/2 kostki masła  1/4 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego) 1/2 szklanki semoliny. Sos miodowy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pasta z zielonego groszku, tahini i fasoli azuki 157

moczę w wodzie przez noc. Następnie płuczę na sicie, zalewam dużą ilością wody i gotuję do miękkości, co zajmuje około godzinę. Do ugotowanej fasoli wrzucam groszek mrożony i od razu ściągam z ogni po czym odcedzam składniki na sicie. Studzę fasolę i groszek a następnie miksuję z pastą tahini, natką pietruszki, olejem sezamowym i kilkoma łyżkami wody do uzyskania(...)pożądanej konsystencji. Doprawiam pastę solą i pieprzem. Gotową pastę przechowuje 3-4 dni w lodówce. Podaję z pieczywem, goframi, naleśnikami lub słupkami warzyw.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Naleśniki gryczane z farszem dyniowo-serowym 198

SKŁADNIKI: Ciasto na naleśniki: 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 szkl. mąki gryczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 15 ml oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. wody Farsz: 50 g suszonego boczku pancetta 150 g startego żółtego sera 300 g obranej dyni 200 g pieczarek Dodatkowo: ziarna sezamu oliwa z oliwek przyprawy: sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki składniki

Menu Zdrowia
Kakaowe naleśniki z owocami 163

już na sto sposobów, a tym razem przedstawiam sposób 101 😁  Naleśniki z dodatkiem kakao, tzw.kakaowe naleśniki ;) z owocami i nasionami chia.  Jak dla nas propozycja idealna! Składniki: 1,5 szklanki mąki poznańskiej 300 ml mleka 300 ml wody  2 jajka kakao 30 ml oleju Przygotowanie: Jajka ucieramy mikserem, dodajemy mleko, wodę, olej, kakao i mąkę

Życie zaczyna się w kuchni
KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY DOMOWA "NUTELLA" 212

mojemu zaskoczeniu Oliwka stwierdziła, że smaczniejsza od tej "ze sklepu". I zdrowsza! Do ciast i ciasteczek, naleśników i kanapek.  Dla mnie do jedzenia "ze słoika". Składniki 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć też mlecznej) ok 150 ml wody 300 ml śmietanki kremówki 30 %  80 g cukru 50 g masła 50 g orzechów laskowych opcjonalnie ziarna

OliveandThyme
Naleśniki z owocami 183

nadzienie: 100 ml jogurty naturalnego 200 gram białego twarogu duże opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka, mąkę, mleko,wodę, olej, sól mieszamy mikserem. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta. Smażymy chwilę aż się zarumieni od spodu i przekręcamy. Twarożek do naleśników:  Podobnie jak w przypadku naleśników, wszystkie składniki do blendera, miksujemy i nadzienie gotowe

Życie zaczyna się w kuchni
Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami 129

Trzymaj na niewielkim ogniu do chwili, aż się rozpuści. Zestaw z ognia.  Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując kakao i mąkę. Odstaw je   na 30 minut. Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną oleju. Każdy naleśnik przekrój na połowę.  Twarożek  wymieszaj

Gotuj Sam!
Wegańska żywność od Vegamarket :) 192

proste i krótkie, a głównymi składnikami są syrop ryżowy, wybrane orzechy i konkretne dodatki. Idealne na kanapkę, naleśnika, do owsianki, wypieku czy wyjadania prosto ze słoiczka :) Mają zwartą konsystencję niczym gęsty krem - cudo :)  Składniki PASTY Z MIGDAŁÓW : syrop ryżowy, woda, migdały (22%), inulina, substancja zagęszczająca (pektyna) Składniki PASTY Z ORZECHÓW LASKOWYCH Z KAKAO : syrop ryżowy, woda, orzechy laskowe

Zdrowie na języku :P
Masa cytrynowa do ciast,ciasteczek, naleśników itp 262

masę do bułeczki. Pomysłów jest dużo. Można obłożyć tą masą andruty lub inne ciasteczka. Jako dodatek do lodów,naleśników, placuszków itp. To jest pyszne, wszystkim smakuje Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę z cytryn, masło, cukier, sok z cytryn. Mieszać tak długo, aż masło się

Kuchnia Pokoleń
Krokiety z kapustą i grzybami 396

dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej i miksujemy mikserem, lekko solimy do smaku. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy

Bajeczna Kuchnia
Krokiety z Kapustą i grzybami 230

Gotujemy grzyby do miękkości , kapustę obmywamy i gotujemy . Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody i  kroimy drobno oraz cebulkę Mieszamy w misce, nasze grzybki, kapustę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy ciasto na naleśniki; mieszamy 2 jajka , mleko, mąkę, 1 łyżeczka soli  i olej 200ml na gładkie ciasto Smażymy na patelni naleśniki

pichciszto
Frużelina wiśniowa 160

Frużelina z wiśni to doskonały dodatek do naleśników, gofrów lub wielu innych deserów. Zawsze robię duży zapas na zimę . Składniki: 2 kilogramy wiśni 1 kilogram cukru 0,5 litra wody 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej Sok z cytryny Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, usuwamy pestki za pomocą drylownicy. Przekładamy razem z sokiem do większego garnka, wlewamy wodę ,wsypujemy cukier. Podgrzewamy

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania