Naleśniki nie zawierają mąki! Ciasto zrobiłam wykorzystując nie tylko to mleko , ale również jedne z ostatnich borówek jakie możemy spotkać na targach! Słodkie ciasto wypełnione delikatnym , kremowym , białym serem i oprószone cukrem pudrem miło zaskoczy podniebienia zarówno dzieci jak i dorosłych! SKŁADNIKI: * mleko w proszku – ok.200 g * jajko r.L – 2 szt * borówki – ok.100 g * gazowana woda(...)proszek do pieczenia.Dodajemy jajka oraz borówki. Dolewamy powoli gazowaną wodę ( *tyle , by uzyskać średniej gęstości ciasto ) oraz olej i wszystko razem dokładnie miksujemy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni! Po usmażeniu smarujemy serem białym wymieszanym z cukrem wanilinowym i zwijamy w ruloniki. Podajemy obsypane cukrem pudrem. Smacznego! UWAGA! Naleśniki smażą się szybciej niż klasyczne , dlatego musimy ich pilnować
Ostra na Słodkonaleśniki 1 jajko 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżki oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka sos 600 g mięsa (łopatka) 2 cebule 3 papryki
Gotowanie jest łatwetych jarmużowych. Wrzucić do garnka. Do liści wlać niewielką ilość wody. Całość doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, by wszystkie liście zmiękły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Dorzucić jagody goji. Wymieszać i zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego schłodzenia. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na naleśniki wykładać farsz z jarmużu i buraków. Na liściastym farszu układać
Weekendy w domu i ogrodziePyszna kolacja lub obiad Składniki Naleśniki - 300 ml mleka - 4 jajka - 200 g mąki - 3 łyżki oleju Pasta - 3 garście liści jarmużu - 3 jajka - 150 g sera żółtego - 150 g szynki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - pęczek szczypiorku - kilka liści z czosnku niedźwiedziego - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Z mleka jajek i mąki ubić ciasto naleśnikowe dodać olej(...)jeśli zrobi się za gęste dolać troszkę mleka i wymieszać 2. Liście jarmużu zalać wodą zagotować wymieszać aby wszystkie się sparzyły i natychmiast odcedzić wodę Wlać nową wodę gotować 10 minut od zagotowania 3. Jarmuż odcedzić na sicie zostawić aby ostygł dobrze odcisnąć z wody Przełożyć do miski dodać śmietanę majonez wszystko zmiksować blenderem dodać starte jajka
W królestwie smaków BeatySkładniki: 1 kg miąższu dyni 120 - 150 g cukru 3/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 2 opakowania galaretki pomarańczowej Sposób przyrządzania: Dynię obrać, wydrążyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas(...)cytryny, zagotować. Gorący przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zamknąć i postawić do góry dnem, przykryć ściereczką. Można tez tradycyjnie pasteryzować w garnku przez 15 minut. Idealny jest do naleśników, gofrów i innych deserów. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychjajka, wlać mleko i wodę z masłem , może być ciepła, wszystko dokładnie zmiksować na dużych obrotach z 3 minuty, zostawić na 30 minut, krótko zmiksować i przelać do pojemnika patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować cienko ręcznikiem papierowym maczanym w oleju, smarować co drugie smażenie, na bardzo rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki naleśniki są delikatne
W Mojej Kuchni Lubięśmietany 1 szczypta soli, sól wspomaga oddzielenie się tłuszczu od maślanki przybory kuchenne: coś do ubicia śmietany – robot kuchenny, mikser, rózga, zakręcany słoik ok. 1/2 l zimnej wody do wypłukiwania pozostałości maślanki duża miska sito gaza Jak ubijamy śmietanę na masło? Wlewamy śmietankę 30% do misy robota i ubijamy na średnich obrotach, gdy śmietana się spieni dodajemy sól, śmietana będzie(...)później wypić lub zrobić z jej dodatkiem koktajl, ciasto z owocami, proziaki lub naleśniki. Ma ona rzadszą konsystencję, niż kupiona w sklepie ale jest bardzo smaczna. Jak płuczemy masło? Odsączone masło skręcamy w gazie formując zwartą bryłę, którą wkładamy do miski z wodą i ugniatamy dłońmi aby wypłukać resztki maślanki. Wymieniamy wodę w misce kilka razy. Jak formujemy masło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNaleśniki są idealnym pomysłem na obiad, gdy mamy dość mięsnych dań. Możecie użyć dowolnej mąki, u mnie jest to orkiszowa, ale sprawdzi się także żytnia, pszenna czy owsiana. Jeśli chodzi o nadzienie można zmienić go według swoich upodobań :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki
Chocolate Muffin Blognaleśników metodą jak na filmach bo może zawisnąć na suficie hahahahaha. Gdy będzie złoto - brązowy można go ściągnąć z patelni. Dodajemy na środek farsz czyli nasze podsmażone pieczarki i ścieramy ser żółty i zwijamy naleśnik w rulon. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i układamy jeden na drugim. Gdy naczynie będzie już pełne robię sos. Koncentrat pomidorowy rozrabiam z wodą
Tanio smacznie i prostoPyszna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych naleśników :) Idealnie smakują zarówno na słono jak i słodko. Przepis znalazłam na stronie Los Wege . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 i 1/2 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka mrożonego szpinaku 2 łyżki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI
My Culinary ArtSkładniki: 1 szklanka mąki razowej 0,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody lub mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyża oleju farsz: 1 kostka chudego twarogu (20 dkg) 7-8 ziemniaków 1 pęczek … Czytaj dalej Naleśniki z zielonym wnętrzem
czarrna od kuchnimnie najbardziej nudna i mozolna robota przed świętami... Smażenie naleśników! Podrzucam Wam przepis na cieniutkie, puszyste naleśniki, które idealnie nadają się do krokietów. Smażone na suchej patelni. Składniki na ok. 13 szt. 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli Składniki wrzucamy do miski i miksujemy
Pelusiowa Kuchniatakich jak naleśniki czy omlety. Frużelina jest także bardzo prosta w wykonaniu, pięknie pachnie cynamonem oraz przyprawami korzennymi :) Składniki: 2 duże jabłka 5 łyżek ciepłej wody 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Jabłka zalać miodem i ciepłą wodą. Gotować(...)owoców puści się sok. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do jabłek i gotować mieszając - do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego
Chocolate Muffin Blograzem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie całą wodę. Przyprawiamy resztą ziół, a wyciągamy ziele i liść. Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto
NA MOIM TALERZUcałość, która zachwyca przy każdym kęsie! „Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów. Smakuje obłędnie! SKŁADNIKI: * śliwki węgierki – 2 kg * cukier – ok. 200 g * czekolada deserowa – 100 g * kakao – 3 łyżki * woda – 1 szkl * wanilia – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śliwki myjemy , wydrążamy pestki. Przekładamy
Ostra na Słodko