naleśniki: 0,5 szkl mleka 0,5 szkl wody 1 jajko mąka szczypta soli 1 łyżeczka cukru nadzienie zielone: 300 g liści buraka naciowego lub szpinaku
Gotowanie jest łatwe1 jajko 500 ml mleka 500 ml wody mąka szczypta soli 2 łyżki cukru pół szkl oleju Jajko rozmieszać rózgą z cukrem i solą, dodać mleko
Gotowanie jest łatweciasto 1 jajko 3 łyżeczki cukru szczypta soli 3/4 szkl wody 3/4 szkl mleka nadzienie 1 szkl maku 4 łyżki miodu bakalie ok 100 g skórka
Gotowanie jest łatwePszenno-żytni naleśnik szpinakowy z sosem pomidorowym Składniki: Na cisto naleśnikowe: szklanka mąki pszennej pół szklanki otrąb żytnich jajko szklanka wody sól 2 lub 3 kulki mrożonego szpinaku (W razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty goździk sól pieprz
AZgotuj!właściwie w każdej postaci. Podane na słodko np. z dżemem domowej roboty, z całymi truskawkami, z serem, z bitą śmietaną, ale też i na słono... Wariacji na temat naleśników jest mnóstwo i mogłabym się rozpisywać o nich godzinami. Jednak najważniejsza jest podstawa, czyli dobre ciasto. Bez niego nie można zaczynam "naleśnikowej przygody". Dlatego dzisiaj prezentuję Wam przepis na ciasto(...)czasu ani tłuszczu. Widzieliście jak zawodowcy podrzucają naleśnik, aby odwrócić do na drugą stronę? Z tym ciastem się da. Ale... wymaga to lekkiej wprawy i koordynacji, bo bez niej mimo dobrego ciasta nasz naleśnik może wylądować w zupełnie innym miejscu ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka schłodzonego mleka 1 szklanka wody gazowanej! (to ważne, aby woda była gazowana
Słodkie okruszkibardziej, że tradycyjny nabiał w dużej ilości nie służy naszej starszej córce. Oprócz koktajli wypróbowałam je także do naleśników gryczanych i kaszy jaglanej. To proste, spróbujcie sami! Składniki: 200 g wiórków kokosowych (najlepiej ekologicznych) 1 l wody Przygotowanie: Wiórki kokosowe zalać letnią przegotowaną wodą, przykryć i odstawić na noc (ja nie wstawiam do lodówki). Rano
Kulinarne InspiracjeDzisiaj święto zakochanych, więc i ja postanowiłam zrobić coś świątecznego. Upiekłam naleśniki w kształcie serca. Składniki: - 2 łyżki oleju - 1 szklanka mąki - 1 jajko - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki wody - szczypta soli - 2 łyżki cukru - 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz kakao wrzuciłam do miseczki i zmiksowałam. Smażyłam na małej patelni z małą ilością tłuszczu jeśli mamy foremkę
Tanio szybko zdrowomleko, olej, cukier, cukier waniliowy i wszystko razem dokładnie wymieszać najlepiej robotem. Odstawić na przynajmniej 30 min. Polac nieco wody tak aby ciasto miało konsystencje śmietany. Na rozgrzaną patalnie wylewać porcjami ciasto i smażyć bez używania tłuszczu. Naleśniki posmarowac serkiem, posypac owocami pokrojonymi w drobną kostkę i złożyć w trójkąt. Ułożyć na talerzach, dowolnie obsypać owocami
Mix smakucytryny wlałam do garnuszka. Zalałam wrzątkiem. Posłodziłam cukrem. Dodałam imbir. Dolałam zimną wodę. Całość gotowałam 3 minuty. Zaparzyłam herbatę. Wypiłam z dodatkiem 1 łyżki wywaru imbirowego. Obiad: Naszpi(na)kowane naleśniki z jajkiem sadzonym Kolacja: Sentymentalna sałatka z buraka, twarogu i kaszy gryczanej
bastalenabułeczek z musem jabłkowym został mi niewykorzystany mus, postanowiłam więc zrobić szybciutko naleśniki :) Na naleśniki każdy pewnie ma swój niezawodny przepis. Mój jest następujący: Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szkl.mleka, 1/2 szkl. wody (najlepiej mineralna gazowana) 2 jajka, 1 łyżka cukru szczypta soli, olej do smażenia mus jabłkowy lub inne nadzienie Wykonanie: Jajka ubijamy cukrem
Walijskie Pichceniesojowy: 1/4 szklanki sosu sojowego 3/4 szklanki wody łyżeczka sezamu 1. Grzyby mun moczyć w ciepłej wodzie przez ok. 1 godzinę, następnie obgotować przez 5 minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać. 2. Makaron wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i gotować 2-3 minuty, odcedzić, wystudzić. Następnie drobno pokroić. 3. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Marchew i imbir(...)ryżowy, makaron, wymieszać i razem chwilę smażyć. Doprawić do smaku i dodać świeżą natkę pietruszki. 4. Na talerzu przygotować ciepłą wodę, zanurzać w niej papier ryżowy przez kilka sekund aby zmiękł, następnie nadziewać przygotowanym farszem i zwijać jak naleśniki. 5. Przygotowane sajgonki odstawiamy na ok. 30-60 minut, aby obeschły przed smażeniem , w innym wypadku rozpadną się na patelni
Apetyczna babeczkasól i pieprz Panierka: jajka -2 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę,dodać jajka,sól,olej,wodę i mleko. Dokładnie mikserem trzepać,aż wszystkie składniki połączą się. Ciasto odstawić na kilka minut. Następnie smażyć naleśniki na tłuszczu. Z tego ciasta wychodzi 7 porcji. Każdy naleśnik posmarować łyżeczką majonezu, położyć po plastrze
Kuchnia DanusiPyszne placuszki z musu z dyni ...polane syropem klonowym...mniam... 2 szkl.mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1/2 szkl.wody 1 szkl.mleka
Moje domowe kucharzenieMoże posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem z agawy i zmieszać na wysokich obrotach w blenderze. Może być również dodana i zmieszana w blenderze
Mia Cucina Sofietaktóry idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam. Składniki : * 2 łyżki masła * mała cebula * 300g boczniaków * pół litra wody bądź buliony warzywnego * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżka śmietany 18% * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone
Magiczne Życie Marty