naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:67/204)

Naleśniki z poziomkami 126

nimi to rarytas więc nawet zachęcać niejadka nie trzeba by zjadł. Składniki na koło 16 naleśników: 4 jajka 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos -Pol 6 łyżek ksylitolu (cukier brzozowy) Kłos-Pol 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju poziomki 400 g Wykonanie: Do michy wbijamy jaja(...)wodę gazowaną, miksujemy na najmniejszych obrotach.Wsypujemy przesianą mękę z proszkiem do pieczenia i miksujemy nadal,aż ciasto będzie idealne . Na końcu dodajemy olej, mieszamy i gotowe.Nagrzewamy patelnie,ciasto jeszcze raz mieszamy i wsypujemy poziomki chwilę przed  smażeniem.Smażymy z obu stron na rumiany kolor.Po usmażeniu składamy naleśnika

Różowa kuchnia
Naleśniki jogurtowo mleczne z kisielem owocowym 160

naleśniki, a te są bardzo delikatne i pyszne. Naleśniki – wszystkie składniki na ciasto na naleśniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło. Kisiel jeżynowy – zamrożone jeżyny lub inne owoce wrzucić do garnka, wlać wodę i gotować na bardzo małym ogniu. Jak się rozmrożą i zagotują. Przelać wszystko przez sito i utrzeć(...)ogniu. W małym garnuszku rozmieszać mączkę ziemniaczaną z wodą i wlać do gotującego się sosu owocowego. Zagotować i zdjąć z ognia. Po przetarciu owoców przez sitko zostało i 1 1/4 szklanki gęstego soku z jeżyn. Jeśli wyjdzie Wam więcej to trzeba dodać trochę więcej mączki ziemniaczanej. Smażenie naleśników – na patelni rozgrzać olej i smażyć partiami naleśniki. Usmażone

Kuchnia Pokoleń
Dietetyczne naleśniki gryczane ze szpinakiem 305

czosnku, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka curry, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: ciasto na naleśniki: 1) W dużej misce przygotowujemy mleko. Wbijamy jajo i miksujemy przez chwilę. 2) Powoli dodajemy mąkę, wciąż miksując, do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mąki. 3) Rozgrzewamy patelnię teflonową. Przy użyciu chochli nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię(...)zalewamy zimną wodą (blanszujemy). Dzięki temu nie utracimy wszystkich wartości odżywczych i witamin ze szpinaku. 2) Cebulę kroimy w kostkę. W rondlu zagotowujemy niewielką ilość wody i wrzucamy cebulę. Gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy wodę z gotowania cebuli.  3) Do cebuli dodajemy mleko i zagotowujemy. Dodajemy curry i dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę wody. 4) Wrzucamy szpinak i dokładnie

Pełna Lodówka
PRZEPIS NA NALEŚNIKI FRANCUSKIE 304

dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! PRZEPIS NA NALEŚNIKI FRANCUSKIE  SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź(...)rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu, patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju

SMYKWKUCHNI
Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu 174

ugniatamy widelcem/ugniataczem do ziemniaków. Gotowy mus jabłkowy można przełożyć do słoików i zawekować. Używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników. Składniki: 3 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 1 laska cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny   Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić w ósemki a następnie w kostkę. Wrzucić do szerokiego, dużego(...)ugnieść jabłka widelcem lub ugniataczem do ziemniaków. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem, aby się zawekowały. Mus jabłkowy używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników. Ja polecam upiec pyszne ciasto cynamonowe :) The post Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Naleśniki z serem i owocami 171

wizualny:) Ciasto: szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki oleju słonecznikowego, 1/2 łyżeczki soli. Jajka rozkłócić, wlać mleko, olej i wodę, dokładnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor. Nadzienie: 250g półtłustego sera

Z miłości do słodkości
Krokiety z pieczarkami i serem 187

Krokiety czyli naleśniki na wytrawnie obsmażone dodatkowo na patelni w panierce. Wcześniej pokazywałam Wam   krokiety z kurczakiem  , krokiety z pieczarkami a dzisiaj coś innego i równie smacznego. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem. Smaczne i bardzo syte. Podałam je z czystym czerwonym barszczem w filiżance. Świetne danie na imprezy, zawsze się sprawdzają i są szybkie w przygotowaniu(...)Farsz Pieczarki zetrzeć na tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki. Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać starty na tarce o grubych oczkach  żółty ser i wymieszać Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajka i roztrzepać widelcem, posolić. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdego

O kuchni z uczuciem
Naleśniki (z pianą z białek) 283

zwykłe, danie.  Naprawdę warto spróbować. Naleśniki na słono (z pianą z białek)   PRZEPIS { "Naleśniki na słodko i słono", wyd. Twoja kuchnia, na ok. 10 sztuk } Składniki na ciasto 1 szkl. mąki 1 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie Żółtka oddzielić od białek, dodać(...)mleko i mąkę. Zmiksować. Na końcu wlać wodę i wymieszać. Odstawić ciasto na 30 minut by odpoczęło (w tym czasie można przygotować farsz) Ubić białka z solą na sztywno. Dodać do reszt ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć od razu na dobrze rozgrzanej patelni.  Naleśniki smarować grubo farszem (warzywnym np. szpinakiem lub mięsnym z kapustą i grzybami), zwijać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zielone, owsiane naleśniki szpinakowe z twarożkiem i granatem 142

wpływa korzystnie na regulacje ciśnienia tętniczego krwi, dzięki dużej ilości potasu, magnezu i wapnia. Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 130g mąki owsianej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę) - 125ml mleka - 125ml wody - 70g szpinaku baby - 2 jajka - 1 łyżka sezamu *opcjonalnie: olej do smażenia (najlepiej bez jego użycia - jeśli mamy dobrą patelnię, ewentualnie(...)uzyskania jednolitej masy bez grudek (szpinak powinien być całkowicie rozdrobniony). Natłuszczamy (lub nie) patelnię, ciasto wylewamy na nią za pomocą chochli i smażymy na dość dużym ogniu. Gdy naleśnik będzie nam ładnie odchodził od patelni, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy tylko chwilkę. Faszerujemy masą twarogowo-jogurtową, posypujemy ziarnami granatu, zawijamy w rulonik lub składamy w trójkąty - jak wolimy

Be Fit Be Strong
Naleśniki szpinakowe z cukinią, papryką i kurczakiem 161

Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny, czyli zielone naleśniki z farszem mięsno- warzywnym. Kto spróbuje chociaż jednego naleśnika,  będzie chciał skosztować następnych. Radość dla podniebienia gwarantowana.  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 150g mrożonego szpinaku, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, olej do smażenia, Farsz: 1 podwójny filet z piersi kurczaka(...)cebula, 1 cukinia, 2 papryki żółte, oliwa, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażam. Odciskam nadmiar wody. Mleko miksuję z jajkiem, solą oraz szpinakiem. Stopniowo dodaję mąkę. Miksuję. 2. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 3. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram. Z papryk usuwam gniazda nasienne. Cebulę, cukinię i paprykę kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Puszyste naleśniki 154

Puszyste naleśniki, idealne na śniadanie. Uwielbiam je, a z wiśniami to poezja. Przepis na thermomix na dole Żółtka, cukier, syrop cukrowy lub miód, utrzeć na puszystą masę. Wlać mleko, rozpuszczone masło,dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać już delikatnie. Odstawić ciasto(...)kisiel wiśniowy . Do garnuszka wlać wiśnie z kompotu, zagotować . Jak jest mało soku można dolać trochę wody i dosłodzić. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie zimnej wody i dodać do gotującego się kompotu. Zagotować i zdjąć z ognia. Kisiel powinien być lekko lejący. Smażyć naleśniki z odrobiną masełka co drugi naleśnik. Nie rozlewać ciasta na całą patelnię. Naleśniki powinny

Kuchnia Pokoleń
Zielone naleśniki na Dzień Świętego Patryka 114

Wszystko co zielone w ten dzień jest wszędzie. I u mnie propozycja na zielone naleśniki kwiatki, przekładane serkiem z truskawkami. Ale  z czym Wy podacie to już zależy tylko od Was.  Składniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego  * zielony barwnik spożywczy  dodatkowo : serek

Magiczne Życie Marty
Kukurydziane naleśniki z serkiem z chałwą słonecznikową i porzeczkami 174

Dzisiejszy przepis to odpowiedź na pytanie, do czego wykorzystałam domową chałwę słonecznikową   ;). Naleśniki z mąki kukurydzianej z pysznym serkiem i czerwonymi porzeczkami. W pełni zdrowe i wartościowe śniadanie lub deser! Jeśli podążasz za modą bycia "fit", to obowiązkowo wypróbuj ten przepis i daj znać czy smakowało ;). Słonecznikowa chałwa wylądowała jeszcze w moich porannych owsiankach, jaglankach i innych zdrowych(...)Dodatkowo: ok. 200 g czerwonych porzeczek Przygotowanie: Ciasto: Do misy miksera wbić jajka, krótko zmiksować, aż się spienią. Wlać mleko, wodę, miód, olej oraz wsypać mąkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować przez minutkę. Jeśli lubicie słodsze naleśniki, dodajcie jeszcze odrobinę miodu lub innego słodzika. Tak przygotowane ciasto schować do lodówki na 15 minut (koniecznie przykryjcie miskę

Nastoletnie Wypiekanie
PERFEKCYJNIE UPRAŻONA KASZA 152

proste. Bierzemy na ogół objętościowo dwa razy tyle wody, co kaszy. Podprażoną na sucho kaszę mieszamy z masłem i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem, bez mieszania, do wchłonięcia całej wody. Gorący garnek z kaszą owijamy w koc lub wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.Taki sposób gotowania powoduje, że kasza  zawsze wychodzi aromatyczna, pełna witamin i cennych minerałów.  Jeśli planujecie(...)serwować kasze jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów.  SKŁADNIKI / 4 porcje 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej 2 szklanki gorącej wody  1 łyżka masła (ok. 20 g) szczypta soli WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 125℃ z włączoną funkcją grzanie góra

cool and minty
naleśniki z serkiem i truskawkami 222

mleka 250 g mąki 250 g wody 2 jajka 4 łyżki oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju na patelnię. składniki na farsz

Domowy Smak Jedzenia