naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:72/204)

Bezglutenowe naleśniki gryczano-kukurydziane z ekologicznych mąk Symbio 145

Pyszne naleśniki, również dla osób będących na diecie bezglutenowej. Według mnie nie różnią się zbytnio w smaku od tych z mąki pszennej, może są odrobinę bardziej suche. Przed ich smażeniem patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, inaczej będą przywierać. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku(...)szklanki ekologicznej mąki kukurydzianej Symbio 1/2 szklanki ekologicznej mąki gryczanej Symbio 1,5 szklanki mleka, wody lub mieszanki mleka i wody 1 jajko 1,5 łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka cukru szczypta soli 50g ekologicznego dżemu truskawkowego niskosłodzonego Symbio (do smarowania naleśników) 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut

Szefowa kuchni
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 107

socca to po prostu placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek i smażony na patelni lub w piecu w specjalnych miedzianych formach. Wiele osób ceni sobie farinatę ze względu na to, że jest to danie bezglutenowe oraz wegańskie i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne naleśniki na mące pszennej. Tradycyjnie soccę podaje się wyłącznie ze świeżym(...)dlatego, że stanowi wspaniałą i zdrową alternatywę dla słynnego włoskiego placka. * SKŁADNIKI na 3-4 porcje Socca: 300 g mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka soli morskiej 750 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Do podania: kilka plasterków szynki wolno-dojrzewającej (np. prosciutto, serrano) solidna garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych ser kozi lub mascarpone Sos pomidorowy: 1 mała cebula

Food Square
szybkowar-śliwki do pączków,naleśników i innych... 169

Składniki: śliwki 3 kg, woda 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 2 opakowania, cukier 30 dag umyte śliwki wypestkować i włożyć połówki śliwek do szybkowara, wlać wodę i zagotować dodać sok z cytryny, wsypać żelfix 3:1 i cukru mniej niż na opakowaniu pisze - czyli po 15 dag na opakowanie, zamieszać i zamknąć szybkowar po zagotowaniu się gotować(...)śliwki gorące i mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia lubimy owoce w kawałeczkach aby je było czuć i gryźć - nie są za słodkie mocno, można dodać do ciast, naleśników, kisieli, budyniu lub zjeść z tostami na śniadanie............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki z nadzieniem orzechowym 171

szklanki wody - szczypta soli - olej nadzienie - 150 ml mleka - 40 g cukru pudru - 150 g mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka amaretto Przygotowanie: W misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, wodę, cukier i mąkę. Ciasto mus być gładkie i lejące. Odstawiamy je na 15 minut, by gluten się związał. Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Patelnie smarujemy olejem i smażymy naleśniki

Zainspirowana w kuchni
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 180

pierwszy naleśnik wlać niewielką ilość oleju. Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie. W przypadku szpinaku świeżego, dokładnie go myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy mniej więcej do około połowy objętości szpinaku wodą i zagotowujemy pod przykryciem. Gdy woda się zagotuje mieszamy liście, by się równomiernie sparzyły, po czym wyłączamy i pozostawiamy(...)minut. Po tym czasie odcedzamy szpinak i pozostawiamy by przestygł. Zazwyczaj wtedy z całego garnka szpinaku pozostaje około ¼ , strasznie się kurczy. Z zimnego szpinaku dobrze wygniatamy ręcznie nadmiar wody, szpinak siekamy nożem na drobniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię lub do rondla. Jeśli szpinak jest mrożony, wrzucamy go na patelnie lub do rondla, przykrywamy i dusimy przez chwilę pod przykryciem

Smakowy Raj
Naleśniki po meksykańsku 249

już podsmażone, przekładamy wszystko z patelni do garnka. 3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do mięsa. 4. Wsypujemy do garnka kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy pieprzem i chilli. 5. Dodajemy koncentrat i podgrzewamy wszystko. 6. Gotowym farszem napełniamy naleśniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem. 7. Zapiekamy w piekarniku do czasu rozpuszczenia sera. Przepis

Pasja Smaku
Naleśniki z kaszą gryczaną i pieczarkami 178

szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli 3 łyżki oleju farsz 2 woreczki kaszy gryczanej 600 g pieczarków cebula sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy. Patelnię nagrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę

magiczna kuchnia Kasi
Tatarskie naleśniki 165

Tatarskie naleśniki królują na Podlasiu. Jestem zafascynowana smakami regionalnymi  i kuchnią mniej znaną lub mniej rozpowszechnianą niż kuchnia włoska czy grecka. Szukam i znajduję. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mleka szklanka mąki 2 jaja sól Nadzienie 500 gram ziemniaków przepuszczonych przez praskę kostka białego sera (dałam chudy) cebula pokrojona

AZgotuj!
Naleśniki na maślance z truskawkami 393

proste i łatwe do zrobienia i powinno mieć konsystencję śmietany. Ja zrobiłam dzisiaj naleśniki na maślance. Są bardzo delikatne, pulchne i soczyste. Podałam je z truskawkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Składniki: Ciasto 400 ml maślanki 3 jajka 70 g masła 3/4 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki szczypta soli 3 łyżki cukru Dodatkowo: 1 szklankę pokrojonych truskawek(...)miski i zmiksować na gładko. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewamy wody gazowanej, a jeżeli zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Odstawić ciasto na około  30 minut, aby "odpoczęło". W tym czasie kroimy truskawki na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem. Patelnię smarujemy tłuszczem i smażymy z ciasta cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy  truskawki i składamy w trójkąt. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 116

lubimy:) i marynujemy z łyżeczką oliwy min. godzinę Cebulę szklimy, dodajemy szpinak i odparowujemy nadmiar wody. Twaróg i fete łączymy w osobnym naczyniu i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy gałką, solą, pieprzem i czosnkiem Na osobnej patelni smażymy kurczaka (nie dodajemy już oliwy) Na usmażone naleśniki nakładamy szpinak i kilka kawałków kurczaka, zawijamy

Mamuśka wraca do formy
Naleśniki z bananami 167

zwiększamy ilość mleka lub mąki) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jajka sól do smaku 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 3-6 banany posiekana czekolada Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na 15 minut, potem smażymy cienkie naleśniki (mi z tego ciasta wychodzi 10-12 naleśników, w zależności ile ciasta

Kuchnia domowa Ani
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 214

kalendarzu .  Jak grzyby po deszczu wyrastają małe browary, warzące lokalne gatunki. Organizowane są kursy warzenia piwa oraz kursy gotowania z wykorzystaniem piwa. Oktoberfest to małe przekąski z piwnych naleśników faszerowanych anchois, z marynowaną cukinią i puszystym serkiem chrzanowym. Przygotowanie nie wymaga wielkiego zachodu. Znakomity starter nie tylko w październiku. Czas przygotowania: 30 minut Porcje(...)pszennej, ½ szklanki mąki z pełnego przemiału, ½ szklanki piwa, 1 jajko, 2 łyżki oliwy, Pieprz, Gałka muszkatołowa, woda Przygotowanie:   Cukinie pociąć w słupki, włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na 15 minut.             Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki.   Serek Almette

SzczyptaSmaQ
Placuszki kukurydziane 101

stworzą nową kompozycję.  Składniki -3 jajka -2 szkl. mąki kukurydzianej -0,5 szkl. mleka -0,5 szkl. wody gazowanej -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl. oleju Przygotowanie Wszystkie składniki przełożyć do miski. Smażyć na patelni do naleśników (bez tłuszczu) małe placuszki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Naleśniki żytnie ze szpinakiem 96

1 jajko 1 szkl mleka 1,5 szkl wody 1 szkl mąki zytniej 0,5 szkl mąki pszennej sól olej nadzienie 250 g szpinaku sól pieprz

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki na słodko bez cukru 146

Składniki: Ciasto:  1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka sojowego 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat

Weganka gotuje