Polecam Wam zrobienie sosu karmelowego. Jest on o niebo lepszy niż sklepowy :) Najbardziej lubimy jeść z nim naleśniki, ale jego zastosowanie jest ogromne :) Niestety ma jedną wadę - szybko znika ze słoika :( Składniki: 20 dag cukru, 20 ml wody, 40 g masła, 100 ml śmietanki 30%. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy
Delicious Titbitsjest dobry na gar dełko, na odporność, pomocny przy przeziębieniach, a do tego smaczny i aromatyczny - polecam do naleśników i deserów . Ruszajcie zatem na polanę zrywać kwiaty :) Składniki: 500-700 kwiatów mniszka lekarskiego (bez łodyg), 1,5 l wody, 1,5 kg cukru, 3 cytryny. Zerwane kwiaty wykładamy na gazetę, żeby wyszły z nich robaczki :) Następnie wkładamy
Delicious Titbitsz białym serem smażone na masełku. Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Naleśniki z białym serem Naleśniczki już usmażone na masełku posypane lekko cukrem pudrem. Składniki : 2 czubate szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli 2 jajka Farsz : Kostka sera białego 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko Łyżeczka cukru(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Szykujemy farsz ser, cukier waniliowy, żółtko oraz cukier
Sprawdzone przepisy kulinarnedyni oraz przyprawy. Chumeli suneli dodajemy dość sporo. Dusimy kolejne parę minut i dodajemy szpinak. Przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze, aż szpinak zmięknie. Jeśli będzie potrzeba możecie podlać lekko wodą lub dodać nieco passaty. Jeżeli lubicie takie dania mocno ostre, to polecamy dodać jeszcze jedną papryczkę chili. Na talerzu posypujemy paprykarz sezamem. Danie jest gotowe :) Teraz czas na ziemniaki. Składniki(...)czubrica czerwona Z 2 żółtek, mieszanki mąk, mleka i przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby ciasto nie straciło puszystości. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Ziemniaki gotujemy wcześniej w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Możecie je ugotować dzień wcześniej. Ważne jest, żeby były
vegetaniemleka 200 g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kapustę ze słoika przekładam do garna i zalewam gorącą wodą. Gotuję ok 20 min a następnie płukam zimną wodą. Odcedzam. Kroję drobno. Pieczarki obieram kroję w kostkę. Szalotkę obieram i również kroję w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej i smażę pieczarki i szalotkę(...)miski. Następnie na patelnię wylewam olej i dodaję kapustę smażę ok 10 min na małym ogniu. Dodaję przyprawy. Przekładam do miski i wszystko dokładnie mieszam. Faszeruje naleśniki i składam. Obtaczam w jajku a następnie w bułce. Smażę na rumiano. Podaję z czerwonym barszczem. SMACZNEGO
Gotowanie Patkimiód Przygotowanie: Porzeczki myjemy i przekładamy do rondla. Podlewamy ze 2 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na bardzo mały ogień. Jak się zagotuje, co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Gdy porzeczki zaczną się rozpadać, zdejmujemy pokrywkę i smażymy (często mieszając) do momentu aż wyparuje nadmiar wody, a nasza masa porzeczkowa zgęstnieje i będzie miała konsystencję sosu. Wtedy możemy(...)posłodzić (według własnego upodobania) i potrzymać jeszcze na ogniu z 10-15 minut mieszając, aby się nie przypaliło i wszystko razem dobrze połączyło. Upieczone naleśniki smarujemy sosem, składamy jak na obrazku lub zwijamy w rulonik i po wierzchu jeszcze polewamy sosem. Ciasto na naleśniki jest pod linkiem: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: jajka 2 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, esencja migdałowa 3 krople, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, mąka tortowa 2,5 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki, mus z dyni - w opisie, cukier puder - ile potrzeba prowansalska dynia muszkatołowa, ma dużo zwartego miąższu i malutko pestek - połowę dyni obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę(...)wsypać do garnka, posypać 2 łyżkami cukru, wsypać 1 galaretkę np. pomarańczową i gotować z 10 minut mieszając do odparowania płynu, blenderem zmiksować i wystudzić wszystkie składniki na naleśniki w dzbanku miksera zmiksować, ciasto ma być dość rzadkie, jeśli trzeba to dolać mleka lub dosypać mąki, ciasto odstawić na 1 godzinę patelnia naleśnikarka 22 cm lub zwykła, dobrze gorąca
W Mojej Kuchni LubięNaleśniki z pieczonymi jabłkami, żurawiną i sosem waniliowym to pyszna, lekko słodka przekąska lub podwieczorek. Podajemy je na ciepło, podpieczone na maśle, z owocami i cukrem pudrem. SKŁADNIKI : 500 ml mleka 100 ml wody 2 jajka około 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, lekko rzadkie ciasto. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Przekładamy je do garnka z żurawiną, dodajemy nasionka wanilii, cukier, 1 łyżkę masła i prużymy wszystko na małym ogniu aż jabłka zmiękną, a powstałe płyny odparują. Na naleśniki nakładamy
Kulinarne Fantazje Marioliprzecier pomidorowy i około ½ szklanki wody. Całość zagotowujemy. Osobno do ½ szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Następnie wlewamy do gotującego się dania i mieszamy, by sos się ponownie zagotował i nie przypalił. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku i odcedzoną fasolkę. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką. Upieczone naleśniki faszerujemy sosem pomidorowo – kiełbasowym
Smakowy Rajwodą, zalać 2 niepełnymi szklanki zimnej wody. Gotować w lekko osolonej wodzie pod przykryciem, od chwili zagotowania się około 6 - 7 minut (ryż ma być al'dente), wystudzić. Kapustę umyć, zdjąć z wierzchu 2 pierwsze liście (nie wyrzucać ich). Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Główkę kapusty obracać co pewien czas(...)ryżem w ilości pozwalającej na zawinięcie go w liściu. Liść z farszem zwijać podobnie jak naleśnika w krokietach, na kształt koperty. Gołąbki wkładać do garnka warstwami, ciasno jeden obok drugiego, wrzucić ziele angielskie, listek laurowy i koper. Gołąbki zalać bulionem lub wodą do całkowitego ich pokrycia, jeśli gotujemy w garnku, a jeśli w szybkowarze to wystarczy 0,5 litra płynu
Kuchcik gotujechwilę podsmażyć. Następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem do odparowania wody. Równolegle na patelni bez tłuszczu poddusić do miękkości pokrojonego w drobną kostkę indyka. Następnie wymieszać ze szpinakiem, dodać jogurt i doprawić do smaku. Odstawić do wystygnięcia pod przykrywką. Krokiety: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na naleśniki nałożyć farsz, następnie kilka małych kawałków mozzarelli. Następnie zwinąć, najlepiej
Powiedz dietom nieGołąbki z kaszą gryczaną, czerwoną fasolą i pieczarkami są ciekawą propozycją dla wegetarian. Zdrowe, lekkie i bezmięsne. Farsz można również idealnie wykorzystać do naleśników. Zamiast sosu pomidorowego można gołąbki podać np. z sosem grzybowym. Wystarczy wtedy do wywaru warzywnego dodać suszone grzyby. Składniki: główka kapusty włoskiej około 500 g pieczarek 2 duże cebule około 250 g kaszy(...)sól i pieprz. Do połowy garnka wlałam wywar warzywny. Można też oczywiście zamiast niego wlać wodę. Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około godzinę. W połowie gotowania wlałam przecier pomidorowy. Można sos zagęścić, dodając 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Smacznego! Polecam również: Naleśniki szpinakowe z kaszą gryczaną, cebulą i białym serem
potrawyregionalneAromatyczne, słodziutkie naleśniki w pomarańczowym syropie maślano-karmelowym. Doskonałe jako deser na ciepło lub rozpustne śniadanie. Dzisiejszy przepis powstał we współpracy z producentem mąki Szymanowskiej marką Polskie Młyny. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki szymanowskiej tortowej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki Oleju Polskiego Rzepakowego + do smarowania patelni Syrop
Pyry na Gazmąki 3/4 szklanki maślanki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 3 łyżki cukru 50 ml oleju szczypta soli cukier puder z wanilią do posypania* Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać resztę składników i całość wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Na patelni lub naleśnikarce upiec cienkie naleśniki i nadziać dowolnym farszem. Przed podaniem posypać cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDanie z serii "mama gotuje" :) Pyszne naleśniki w wersji pełnoziarnistej, podane z twarożkiem kokosowym, zmiksowanymi truskawkami i syropem czekoladowym 0 kcal od Walden Farms. Czy może być lepszy sposób na poprawę humoru po maturalnych zmaganiach? :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki owsianej Wszystkie składniki(...)łyżki jogurtu naturalnego ew. 1 łyżeczka odżywki białkowej truskawkowej Składniki zmiksować na gładką masę. Dodatkowo : truskawki zmiksowane z jogurtem naturalnym syrop czekoladowy 0 kcal Walden Farms Gotowe naleśniki przełożyć kremem. Polać truskawkami i syropem czekoladowym. Smacznego
Chocolate Muffin Blog