paprykę, cebulę oraz sól. Dodać łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego. Wbić jajko, wlać wodę i dokładnie wymieszać - można małą rózgą ale spokojnie da się łyżką. Masa jest dość gęsta, nie wylewa się, trzeba ją więc rozprowadzić na talerzu, foremce do tarty lub patelni do naleśników łyżką. Jeżeli przygotowujemy wrap w mikrofali, co polecam, trzeba pamiętać, żeby(...)gotuję 2,5 min na mocy 1000W (przy 3 minutach wrap był zbyt łamliwy, 2,5 jest wystarczające). Wrap bez problemu odchodzi z foremki- wystarczy podważyć łopatką do naleśników. Na zdjęciu poniżej gotowy wrap w dwóch wersjach. Ten jaśniejszy jest bez dodatku papryki :-) Nadzienie do wrapa jest dowolne, co kto lubi. W moim zwykle jest szynka, pomidory, sałata
Marta próbujelitra, woda gazowana 1/2 litra wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku, składniki o temepraturze pokojowej pałką blendera zmiksować wszystko na gładką, dość rzadką masę, ciasto odstawić na 30 minut aby składniki napęczniały patelnia 22cm naleśnikarka posmarowana olejem i mocno rozgrzana, nalać chochelką porcję ciasta smażyć około 2 minuty z jednej strony po obróceniu łopatką do naleśników smażyć na złocisty
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieDelikatne naleśniki z chrupiącą panierką a w środku aromatyczny farsz grzybowy. Składniki na farsz: -40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych -3 cebule -sól, pieprz -pieprz ziołowy -olej Składniki na ciasto naleśnikowe: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka -bułka tarta(...)olej pozostawiamy. Grzyby suszone odciskamy z wody. Grzyby i cebulę mielimy w maszynce. Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Składniki miksujemy. Smażymy placki naleśnikowe. Nakładamy porcje farszu. Zawijamy naleśniki. Jeśli pozostało trochę
Maminek kulinarnywersję kukurydzianą z moim ulubionym, domowym serem z dodatkiem malin. Naleśniki są aksamitne, a podsmażenie ich na maśle z dodatkiem oleju sprawiają, że stają się chrupiące z zewnątrz. Po prostu pycha! Spróbujcie. Składniki (duża porcja): 200 g mąki kukurydzianej 300 g mąki pszennej 3 jajka 300 ml wody gazowanej 250 ml serwatki z mleka krowiego szczypta cynamonu 2 łyżki(...)stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser , dodajemy cukier i maliny. Wszystko dokładnie rozgniatamy, w razie potrzeby dodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła) Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową, zawijamy w trójkąty i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju. Układamy na talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościkostki - rozmaryn gałązka SPOSÓB WYKONANIA: - mleko, wodę , jajko, łyżkę oliwy wlewam do miski miksera zaczynając mieszać po czym wsypuję mąkę ze szczyptą soli i mieszam do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej po czym masie daję odpocząć ok 20 min - w tym czasie przygotowuję sos oraz masę do naleśnika - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia(...)pomarańczy dodaję świeży rozmaryn i odparowuję do zgęstnienia sosu, jeżeli mamy za mało soku z pomarańczy dolewam odrobinę soku pomarańczowego z butelki - na suchej teflonowej patelni smażę cieniutkie naleśniki - na naleśnik nakładam masę serową zwijam naleśnik w sakiewkę podaję z sosem pomarańczowo- rozmarynowym - Sakiewki są pyszne na ciepło jak i na zimno Smacznego
Basia w kuchnidzień. W ciepłe dni z dodatkiem zimnej wody (my uwielbiamy z gazowaną) przemienia się w napój doskonale gaszący pragnienie, a w chłodniejsze dni doskonale was rozgrzeje jeśli dodacie go do herbaty. A taki nierozcieńczony warto pić w małych ilościach przed snem, dla wzmocnienia organizmu. Możecie też spróbować np. polać nim naleśniki, tak jak polewa się syropem klonowym. Nie będziecie(...)dowiemy się jak wy go wykorzystujecie. Napiszcie nam o tym w komentarzach. pół słoika kwiatów czarnego bzu (u nas słoik 3 litrowy) 2 cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Kwiaty bzu należy zrywać z dala od drogi, żeby nie były niczym zanieczyszczone. Takie przydrożne to ani smaku nie dadzą, ani właściwości zdrowotnych mieć nie będą
Marder&Marder Manufacturenadchodzących świąt :) Tak oto powstały sero-makowe naleśniki, do których postanowiłam zrobić dodatkowo bardziej puszystą wersję ciasta. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem pomarańczowym. A może macie własny pomysł na ich podanie? Składniki (na ok. 8-9 szt.): Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2-3 łyżki wody gazowanej 4 jajka (w temperaturze pokojowej(...)przerywając miksowania stopniowo dolewamy wodę gazowaną wymieszaną z mlekiem, a następnie dodajemy 3/4 szklanki przesianej mąki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę. Dosypujemy do niej resztę przesianej mąki i ostrożnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy, aby całość się połączyła. Smażymy naleśniki, wlewając na patelnię
MyCookBook.plWarzywne naleśniki z roszponką i żółtym serem to czysta prostota. Idealne na szybki obiad z pozostałości w lodówce, bo tak naprawde można dodać do nich wszystko :) Składniki: *1,5 szklanki mleka *1,5 szklanki wody gazowanej *2 jajka *2 szklanki mąki *sól, pieprz *1 cebula *1-2 ząbek czosnku *1 papryka *1 pomidor *1 puszka kukurydzy *200g szynki *300g(...)posiekać pomidora, 200g sera i całą szynke w drobną kostke i dodać do ciasta. 4. Następnie zawartośc patelni i kukurydze również łączymy z ciastem i doprawiamy przyprawami. 5. Smażymy naleśniki na oleju. 6. Pozostaje 100g sera zetrzeć na tarce. 7. Naleśniki podajemy z roszpunką i startym serem. Smacznego
FITBUuKNaleśniki (klasyczny delikatny smak) Szybkie w zrobieniu, idealny smak i wspaniały pomysł na smaczne śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek. Jako farsz można użyć praktycznie wszystkiego ;) Moje ulubione to z zwykłym dżemem, miodem, czekoladą lub słodkim twarożkiem , który można bardzo szybko zrobić samemu. Składniki: Ciasto : (na 10-15 sztuk) -1,5 szklanki mąki -2 całe jajka(...)szklanki mleka -3 łyżki oleju - 1 szklanka wody mineralnej gazowanej Twaróg: - 2 kostki twarogu półtłustego - olejek zapachowy waniliowy (5ml) -cukier waniliowy - 2-3 łyżki oleju -3 łyżki śmietany -cukier puder (tyle ile uważasz) Sposób przygotowania: 1.Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować dokładnie w misce , gdy naleśniki robimy typowo na słodko , można dodać 3-4 łyżki cukru. Konsystencja ciasta
Gotuj Z Muzykąfrancuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu, patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju
SMYKWKUCHNIpieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: 1. Usmażyć naleśniki. 2. Przygotować nadzienie ze szpinaku: Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić. Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość o co najmniej połowę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę muszkatołow ą, sól i pieprz. Smażyć aż odparuje cała woda. 3. Przygotować nadzienie z pieczarek: Pieczarki(...)Smażyć aż większość wody odparuje. Na koniec dodać mąkę i smażyć aż sos zgęstnieje. 5. Przygotować sos beszamel: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i chwilę smażyć cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania powoli wlewać mleko, dodać przyprawy. Nadal mieszając gotować aż sos zgęstnieje. 6. Tortownicę wysmarować masłem. 7. Układać na przemian: naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa
Mama Gotujeodrobinę zmodyfikowałam :). Niezwykle kreatywny sposób na podanie zwykłych naleśników! Zdążycie je jeszcze zrobić na dzisiejszy wyjątkowy dzień. Zaskoczcie bliską Wam osobę takim naleśnikowym sercem, będzie zachwycona! Składniki: (na 8 serc po złożeniu) Ciasto: 1 duże jajko szczypta soli 1 łyżka cukru 1 szkl mleka 1 szkl wody mineralnej gazowanej 2 szkl mąki pszennej tortowej(...)łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki krótko zmiksować. Odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Z połowy ciasta usmażyć małe naleśniki w kształcie serca (ja pomogłam sobie metalowymi obręczami- patrz zdjęcia). Powinno wyjść około 8 sztuk. Drugą połowę ciasta przelać do strzykawki do dekorowania lub foliowego woreczka ucinając koniuszek. Usmażyć
Nastoletnie WypiekaniePyszne i chrupiące krokiety to coś co chodziło za mną już od dłuższego czasu.Wspaniały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem(...)szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 3-4 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju Jajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany
Niespełnione zdolności kulinarneMożna stosować ją tradycyjnie jako krem na kanapki, ale świetnie sprawdzi się również jako dodatek do owsianki, naleśników itp. Piszecie się na to? :) Jaglany krem czekoladowo-migdałowy Przepis na ok. 300 g Potrzebujemy: pół szklani nieugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka wody do gotowania 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli 15 namoczonych daktyli 1/2-1 łyżka cukru trzcinowego
Bananowe Poledostępne także w Evergreen na sztuki :) Teraz mój absolutny hit tego miesiąca, czyli najprostsze naleśniki wegańskie, które wychodzą za każdym razem! W czerwcu jadłam je non-stop, zmieniając jedynie nadzienie. Robi się je tylko z mąki i wody z dodatkiem odrobiny soli i proszku do pieczenia :) Pierwszym ulubieńcem kosmetycznym jest korund do twarzy. Kupiłam go chyba
wegujemyBliny to bardzo typowe danie kuchni wschodniej. Są to małe drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej i pszennej. Można je też przyrządzić z innej mieszanki mąk lub tylko z jednej. Mąka zaś może być rozrobiona mlekiem, wodą, maślanką... Wydaje mi się, że istnieje tyle przepisów na bliny, ile jest ruskich (i polskich kresowych) domów. Osobną kwestią jest podanie. Bliny jada
zadanie-gotowanieselen. I do tego baaardzo słodki i bez cukru! Krem daktylowy poleca się na kanapkę, do placków, naleśników, ciast lub po prostu jako samodzielny deser. :) Składniki: - 1 szklanka daktyli - garść orzechów nerkowca i brazylijskich - 1 banan Daktyle i orzechy zalewany gorącą wodą i odstawiamy na min. 10 minut. Odlewamy wodę (można trochę zostawić - zależy jaką konsystencję kremu chcemy uzyskać
Smakuje zdrowowierzch ok. 2-3 minut. Wyjąć pierogi na durszlak i polać zimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Przełożyć na talerz, by ostygły, a potem na kolejny talerz, dbając o to, by się nie zdeformowały. Podawać np. z zeszkloną cebulą. ------- Podobne: Naleśniki z jarmużem i makrelą Samosy warzywne Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Weekendy w domu i ogrodzieporcja na 3 osoby 6 naleśników 4 figi 5 łyżek cukru 1 łyżka wody 2 łyżki nalewki wiśniowej Figi pokroić na plastry niezbyt cienkie, jedna figa
Gotowanie jest łatwenaleśniki 1 jajko 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżki oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka nadzienie 600 g mięsa drobno mielonego 1 papryka 2
Gotowanie jest łatweSkładniki: Ciasto: mąka kukurydziana (1 szklanka) mąka ziemniaczana (2 łyżki) mleko sojowe (1/2 szklanki) woda (1/2 szklanki) sól Farsz: pieczarki (10 dag) jarmuż (10 dag) oliwki
Weganka gotujeSkładniki: Ciasto naleśnikowe 2 – jajka 1 szklanki – mąki 1/2 szklanka – mleka 1/2 szklanka – wody 1/4 łyżeczki – soli 2 łyżki rozpuszczonego masła. szpinak zmiksowany Wszystkie składniki dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać zmiksowany szpinak i piec naleśniki bez dodatku tłuszczu (na patelni) Nafaszerowałam naleśniki zmiksowanym białym serem ze śmietanką. Należy uważać aby gęstość sera była odpowiednia
harrisasię przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach katarze, czy zapaleniu oskrzeli.Pędy sosny bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne, wzmocnią nasz organizm. Syrop świetnie smakuje dodany do herbaty, czy naleśników(...)Prosty przepis na syrop z sosny: Młode pędy sosny (przyrost z jednego roku - te z końców gałęzi) umyć, włożyć do garnka i zalać wodą tak, by pędy były w całości przykryte. Gotować 1 - 1,5 godziny. Odcedzić wywar. Na każdy litr wywaru dodać 1 kg cukru. Gotować na wolnym ogniu ok. 2-2,5 godziny . Gorący syrop z sosny
w mojej kuchniSkładniki na naleśniki: 220 g mąki pszennej 200 ml mleka 150 ml wody gazowanej (dzieki niej neleśniki są mega puszyste) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ClauditteMissCookingProdukty potrzebne: mleko 1Litr mąka 500Gramów jajko 2Sztuki płatki owsiane 150Gramów woda do płynnego ciasta olej 1/2Szklanki cukier 50Gramów cukier wanilinowy 1Łyżeczka sól 1Szczypta dżem,nutella
pichcisztoWszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i marynować mięso przez całą noc. Kuskus zalać wodą centymetr ponad powierzchnię , odczekać chwilę i połączyć z przyprawami i serkiem. Mięso rozbić na bardzo cienkie plastry, posmarować każdy z osobna tak jak naleśniki i zwinąć. Smażyć na suchej patelni na bardzo wolnym ogniu, przekręcając kilka razy aż do zarumienienia. Podawać
pieprzny smaczek