naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:71/204)

Krokiety z serem i pieczarkami 200

podsmażyć, aż cebula zeszkli się, następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu, aż całkowicie stracą wodę. Zawartość patelni ostudzić. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do zimnych pieczarek, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać. Na zimne placki naleśnikowe nakładać po 2 łyżki farszu, zrolować naleśniki, brzegi ich zwinąć do środka, tak by nic nie wyleciało ze środka podczas smażenia

na moim stole...
Wytrawne naleśniki z nadzieniem mięsnym 214

czułam się jak w Manekinie. Z tą różnicą, że sama musiałam wszystko zrobić ja to lubię, a jeszcze jak smakuje to już super. Przepis na naleśniki znajdziecie tutaj naleśniki wytrawne Nadzienie – na patelni z odrobiną oleju obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor. Dodać posiekane ząbki czosnku i znowu chwilkę smażyć. Teraz już kolej na mięso mielone(...)chwilkę. Wlać sos ajwar lub dowolny sos pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku. Jeśli będzie za gęste podlać lekko wodą, ale nie za dużo. Na koniec wrzucić pokruszoną mozzarellę i potarty ser. Podgrzewać, aż sery się rozpuszczą. Nadzienie położyć na naleśniku, zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec około 10 minut. Jak dotkniesz naleśnika powinnien być lekko

Kuchnia Pokoleń
Szpinak – przepisy, właściwości odżywcze 240

poprzez zanurzenie warzywa we wrzącej lub gorącej wodzie. Czas blanszowania uzależniony jest od rodzaju produktu i od jego przeznaczenia po blanszowaniu. Jeśli chodzi o szpinak, to przed blanszowaniem odrywamy łodyżki od listków szpinaku. Następnie dokładnie myjemy szpinak w dużej ilości zimnej wody. Umyty szpinak wrzucamy na durszlak, by ociekł z wody. Szpinak blanszujemy w garnku z sitem przez bardzo(...)wrzątku, zanurzyć go w wodzie z lodem. Dzięki temu zabiegowi szpinak pozostanie jędrny, będzie miał nadal soczysty, zielony kolor i zachowa swoje właściwości odżywcze. Zajrzyjcie również na bloga, gdzie znajdziecie przepisy na dania ze szpinakiem (kliknij w obrazek ,by przejść do przepisu): Farsz szpinakowy z fetą Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Kulinarne Przeboje
Walentynkowe naleśniki serduszka 167

smaczne!   Składniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego    Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Ciasto ma być troszkę gęstsze niż na tradycyjne naleśniki. Z naleśników wykroić foremkami do ciastek, serduszka. Przygotować czekoladę , rozpuścić mleczna

Magiczne Życie Marty
Szpinakowe poduszeczki z czerwonym kalafiorem 143

oliwek bułka tarta otręby żytnie pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa, ostra papryka, tymianek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie zrobimy farsz do poduszeczek. A więc szpinak przesmażamy na patelni, aby odparować wodę. Por dobrze myjemy i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Teraz w misce(...)pieprz, bazylia, ostra papryka Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy al dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. W garnku przygotowujemy ciasto naleśnikowe, do którego ścieramy buraczka. Dodajemy przyprawy. Pamiętajcie, że ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i maczając różyczki kalafiora w cieście, kładziemy na patelnię i smażymy

vegetanie
Krokiety drobiowo-pieczarkowe 404

lubi naleśników, krokietów, dlatego proponujemy wersję z ciekawym farszem, wykorzystując do niego mięso gotowane z rosołu, czy innej zupy gotowanej na kurczaku, w połączeniu z pieczarkami i żółtym serem stanowi doskonały farsz naleśnikowy i w ten sposób mamy wykorzystane mięso w dwóch potrawach... Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki(...)świeżo zmielony pieprz przyprawa: pomidory z czosnkiem i bazylią olej Wykonanie: Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto bez grudek. Na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. Pozostawiam do ostudzenia. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę

kgwjanczewo
KROKIETY BEZGLUTENOWE 163

Można oczywiście wykorzystać również przepis na naleśniki kukurydziane, jednak ta wersja również jest smaczna :) CIASTO NALEŚNIKOWE - 200 g mixu mąk bezglutenowych 2 szklanki wody (dodaję zimną, gazowaną) 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Składniki zmiksować razem na jednolitą masę. Smażyć na nagrzanej patelni. Mój FARSZ skłądał się z : podsmażonych pieczarek podsmażonej cebulki  oraz podsmażonego mielonego mięsa (drobiowego

BezglutenowaIzabela
Kalafior w cieście 939

wody pół łyżeczki proszku do pieczenia sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Z mąki, wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby kalafior mógł pływać), różyczki kalafiora dokładnie ze wszystkich stron

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Przepis: Pieczarki w cieście 240

pół łyżeczki proszku do pieczenia sól pieprz łyżeczka czosnku granulowanego tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i obieramy. Z mąki, wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby pieczarki mogły pływać), pieczarki dokładnie ze wszystkich

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pierogi ruskie 373

ciasto - z resztki zróbcie makaron, można wysuszyć i zjeść później. Jeżeli zostanie farsz - można usmażyć naleśniki i zrobić naleśniki z ruskim farszem - też będą smaczne.  składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  ( zrobiłam ok 75 szt ) 400 g ziemniaków 400 g sera białego 200 g cebuli sól pieprz olej

Stare Gary
Owsianka z musem czekoladowym 214

moim blogu wśród przepisów dominują propozycje śniadaniowe i desery. Były placuszki różnego rodzaju, były fit ciasta, ciasteczka z kubeczka, muffiny, naleśniki, gofry i wiele, wiele innych. A dzisiaj przyszła pora na OWSIANKĘ. Z reguły robię ją na wodzie, bo tak jest szybciej i prościej, a równie smacznie, jak na mleku. Często ważną rolę w owsiance spełniają dodatki: musy

Tetiisheri
Sos czekoladowo-miętowy. 166

miseczki ;) To jest naprawdę dobre. Pyszna czekolada w połączeniu ze świeżą miętą idealnie do siebie pasują. Sosem możemy polewać lody, naleśniki, placki, maczać w nim owoce, herbatniki. Jeżeli wolicie bardziej aksamitną konsystencję, której bliżej do czekolady mlecznej, wodę zastąpcie słodką śmietanką. Bardzo kusiło mnie też połączenie czekolady z pomarańczami, ale to już byłoby za dużo szczęścia na raz ;) Następnym

zadanie-gotowanie
Sajgonki 201

masa wystygnie wbijamy jajko i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Papier ryżowy należy zamoczyć na kilka sekund w zimnej wodzie i układamy na desce. Nakładamy po łyżce nadzienia i zawijamy najpierw boki a później zwijamy jak naleśniki. Ruloniki muszą być zwijane dosyć ciasno, żeby się nie rozwaliły podczas smażenia. Smażymy partiami w głębokim oleju. Sajgonki są dobre

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Blueberry rhapsody 205

Otóż zrobienie pierogów bezglutenowych bylo lekkim wyzwaniem... otóż: Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki Shar na naleśniki/pierogi (bazuje na mące ziemniaczanej) - 1 szklanka mąki Shar na ciasto kruche - 1,5 szklanki ciepłej wody - 2 szklanki oliwy/oleju Ciasto dobrze zagnieść w misce. Dobrze zawiązaną masę ciasta, dognieść(...)ciasto może pękać). Wykroić szklaneczką kółeczka, łyżeczkę borówek zamykamy w środku i gotowe. Gotujemy na lekko osolonej wrzącej wodzie. Czekamy, aż wypłyną na wierzch. 2 min czekamy jeszcze, aby się dogotowały. Rozpuszczamy margarynę bez laktozy. Pierogi polewamy i posypujemy lekko brązowym

Lajtkraft food intolerance
Frużelina brzoskwiniowa 215

syta, zrobiłam ciasto i jeszcze trochę zostało więc zamknęłam je w słoiczkach. Taka frużelinka przyda się na potem do naleśników i deserków. składniki: 1 kg brzoskwiń wypestkowanych i obranych ze skórki 250 g cukru 1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Obrane brzoskwinie pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić

Monia miesza i gotuje