wody (może być gazowana) 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szczypta soli masło do smażenia Farsz: 500g sera białego 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego duża puszka brzoskwiń 2 opakowania cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Miksujemy składniki ciasta i odstawiamy na 20-30 min. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i smażymy na maśle cienkie naleśniki
Moje Kuchenne Rewelacjedelikatne i zawsze wychodzi, polecam. nal Składniki: 1,5 szklanki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami
magiczna kuchnia Kasikapusty kiszonej, 1 kostka rosołowa, 1 cebula, 1 garść grzybów suszonych, sól, pieprz. pozostałe: 30 naleśników, 3 jajka, 300 g bułki tartej, olej. Przygotowanie: farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby moczymy w miseczce. Gdy mięso już będzie miękkie, mielimy(...)siekamy i też dodajemy do mięsa. Przekładamy nasz farsz na patelnię i dusimy podlewając bulionem, w którym gotowało się mięso. Dusimy około 40 minut. Następnie farsz nakładamy w środek naleśników. Rozsmarowujemy i zawijamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulonik. Takie krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
Aga w kuchniprzekładamy go na sitko i odciskamy wodę. Następnie rozgrzewamy w rondlu kolejną porcję masła i smażymy na niej pokrojone w plasterki pieczarki, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Sos: Śmietankę mieszamy z serem, doprawiamy do smaku. Na każdy naleśnik nakładamy farsz około 2-3 łyżek, a następnie go zwijamy. Zwinięte naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy
Gorący kąsekulubionych dań. Ulubionych do tego stopnia, że lata temu kupiłem sobie specjalną patelnie do naleśników i nauczyłem się je robić. 😆 Dziś nalesniki oczywiście robi Agnieszka i oczywiście smaczniejsze😋 i zdrowsze... 😄 Składniki: 2,5 szkl. mąki gryczanej 1 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody mineralnej gazowanej szczypta soli tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mąkę, wodę, mleko i szczyptę soli
Dieta Rozdzielna i Zdrowieroboty ! ). Jako dodatek podałam propozycję szybkiego twarożku z bananem, który wspaniale łączy się z kakaowym smakiem naleśników. Warto wypróbować ten przepis i zaskoczyć domowników i przyjaciół ! SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka ( ja dałam roślinne orzechowe) 1/2 szkl. wody szczypta soli 1 łyżka oleju ( może być kokosowy, rzepakowy itp. ) 1 łyżka ciemnego kakao NADZIENIE
Marcepanowa kuchniawięc wykorzystajcie ten przepis i zróbcie cudownie pachnące i pyszne konfitury z dyni. Można je potem wykorzystać do ciasta lub do naleśników. Albo po prostu wyjeść łyżeczką ze słoiczka. Składniki: 1,5 kg dojrzałej dyni 200 g wody 3 cytryny (ekologiczne, niewoskowane) 100 g startego imbiru 300 g cukru 10 g pieprzu gruboziarnistego Dynię opłukać i osuszyć. Obrać
Codzienna kuchnia niecodziennarzepakowy do smażenia Kalafiora gotujemy tak al'dente. Wodę lekko solimy. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy. Do naczynia dajemy przyprawy, mleko, jajko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy stopniowo mąkę, ciasto ma być ciut gęstsze niż na naleśniki. Podzielonego na różyczki kalafiora partiami zanurzamy w cieście. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy namoczonego kalafiora. Smażymy na złoty kolor. Osuszamy
kruche babeczkiszklanka mąki z ciecierzycy 1 szklanka wody 5 łyżek oliwy z oliwek sól Wykonanie: Mąkę z ciecierzycy przesiewamy przez sito, dodajemy wodę i połowę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (podobnie jak ciasto na naleśniki). Odstawiamy na kilka godzin. W międzyczasie, oczyszczamy kurki, kroimy je w plasterki i dusimy na maśle. por kroimy w plasterki
Quinoa Raz!już w kolejnym poście. Tak przygotowany mus można wykorzystać jako deser, ale także dodać do ulubionych ciast czy naleśników, dzieci będą zachwycone! Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Składniki: 3 jabłka, u mnie jonagold cukier woda 2 - 3 garście łuskanych orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd nasiennych i dzielimy na mniejsze części. Na dno garnka
Moja smaczna kuchniarobi się z mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia i/lub sody oczyszczonej i bliżej im (troszkę) do naszych racuchów niż naleśników. Nie muszą być przyrządzane w podanej przeze mnie wersji wegańskiej, można zamiast lnu mielonego i wody dodać jajko, a zamiast mleka roślinnego, użyć zwykłego, krowiego:) Pyszne z syropem klonowym, z agawy lub miodem! Poziom trudności
Bazując na smakudżemy truskawkowe:( smuteczek) - kilka truskawek WYKONANIE: Wypłucz dokładnie fasolę pod bieżącą wodą. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zblenduj na gładką masę. Powinno wyglądać jak ciasto na naleśniki Spróbuj, czy jest odpowiednio słodkie, jeśli nie do dosłodź. Przelej masę do silikonowego pojemnika (u mnie na tartę). Łyżeczką nałóż
fitolarun.blogspot.comdłużej smażyć na wolnym ogniu. W przeciwnym razie mogą być surowe w środku. 2. MARYNATA (ok. 2 min): mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i aby ciasto było 2 razy gęstsze niż to na naleśniki (spływa po łyżce ale powoli), dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy (kolor marynaty powinien być brązowawy, radzimy spróbować odrobinę aby sprawdzić poziom
Nerds Kitchenprowadząc kulinarne warsztaty. Czy to nie brzmi super? :) Odpocznę we wtorek, a dziś, na późny obiad podam ulubione danie maluchów, w lekko odmienionej wersji. Dziś 'szef kuchni' poleca - Naleśniki pomarańczowe z serkiem waniliowym i owocami. Zapraszam! :)" Składniki: ½ litra mleka 3 jajka łyżka oleju 500 g mąki łyżka cukru waniliowego łyżka zmielonej skórki pomarańczowej w syropie serek waniliowy/ ricotta + łyżeczka(...)kiksujemy na najwyższych obrotach. Mleko przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki. Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką J). Naleśniki
Słodkie Przyjemnościłyżeczka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody mineralnej 1 jajko duża szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu. Wylewamy nabierką porcję ciasta na patelnię, równomiernie rozprowadzamy. Naleśnik przekładamy na drugą stronę w chwili gdy będzie odklejał się od patelni
Przysmaki Karolki