szklanka wody gazowanej łyżka oleju rzepakowego szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, cukier, wlewam mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). 2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam
Kulinarny Pamiętnikpierś kurczaka posypaną przyprawą. Dodać cebulę i pieczarki. Chwilę smażyć razem. potem dodać marchew i mięso z rosołu. Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Podgrzewać jeszcze około 2 minuty. Naleśniki napełniać farszem, zwijać i przekroić na 4 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać tartym serem. Piec
Ewusiowe SmakiNaleśniki z ciekawym farszem, a to powinno skłonić, by je przyrządzić!, awokado należy do wartościowych owoców, wspaniale się komponuje z twarożkiem i smakowo i kolorystycznie, a więc ten duet jest wart wykorzystania jako farsz naleśnikowy - jak najbardziej.... Składniki: 2 jajka 0,5 szklanki wody mineralnej 0,5 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki tortowej szczypta soli 0,5 łyżeczki(...)papryki ostrej sól, świeżo zmielony pieprz do smaku Wykonanie: Wbijamy jajka do miski wsypujemy sól, roztrzepujemy mikserem, wlewamy mleko, wodę, wsypujemy mąkę. Składniki dokładnie miksujemy pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową. Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewamy odrobinę oleju, smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron. Awokado obieramy ze skórki przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem lub blenderem. Czosnek, paprykę pokroić drobniutko
kgwjanczewowody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru odrobina oleju do smażenia Wykonanie: 1 Wszystkie składniki połączyć za pomocą blendera lub miksera. Ilość wody zależy od tego jakiego mleczka użyjemy oraz od zawilgocenia mąki. Ciasto powinno wyjść lekko gęste - tak jak standardowe ciasto naleśnikowe. 2 Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Smaż cienkie naleśniki. Jeden naleśnik to 3/4 chochelki
Blendmannaleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki po 1 minucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki 150 g twarogu 50 g boczku wędzonego 1 cebula
O kuchni z uczuciemrobi wielki oczy i mówi , że wcześniej o takim połączeniu w ogóle nie slyszał? Potem przygotowujesz, częstujesz go i się okazuje że danie smakuje wyśmienicie. My mamy. Są to naleśniki z wątrobianką. Ponoć przepis poznański, przekazany nam przez naszą babcie. Jednak, nie wiedzieć czemu, mało który współczesny poznaniak słyszał o tym. A warto, bo danie tanie i szybkie(...)nieco sprężystości). Do tego dodajemy jajka, nieco solimy i wszystko razem miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste można dodać nieco wody gazowanej lub mleka. Powinno mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać po patelni. Smażymy naleśniki, następnie na jeszcze ciepły nakładamy wątrobiankę. Zwijamy w trójkąt i podajemy. Idealnie smakuje na ciepło z jakąś sałatką
Kolizje Smakówγλυκό του κουταλιού, po ang. spoon sweet - całych owoców powoli gotowanych w wodzie z cukrem, wyjadanych łyżeczką, przypominających nasze owoce w syropie. Są wyrazem gościnności Greków, gdyż tradycyjnie podaje się je gościom jako słodki poczęstunek w towarzystwie kawy lub herbaty oraz wody. Marynowane liście kaparów To liście kaparów można jeść? - Tak sobie pomyślałam, gdy przewodniczka naszej wycieczki(...)cynamonowy sos do szarlotki ( hmmm... to może być ciekawe połączenie.. ). Można nim polewać lody czy naleśniki. Ouzo Ouzo to mocny alkohol (do 48% zaw. alkoholu) o charakterystycznym smaku anyżu. Podaje się je mocno schłodzone w wysokiej szklance, najczęściej wymieszane z wodą (co powoduje zabarwienie ouzo na kolor mleczny). Grecy piją je jako aperitif (czyli przed posiłkiem) na pobudzenie
Chilli Czosnek i Oliwablenderem czy mikserem . Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji luźnej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką wody czy maślanki . Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąki nasiąkną i całość lekko spęcznieje . Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w oliwie - potem nie będzie to już konieczne . Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię, dzieląc(...)ogniu - mąka żytnia ma skłonność do lepienia się, naleśnik musi być solidnie podsmażony z pierwszej strony - ale nie przypalony! - aby go bezproblemowo przewrócić na drugą. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt oraz ewentualnie syrop z agawy i wymieszać. Banana pokroić na cienkie plasterki - im cieniej, tym łatwiejsze będzie zwijanie naleśników w rulon . Naleśniki smarować farszem
Grunt to przepis!robiłam naleśników, ponieważ nie lubię ciężkich, grubych, ociekających tłuszczem placków. W końcu udało mi się znaleźć przepis na idealnie cieniutkie naleśniki. SKŁADNIKI: (4-5 osób) 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody (najlepiej gazowanej) 3 duże jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła +troszkę do pierwszego wysmarowania patelni PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy przez sito(...)minut. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, natłuszczamy, wlewamy małą ilość masy, którą rozprowadzamy po patelni. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. WSKAZÓWKI: Z powyższego przepisu otrzymamy ok. 10 naleśników
Kopystką po garachNaleśniki lubimy pod każdą postacią.Dziś z pieczarkami i serem żółtym. Polecam bo są naprawdę dobre. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka 1/3 szkl.wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli trochę oleju do smażenia Wszystkie składniki wymieszałam w misce trzepaczką.Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz: 500 g pieczarek 1 średnia cebula(...)Podsmażyć na małej ilości oleju. Pieczarki umyć lub obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać do podsmażonej cebuli i smażyć, aż woda z pieczarek odparuje.Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie usmażyć naleśniki. Do przestygniętych pieczarek zetrzeć ser żółty.Wszystko wymieszać. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zawinąć jak chcecie :) Ułożyć na patelni
Agusiowe smakołykistewię i mleko mieszamy dokładnie aż uzyskamy gładką masę, bez grudek. Jeśli jest taka potrzeba należy dolać więcej mleka lub wody, gdyż ciasto nie powinno być zbyt gęste. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cienkie naleśniki (z przepisu powinno wyjść 5 dużych naleśników). Mango kroimy w kostkę lub (jeśli jest tak miękkie ja moje) rozgniatamy widelce
Mango Papajadzieci. Nie znam osoby, która by nie dała się skusić na naleśnika. Ta potrawa jest tak prosta, jak niezwykła. Tradycyjne naleśniki z serem. Składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 2 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oleju kokosowego (do ciasta) - olej kokosowy (do smarowania patelni) Składniki na masę serową: - 500g(...)mleko, wodę, jajka, przesianą mąkę, sól i olej kokosowy – miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (bez grudek). Ciasto odstawiamy na 30 minut (mąka napęcznieje). W tym czasie szykujemy masę serową. Umyte jajka wyparzamy wrzątkiem, wbijamy do misy malaksera, dodajemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy twaróg oraz aromat, ponownie miksujemy. Patelnię do smażenia naleśników smarujemy niewielką ilością
mojewypiekiinietylkozacznie nabierać złotego koloru. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Trzeba doprawić mocno, żeby nie było nijakie. Jak już cała woda wyparuje dodać potarty ser, wymieszać. Zostawić trochę sera do opsypania na górze. Farsz rozłożyć na usmażonych naleśnikach i zwinąć. Formę wysmarować lekko masłem i rozłożyć na dnie naleśniki. Obsypać pozostałym serem . Wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Pokoleńurozmaiceniem okazała się żurawina i pestki dyni, które swoją drogą w tej wersji (prażone, z solą himalajską) smakują świetnie. Składniki (4 naleśniki): 100 g mąki z ryżu brązowego (Radix-bis) 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej 2 jajka 10 g melasy trzcinowej (Radix-bis) szczypta soli himalajskiej masło klarowane/olej kokosowy do smażenia Dodatki: dżem(...)maśle klarowanym. Nabierz porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej (pamiętaj, aby za każdym razem nabierania porcji wymieszać ciasto) i rozlej po całej powierzchni patelni. Smaż na średnim ogniu. Kiedy naleśnik z wierzchu będzie już "ścięty"(po ok. 1,5 minuty) drewnianą szpachelką poodklejaj jego krawędzie, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż ok. 1 minuty. Podawaj z dżemem
Zdrowie na języku :PPrzyznam, że są naprawdę smaczne. Proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie, jako przekąska do szkoły czy do pracy. Naleśniki podałam z serem, a druga opcja to masło czekoladowe. Składniki: * 3 szklanki mąki * 2 jajka * 400 ml mleka * 400 ml wody * 2 budynie waniliowe bez cukru * opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodałam) Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki
Zrób to smacznie