naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:60/204)

Naleśniki - przepis Magdy Gessler 63063

Magdy Gessler. Trochę różnią się w przygotowaniu od tych klasycznych, przede wszystkim tym, że do ciasta nie dodajemy tłuszczu. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej masłem klarowanym :) Zapraszam do smażenia! Składniki: 1 jajko 1 pełna szklanka mąki 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka szczypta soli Dodatkowo: masło klarowane do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Jajko(...)roztrzepujemy z solą, wsypujemy mąkę i cały czas mieszając, dodajemy wodę i mleko. Dobrze wymieszane ciasto powinno być płynne - wkładając i wyjmując łyżkę, ciasto powinno swobodnie spływać, ale odrobina powinna pozostać na łyżce. Odstawiamy na bok na 15 minut. Patelnię porządnie rozgrzewamy, smarujemy masłem klarowanym i smażymy naleśniki - około 2 minuty z każdej strony. Smacznego

My Culinary Art
Tort naleśnikowy a' la lasagne 197

ciasto naleśnikowe... Naszym ulubionym daniem obiadowym jest lasagne z mięsem i szpinakiem... więc przeobraziłam lasagne na tort naleśnikowy... pychaaaaaa ;) Składniki: Na ciasto: 500g. mąki pszennej 700 ml. mleka 200ml. wody gazowanej łyżeczka przyprawy podobnej do Warzywka 2 jajka Na  farsz: 500 gram mięsa mielonego gotowa mieszanka do mielonego bądż przyprawy u mnie: bazylia, czosnek, estragon 1 opakowanie szpinaku mrożonego(...)Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem...pozostawiamy masę na 10 min. Po tym czasie smażymy naleśniki, nie powinny one być za grube... Mięso mielone mieszamy z przyprawami, smażymy bez tłuszczu...Zazwyczaj jest tak że zawsze jakiś tłuszcz z mięsa powstanie... Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę...Dodajemy masło, czosnek i chwile podsmażamy... Z pomidorów usuwamy gniazda z nasionami...kroimy na drobne

NaKońcuJęzyka
NALEŚNIKI PEŁNOZIARNISTE 165

Składniki na około 9 naleśników: 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (ok. 225 g) 1 szklanka mleka 2% (230 g) 1 szklanka wody (200 ml) 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20g) 2 jajka L (ok. 140 g ze skorupką) 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego (ok. 6 g) / szczypta soli Wszystko zmiksować. Zalecam stopniowo dodawać wodę i mleko, żeby(...)tłuszczów (w tym 1 g tłuszczy nasyconych) 19 g węglowodanów ogółem 2,5 g błonnika IG** = 58 (średni) Ładunek glikemiczny 1 naleśnika = 9 (niski) UWAGA! Ładunek glikemiczny 2 naleśników = 19 (górna granica średniego) - i to bez dodatków! *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników

Vroblewska-fitlife
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 108

mleka 1/4 szklanki wody gazowanej mąka olej kostka białego sera 1 banan 2 łyżki cukru trzcinowego przyprawa do dań słodkich z młynka 2 łyżki naturalnego jogurtu truskawki kiwi brzoskwinie z puszki czekolada A jak to zrobić: Z mąki, mleka, wody, jajka, cukru i cukru waniliowego, zrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek. Smażyć naleśniki na delikatnie

Kuchnia w opałach
Naleśniki z prażonymi jabłkami 121

plasterki. Wrzucam na patelnię. Dodaję około 5 łyżek wody (woda odparuje), 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soku z cytryny. Można dodać także szczyptę cynamonu (u mnie dzisiaj bez). Uprażone jabłka układam na naleśniku i zawijam w sukieneczkę Podaję z kleksem posłodzonej śmietany.     Artykuł Naleśniki z prażonymi jabłkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem smażone na oleju rzepakowym 219

Pisałam że będzie szpinakowo i jest. Dziś pyszne zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku nadziane wiosennym twarożkiem z rzodkiewką i kwiatami szczypiorku. składniki: ciasto 100 g świeżego szpinaku 3 pełniutkie szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody może być gazowana 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia farsz(...)Przygotować ciasto naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową

Monia miesza i gotuje
Naleśniki z serem i mandarynkami 186

Zapraszam na pyszne naleśniki :) Podałam je polane konfiturą mandarynkową - wyszedł prawdziwy rarytas :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta soli płaska łyżeczka cukru 2-3 łyżki oleju Farsz: 350 g białego sera 1-2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej sok z 1-2 mandarynek odrobina cynamonu Dodatkowo: konfitura mandarynkowa(...)Sposób wykonania: 1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, gotowe odstawiamy na 10-15 minut, by odpoczęło, po czym smażymy naleśniki. 2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cynamon, sok z mandarynek i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. 3. Naleśniki smarujemy serem, składamy w kopertę. 4. Smażymy na rumiano z obu stron, przed podaniem dodajemy konfiturę z mandarynek. Całość smakuje

Kuchnia domowa Ani
CYTRYNOWE NALEŚNIKI Z NADZENIEM ŻURAWINOWYM 305

smaczne śniadanie . Coś na słodko, ale dzięki cytrynie również orzeźwiająco…Ciasto na naleśniki zrobiłam według przepisu Anny Starmach, odrobinę go modyfikując. W sezonie można zrobić mus z dostępnych świeżych owoców lub sos żurawinowy zastąpić swoim ulubionym dżemem! SKŁADNIKI : mleko – 250 ml mąka – 150 g woda gazowana – 50 ml jajka – 2 sztuki cytryna – 1 sztuka olej kokosowy – 2 łyżki(...)skórkę i wyciśnąć sok. W misce wymieszać jajka z mąką i odrobiną mleka. Powoli dodawać resztę mleka i wodę oraz sok z cytryny. Dodać również olej kokosowy, miód i skórkę z cytryny. Całość wymieszać mikserem, aby otrzymać gładką konsystencję. Naleśniki smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku oleju. W miseczce wymieszać sos żurawinowy z twarogiem

kuchniabellissima.wordpress.com
Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa" 233

szklanka wody gazowanej łyżka oleju rzepakowego szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, cukier, wlewam mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). 2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam

Kulinarny Pamiętnik
Naleśniki zapiekane z mięsem z rosołu 155

pierś kurczaka posypaną przyprawą. Dodać cebulę i pieczarki. Chwilę smażyć razem. potem dodać marchew i mięso z rosołu. Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Podgrzewać jeszcze około 2 minuty. Naleśniki napełniać farszem, zwijać i przekroić na 4 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać tartym serem. Piec

Ewusiowe Smaki
Naleśniki z awokado i serkiem twarogowym 159

Naleśniki z ciekawym farszem, a to powinno skłonić, by je przyrządzić!, awokado należy do wartościowych owoców, wspaniale się komponuje z twarożkiem i smakowo i kolorystycznie, a więc ten duet jest wart wykorzystania  jako farsz naleśnikowy - jak najbardziej.... Składniki: 2 jajka 0,5 szklanki wody mineralnej 0,5 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki tortowej szczypta soli 0,5 łyżeczki(...)papryki ostrej sól, świeżo zmielony pieprz do smaku Wykonanie: Wbijamy jajka do miski wsypujemy sól, roztrzepujemy mikserem, wlewamy mleko, wodę, wsypujemy mąkę. Składniki dokładnie miksujemy pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową. Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewamy odrobinę oleju, smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron. Awokado obieramy ze skórki przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem lub blenderem. Czosnek, paprykę pokroić drobniutko

kgwjanczewo
Naleśniki z mąki ryżowej 167

wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru odrobina oleju do smażenia Wykonanie: 1 Wszystkie składniki połączyć za pomocą blendera lub miksera. Ilość wody zależy od tego jakiego mleczka użyjemy oraz od zawilgocenia mąki. Ciasto powinno wyjść lekko gęste - tak jak standardowe ciasto naleśnikowe. 2 Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Smaż cienkie naleśniki. Jeden naleśnik to 3/4 chochelki

Blendman
Krokiety z ziemniakami serem i boczkiem 227

naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki po 1 minucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki 150 g twarogu 50 g boczku wędzonego 1 cebula

O kuchni z uczuciem
Naleśniki z wątrobianką 155

robi wielki oczy i mówi , że wcześniej o takim połączeniu w ogóle nie slyszał? Potem przygotowujesz, częstujesz go i się okazuje że danie smakuje wyśmienicie. My mamy. Są to naleśniki z wątrobianką. Ponoć przepis poznański, przekazany nam przez naszą babcie. Jednak, nie wiedzieć czemu, mało który współczesny poznaniak słyszał o tym. A warto, bo danie tanie i szybkie(...)nieco sprężystości). Do tego dodajemy jajka, nieco solimy i wszystko razem miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste można dodać nieco wody gazowanej lub mleka. Powinno mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać po patelni. Smażymy naleśniki, następnie na jeszcze ciepły nakładamy wątrobiankę. Zwijamy w trójkąt i podajemy. Idealnie smakuje na ciepło z jakąś sałatką

Kolizje Smaków
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 213

γλυκό του κουταλιού,  po ang. spoon sweet - całych owoców powoli gotowanych w wodzie z cukrem, wyjadanych łyżeczką, przypominających nasze owoce w syropie. Są wyrazem gościnności Greków, gdyż tradycyjnie podaje się je gościom jako słodki poczęstunek w towarzystwie kawy lub herbaty oraz wody. Marynowane liście kaparów To liście kaparów można jeść? - Tak sobie pomyślałam, gdy przewodniczka naszej wycieczki(...)cynamonowy sos do szarlotki ( hmmm... to może być ciekawe połączenie.. ). Można nim polewać lody czy naleśniki. Ouzo Ouzo to mocny alkohol (do 48% zaw. alkoholu) o charakterystycznym smaku anyżu. Podaje się je mocno schłodzone w wysokiej szklance, najczęściej wymieszane z wodą (co powoduje zabarwienie ouzo na kolor mleczny). Grecy piją je jako aperitif (czyli przed posiłkiem) na pobudzenie

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania