taki upał to tylko sernik na zimno z owocami i galaretką pomoże... Składniki: 1 kg sera w wiaderku (u mnie z Biedronki) 50 gramów żelatyny 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru pudru paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie w puszce borówki Tortownicę wyłożyć biszkoptami Żelatynę rozpuścić w mleku, wymieszać i odstawić Twaróg i cukier puder przełożyć do malaksera
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwreszcie bezchmurnym niebie. Cudownie było zapomnieć o zegarze, zamienić obiad na śniadanie i zjeść go jeszcze w piżamie, pochłonąć bardzo nierozsądną, ale jakże wskazaną w ten upał ilość lodów, a potem smażyć kiełbaski na ognisku. Jeszcze wspanialej było pożegnać upalną niedzielę popołudniową kawą na tarasie. Schłodzoną, z lodami, z syropem waniliowym, i bitą śmietaną. I oczywiście ze słomką
KUCHARNIAdrugiej kuchni. Nie miałam właściwie chwili czasu by przygotować się do pieczenia ptysi, poszukać ciekawego przepisu na krem i sos. Trwający w domu remont w połączeniu z męczącym upałem, regularnym wyłączaniem prądu, wierceniem, stukaniem, cięciem i kuciem zmusiły mnie do ciągłego spychania ptysi na później. Amber cierpliwie czekała, choć ja i tak czułam oddech wielkiego ptysia na moich plecach
KUCHARNIAPrzepędził ostatnie skrawki lata. Budzi mnie porannym chłodem i zimną rosą. Zagląda przez okna złotymi liśćmi klonu. Głośno stuka deszczem o parapet. Zachwyca błękitem i upałem, by kolejnego dnia zasnuć świat szarym niebem i ponurą miną. Staję na palcach przed szafą i sięgam ręką najgłębiej, tam, gdzie śpią ciepłe swetry. Pora je zbudzić. Zaczynam
KUCHARNIAMimo, że na dworze i w domu okropny upał a włączenie piekarnika to dodatkowe ciepło, jednak zdecydowałam się na upieczenie czegoś na szybko. W numerze 2/2011 gazetki kulinarnej „Przepisy czytelników” znalazłam przepis na babeczki z budyniem. Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast budyniu czekoladowego dałam malinowy i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny. Z podanego przepisu wyszło mi 18 babeczek
Na słodko lub wytrawnieDostałam od rodziców jabłka papierówki więc mimo upału ochoczo zabrałam się za pieczenie szarlotki. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Delikatne kruche ciasto z prażonymi jabłkami wymieszanymi z cukrem i cynamonem dało przepyszny efekt.. Polecam.. :-) Przepis wzięłam z strony TEJ z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka
Na słodko lub wytrawnieDzisiejszy dzień śmiało można zliczyć do tych z cyklu "Żar tropików". Obiad skromny bo i jeść się w taki upał nie chce, a co dopiero gotować. No, ale deser pychota. Chłodny, delikatny, malinowy........ mmmm tego mi było potrzeba. W przygotowaniu jest banalnie prosty, a efekt oceńcie sami. SKŁADNIKI: na 4 porcje 20 biszkoptów (użyłam okrągłych) 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kuchnia w opałachdziś na obiad ? Długo się zastanawiałam, bo w końcu w taki upał to się nawet zbytnio jeść nie chce, a co dopiero gotować. Ale wymyśliłam :) Postawiłam na drobiowo-warzywne szaszłyki, wprost z patelni grillowej. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule 5 pieczarek papryka czerwona i pomarańczowa sos sojowy sól pieprz przyprawa do grilla
Kuchnia w opałachoczywiście), z sosem lub owocami. Śmietana ściekała po rękach, Mama się denerwowała, a ja rozkoszowałam się tym boskim smakiem... Dla mnie gofry są synonimem słońca, wakacji, spacerów w popołudniowym upale. Chwil szczęścia. Przejrzałam całe mnóstwo przepisów na gofry, część zapisałam do wypróbowania na później (na drożdżach, kakaowe, dyniowe, piernikowe), a swoje przygotowałam z przepisu z instrukcji obsługi. Wydawał się prosty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMało czasu w piątkowe przedpołudnie i przydałby się jakiś ciekawy obiad...Szybkie w wykonaniu i ciekawe w smaku, doskonale pasują do zimnego kefiru, szczególnie w taki upał jak na zewnątrz ;)Zapiekane ziemniaki Składniki:ziemniakitroszkę olejułyżka przyprawy do ziemniakówgranulowany czosneksuszona cebulaoreganozioła prowansalskie papryka mielona słodkapapryka mielona chilisólpieprzPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i podgotowujemy przez kilka minut. Studzimy.Naczynie
Lawendowe NieboUpał w mieście strasznie doskwiera:) Tak długo wyczekiwana piękna pogoda daje się teraz mocno we znaki zwłaszcza mojemu tarasowemu ogródkowi. Nie ważne ile wleję wody raco wieczorem większość roślin niestety wymaga reanimacji. Ale za to dziś zerwałam pierwszą własną poziomkę!!! Nie mogę się już doczekać pomidorków koktajlowy - ale one wciąż uparcie zielenią się na krzaczkach. Wracając do gotowania
Magiczna kuchnia DariiPrzy takim upale jaki nam nastał osobiście nie jestem w stanie zmusić się do jedzenia. Jedyna akceptowalna dla mnie forma posiłku to różnego rodzaju koktajle. Na wieczór proponuję mocno schłodzony smoothie na bazie zielonego ogórka. Niskokaloryczny ale bardzo wartościowy wieczorny posiłek.Składniki:1/2 zielonego ogórka2 łodygi selera naciowego1 kiwi1/2 banana1/2 szklanki wody gazowanejsoku z limonki do smakuPrzygotowanie:Obranego ogórka, oczyszczony
Magiczna kuchnia DariiUpał, choć przyjemny nadal mocno daje się we znaki zwłaszcza w kuchni. Dlatego królują u nas szybkie i lekkie dania, które nie wymagają mnóstwa pracy a zwłaszcza długiego gotowania. Dobrze, że pod dostatkiem mamy świeżych warzyw, choć w związku z pogodą jeszcze wczoraj świeże szparagi dziś już niestety nadawały się tylko na zupę albo sos.Składniki:kalafior1/2 pęczka szparagów4 łyżki
Magiczna kuchnia DariiNaleśniki robiłam w pędzie, w upale i przy zmęczonym dziecku. Nie myślałam o zdjęciach i o blogu. Ale kiedy ukroiłam sobie kawałek torciku na obiad, zamiast go zjeść - sięgnęłam po aparat.Przekrój okazał się bardzo fotogeniczny :)Chciałam całość zalać musem truskawkowym, ale pech chciał, że zepsuł się mój robot kuchenny, mam tylko nadzieję, że nie na amen. Jak dołożę
bistro mamaFasolkę po bretońsku robię bardzo, bardzo rzadko. Ale jak już zrobię, to jemy przez trzy dni. Tym razem fasolka po bretońsku była moją wielką zachcianką i żaden upał mnie nie powstrzymał :) I nie, nie... nie jestem w ciąży. Ja tylko zachcianki mam w naturze. I ciąży nie potrzebuję do tego, żeby zaraz po zjedzeniu pasty z wędzonej makreli mieć ochotę
bistro mamaupał, prosto po pracy popędziłam do przedszkola po Hanię, z Hanią do fryzjera, cztery razy usłyszałam "mamo wyglądasz jak chłopak!", a od fryzjerki, że ona nie chce, żeby jej dziecko było takie przemądrzałe. Ups... Nigdy tak na swoje dziecko nie patrzyłam, zawsze uważałam, że każdy wiek ma swoje prawa. Kiedy Hania miała trzy lata usłyszałam, że mamy
bistro mamaWiosna w pełni! Majówka zapowiada się wręcz wakacyjnie, ma być upał i burza, a to już coś przecież znaczy. Bardzo się cieszę, że w końcu odpocznę i wyjadę nad jezioro z eM. i znajomymi. Teraz pozostaje mi odliczać dni i każdą wolną chwilę dzielić na kuchnie i ogród. Dziś przygotowałam dla Was przepis na wiosenną, a właściwie nawet letnią propozycję
Słodkie Przyjemnościpożywna i.. owocowa? Tak! Połączenie sałat z truskawkami jest na prawdę bardzo udane. Wypróbujcie koniecznie, szczególnie, gdy nie macie za bardzo ochoty na coś do jedzenia, w taki upał. A jeść przecież trzeba! No to, kto ma ochotę? "Składniki na 2 porcje:opakowanie różnych sałat (po kilka listków sałaty masłowej, greckiej, rzymskiej, lodowej, rukoli)200 g truskawek8 szparagów200
Słodkie Przyjemnościlubię, jak jednego dnia muszę przebierać się z 3 razy, najpierw zimno, potem tak sobie, chwilę później upał, potem znowu zimno i tak w kółko. No cóż. Polskie Lato, nic nowego! Dlatego dziś raczej Was przepisem nie zaskoczę, jedynie zachęcę do jedzenia sezonowych owoców, dopóki są ;) To co ma ktoś ochotę? Składnikijogurt naturalnyszklanka jagódszklanka truskawekSposób przygotowania:Jagody myjemy
Słodkie PrzyjemnościCiepło, prawda? A na upał najlepsze są lody! Ale aby nie było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt słodkiego. Zapraszam Was na lodowy torcik mocno porzeczkowy z czerwoną i czarną porzeczką. "Składniki:500 g czerwonych porzeczek150 g cukru2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wodyszklanka mleka400 ml jogurtuDodatkowoopakowanie biszkoptów50 ml rozpuszczonego masła1
Słodkie PrzyjemnościRobi się ciepło, bardzo ciepło! Choć do lata jeszcze kilka tygodni, za oknem już upał, dlatego w kuchni musi być lekko i orzeźwiająco. Po prostu nie ma innego wyjścia. Dziś połączenie słodkości ananasa, goryczki i kwasku grejpfruta w prostym egzotycznym smoothie. Zdecydowanie poprosicie o dolewkę.Składniki na porcję:5 kostek lodu woda plasterek ananasabanan½ grejpfrutagarść winogronSposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościsłońce...! Jednak tęsknota za domem wygrała. Za tymi magicznymi czterema porami roku, za przyjemnym pocałunkiem słońca na twarzy nawet w mroźne, jesienne dni, nie tym wżerającym się w skórę upałem. Za otulaniem się kocem w mroźne poranki, kiedy nie chce się wystawiać nosa za próg pokoju, a deszcz za oknem raczej cieszy niż wkurza. Tęskniłam za polskim jedzeniem tak bardzo
Gotowanie to kochaniePorcja witamin z rana, w południe, czy na wieczór. Każda pora jest dobra na koktajle owocowe. Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, dla spragnionych oraz zmęczonych upałem… Składniki: - dojrzałe mango- dojrzały banan- 2 pomarańcze- 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, przy bardzo słodkich owocach, można odpuścić) Umyte owoce obieramy. Mango kroimy na kawałki, banana w plasterki
mojewypiekiinietylkodrugie należy ono do dań określanych, jako „koszmar mojego dzieciństwa”. Hmm, to było kiedyś, teraz jest to jedno z moich ulubionych dań. Tym bardziej, gdy na dworze doskwiera upał i organizm domaga się czegoś naprawdę lekkiego. Czyli moje założenia padły, więc dzisiaj w pełnym składzie – danie obiadowe – pieczone ziemniaczki, jajko sadzone, sałata i zimna, prosto z lodówki maślanka
mojewypiekiinietylkociekawe propozycje!). Prosta, pachnąca, bogata w składniki, smaki i aromaty. Pyszna sama (Syncio tak lubi najbardziej) i z serkiem homogenizowanym (to moja ulubiona wersja). Na niedzielne śniadanie gdy upał za oknem
Dzieje kuchennej Wiewióryfrancusku, do wyboru, do koloru. Zaskoczyła mnie niedziela. Najpierw burza popsuła nasze piknikowe plany, potem obejrzeliśmy 3 filmy i zjedliśmy masę pyszności. Obiad zrobiłam na szybko, żeby w upał nie stać przy kuchence. Do młodych ziemniaczków i surówki z pomidora i dymki podałam klopsiki. Jak się
Dzieje kuchennej Wiewiórywybawiły, ja pogadałam a dla wszystkich upitrasiłam zupę. Niby tradycyjna ale nie do końca. Pomysł podpatrzony w Eksplozji Smaku.I powiem jedno. Genialne połączenie, słodkawe, treściwe smaki, dobre nawet w upał :) Szkocki krupnik ze śliwkami100
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na ten chleb miałam spisany już bardzo dawno temu. Przypomniałam sobie o nim przeglądając mój kajet, upiekłam dla siebie, w ten upał a co! a Małżonowi inny, zakwasowy, żeby nie było :)Chleb jest nie słodki, cynamonowy troszeczkę, bakaliowy, chrupią w nim orzechy, słodzą rodzynki. Ma duże bąbelki w środku i pyszną, niezbyt grubą skórkę. Bardzo polecam z masłem, białym
Dzieje kuchennej WiewióryWczoraj w okolicach godziny 13ej dotarliśmy do domu. Podróż nie była mordercza ale wyjście z samochodu zaparło nam dech w piersiach, upał przygniótł nas do ziemi. Nie da się ukryć, że inaczej odczuwa się taką pogodę nad jeziorem i w drewnianej chacie a inaczej na poddaszu gdzieś w bloku :(Wyjazd udał się fenomenalnie!!! towarzystwo mieliśmy wesołe, piątka dzieciaków dokazywała, Córcia
Dzieje kuchennej Wiewiórybyła bardzo, bardzo trudny dzień. Upał doskwierał wszystkim a ja nie potrafiłam się odnaleźć w sytuacji jaką sama sobie zafundowałam. Postanowiłam, że w ten weekend odstawię Syncia od tzw. cycka. Był ryk jak się obudził w ciągu dnia zasnąwszy w wózku, był krzyk gdy wieczorem miał pójść spać a nie mógł zasnąć, był prze potworny ból piersi gdy się
Dzieje kuchennej WiewióryObudził mnie upał, niestety! zaraz potem gdy włączyłam laptopa otrzymałam rewelacyjną wiadomość! wygrałam, jako jedna z trzech, w konkursie na blogu Agaty i to nie byle co! cała masę szwedzkich różności :) uwielbiam Szwecję, i Skandynawię całą więc to dla mnie skarb prawdziwy będzie :) nie małe to dla mnie zaskoczenie szczególnie, ze wczoraj wygrałam na FB laleczkę Sonny Angel...Potem wybrałam
Dzieje kuchennej WiewióryUpał sprzyja daniom prostym co nie znaczy, że nie smakowitym. Korzystając z sezonu na młode ziemniaczki oraz książki "Smaki z Fjallbacki" przygotowałam nam w niedzielę pyszny obiad.Polędwiczka pikantna i bardzo soczysta i krucha, ziemniaczki orzeźwiająco cytrynowe a do tego coleslaw z młodej kapustki... Szwedzka uczta czyli Młode ziemniaczki w koperku i Polędwiczka w zielonym pieprzu
Dzieje kuchennej WiewióryPlanując obiad na niedzielę nie wzięłam po uwagę faktu, że upał miał lać się z nieba, i stojąc przy kuchence plułam sobie w brodę, że wymyśliłam smażone ziemniaki z kotletem, bo pot kapał mi po nosie... na szczęście smak ziemniaków z salsą wynagrodził wszystko! Przepis podpatrzyłam na blogu Pistachio.Patas Bravas1000 g ziemniaków180 ml oliwy z oliwek (do smażenia ziemniaków)salsa
Dzieje kuchennej WiewióryUpał jest nie do zniesienia! wychodzę z domu o 9ej i już pot płynie po nas strumieniami. To nie jest pogoda dla mnie, niestety lato w takiej formie mnie nie cieszy. Za to cieszą zakupy. Odkryłam, ze niedaleko mam Lidla a w nim za całkiem przystępna cenę dostępny jest marcepan. A jak już go kupiłam pomyślałam o rogalikach. Do marcepanu
Dzieje kuchennej Wiewióryjest gorąco to warto mieć syrop miętowy domowej roboty (KLIK). Dzięki niemu możemy przygotować pyszny orzeźwiający napój na upał.Składniki:1 butelka syropu miętowego (250 ml)2 litry wody mineralnejkilka plasterków cytrynyewentualnie kostki loduSposób wykonania:1. Syrop przelewamy do dzbanka, zalewamy wodą.2. Dodajemy plasterki cytryny.3. Schładzamy.Smacznego
Kuchnia domowa AniPogoda u nas jest nieznośna.... Upał nie daje za wygraną, a ponoć ma być jeszcze gorzej. Trudno w taki dzień stanąć przy kuchni i gotować, dlatego zapraszam Was na szybką pyszną sałatkę.Składniki:1 opakowanie mieszanki sałat1 garść zielonych oliwek1 puszka tuńczyka w kawałkach (w wodzie lub sosie własnym)150-200 g sera typu feta2 pomidory 1 owoc granatu2 łyżki
Kuchnia domowa Anichłodnik nie wymaga doprawienia. Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką , ewentualnie z jajkiem na twardo. Smacznego!Uwagi: Wersja ekspresowa i bardzo nie elegancka ale całkiem smaczna - kiedy za oknem upał, a botwinki nie ma lub brak chęci na jej szykowanie, zamiast zdrowych buraczków biorę niezdrowy, sztuczny i paskudny Gorący Kubek Knorr'a, rozpuszczam w małej ilości wrzątku a dalej już
Stare GaryNareszcie upał! I ostatnie pewnie dni truskawek. Wykorzystajcie je na zrobienie prostego, idealnego na upalny dzień deseru. Prosty ale smaczny.Przepis podpatrzyłam na stronie Moje WypiekiSkładniki:80 dag truskawek (mogą być zamrożone)2/3 szklanki cukru (można dać mniej, to zależy od słodkości owoców)1/3 szklanki soku z cytryny1 łyżka wódki (dałam owocową )przygotowanieWszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem). Schłodzić w lodówce
Stare GaryKiedy za oknem upał, siedzenie w kuchni nie jest najlepszym pomysłem, zwłaszcza, ze i apetyt mniejszy. Najlepszym rozwiązaniem są chłodniki. A możliwości jest mnóstwo. Dzisiaj zachęcam do zrobienia chłodnika z rzodkiewkami. Wyszedł pyszny, lekko pikantny. Polecam. składnikiok 400 g rzodkiewek ( 3 pęczki)400 g kefiru350 g jogurtuszczypiorekmłoda cebulka - szczypior - pęczekłyżeczka płatków chili2 kiszone ogórkigarść kolendrysól, pieprzprzygotowanierzodkiewki umyć
Stare GaryDzisiaj to upał chyba wszystkim dał się we znaki. Proponuję zatem domowe lody dla ochłody.100 g gorzkiej czekolady3 łyżki cukru4 łyżki gęstej śmietany 18%4 łyżki naturalnej maślanki1 grecki jogurt ( 400 g )2 łyżki posiekanej świeżej bazylii cytrynowej2 łyżki świeżej mięty2 łyżki roztopionej czekoladyDo miski wlać maślankę, śmietanę i dodać jogurt oraz cukier i wymieszać najlepiej trzepaczką.Dodać drobno
Ewa w kuchnikolejna propozycja na pyszne lody. Na dworze nadal upał i nie ma czym oddychać. Tym razem zapraszam na lody z truskawkami.350 ml słodkiej śmietany 30 %350 g dżemu truskawkowego2 łyżki cukru ( opcjonalnie )listki mięty do dekoracji3 miski wafloweŚmietankę wlać do miski lub innego naczynia, dodać dżem ( najlepiej jak jest miękki ), dodać cukier i wymieszać.'Włączyć maszynkę do lodów ( wcześniej należy
Ewa w kuchnizakręciła mi się w oku na myśl o tym , że trzeba się rozstac.Poznałam fantastyczne osoby i chciałabym , by te znajomości przetrwały na lata!!! O 12 powitał mnie krakowski upał ;)Pora wracać do rzeczywistości
Ostra na SłodkoJak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi.Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano , ale
Ostra na Słodkokolejne 2 kg.W związku z tym , że alkoholu nie piję postanowiłam przyrządzić z nich sok – zdrowy , pyszny sok , który umili nam chłodniejsze , jesienne wieczory , al też orzeźwi , kiedy upał doskwiera!Przepis podstawowy dostępny na kilkunastu stronach internetowych zmodyfikowałam dodając cukier waniliowy – to był strzał w 10!Sok nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pachnie tak , że ma się
Ostra na Słodkohalloumi. Przyznam się, że pierwszy raz miałam okazję go jeść. Niestety, nie należy do tanich, ale warto czasem zaszaleć ;) W planie było zgrillowanie tego sera, ale w takim upale, to raczej nie mam chęci stać przy jakimkolwiek grillu. Jak wyszło połączenie chlebka pita z serem halloumi? smacznie, sycąco i w sam raz na takie temperatury. Dodatek orzeszków nadał
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio wybraliśmy się do lasu po maliny. Zaopatrzeni w woreczki, w pełnych butach i skarpetkach mimo upału, ruszyliśmy w drogę (nie jakoś specjalnie daleką, ale jednak). Okazało się, że zadanie wcale nie jest takie łatwe. Owszem, malin jest sporo, ale już takie jakieś... Przebrane. I malutkie. A dostępu do nich broniły pokrzywy wyższe ode mnie (nie jestem jakoś specjalnie wysoka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChciało by się powiedzieć mamy już dość upału...... ale w końcu lato. Kuchnia pełną parą nie działa, jeść się nie chce. Trzeba nadrabiać napojami a najlepiej domowymi. Świetnym napojem na tak upalne dni jest napój z arbuza. Sam arbuz w sobie jest już cudownym wynalazkiem natury, więc korzystajmy z niego jak jest nam go dane latem.SKŁADNIKI :arbuz wypestkowany
Basia w kuchnikolejne 3dni. Każdy nocleg w innym hotelu. Każdy hotel inny od poprzedniego. W każdym było równie dobrze jak w poprzednim. Pierwszy cel Asyż. Dużo bazylik. Urokliwe uliczki. I niemiłosierny upał. Kolejny w kolejce był Rzym. Było zwiedzanie bazyliki. Była pizza pod fontanną di Trevi. Było Colosseum. I masa innych rzeczy. Ogółem miasto mi się podoba, choć jednak bardziej wolę Wenecję
More food, love and dreamsdworze upał z chęcią wyciągnęło by się z lodówki coś zimnego i orzeźwiającego a nie koniecznie muszą być to lody :) moją propozycją jest właśnie szybki w wykonaniu galaretkowiec, galaretki można oczywiście zrobić poprzedniego dnia co nie zabierze nam zbyt dużo czasu po za zagotowaniem wody i rozmieszaniu galaretek. Bita śmietana, galaretki i biszkopt - polecam.Biszkopt:3 jajka3łyżki cukru4 łyzki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadworze upał, że brak apetytu na ciepły obiad dobrym rozwiązaniem jest bardzo szybka sałatka makaronowa z wędliną i świeżymi warzywami. Przygotowanie jej trwa zaledwie chwilkę, nie będę podawała ilości składników , robiłam ją na oko :)Składniki:makaron świderkiogórek świeżypomidorszynka drobiowaszczypiorekmajonezodrobina sosu czosnkowegosólpieprz Warzywa i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z makaronem, majonezem, sosem i przyprawami. Przed podaniem schłodzić w lodowce
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamożna go zrobić w formie deseru np. w pucharkach, wylać na spód biszkoptowy albo ciasteczkowy - jak u mnie. Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów. Polecam gorąco! Składniki:Na ciasteczkowy spód: 100g herbatników (ja miałam belvita) 70 g rozpuszczonego masła Ciastka rozkruszamy na drobny
Walijskie PichcenieUwielbiam to ciasto. Jest pyszne, pachnące, mega szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jest tak pyszne , że znika zaraz po upieczeniu. Super na upał i piknik:) Przepis z mojego ulubionego bloga MojeTworyPrzetwory:)Składniki; 1i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 180 g jogurtu naturalnego / u mnie grecki/, 2 jajka, 1 łyzka cukru waniliowego, 1 i 1/2 łyżeczki
Anioły w kuchniPyszna, lekka, orzeźwiająca sałatka z spłaszczonymi brzoskwiniami i truskawkami, którą uwielbiają wszystkie dzieci, także i dorośli. W upał nigdy się nie chce ,,ciężkich" sałatek z majonezem lub dużą ilością tłustych składników, a więc pomysł na lekką, letnią, z sezonowych produktów sałatkę jest przed wami. Zapraszam! Składniki: 10 liści sałaty 2 spłaszczone brzoskwinie 15 truskawek Duży pomidor Dressing: 2 łyżki
Kuchnia Łukaszabakaliami... Wydaje mi się , że niejeden gość się zachwyci... W połączeniu z lodami ziarna chrupia jeszcze bardziej, a kandyzowane lekko podmrożone owoce, przenosza na rajską wyspę , gdzie mimo piekielego upału można się orzezwić właśnie
Z Kuchni Do KuchniPonad 30-stopniowy upał za oknem to odpowiedni moment na przygotowanie chłodnika. Zajmie nam to chwilkę, bez podnoszenia temperatury wokół nas ;-). Wprawdzie moje córki uważają, że zimna zupa to nie zupa :-))), ale mimo wszystko serdecznie polecam spróbować ! Przepis wypatrzony u Marghe z Misz Masz Kulinarny, troszeczkę zmieniony. Chłodnik pomidorowy Składniki: 1/2 litra kefiru 1/2 litra jogurtu
Kulinarne przygody GatityUpał za oknem to nieomylny znak, że pora zacząć sezon na chłodniki ! Tradycyjnie, jak co roku, sezon ten otwieram naszym klasycznym chłodnikiem. Natomiast w tym roku postanowiłam troszkę poeksperymentować... Do tej pory robiłam go według klasycznego przepisu na chłodnik litewski, ale zostało mi w lodówce trochę zakwasu na barszcz, więc postanowiłam go wykorzystać zamiast
Kulinarne przygody Gatitydomu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Tak więc pomimo upału postanowiłam włączyć piekarnik i upiec drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem. Do czego i Was namawiam :-). Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego
Kulinarne przygody Gatityoknem upał, najwyższa pora uruchomić maszynkę do lodów. W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam i jadłam lody rabarbarowe. Bardzo nam posmakowały, więc wiedziałam, że jeszcze do nich wrócę. Parę dni temu robiłam przegląd w zamrażarce i odkryłam mus rabarbarowy. Już wiedziałam co będzie kręcone :-). A przy okazji, ponieważ krzaki moich borówek amerykańskich oszalały
Kulinarne przygody Gatityoknem ciągle upał, muszę powiedzieć, że marzę choć o paru kroplach deszczu dla ochłody. Niestety deszczu ani widu, ani słychu, schłodzę się więc od środka. Oto zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki. Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 4 godzinySkładnikiMasa serowa: 750 g mielonego twarogu
Kulinarne przygody GatityMiałam ochotę na zupę ogórkową ze świeżych ogórków, których wysyp zaobserwowałam w moim warzywniaczku, ale upał za oknem powstrzymał mnie jednak przed włączeniem kuchenki. Dlatego dziś będzie hiszpański chłodnik, ale w nieco innej wersji niż ten klasyczny, czyli z pieczoną papryką.Gazpacho najlepiej smakuje podane dobrze schłodzone, natomiast jeśli nie macie czasu, żeby je chłodzić w lodówce, wystarczy
Kulinarne przygody Gatityborówka amerykańska ma już trochę dojrzałych owoców. Najpiękniej w tym roku wygląda hortensja Anna Maria. Jest co prawda delikatna i ma dużo kwiatów dlatego wymaga obfitego podlewania. Najlepiej w upale radzą sobie aksamitki . A te lilie jak na razie nie boją się słońca, ale podlewanie też im sprzyja
Proste Potrawykolana a tu..... ani śladu po śniegu....;) cieszę się bo nie cierpię ani śniegu ani zimy...Najchętniej zapadłabym w sen zimowy do wiosny albo wyemigrowała na tropikalną wyspę..słońce, upał, piasek i woda to moje środowisko naturalne... no niestety w tropikach raczej nie uda mi się zamieszkać, nad czym bardzo ubolewam... ale pomarzyć zawsze można...A wracając na ziemię
NaKońcuJęzykazewnątrz upał jak nie wiem więc wszystkie metody ochłodzenia wskazane. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ostatnie zapasy truskawek i borówek i zrobić tarteletki. O ile z borówkami nie ma problemy gdyż sezon trwa i wystarczy się przejść i wyzbierać z krzaczków o ile brak truskawek jest niepokojący. Szkoda, że w naszej strefie klimatycznej rosną tak krótko. Ciekawe czy koś zainteresował się zmodyfikowaniem
ciastkarnia na kruchym spodziesię człowiek na miejscu rozleniwi to batami go nie idzie zagonić do powrotu do domu. Natura ludzka jest dziwna. To tak samo jak narzekanie w lecie na upał a zimną na mróz. No nic mi w takim razie nie pozostaje jak wkleić zdjęcia do albumu z tegorocznych wakacji spakować walizki i ruszać w podróż do domu. Wszystko dobre szybko się
ciastkarnia na kruchym spodzieDzień dobry, Czyżby upał dał nam wreszcie spokój?:) Mam nadzieję, że na weekend pogoda się unormuje, szczególnie na północy kraju, ponieważ jedziemy z Mężem do Lidzbarka Warmińskiego na Festiwal Czas na Ser. Z kolei jutro wybieramy się na degustację oliwy do Hotelu Regent w Warszawie w ramach imprezy Flos Olei - będziemy mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach dydaktycznych z nauką degustacji
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Kolejny dzień upału nie daje mi żyć, dlatego bardzo się cieszę, że miałam dziś na obiad Şakşukę:)Şakşuka to pochodząca z Turcji przystawka składająca się w swojej podstawowej wersji z bakłażanów usmażonych na oliwie i zanurzonych w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie to podaje się w Turcji na zimno, z porządnym chlustem równie chłodzącego jogurtu. Powiem
Chilli Czosnek i OliwaLato uciekło mi gdzieś między gonitwą w pracy i łapaniem krótkich chwil dla siebie podczas domowej krzątaniny. Codzienny plan zajęć realizownany w marnych 50%. Resztę zjadał uciążliwy upał, niespodziewane opóźniacze czasu, zmęczenie i poniekąd lenistwo. Weekendy zawsze są za krótkie a "wczasy" trwają tylko raz w roku przez skąpe 2 tygodnie. Mam poczucie, że nie kieruję świadomie swoim życiem
Czerwień i błękitOwoce na zimę zamrożone, całe mnóstwo jagód, malin i truskawek. Nie mogłam się oprzeć aby w taki upał nie wykorzystać ich do ozdobienia kruchych babeczek. Delikatne kruche babeczki z owocami , kremem i czekoladą to super ciasteczka na jeden kęs, babeczki są urocze. Owoce ułożone są na kremie przygotowanym z bitej śmietany i soku z cytryny. Zastosowałam mrożone owoce. Te babeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaka sytuacja... Wakacje 2012. Chorwacja. Dubrovnik. Padnięci po zwiedzaniu murów miasta w ponad 40-stopniowym upale, wpadamy spragnieni, głodni i spaleni słońcem do pierwszej lepszej knajpki. Kiedy pytamy kelnera, co poleca nam regionalnego do zjedzenia, wskazuje na kawałek szaro- burego ciasta. Pomyślałam wtedy: "Nic specjalnego, ale skoro poleca". Szybko zachciałam kolejny kawałek! Chorwacjo, wróć!!! Pamiętacie gruzińskie chaczapuri
bastalenaUpał jak 150! Duszno... Najlepsza na ochłodę jest kawka mrożona na szybko :)Potrzebujemy:2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie nescafe sensazione creme)1 łyżeczkę stewii waniliowej100ml mleka150ml wody5 kostek loduWszystko wrzucamy do shaker'a i mocno potrząsamy ok. 1-2 minuty do wytworzenia pianki ;) Możemy wierzch posypać mieszanką przypraw do kawy i gotowe! Cudownie chłodzi i daje lekkiego kopa
Emcia Pichciwłaśnie było... Wiadomo, że coś do picia zawsze będzie mile widziane, ale wsad do upieczenia zapewniał ktoś inny więc miałam opcję zrobienia sałatki albo ciasta. Włączanie piekarnika w upał zupełnie mi się nie podobało, sałatka to lepszy wybór.Postanowiłam zrobić sałatkę z kurczakiem - liczyłam, że ktoś inny zrobi samą warzywną i nie przeliczyłam się. Dodałam trzeszczącego selera naciowego, słodkiego ananasa
Smaczna Pyzazainspiruje?:) Imprezę urządziliśmy na działce rekreacyjnej moich rodziców. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów, wskazówek a także linki do przepisów które wykorzystałam. Na dzień w którym urządzaliśmy urodziny, zapowiadali 35 stopni upału…Najbardziej obawiałam się o tort. Jaką masę zrobić aby się nie rozpłynął. Użyłam więc żelatyny a gotowe ciasto zabrałam w lodówce turystycznej do której włożyłam chłodzące wkłady
Mienta blogsosie pomidorowym w śródziemnomorskim stylu to danie proste, szybkie i lekkie. Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 20 minut. Delikatna, gotowana ryba to coś, co świetnie smakuje nawet w upał, a do tego jest ona znacznie zdrowsza niż ta smażona. Do dorsza w sosie pomidorowym najlepiej podać chrupiącą bagietkę, choć równie dobrze możemy ugotować do niego młode ziemniaczki czy ryż
Poezja smakuJest Wam gorąco? Mnie bardzo :) W końcu mamy prawdziwe lato :) Upał rozleniwia, jeść się za bardzo nie bardzo chce, ale pić coś trzeba, dlatego zamiast ciasta na niedzielę dziś serwuję zdrowe, chłodne i orzeźwiające smoothie :) Składniki: 15 dag malin, 15 dag borówek, 40 dag świeżego ananasa, 10 kostek lodu. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Do malaksera wrzucić owoce
Delicious Titbitswierszu Tuwima. Kto wie, czy w szafie "nie siedzą grubasy, co zajadają same kiełbasy", kto ich tam wie. Z książką, skryta w cieniu próbuję przetrwać do nieco chłodniejszej nocy.Na upał najlepsze są chłodniki! A można je zrobić praktycznie ze wszystkiego i podać prawie ze wszystkim. Dziś, inspirując się pewnym blogiem, zapraszam na chłodnik z ogórka i awokado w wersji ekspresowej
W kuchni Karmel-itkiJeśli mamy gotowe placki tortilli to przygotujemy coś na szybko, idealnego w ten upał i co najważniejsze nie trzeba długo stać przy garach. Kurczak plus dojrzałe awokado. Pyszności! Składniki :* 4 placki tortilla - u mnie z czosnkiem* podwójny filet z kurczaka* ulubiona przyprawa do kurczaka * dojrzałe awokado* pomidor* czerwona cebula * świeża bazylia* sos czosnkowy lub jogurt naturalny Przygotowanie :Kurczaka
Magiczne Życie MartyJakiś czas temu ten przepis chodził za mną, dosłownie. Wszędzie się wyświetlał w internecie. Pomyślałam, że skoro z synem lubimy cytryny to czas najwyższy się zabrać za ten napój, upał tym bardziej motywował do działania. Przepis zobaczyłam u przemiłego Pana, który w sieci prowadzi kanał Deserek TV. Lemoniada mocno orzeźwia i chłodzi, no i znika w ekspresowym tempie. Składniki
Blondynka Gotujeśmietany. Uwielbiam kawę czarną, bez cukru i mleka. Z mlekiem pijam tylko mrożoną. Kawa wychodzi pyszna, super pianka, którą można wyjadać łyżeczką. Wy oczywiście możecie dosłodzić kawę według gustu. Upał trwa, więc Kochani 30 sekund - kawa gotowa! Składniki na 2 szklanki: 375 ml mleka (1i 1/2 szklanki) 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 kostki lodu kto słodzi dodaje cukier
Blondynka Gotujeoknem upał, w biurze na szczęście hula klimatyzacja. A ja mam dla Was wspomnienie z weekendowego grilla, który przygotowaliśmy z okazji imienin Mamy. Taka lemoniada z papierówek świetnie sprawdza się jako napój chłodzący, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Składniki: 10 gałązek mięty 10-12 papierówek 2 cytryny 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 2 łyżki miodu kilka gałązek mięty
Pasja Smakuwymaga gotowania. Są to po prostu chrupiące warzywa zawinięte w papier ryżowy. Niby nic – a jednak spring rollsy maczane w słodko-słonym sosie są pyszne. Idealne na upał, lekkostrawne i zdrowe. Musimy tylko pokroić warzywa, a potem już tylko fajnie się bawimy zwijając nasze dietetyczne sajgonki. Możemy oczywiście użyć dowolnych warzyw. Oprócz tych wymienionych w przepisie świetnie sprawdzą się
Poezja smakuLato w pełni. Upał na dworze taki, że nie chce mi się nic gotować a już na pewno nie włączać piekarnik. Ale co zrobić kiedy zachciało nam się prawdziwego, dobrego chleba ? Ano trzeba się poświęcić i upiec. Poświęcenie zaowocowało tym, że wyszedł bardzo smaczny razowy chleb, który jedliśmy już na kolację ze świeżym masłem i dżemem z truskawek. To chlebek
Smaczna PyzaWiecie, że najwięcej rozstań przypada na lato? Podobno w piątek i sobotę. Dlaczego? Czyżby letnie szaleństwa, romanse, a może romans z samym sobą. Może to właśnie ten czas gdzie upał, zapachy, smaki rozpalają nasze żądze? Moje też zostały rozpalone. Dokładnie żądza życia, życia w taki sposób jaki sobie kiedyś zaplanowałam. Postanowiłam przekierować siebie na inną ścieżkę. Nie piszę
Brzuszki ŁakomczuszkiUpał jak na razie nie odpuszcza trzeba więc trochę poratować się lekką, orzeźwiającą sałatką;) Tym razem proponuję sałatkę z duża ilością szpinaku, rukoli, roszponki i pomidorów z dodatkiem brzoskwini i koziego sera. Całość dopełniają zioła i olej z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki, 3 brzoskwinie, 2 dymki, 2 gałązki lawendy
Z miłości do słodkościjest najlepsze na upał? Właśnie takie smoothie cytrusowe! Orzeźwiające, o wyrazistym smaku i oczywiście lodowate! Dodatkowym plusem jest to, że to smoothie jest sycące i pełne witamin! Dokładnie tak! To smoothie ma smak taki jaki lubię, czyli nie mdłe, nie za słodkie. Pierwszą wyczuwalną nutą jest smak grejpfruta, następnie wyczuwamy lekki smak melona. Zresztą co Wam będę pisać, koniecznie musicie
Blondynka Gotujedobrodziejstwem obecnej pory roku są warzywa i owoce. Do tej pory jeszcze mi się chciało wykorzystywać je do gotowania i pieczenia, ale teraz zarządzam strajk. Najlepsze jedzenie na taki upał? Zielone, surowe i ekspresowe :) Taka jest moja dzisiejsza propozycja. Kusi kolorem i lekkością sezonowych warzyw w towarzystwie aromatycznego kurczaka. Uwodzi aromatem oliwy z oliwek z cytrusową nutką, która całości nadaje
Ratunku obiadspacerkiem więc w każdy weekend jeśli pogoda pozwoli możemy wybrać się na grillowanie :) Tym razem przygotowałam letnią, orzeźwiającą sałatkę z grillowanym, przyprawionym na ostro łososiem. Danie było idealne na upał. Wszystkie pyszne składniki były bardzo soczyste więc sałatka nie potrzebowała nawet dressingu. Wystarczyło towarzystwo soku z limonki. Ahh gdyby tylko dania jedzone w domu smakowały tak wspaniale jak te podane
Mienta blogwakacje to przecież i owoce, świeże, zerwane prosto z krzaczka, drzewa lub kupione na straganie. Doskonałe na czerwcowy upał. Składniki: 250 g truskawek 2 brzoskwinie pół kubeczka kefiru lub jogurtu naturalnego Wykonanie: 1. Truskawki umyć, oberwać szypułki, przełożyć je do miksera. 2. Brzoskwinie obrać ze skórki, podzielić na cztery cząstki, usunąć pestkę i dodać do truskawek. 3. Owoce zalać
Pasja SmakuNiedawno dostaliśmy butelkę miodu pitnego trójniak z lubelskiego Apisu. Do niego była dołączona książeczka z przepisami na kilka drinków. W ramach walki z upałem postanowiłam wypróbować jeden z przepisów. Oto efekt: Składniki: 120 ml miodu pitnego trójniak 80 ml soku pomarańczowego kostki lodu plasterki cytryny listki mięty Wykonanie: Sok i miód pitny wlać do wysokiej szklanki. Dodać plasterki cytryny, listki
Pasja Smakulekkie sałatki i owoce. U nas wciąż rządzą truskawki, które pochłaniamy w ilościach wręcz hurtowych. Ciągle nie mamy dość ;-) Dziś te cudowne owoce wykorzystałam na chłodnik. Idealny na ten upał. A chłodnik niecodzienny, bo mimo zastosowania słodkich truskawek jest wytrawny. Połączenie pomidorów z truskawkami i bazylią ukazało się strzałem w dziesiątkę. Chłodnik pomidorowo-truskawkowy składniki: dla 2-3 osób
Przysmaki KarolkiChyba zupełnie zwariowałam by w taki upał włączać piekarnik. Żar leje się z nieba i próżno dziś szukać ochłody. A ja jak na złość postanowiłam przygotować szparagi w piekarniku. Pokusa była zbyt wielka i zdrowy rozsądek nie miał dziś z nią szans.Bo niestety jak się na coś uprę to nie ma od tego odwrotu. No i dobrze, bo moje
Przysmaki Karolkiwiedziałam co z nim zrobić, smak do zjedzenia mnie nie zachęcał. Postanowiłam wrzucić go do wody mineralnej. Powstała woda o smaku interesującym smaku. Szału smakowego nie było, na upał nadawała się idealnie. Co myślę o tym owocu? Do dekoracji - idealny. Przekrój uroczy. Jednak nic poza tym. Takie jest moje zdanie. Próbowałam upiec kilka plasterków, bo przeczytałam, że można
Blondynka Gotujeczęsto robię gulasze rybne- nie bardzo wiem czemu. Kupiłam ładny kawałek halibuta i postanowiłam to zmienić. A , że wbrew przekonaniom na upał najlepiej zjeść coś gorącego i bardzo pikantnego ( zobaczcie co sie jada w krajach gdzie panują tropikalne temperatury - nie chłodniki , a gorące bardzo pikantne zupy ). W każdym razie - zrobiłam gulasz w wersji tajskiej ułatwiając sobie pracę stosując gotową przyprawę
Buniabaje w kuchniNazwa przepisu to zabawa słowem. Może być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ? Co prawda upał na dworze ale mnie się zachciało czegoś jednogarnkowego, pachnącego aromatycznym rosołem ( a w zasadzie mocnym wywarem indyczo -warzywnym). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwiem że jest upał i włączyć piekarnik w taką pogodę to ostatnia rzecz na którą ma się ochotę,ale wierzcie mi,że warto. Cebularze na wieczór do zimnego piwka ! Polecam ! Składniki ciasta : * pół szklanki mleka * pół szklanki ciepłej przegotowanej wody * łyżka cukru * pół kostki drożdży * 2 jajka ( do ciasta dwa żółtka plus jedno białko i pozostałe
Magiczne Życie Martyzrobiłam mając chyba dziesięć lat, więc powinien być idealny. Jednak z tego co pamiętam- było śmiesznie. Dlatego ten jest najlepszy, bo wszystko wyszło tak jak miało być. Przy dzisiejszym upale pewnie ciężko będzie włączyć Wam piekarnik by coś piec, dlatego ciacho na zimno będzie idealne. Polecam, nie tylko na Dzień Mamy. Składniki : * 2 śmietanki kremówki * pół kg truskawek * 2 galaretki
Magiczne Życie MartyWitam Was! Miały być dzisiaj szparagi, ale z prostej przyczyny będzie moja wersja lemoniady! Jaka ta przyczyna? Upał za moim oknem, który zapewne Wam się również udziela. Lemoniada jest prosta do wykonania, a jakże orzeźwiająca w gorące dni.Jeśli potrzebujecie zaspokoić pragnienie, poczuć lekkie miętowe orzeźwienie, to zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpotrafię okiełznać panującej aury.Za oknem, w ciągu dnia upał taki, że rozpuszczam się na samą myśl o wyjściuz klimatyzowanego sklepu, w którym pracuję w tegoroczne wakacje. Duszno, parnoi strasznie wilgotno. Ciężar powietrza przygniata mnie do chodnika, kiedy wracam do domu, a dodatkowo pomagają mu ogromne siaty z zakupami.Ktoś w końcu musi trzymać rękę na pulsie i sprawować pieczę
W kuchni Karmel-itkiznajdującym się na największymw mieście rondzie zobaczyłam.. przerażającą liczbę. 42 stopnie! Co prawda, w słońcu,ale przy tej duchocie nawet w cieniu ma się ochotę rozpłynąć.Przy takim upale nie mam nigdy ochoty na ciężką strawę. Kawał mięsa w sosie nie bawi mnie,wręcz odrzuca. Nie mam ochoty na nic.Chociaż...W lodówce znajduje się kalafior. Jeszcze świeży
W kuchni Karmel-itkiciemnymi porankami. Z odgłosami ptaków,opuszczających kraj na zimę, co zresztą niedługo nastąpi. Z przeziębieniem i syropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem,co to latem powstawał przy upale w małej kuchni.Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty,marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia
W kuchni Karmel-itkirobić Panna Cottę :) Smak - mój osobisty krytyk, Syn zjadł prawie całą. Zainspirował mnie przepis Kwestia Smaku, jednak najpierw postanowiłam upiec ciasto, a potem okazało się, że jest taki upał, że nikt nie sprzedawał malin... i postawiłam skarmelizować brzoskwinie - pomysł okazał się trafny, a tartę z malinami i tak zrobię, już nie długo ;) Zapraszam na Fun Page`a na Facebook
Blondynka Gotujerzadko, ale mam :) Pierwsze doznanie to unoszący się zapach unoszący się po kuchni. Łagodny, mnie osobiście skojarzył się z jesienią, za lekki na zimowe wieczory, odrobinę za ciężki na upał. Wieczór po całym dniu pracy, chłodny dzień, ale na deszczowy za lekki. Jej, ciekawe co sobie teraz myślicie, czytając moje skojarzenia :) Smak. Wyczuwalne są dwie dominujące nuty czarnej herbaty
Blondynka GotujeMocno truskawkowe, słodkie, zimne - idealne na upał dla dzieci. Moje dziecko pochłonęło galaretkę ze smakiem. Jak do tego dodam, że proste i szybkie - myślę, że i Wam spodoba się taki pomysł ;) Galaretka z musu truskawkowego: ok. 350 g truskawek 1 galaretka truskawkowa ok. 45 g cukru dodatkowo cukier do obtaczania galaretek Truskawki miksujemy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki
Blondynka Gotujetaki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc cukru ;) Co z kolei dla innych może byc zaletą
Słodkości i nie tylkodośc mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedza tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Na taki upał jaki teraz gości to w sam raz.Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch
Słodkości i nie tylkowidzę w jego stosowaniu nic złego - np. ten 1:1 do tylko zwykły cukier z dodatkiem pektyn. Taki dżem robi się szybko co nie jest bez znaczenia podczas upału i natłoku innych zajęć. Poza tym truskawki są delikatnymi owocami, które szybko się rozpadają a ja lubię gdy zostają w konkretnych kawałkach - smażąc ze zwykłym cukrem, żeby otrzymać odpowiednią konsystencję dżemu
Smaczna PyzaTruskowkowy szał trwa, ale piec mi się nie chciało bo upał straszny. Na taką pogodę najlepszy będzie deser na zimno, prawda ? Lekki, puszysty, z owocami - lubimy takie. Robi się go bardzo łatwo więc polecam :) Równie pysznym deserem mlecznym z owocami jest panna cotta z truskawkami - zresztą truskawki można wykorzystywać na wiele sposobów :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPić, dużo pić ! Najbardziej lubię podczas upału pić zwykłą wodę, ale czasami mam ochotę na coś smakowego. Nie kupuję gotowych napoi słodzonych bo ich po prostu nie lubię. Domowa lemoniada to jednak co innego - odpowiednio kwaskowa, nie za słodka a do tego bajecznie prosta do zrobienia. No i oczywiście musi być taka mocno schłodzona - marzenie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: ciasto: 3 jajka 2 żółtka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła
Luźna KuchniaMieliśmy ostatnio ochotę na smaczny, niezajmujący deser. Jako, że nie miałam zbytnio czasu pilnować piekarnika, postanowiłam zrobić śmietanowca. Ten pyszny deser można zrobić w dwóch wariantach
W poszukiwaniu inspiracjiW tym roku zwariowana pogoda i późna wiosna nieco zmieniły pory występowania sezonowych warzyw i owoców. Trzeba było na nie zdecydowanie dłużej czekać, ale teraz wciąż
Ratunku obiad