Może nie jest to dobry pomysł na panujące aktualnie upały, ale z drugiej strony samo przygotowanie takiego obiadku zajmuje chwilkę, a później można z kuchni wyjść i o nim zapomnieć ;) Przepis prosty i szybki, a udka będą pyszne i aromatyczne. Możecie nie wierzyć, ale boczek pasuje do nich świetnie, tłuszcz, który się z niego wytapia dodaje smaku, a całość
Kraina Tysiąca SmakówNajpierw upały, więc ani gotować, ani jeść, ani tym bardziej siedzieć przy komputerze. Teraz z kolei prawie listopadowa aura, więc pomyślałam, że jak nie zjem sernika (w dodatku nie piekłam już baaardzo dawno), to nie przeżyję następnego dnia;) Padło na sernikobrownies z jagodami z tego przepisu , więc zanim na dobre zaczęło lać zdążyłam jeszcze pojechać na targ po świeże
Zdrowa Kuchnia SowyUpały niczym z tropików do nas zawitały. Mi to pasuje :)A dla ochłody robię znowu lody.Ten przepis jest niezwykle prosty. Jeśli nie chcecie robić lodów w waflach, zwyczajnie zamroźcie je w pojemniku. Lody nawet po całej nocy w zamrażarce są dość miękkie by nakładać je łyżką.Ale czy taka lodowa kanapka nie wygląda lepiej ?Składniki 1 puszka
kolorowotorcikowochłodnik, czy może buraczkowy koktajl ?Nie ważne ! Ważne, że idealnie chłodzi podczas upałów. A te mają powrócić, prawda ? MUSZĄ !Jak jadacie chłodniki ? Ja zwykle z młodymi ziemniaczkami, ale ten botwinkowy zagryzałam krakersikami - kupionymi - nie robiłam ...Składniki:* pęczek botwiny ( około 250 g )* 500-600 ml kefiru* ząbek czosnku* szczypiorek* koperek* sólWykonanie:Botwinkę umyć, osuszyć. Małe buraczki odciąć od łodyg, jeśli
kolorowotorcikowodeserach rabarbaru. Tym razem w akcji oprócz mnie biorą udział: Marlena, Wiosenka, Marta, Martyna, Ania, Karolina, Dorota i Gosia. Ja zdecydowałam się na lemoniadę. Oczywiście rabarbarową. Idealną na upały. Szkoda tylko, że teraz tak zimno... Ale gdy jej spróbowałam to myślami przeniosłam się na rozgrzaną plażę. Smacznego! Inspiracja: Pora coś zjeść! Składniki: 500 g rabarbaru (jak najbardziej czerwonego
Pasja SmakuKuchnia grecka w upały rewelacyjnie spełnia swoją role-jest lekka, zdrowa I dietetyczna. Przy tym niesamowicie smaczna . Jedno z bardziej popularnych dań w Grecji. Naukowcy twierdzą że gyros pochodzi od tureckiego doner kebab, którego początki siegają XIX w. Tyle historii, a teraz zapraszam na ucztę :) Pycha .... Składniki :piersi z kurczaka- ja dałam 4 szt1 cebulaolej niskokaloryczny- sprayprzyprawy
Smaki Edytywyszedł mocny więc dolałam jeszcze przgotowanej wody ok 3/4 l. Wstawić do lodówki do schłodzenia lub podawać z kostkami lodu. Kompocik jest przepyszny i orzeźwiający, w sam raz na upały
Monia miesza i gotujeZnowu wracają upały, kolejna propozycja na chłodnik. Tym razem z ogórkiem, czosnkiem i mnóstwem koperku. Jestem pewna że Wam bardzo posmakuje! Składniki : * kg ogórków gruntowych * 2 cebule dymki ze szczypiorkiem * pół pęczka koperku * litr maślanki * pół szklanki jogurtu greckiego * sól, pieprz do smaku * natka pietruszki Przygotowanie : Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić. Dodać posiekaną cebulkę
Magiczne Życie MartyKolejna propozycja na upały. Tym razem mrożona herbata o smaku melon mint, mocno schłodzona z dużą ilością kostek lodu i pyszną cytrynką w rumie. Częstujcie się i schładzajcie. Składniki: 2 saszetki herbaty o smaku melon mint 0,5 l wody 2 łyżeczki brązowego cukru 3-4 plasterki cytryny w rumie kostki lodu z limonką listki mięty Przygotowanie
Ala piecze i gotujemieszaninie jogurtu greckiego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest idealny nie tylko na upały. A jutro wysyłam Piotra po szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 pęczek botwinki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszaninie kefiru, jogurtu naturalnego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest idealny nie tylko na upały. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 miska szczawiu leśnego 200 ml wody 2 łyżki siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękilku dni jestem już w domu. Wakacyjny wyjazd jest już tylko wspomnieniem. Niemalże tropikalne upały zamieniłam na nieco jesienną aurę, co spowodowało, że wszyscy domownicy są przeziębieni. Na przekór pogodzie jednak nadal rozkoszuje się latem i jego darami. Będąc posiadaczką kilku kilogramów słodkich śliwek postanowiłam odkurzyć parę przepisów, które już kiedyś zamieszczałam na blogu. Na pierwszy ogień poszły
Przysmaki Karolkitakie upały, jakie zaserwował nam tegoroczny czerwiec najlepsza jest jedyna w swoim rodzaju zupa, czyli chłodnik, z mojej ulubionego letniego warzywa czyli botwinki, szczególnie, że botwinka niedługo się skończy, wiec trzeba korzystać póki jest.Ten chłodnik jest tak prosty, ze można go robić z zamkniętymi oczami, a proporcje zmieniać wg siebie. Jest delikatniejszy w smaku od poprzedniego chłodnika ze względu
Bernika - moj kulinarny pamietnikUpały wciąż trwają, aczkolwiek cześć kraju już ma to szczęście i trwa u nich lekkie ochłodzenie, ale dla tych, którzy narzekają na zbytnie ciepło polecam kolejną wersje chłodnika. Tym razem chłodnik ma kolor zielony, bo użyłam do niego ogórka i awokado jako podstawowych składników oraz jogurtu i zimnej, przefiltrowanej wody. Jako ze mieszkamy na wsi, na końcu rurociągu powiedzmy
Bernika - moj kulinarny pamietnikWracając do domu marzyłam tylko o kąpieli i szklaneczce zimnego napoju. W zamrażarce czekały zamrożone kostki i schłodzona woda bo upały dają się nam nieźle we znaki. Jeszcze lato się nie zaczęło a już żar spływa z nieba. Beton nagrzewa się tak, że promieniuje ciepłem nawet w nocy. Takie gorące dni są piękne, ale wolałabym spędzać je z dala
Smaczna Pyza