na upały - 500 przepisów (strona:15/34)

Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 156

rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę się różni od tradycyjnego ale moim skromnym zdaniem jest najlepszy  na upały :) Składniki na garnek 5 litrowy: 2 kg botwinki 2 łyżki octu jabłkowego ( może być zwykły) 6 ogórków gruntowych świeży koper duża śmietana 30% sól Dodatek: Ziemniaki ze smażonymi skwareczkami

Niezły Młynek
Jogurtowiec borówkowy Mniam 162

Desery w moim wykonaniu powstają bardzo spontanicznie. Z tych borówek miała powstać pyszna konfitura, niestety upały dają w kość i gotowanie na ciepło to "ZŁO". Musimy teraz jeść wszystko co lekkie za to bardzo smaczne i letnie, a tym własnie są  owoce i warzywa, które są dostępne świeże wszędzie.  Składniki: 500 g borówek + do dekoracji

Niezły Młynek
Placki ziemniaczane w sosie kurkowo - koperkowym 282

mamy kurki!  Mimo takich upałów udało nam się  je znaleźć w lesie  :) Za dużo ich nie było ale sos wyszedł obłędny. Z plackami ziemniaczanymi powalają. Składniki na placki: 750 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 100 g mąki pszennej sól, pieprz Składniki sos: ok 400 g świeżych kurek 1 cebula pęczek koperku 2 łyżki

Niezły Młynek
Mini tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... 196

jeszcze stać przy rozgrzanym piekarniku gdzie za oknem + 31 stopni, to w  mojej kuchni byłoby z + 60 stopni ciepła... O nieeee!, to nie dla mnie w takie upały, więc wymyśliłam, że zrobię małe tarty. Prawidłowo mówiąc tartaletki:) Przepis szybki i łatwy w wykonaniu.. :)  no i oczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty

Zainspiruj się kuchnią
Sorbetowe lody owocowe 152

Kolejny dzień upałów... Trzeba odpowiednio zadbać o gospodarkę wodną oraz chłodzenie organizmu :) Domowe , pyszne lody sorbetowe to idealny sposób na orzeźwienie . Łatwe w przygotowaniu i delikatne w smaku . Polecam :)***Sorbetowe lody owocowe ***300g mocno zmrożonych owoców ( użyłam truskawek ale maliny i jagody też będą idealne )250 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru 1. wszystkie produkty wrzucamy do blendera

ciemna strona patelni
Kruche tartelki z kremem waniliowym i brzoskwiniami 208

Słońce w dalszym ciągu całkiem konkretnie przygrzewa, więc chłodny, waniliowy krem w połączeniu ze świeżymi owocami to niezły pomysł na deser. Delikatnie, kruche ciasto jest doskonałym wyborem na upały, bo jego lekkość sprawia, że nie będziemy się czuć ociężali po konsumpcji ;) Kruche ciasto: 160 g mąki 50 g cukru pudru 75 g masła jajko szczypta soli Krem waniliowy

sama złodycz
Jagody z mascarpone 296

Jagody z mascarpone to błyskawiczny deser idealny na upały. Świetnie smakuje i robi się go w 5 minut. Korzystamy z darów lasu i jemy jagody. Do deseru wystarczy garść jagód na osobę, trochę sera mascarpone, słodkiej śmietanki, listki mięty i gotowe. SKŁADNIKI (4 porcje) 4 garście jagód 6 łyżek stołowych mascarpone 3 łyżki stołowe śmietanki 30% listki mięty WYKONANIE

OstryKęs
Marmurkowy deser borówkowy 216

Marmurkowy deser borówkowy  Zimny deser na sierpniowe upały.  Składniki: - 1 i 1/2 szklanki borówek  - 1 i 3/4 szklanki mleka - galaretka jagodowa - 1 łyżeczka żelatyny -2 łyżeczki cukru Przygotowanie: 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, wrzucamy pół szklanki borówek i miksujemy blenderem. To borówki nadają specyficznej marmurkowej konsystencji, nie nadają jednak koloru, ponieważ ich wnętrze jest przeźroczyste

Słodka sielanka
Panzanella 149

Prosta w wykonaniu toskańska sałatka z pomidorów i chleba, przyprawiona oliwą i octem z czerwonego wina. Świetna nie tylko na upały.Składniki:kilka pomidorów różnego rodzaju2 kromki czerstwego pieczywa1/2 czerwonej cebuliząbek czosnkuświeża bazyliasól, pierzłyżka octu z czerwonego wina2 łyżki oliwyPomidory pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na talarki. Kromki chleba pokroić w dużą grubą kostkę i przyrumienić na patelni

wyzwania kuchenne
Mango lassi 95

Orzeźwiający indyjski koktajl jogurtowo-mleczny z dodatkiem miąższu z mango. Idealny nie tylko na upały. Składniki na 2 koktajle: 1 dojrzałe mango 250 ml schłodzonego jogurtu naturalnego 150 ml zimnego mleka 2 łyżki cukru brązowego kardamon Mango obrać i pokroić miąższ na kawałki.  Dodać jogurt, mleko, cukier i dokładnie zmiksować całość na gładki koktajl.  Przelać do szklanek

wyzwania kuchenne
Arbuzowa aqua fresca 105

Orzeźwiający meksykański napój na upały z soczystego arbuza i soku z limonki. Składniki: 3 szkl. pokrojonego arbuza bez pestek 1 szkl. zimnej wody 2 łyżki cukru lub więcej do smaku sok z limonki lód Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozlać do szklanek i udekorować plastrami limonki

wyzwania kuchenne
Tabbouleh 342

arabskiej. W jej skład wchodzą pokrojone w kostkę pomidory, ogórki i papryka oraz kasza kuskus. Natomiast mięta, pietruszka i sok z cytryny wzbogacają jej smak i aromat. Idealna na upały lub jako dodatek do mięsa z grilla. Składniki: szklanka kaszy kuskus 2 pomidory ogórek zielony papryka żółta duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki kilka listków mięty

wyzwania kuchenne
KOKTAJL Z MELONA, CZARNYCH PORZECZEK I BANANA 157

ZAKOCHAŁAM SIĘ W TYM KOKTAJLU OD PIERWSZEGO ŁYKU.  PRZEPYSZNY, ORZEŹWIAJĄCY, KWASKOWATY A ZARAZEM SŁODKI. IDEALNY NA UPAŁY! MNIAMMM! SKŁADNIKI: - 1/2 melona zielonego - 1,5 szklanki czarnych porzeczek - 1 banan - 100 ml lodowatej wody mineralnej - listki melisy W/w składniki miksujemy na gładką masę blenderem. Podajemy od razu w wysokich szklankach! ;-D SMACZNEGO! KTOŚ CHĘTNY? CUDOWNEGO DNIA

SMYKWKUCHNI
Granita arbuzowa z nutą alkoholu 264

Lato w pełni a prawie tropikalne upały utrzymują się przez cały czas. O tej porze roku zajadam się schłodzonymi wcześniej w lodówce soczystymi arbuzami. Ale tym razem postanowiłam w inny sposób wykorzystać ich soczystość i naturalną słodycz przygotowując je podobnie jak granitę miętową,  zmrożony sok i miąższ w bardzo chłodzącej postaci granity arbuzowej. Granita to typowo letni deser, słodki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piwne lody ]: 107

Otwieramy piwo :> wlewamy do foremek i wkładamy je do zamrażarki na minimum 5 godzin (może i krócej, ale nie sprawdzałam :P). Podajemy w najgorsze upały i duchoty :))) Pozostałe piwo wypijamy duszkiem :P Gotowe

Emcia Pichci