na upały - 500 przepisów (strona:7/34)

Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 254

dobrze się przyrumienią. Szaszłyki możesz przygotować również w piekarniku, opiekając pod górną grzałką.Podawaj z cząstkami cytryny. Do szaszłyków będzie pasował kuskus, lub cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały. Życzę Wam udanego grillowania!Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaFollow my blog with Bloglovin

Chilli Czosnek i Oliwa
Gotowane jabłka z cynamonem / Cooked apples with cinnamon 153

Prosty i szybki w wykonaniu deser przypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci.Składniki- 3 jabłka- 3 łyżki cukru- 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonuDrogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal

Świat Smaku
Gotowane jabłka z cynamonem / Cooked apples with cinnamon 153

Prosty i szybki w wykonaniu deser przypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci.Składniki- 3 jabłka- 3 łyżki cukru- 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonuDrogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal

Świat Smaku
Nic mi się nie chce i KUKUBUKowe przepisy na Wieprza i bezglutenowe przekąski 182

Miałam dość zimy, to fakt! ale przyznam, że z upałami to ja za pan brat nie jestem! i moje pociechy niestety też nie. Męczą nas, głowy bolą, skóra z nosów schodzi. No i nic mi się w taką pogodę nie chce. Najgorsze, że zamieszczać postów również :( gotuję, nawet mam za dużo przepisów do pokazania, tylko codzienność podwórkowa mnie zaskakuje

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chłodnik kalafiorowo-ziemniaczany czyli Zupowy Wtorek odc.25 138

już upałów ale ja nadal lubię chłodne i lekkie obiady. Dzisiejszy taki właśnie był. Zimna zupa krem z kalafiora i ziemniaków, podkręcona poprzez podsmażenie składników. Rewelacyjna! w sumie nawet i po podgrzaniu całkiem smaczna :)Przepis z "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo.Godzina 22ga a dzieci nie śpią, okrążyły Małżona, Córcia jęczy, ze głodna, Syncio czymś wali

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzanki ze smazonymi grzybami lesnymi 164

Jesień... choć mamy dopiero połowe sierpnia mam wrażenie, ze nadeszła nie wiadomo kiedy. Jeszcze kilka dni temu upały, teraz deszcz i temperatury zdecydowanie bardziej ludzkie...Wczoraj spontanicznie spakowaliśmy torby i podróżną lodówkę, i wybralismy się do Chaty marząc o wieczonym rozpalaniu kominka, popołudniowych spacerach po lesie, jeżynach i pierwszych grzybach.Słońce nas przywitało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mrożona kawa z gałką lodów i bią śmietaną 136

Kawa idealna na upały!Składniki:200 ml zaparzonej i ostudzonej kawyokoło 50 ml mlekacukier wg uznania1 gałka lodów śmietankowychparę kostek lodubita śmietanastarta czekoladaszczypta kawy sypanejParzymy kawę, słodzimy, dodajemy mleko i studzimy. Kawę wlewamy do szklanki, dodajemy kostki lodu, gałkę lodów śmietankowych, dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i szczyptą kawy :) Mrożona kawa

Bon Appetit Małgorzaty
chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami i jajkiem 200

Jest jeden plus upałów....można bezkarnie jeść chłodniki! :DSkładniki:2 wiązanki botwiny (liście, łodygi i buraczki) albo 1 l soku z buraków z kartonu np. z Hortexu o nazwie "barszczyk czerwony"zsiadłe mleko albo kefir1 ogórek zielonypęczek rzodkiewekszczypiorekkoperekjajka - ilość wg upodobańmłode ziemniaki - ilość zależna ile chcemy zjeść.Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki małosolne (pierwszy zbiór ogórków z działki) 190

długo czekałam na ogórki gruntowe z mojej działki i niestety w tym roku mam gorzkie, z powodu upałów i małych opadów deszczu. No ale małosolne muszą być! :DOgórki małosolneSkładniki:2 kg ogórków gruntowych 4 gałązki kopru (kwitnącego)korzeń chrzanu2 - 3 liście winogronapół główki czosnku1 łyżka soli na 1 l wody

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami 127

Jest jeden plus upałów....można bezkarnie jeść chłodniki! :D postanowiłam tradycyjny litewski chłodnik unowocześnić nietypowymi dodatkami jak mascarpone oraz przegrzebkami. Przegrzebki to jadalny gatunek małża. Kupiłam je w lidlu i jadłam po raz pierwszy. Smakują jak  zwyczajna ryba ;) Składniki:2 wiązanki botwiny (liście, łodygi i buraczki) ok. 1 szklanki zsiadłego mleka albo kefiru / maślanki70 g mascarpone1

Bon Appetit Małgorzaty
Rozmarynowy kurczak z jabłkami + goździki od taty :) 189

polecam pieczenia kurczaka w takie upały. Używanie 1,5 h piekarnika tylko pogarsza sytuację :) ale konieczność była wyższa. Czyli ogromny głód + wiejski kurczak z gospodarstwa od brata :) a goździki (zresztą moje ulubione kwiaty) dostałam od taty, który rzekł: "masz kwiatki na swoje sweet focie na bloga" urocze! :)SKŁADNIKI:1 cały kurczak (1,5 kg - 1,7 kg)papryka słodka

Bon Appetit Małgorzaty
Bezglutenowe naleśniki z borówkami i mascarpone 255

Sierpień ma w sobie coś regularnego i rytmicznego. Jesteśmy już przyzwyczajeni do długich dni, upałów, komarów, rosy, leniwych niedziel, tego, że zawsze brakuje nam kostek lodu w zamrażalce, że w całym domu mamy piasek oraz do spożywania hektolitrów polskich owoców! Borówki, porzeczki, jagody, pierwsze poziomki i papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik z botwinką 182

ubiegłym tygodniu na blogach królowały chłodniki. Też robiłam chłodnik, po raz pierwszy i bardzo mi smakował :) Powrócę do niego jak tylko znów zaleje nas fala upałów...Składniki:1 pęczek botwinki z buraczkami2 ogórki gruntowe1 pęczek rzodkiewki0,5 l maślanki4 czubate łyżki śmietanysiekany szczypioreksiekany kopereksól, pieprz, cukier do smakusok z cytrynyjajka na twardoSposób przygotowania:1. Botwinkę myjemy, kroimy, buraczki kroimy

Kuchnia domowa Ani
Koktajl z arbuza, truskawek i mięty 182

Powracają upały więc zapraszam na pysznie owocowy i orzeźwiający koktajl z miętą!Składniki:1/4 niedużego arbuzaok 500 g truskawekgarść listków miętyewentualnie cukier do posłodzeniaSposób wykonania:1. Miąższ arbuza kroimy w kostkę (jeśli ktoś nie lubi pestek, to można je usunąć). Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy.2. Owoce wrzucamy do naczynia, dodajemy liście mięty i ewentualnie cukier, miksujemy na gładko

Kuchnia domowa Ani
Syrop miętowy 226

wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający napój na upały. Polecam!Składniki:ok. 30 gałązek mięty50 dag cukru2 dag kwasku cytrynowego (dałam trochę mniej) - zamiast kwasku można dodać sok z cytryny2 litry wodySposób przygotowania:1. Wodę zagotowujemy z cukrem

Kuchnia domowa Ani