Dzisiaj jedno z moich ulubionych dań i oczywiście autorskich a mianowicie marchewka w sosie śmietanowym połączona z zaskakującymi dodatkami. Upały zelżały, to można pokręcić się w kuchni. Zapraszam.Składniki:6 dużych marchewek 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 2 różyczki brokułu 2 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 18%1/3 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego
pieprzny smaczekdużo budyniu i z jednej strony nie mogłam do końca dobrze zlepić przez co podczas pieczenia, trochę budyniu wypłynęło, ale co tam i tak było pyszne <3Kolejny dzień upałów, dzisiaj przynajmniej co jakiś czas owieje nas chłodny wietrzyk pozostały jeszcze po wczorajszym oberwaniu chmury. Ale, ja w sumie nie narzekam, gorąco jest, ale wole to niż, mrozy
More food, love and dreamspewnie dałam za dużo płynów, jak to ja(jeszcze trochę wchłonie) i niby kasza zgęstniała, ale wydaje mi się, że mogłaby bardziej. W końcu wyszło słońce, nie ma upałów, ale jest dobrze
More food, love and dreams„Chcę biec, lecieć, bić skrzydłami tak mocno, aby nie słyszeć niczego poza łomotem własnego serca.” kajmakowy pudding chlebowy z malinami i borówkamiWcale nie kazałam
More food, love and dreamsobchodzisz Mikołajki?Obchodzę, zazwyczaj w klasie w tym roku najprawdopodobniej idziemy do kina :P 9. Długopis czy pióro?Długopis. 10. Upał czy mróz?Upał. 11. Jesień czy wiosna?Każda z tych pór roku ma to coś w sobie, nie potrafię wybrać, jesień jest ze mną związana bo wtedy się urodziłam i czuje do niej pewien
More food, love and dreamsZsiadłe mleko bardzo lubię, szczególnie w okresie upałów. Ale takie kupowane gotowe niczym nie dorównuje w smaku, takiemu samodzielnie nastawionemu. A robi sie je bardzo prosto..Składniki:1l mleka ( z terminem ważności) 3,2 %3 łyżki śmietany 18% kwaśnejdodatkowo:1/2 kg ziemniaków30 dag boczku surowegopęczek koperkusól,pieprzWykonanie:Mleko przelewamy do garnuszka,dodajemy smietanę,mieszamy.Odstawiamy przykryte na ok.dob
Z Majeczką w kuchnizaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę zróbmy pyszne szybkie ciacho...Na upały idealny lodowiecSkładniki:opakowanie biszkoptów3 galaretki truskawkowe4 budynie smietankowe1/2 kg truskawek1 szkl.cukrumargaryna1l mlekaWykonanie:W garnuszku zagotowujemy mleko(odlewamy 1/3 szkl.),dodajemy cukier.W reszcie mleka rozpuszczamy budyń.Wlewamy na wrzące mleko.Studzimy.Ostudzony
Z Majeczką w kuchniChłodniki to nic innego jak zupy na zimo. Są proste, zawierają sporą dawkę witamin i stanowią idealne rozwiązane na upały. Chłodnik z botwinką jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam Składniki:1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)1 pęczek botwinki1 pęczek rzodkiewek1 ogórek4 jajka (ugotowane na twardo)1 pęczek koperku2-3 ząbki czosnku400
Oryginalny smakjest w niej coś co powinno być zużyte. Ja w mojej znalazłam dwa kubeczki śmietany kremówki i serek mascarpone. Najprostszym połączeniem byłoby zrobienie śmietankowego kremu, jednak w takie upały śmietankowe kremy nie najlepiej znoszą oczekiwanie na gości. Co z tego wyszło? Mocno czekoladowe babeczki :) z truskawkami. bo kto nie lubi truskawek? Składniki na babeczki:2 szklanki mąki5 łyżek
Ciastkozercyzimnej zupie". Tak było do ... wczoraj :-) Przyniosłam ze sklepu piękną botwinkę i miała być tradycyjna zupka, i jakoś tak spontanicznie - pod wpływem trwających od kilku dni niesamowitych upałów, pomyślałam, że na botwinkę mam ochotę (zawsze zresztą), ale na gorącą zupę... nie bardzo. Może więc zrobić jej troszkę inną, chłodną odmianę? :) I takim to sposobem upichciłam
Walijskie Pichceniekilku tygodni, ale nie jest to potrawa, którą gotuje się w środku lata. Wtedy zazwyczaj korzystamy z młodej kapusty i robimy szybkie, letnie bigosiki. Ale lato i upały już za nami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym jogurtem człowiek żyje) na golonce, z dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem
Walijskie PichceniePogoda nas nie opuszcza ;), a komu chce się siedzieć w domu i stać w takie upały przy garach? Znając życie odpowiedź jest tylko jedna i każdemu znana. Odkryłam 2 fajne rzeczy, którymi chciałabym się z Wami podzielić. Jedna to warzywa można bardzo łatwo i szybko przygotować na grillu, a dwa to świetna przyprawa Kamis do skrzydełek
Malinowe Pocałunkiwiem jak Wy, ale ja już nie mogę się doczekać lata, upałów i beztroskich chwil, w których będę bezkarnie delektować się lodami w mojej ulubionej cukierni, w przerwie podczas wyprawy rowerowej :) Tak się rozmarzyłam i nastroiłam słońcem, które coraz śmielej do nas wychodzi i intensywniej rozdziela promyczki, że postanowiłam zrobić domowy deser - lodowe smoothie truskawkowe. Składniki: paczka mrożonych truskawek
Taste Of My Dayprzed latem zdążyć pozbyć się nadprogramowych kilogramów i niechcianego tłuszczyku, dlatego jako alternatywę proponuję Wam zdrowy (bo z jabłkami) deser lodowy, który przyjemnie schłodzi, ale i ogrzeje, bo na upały musimy jeszcze chwilę (lub dwie, trzy,...) cierpliwie poczekać. Składniki: ok 2 małe jabłka garść rodzynek łyżeczka lub dwie soku z cytryny ulubione lody - polecam waniliowe, fajnie komponują się
Taste Of My Dayschować do lodówki do stężenia na kefir poukładać plastry truskawek i zalać je tężejącą galaretką truskawkową i do lodówki schować najlepiej na całą nocdeser jest orzeźwiający i pyszny na upały............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię