makaron też się idealnie w nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie! Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, sól, pieprz - 4 łyżki koncentratu pomidorowego; - 1/4 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Mięso pokroić(...)patelni, na której było smażone mięso podsmażyć cebulę, gdy będzie złota dodać paprykę oraz pieczarki. Podsmażyć, wrzucić do garnka z mięsem razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Do garnka dodać musztardę, koncentrat. Chwilę gotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plczosnku 150 g jogurtu greckiego 4 gałązki natki pietruszki 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Wykonanie: ogórka obrać, pokroić w cienkie talarki, posolić i wymieszać jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką octu winnego. Dodać posiekaną natkę pietruszki ogórki wymieszać z dressingiem. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogórków 3 łyżki naturalnego jogurtu pół szklanki kaszy kuskus 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z sosu i pokroić. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą, posolić i poczekać do czasu, aż wchłonie wodę. Czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki
Krakowskie smaki Aniśledziami wiejskimi. Bardzo smaczne połączenie składników, które warto wypróbować.Składniki na miskę sałatki:1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej5 filetów śledziowych po wiejsku1 pomarańcza1 mała cebula2 jajka2-3 ogórki kiszone2 płaskie łyżki majonezupieprz kolorowy, sól do smakuPrzygotowanie: Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej (jasnej) przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w dwóch filiżankach(...)lekko osolonej wody. Przestudź.Ugotuj jajka i pokrój w kostkę.Następnie w drobną kostkę pokrój śledzie.Pomarańczę obierz, także z białych błonek i pokrój na małe kawałki. Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj.Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i ponownie wymieszaj
Ze smakiem i z pasjąminut przed pierwszym posiłkiem, a później popijajcie, gdy tylko najdzie was ochota :) Składniki dla jednej osoby:2 l wody2 świeże ogórki1 cytryna4 cm imbiru garść liści miętyPrzygotowanie: Ogórki i imbir obieramy i kroimy w plasterki. Liście mięty siekamy z grubsza, z cytryny wyciskamy cały sok (możemy również zetrzeć skórkę z cytryny). Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku, zalewamy
My Culinary ArtBędzie prosto, klasycznie i tradycyjnie. Prezentuję zdrowy i smaczny chłodnik litewski. Idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia, jest lekki i smakuje wyśmienicie.Składniki:3 średniej wielkości burakipęczek rzodkiewki2 świeże ogórki lub małosolne3 ząbki czosnku500 ml jogurtu naturalnego2 łyżki(...)kwaśnej śmietanysok z cytrynypęczek koperkupęczek szczypiorkusól, pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem
Smakowity Blog Kulinarnyprzepadam za finezyjnymi dodatkami do tatara i najbardziej lubię wersję klasyczną, którą też dzisiaj przedstawiam. Do przygotowania tatara potrzebowałem: 250 gram świeżej chudej wołowiny, 1 średniej cebuli, 2 średnich ogórków kiszonych, 1 jajka, 3 łyżek oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Najważniejsze znaczenie dla przygotowania dobrego tatara ma, co oczywiste, wysokiej jakości mięso. Ponieważ jest ono jedzone na surowo(...)łyżki oliwy i wyrobiłem je rękami na jednolitą masę. Następnie uformowałem z niego kulkę, którą rozpłaszczyłem na talerzu, tworząc zagłębienie, w które następnie wbiłem jedno żółtko. Cebulę i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kostkę i wysypałem je naprzemiennie dookoła mięsa. Całość przyprawiłem solą i sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu
Wyprawy kulinarnenietypową pizzę, a mianowicie pizzę kebab. Ciasto przygotowuje się jak w tradycyjnej pizzy, ale farsz już nie koniecznie:). Stanowi go mięso z kurczaka w przyprawie kebab, sałata pekińska, ogórek, pomidor (lub inne ulubione warzywa) i ubóstwiany sosik np. czosnkowy. W piekarniku zapiekamy sam spód z sosem pomidorowym, a resztę składników układamy dopiero po upieczeniu. Efektem jest bardzo smaczne(...)szklance wody, szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos pomidorowy: Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka wody 2 łyżki ketchupu Oregano, bazylia Farsz: Podwójna pierś z kurczaka Pomidor Ogórek Papryka Kapusta pekińska Cebula Oliwa Przyprawa kebab Śmietanowy, Koperkowy lub Czosnkowysos do polania pizzy Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłej wody. Uważamy by nie była za gorąca
Kolizje SmakówBłyskawiczna i lekka sałatka, idealna na upalne popołudnia. Składniki na 2 porcje: 2 pomidory 2 małe ogórki 1 papryka czerwona 1 mała cebula 100g sera owczego oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, mieszanka ostrych papryczek Przygotowanie:Wszystkie warzywa kroimy w kostkę (ja pokroiłam(...)cebulę w paseczki, ale następnym razem lepiej jak będzie pokrojona drobniej;)Ser można pokroić w kosteczkę lub pokruszyć. Składniki układamy na talerzach warstwami. Począwszy od cebuli, potem papryka, pomidory, ogórki i na końcu ser.Następnie kropimy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem i mieszanką papryk
Ze smakiem i z pasjąkroimy na nieduże kawałki, takie na jeden raz. Ogórki i szalotkę siekamy w drobną kostkę. Musztardę łączymy z majonezem, śmietaną i octem ryżowym. Łączymy ze śledziami, ogórkami i cebulką, odstawiamy na 2-3 h aby smaki się przegryzły
DefinicjaSmakuprzygotować pyszną zupę, by mieć coś w lodówce na obiad. Po ciężkich zakupach to świetna sprawa! Polecam! Składniki : * 500g żeberek wieprzowych * włoszczyzna * kilka ziemniaków * 2-3 ogórki kiszone * 2 łyżki gęstej, kwaśnej(...)śmietany * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Włoszczyznę razem z mięsem ugotować do miękkości, wyciągnąć z wywaru. Przyprawić i d odać ziemniaki. Gdy będą miękkie, dodać marchewkę, starte ogórki kiszone oraz mięso od dzielone od kości. Przyprawić zupę do smaku. Zagęścić śmietaną
Magiczne Życie Martysałatki jarzynowej będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 1 puszka 400 g kukurydzy około 500 g ziemniaków 1 puszka 400 g groszku zielonego 150 g ogórków kiszonych 4 jajka ugotowane na twardo około 200 g marchwi 2 łyżki usiekanej natki pietruszki około 6 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka jarzynowa(...)gotuję w mundurkach do miękkości warzyw. Następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki i marchew obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Jajka kroję w kostkę, ogórki kroję w drobną kostkę. Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję w nie za dużą kostkę. Do miski przekładam wszystkie pokrojone składniki, dodaję odsączoną kukurydzę oraz groszek
Uwaga Babcia Gotujepysznym PIECZYWEM CHRUPKIM WASA WIELOZIARNISTYM NA ZAKWASIE. Zapraszam :) SKŁADNIKI: Sałatka: 10 dag Polędwicy Sopockiej 1/2 słoika selera konserwowego 10 dag sera żółtego tartego 2 jajka 3 ogórki kiszone 1 łyżka natki pietruszki Sos: 3 łyżki majonezu(...)łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka tartego chrzanu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: PIECZYWO CHRUPKIE WASA WIELOZIARNISTE NA ZAKWASIE PRZYGOTOWANIE: Polędwicę, ogórki, jajka drobno kroję. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Składniki sosu łączę ze sobą. Mieszam całość. Podaję z PIECZYWEM CHRUPKIM WASA WIELOZIARNISTYM NA ZAKWASIE
Gotowanie Patkibarszczu. Składniki: 1 kg buraków około 5 szklanek wody 1 łyżeczka soli 4 ząbki czosnku 1 liść laurowy garść kminku 3 ziarenka ziela angielskiego pół szklanki soku z kiszonych ogórków Przygotowanie: Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, aby sól rozpuściła się. Buraki obieramy i kroimy(...)cienkie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W dużym słoiku układamy buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy letnią wodą, tak aby wszystkie buraki były pod wodą, dodajemy sok z ogórków. Przykrywamy słoik ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4-5 dni. Po tym czasie zakwas przecedzamy przez gazę i przelewamy do butelek. Zamykamy. Przechowujemy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarny