Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka z kiełkami fasoli Mung, kukurydzą, ogórkiem i porem. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Do sałatki nie dodałam dużej ilości majonezu, aby nie zdominował pozostałych składników. Składniki: 1 słoik kiełków fasoli Mung 1 puszka kukurydzy 1 długi ogórek 2 ugotowane na twardo jajka kawałek pora (biała część) sól, pieprz 2 łyżki(...)majonezu Kukurydzę i kiełki fasoli Mung odsączyć z zalewy. Ogórka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Jajka pokroić. Por umyć, przekroić na pół, pokroić i sparzyć wrzątkiem. Do miski wsypać wszystkie składniki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest podana schłodzona
UgotowaćSkładniki na 1 małą miseczkę: 100 g peklowanego łososia (przepis tutaj ) 1/2 czerwonej cebuli 2 ogórki konserwowe 1 łyżka brandy sok z cytryny pieprz cytrynowy ewent. sól Łososia, ogórki i cebulkę bardzo drobno posiekać. Składniki przesypać do miski. Zalać brandy i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić oraz skropić sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić
Ugotowaćróżnych postaci i rodzajów mięsa – wołowego, wieprzowego, dziczyzny, tłuczonego czy mielonego. Rozmaite są również ich nadzienia. Jednak zrazy wołowe mające postać rolady nadzianej wędzonym boczkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem należą współcześnie do „klasyki klasyki”. Zna je prawie każdy, choć niekoniecznie każdy wie jak je zrobić. Zrazy wołowe przyrządza się z różnych rodzajów tego mięsa. Najbardziej oczywistym wyborem jest oczywiście(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Zrazy 700-800g wołowiny – zrazowej, antrykotu, rostbefu, łopatki – pokrojonej w ok. 100-150 g plastry o grubości kilku mm kilka niedużych ogórków kiszonych kilkanaście cienkich plastrów wędzonego boczku 3 średnie cebule (po 150g) kilka łyżeczek musztardy 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki octu
Kulinarna Pokusatych sałatek które szybko znikają ze stołu. Smaki które wzajemnie się przenikają tworzą coś co zaciekawi każdego gościa na przyjęciu. Składniki : 5 płatów śledziowych a'la matias 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko (z tych kwaskowatych) 2 średnie cebule 2 jajka - ugotowane na twardo 2-3 łyżki majonezu pieprz Przygotowanie: Matiasy moczę(...)minut w wodzie, odsączam i kroję w paski takie ok 2x1 cm. Cebulę kroję w kosteczkę i parzę wrzątkiem na sitku (aby straciły chrupkość a zatrzymały jędrność). Ogórki, jajka i jabłko również kroję w kosteczkę. Wszystkie te składniki mieszam doprawiając tylko pieprzem i dodając majonez. Przed podaniem najlepiej ją schłodzić
Mechanik w kuchniogórkami kanapkowymi, które podpatrzyłyśmy u Margarytki :). To była totalna nowość dla mojej rodziny, ale pozytywnie zaskoczyła nas smakiem. Zrobiłam 12 słoików, ale w przyszłym roku zrobię pewnie więcej :). Ogórki, chociaż nazywają się kanapkowe, można też z powodzeniem podać do obiadu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy Aleksandrybardzo fajny i łatwy przepis. Dzięki warzywom sałatka jest bardzo lekka i świeża Polecamy Składniki: - 3/4 szklanki białek quinoa (ok. 120 g) - 75 g makaronu ryżowego nitki - 2 ogórki gruntowe - 1 pęczek rzodkiewki - 1 pęczek koperku - 2 łyżki oliwy - pieprz, sól Składniki dla 4 osób. Najpierw gotujemy quinoe. Kaszę przelewamy gorącą wodą na sitku o drobnych oczkach i gotujemy(...)osolony wrzątek i gotujemy ok 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą żeby nam się nie skleił. Podczas gdy kasza i makaron nam stygną zajmujemy się warzywami. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i tniemy na cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy ze sobą, dodajemy do nich kaszę, makaron
Kuchenne Wariacjezamrażalnika leczo – uwielbiam jego zapach unoszący się w kuchni. Składniki: - 1/2 kg fasolki szparagowej - 1 kg żółtej papryki - 1 duża lub 2 małe cukinie - 1 duży lub 2 małe ogórki - 3 pomidory - koncentrat pomidorowy - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do kurczaka - oliwa lub olej do smażenia Najpierw kroimy cebulę(...)piórka i podsmażamy na oliwie a następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i dusimy. W między czasie kroimy warzywa – paprykę w paseczki, ogórka, cukinię i pomidory w kosteczkę a fasolkę na małe kawałki. Duszenie warzyw zaczynamy od papryki, potem dodajemy fasolkę, ogórka a na końcu cukinię. Jak warzywa nam zmiękną to na końcu
Kuchenne WariacjeUwielbiam ryby pod każdą postacią. Tym razem na moim stole zagościł łosoś wędzony. Postanowiłam przygotować go pod postacią rolady. Ogórek zielony świetnie połączył się z wyrazistym smakiem tegoż łososia. Powstała przekąska w postaci tzw. kęsów na raz do buzi :) Zapraszam do zobaczenia przepisu. Naleśniki: Składniki na ciasto naleśnikowe: 1/4 litra mleka 1 jajko mąka pszenna szczypta soli olej(...)wbijamy jajko. dodajemy sól i mąkę. Ciasto musi być gęstości jogurtu pitnego. Smażymy na naleśnikowej patelni wysmarowanej oliwą na złoty kolor. Studzimy Składniki na farsz: serek śmietankowy łosoś wędzony ogórek zielony (najlepiej szklarniowy, ze względu na długość) Gotowe naleśniki smarujemy najpierw serkiem śmietankowym. Następnie układamy plastry łososia wędzonego. Na koniec kładziemy pasek ogórka zielonego (kroimy go wzdłuż na cienkie paski
tojestpyszne.blogspot.commakaron też się idealnie w nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie! Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, sól, pieprz - 4 łyżki koncentratu pomidorowego; - 1/4 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Mięso pokroić(...)patelni, na której było smażone mięso podsmażyć cebulę, gdy będzie złota dodać paprykę oraz pieczarki. Podsmażyć, wrzucić do garnka z mięsem razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Do garnka dodać musztardę, koncentrat. Chwilę gotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plczosnku 150 g jogurtu greckiego 4 gałązki natki pietruszki 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Wykonanie: ogórka obrać, pokroić w cienkie talarki, posolić i wymieszać jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką octu winnego. Dodać posiekaną natkę pietruszki ogórki wymieszać z dressingiem. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogórków 3 łyżki naturalnego jogurtu pół szklanki kaszy kuskus 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z sosu i pokroić. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą, posolić i poczekać do czasu, aż wchłonie wodę. Czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki
Krakowskie smaki Aniśledziami wiejskimi. Bardzo smaczne połączenie składników, które warto wypróbować.Składniki na miskę sałatki:1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej5 filetów śledziowych po wiejsku1 pomarańcza1 mała cebula2 jajka2-3 ogórki kiszone2 płaskie łyżki majonezupieprz kolorowy, sól do smakuPrzygotowanie: Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej (jasnej) przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w dwóch filiżankach(...)lekko osolonej wody. Przestudź.Ugotuj jajka i pokrój w kostkę.Następnie w drobną kostkę pokrój śledzie.Pomarańczę obierz, także z białych błonek i pokrój na małe kawałki. Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj.Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i ponownie wymieszaj
Ze smakiem i z pasjąminut przed pierwszym posiłkiem, a później popijajcie, gdy tylko najdzie was ochota :) Składniki dla jednej osoby:2 l wody2 świeże ogórki1 cytryna4 cm imbiru garść liści miętyPrzygotowanie: Ogórki i imbir obieramy i kroimy w plasterki. Liście mięty siekamy z grubsza, z cytryny wyciskamy cały sok (możemy również zetrzeć skórkę z cytryny). Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku, zalewamy
My Culinary ArtBędzie prosto, klasycznie i tradycyjnie. Prezentuję zdrowy i smaczny chłodnik litewski. Idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia, jest lekki i smakuje wyśmienicie.Składniki:3 średniej wielkości burakipęczek rzodkiewki2 świeże ogórki lub małosolne3 ząbki czosnku500 ml jogurtu naturalnego2 łyżki(...)kwaśnej śmietanysok z cytrynypęczek koperkupęczek szczypiorkusól, pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem
Smakowity Blog Kulinarnyprzepadam za finezyjnymi dodatkami do tatara i najbardziej lubię wersję klasyczną, którą też dzisiaj przedstawiam. Do przygotowania tatara potrzebowałem: 250 gram świeżej chudej wołowiny, 1 średniej cebuli, 2 średnich ogórków kiszonych, 1 jajka, 3 łyżek oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Najważniejsze znaczenie dla przygotowania dobrego tatara ma, co oczywiste, wysokiej jakości mięso. Ponieważ jest ono jedzone na surowo(...)łyżki oliwy i wyrobiłem je rękami na jednolitą masę. Następnie uformowałem z niego kulkę, którą rozpłaszczyłem na talerzu, tworząc zagłębienie, w które następnie wbiłem jedno żółtko. Cebulę i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kostkę i wysypałem je naprzemiennie dookoła mięsa. Całość przyprawiłem solą i sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu
Wyprawy kulinarne