nogi ;) Składniki (ilość zależy od indywidualnych zapotrzebowań): naleśniki ser z niebieską pleśnią ogórki konserwowe kukurydza z puszki cebula olej do smażenia Na naleśniku układać kawałki sera pleśniowego, słupki ogórka konserwowego i cebuli, trochę kukurydzy. Zawinąć w rulon. Podgrzewać na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Patelnię można przykryć pokrywką - chodzi o to, by ser się rozpuścił i zmiękła w środku
Weekendy w domu i ogrodzieparze przez 3 godziny, potem 30 minut odpoczywało) 500 g kapusty kiszonej ok. 150 g sera żółtego dressing rosyjski koniecznie przegryzajcie pastrami zimnymi ogórkami kiszonymi, ja przegryzałam ogórkami chili Wykonanie: W pierwszej kolejności do miski wsypuję sól, przesiewam 3 szklanki mąki. W mące łyżką robię dołek, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i mieszając wlewam ciepłą
Blondynka Gotujepieniędzy wydać. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej dostać, można użyć wędzonej na zimno lub pieczonej. Pozostałe składniki według uznania, ja użyłam ogórka, awokado i krewetki. Składniki: (porcja ryżu do wykonania jednego rodzaju sushi, aby zrobić różne podwoić porcję ryżu) 1 szklanka ryżu krótko ziarnistego do sushi 5 łyżek gotowej zaprawy z octu(...)ryżowego lub 2 łyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli 300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo: mata bambusowa do zwijania ostry nóż do krojenia Przygotowanie: Ryż: Ryż płukać w zimnej wodzie
Kuchcik gotujewzbogacając do o zdrowe warzywa i ryby. Składniki - 5 płatów śledziowych w zalewie octowej - 1 średni surowy czerwony burak - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 1 jabłko - 2 małe ogórki kiszone - 1 czubata łyżeczka chrzanu - 300 ml kwaśnej śmietany 18% - 1/2 łyżeczka majeranku - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz(...)połowę pokroić w małą kostkę, drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę, szczypior poszatkować. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w małą kostkę. Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać ze śmietaną, chrzanem, koperkiem i majerankiem. Całość doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Płaty
Świat Smakuwody - 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, - 1 duża cebula, - ząbek czosnku, - sól, pieprz, - łyżka sosu sojowego, - łyżeczka ostrej papryki, - szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie, ale polecam), - ogórki kiszone, - długa bagietka. Przygotowanie: 1. Wafle ryżowe kruszymy na drobne do miski. 2. Koncentrat pomidorowy i musztardę rozrabiamy w wodzie. Dodajemy mieszaninę do pokruszonych wafli. 3. Cebulę kroimy na bardzo(...)smaku. 6. Bagietkę kroimy na małe kromki (możemy też lekko podpiec je w piekarniku lub na patelni) i na każdej z nich układamy łyżkę tatara i trochę pokrojonych drobno ogórków kiszonych. Taka przekąska jest łatwa do przygotowania i równie łatwa do zjedzenia, co ceni się na wszelkiego rodzaju imprezach ze szwedzkim stołem/bufetem. Poniżej kilka wcześniejszych przepisów
two broke sisterspłatów śledziowych 2 cebule 2 słodziutkie pomarańcze 2 kiszone ogórki 2 jabłka 0,5 szklanki majonezu sól, pieprz mielony oraz w ziarnach natka pietruszki pomidorki koktajlowe Przygotowanie : Cebulę, ogórki i jabłka pokrój w dosyć drobną kosteczkę. Pomarańcze sparz wrzątkiem i wytrzyj aby pozbyć się woskowiny ze skórki. Z jednej pomarańczy zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami skórkę
Mechanik w kuchnipapryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, cebula 1 duża, pieczarki 30 dag, ogórki kiszone 4 średnie, papryka czerwona 1 mała, kostka rosołowa 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka mięso indyka kupiłam już pokrojone na strogonoffa(...)złocisto co jakiś czas mieszając, przełożyłam na talerz do tłuszczyku po mięsie wsypałam cebulę pokrojoną i zeszkliłam, wsypałam pieczarki i podsmażałam z 2 minuty na większym ogniu, wsypałam pokrojone ogórki z papryką, kostkę rosołową, podsmażałam z 2 minuty mieszając wsypałam mięso, wlałam wody, wymieszałam, pod przykryciem na średnim ogniu dusiłam do miękkości mięsa z 30 minut, na koniec posypać
W Mojej Kuchni Lubiępaprykę, solimy całość i pieprzymy do smaku. Dodajemy na patelnię przecier pomidorowy i resztę naszykowanego oleju, dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz pod patelnią i dokładamy pokrojone w ćwierć plasterki kiszone ogórki. Dokładnie mieszamy, sprawdzamy czy cebula nie potrzebuje jeszcze soli, pieprzu albo cukru. W słoiku układamy warstwę cebuli z dodatkami, na nią warstwę śledzi, znowu warstwę cebuli, znowu warstwę śledzi(...)czubate łyżki cukru ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego POZOSTAŁE SKŁADNIKI 4-5 dużych filetów śledziowych 2-3 średnie cebule – biała i czerwona dla koloru 2 średnie ogórki kiszone 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku 2 pełne łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 7 suszonych śliwek garść rodzynek namoczonych w gorącej wodzie 2-3 goździki
Karo in the Kitchenłyżka oleju, 1 łyżka przyprawy do gyrosa, 250g tortellini ze szpinakiem i ricottą, 1 świeża pomarańczowa papryka, 1 świeża czerwona papryka, puszka kukurydzy (285g po odsączeniu), 4 większe konserwowe ogórki, 1 czerwona cebula, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Zagotować wodę, osolić i wrzucić tortellini. Po minucie wyjąć(...)odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę gyros, olej i wymieszać. Podsmażyć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki włożyć do jednej miski, dodać majonez, posolić, popieprzyć i wymieszać. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 200g kolorowego makaronu, świderki, puszka kukurydzy (285g po odsączeniu), 1 wędzone udko kurczaka (300g), 1/2 czerwonej świeżej papryki, 1/2 żółtej świeżej papryki, 1/2 cebuli, 2 większe ogórki kiszone, garść natki pietruszki, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Makaron(...)ugotować w osolonej wodzie, a po ugotowaniu przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do całkowitego ostygnięcia. Kukurydzę odsączyć. Mięso odzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Papryki, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać. Górę sałatki obsypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
W kuchni u MonikiZapraszam na bardzo pysznego, mięciutkiego i aromatycznego kurczaka. Dobry do ziemniaków, kasz czy ryżu a dodatki wedle własnych upodobań. Ja podałam smażone ogórki świeże [ klik ] Kurczak po marokańsku. Składniki: 2 uda z kurczaka 2 łyżki przyprawy marokańskiej kasza kuskus wedle uznania olej rzepakowy do smażenia(...)przykryciem do miękkości. Szklankę kaszy kuskus zalałam wrzącą wodą o 1 centymetr nad powierzchnię kaszy, pozostawiłam aby kasza wchłonęła wodę. Podałam kurczaka z kaszą kuskus i smażonymi świeżymi ogórkami. Smacznego. Przepis kuchni marokańskiej własny. "Podróże małe i duże" Pachnąca maciejka
Moje Małe Czarowaniesmaku ok. 700ml bulionu (ewentualnie można podczas gotowania dolać trochę wody, gdyby nadmiar wyparował) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy) 5 średnich ogórków kiszonych (ok. 280g) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Schab również pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem(...)bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskiego. Dusić gulasz pod przykryciem, na małym ogniu, przez minimum 45 minut. Jeśli dłużej podusimy mięso, tym będzie lepsze w smaku. Następnie kroimy ogórki w kostkę, odsączamy lekko i wrzucamy do gulaszu. Gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 minut. Na sam koniec zagęszczamy sos mąką (w 1/3 szklanki wody rozprowadzamy 2-3 łyżeczki
Kulinarne Przebojekilku względów. Przede wszystkim w oryginalnej greckiej sałatce nie ma sałaty. Żadnego rodzaju i basta. Sałatka taka, zwana przez Greków chłopską, składa się z grubo krojonych warzyw: dojrzałych pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli pociętej w piórka, papryki, czarnych oliwek (najlepiej z pestkami, są bowiem bardziej aromatyczne), sera feta (nie "typu" feta), oliwy z oliwek, octu winnego, natki pietruszki, oregano, oraz soli(...)sałatę natomiast rwiemy (w przypadku krojenia sałata stałaby się bowiem gorzka i zwyczajnie niesmaczna). Pomidory i feta mają mieć postać kostek (w oryginalnym przepisem pomidory są pokrojone na "ósemki"), ogórki - połówek plasterków, natomiast cebula i oliwki - plasterków. Tak przygotowane składniki łączymy w następujący sposób: najpierw pomidory i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz oliwą i mieszamy; dopiero po kilkunastu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasłoików o pojemności 1 litr. Składniki: 1 mała główka białej kapusty o wadze około 1 - 1,2 kg 1 kg marchwi 1 kg pomidorów 1 kg ogórków 1,5 kg papryki ( fajnie jeżeli jest w wielu kolorach) 0,8 kg cebuli białej na zalewę: pół szklanki(...)oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki gorczycy łyżka ziela angielskiego Wykonanie: Kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w cienkie plastry, przekroić je jeszcze pół. Ogórki posiekać na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w księżyce. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w cienkie plasterki o długości
Poezja Smaków - blog kulinarny