Składniki: 200g kolorowego makaronu, świderki, puszka kukurydzy (285g po odsączeniu), 1 wędzone udko kurczaka (300g), 1/2 czerwonej świeżej papryki, 1/2 żółtej świeżej papryki, 1/2 cebuli, 2 większe ogórki kiszone, garść natki pietruszki, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Makaron(...)ugotować w osolonej wodzie, a po ugotowaniu przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do całkowitego ostygnięcia. Kukurydzę odsączyć. Mięso odzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Papryki, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać. Górę sałatki obsypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
W kuchni u MonikiZapraszam na bardzo pysznego, mięciutkiego i aromatycznego kurczaka. Dobry do ziemniaków, kasz czy ryżu a dodatki wedle własnych upodobań. Ja podałam smażone ogórki świeże [ klik ] Kurczak po marokańsku. Składniki: 2 uda z kurczaka 2 łyżki przyprawy marokańskiej kasza kuskus wedle uznania olej rzepakowy do smażenia(...)przykryciem do miękkości. Szklankę kaszy kuskus zalałam wrzącą wodą o 1 centymetr nad powierzchnię kaszy, pozostawiłam aby kasza wchłonęła wodę. Podałam kurczaka z kaszą kuskus i smażonymi świeżymi ogórkami. Smacznego. Przepis kuchni marokańskiej własny. "Podróże małe i duże" Pachnąca maciejka
Moje Małe Czarowaniesmaku ok. 700ml bulionu (ewentualnie można podczas gotowania dolać trochę wody, gdyby nadmiar wyparował) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy) 5 średnich ogórków kiszonych (ok. 280g) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Schab również pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem(...)bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskiego. Dusić gulasz pod przykryciem, na małym ogniu, przez minimum 45 minut. Jeśli dłużej podusimy mięso, tym będzie lepsze w smaku. Następnie kroimy ogórki w kostkę, odsączamy lekko i wrzucamy do gulaszu. Gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 minut. Na sam koniec zagęszczamy sos mąką (w 1/3 szklanki wody rozprowadzamy 2-3 łyżeczki
Kulinarne Przebojekilku względów. Przede wszystkim w oryginalnej greckiej sałatce nie ma sałaty. Żadnego rodzaju i basta. Sałatka taka, zwana przez Greków chłopską, składa się z grubo krojonych warzyw: dojrzałych pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli pociętej w piórka, papryki, czarnych oliwek (najlepiej z pestkami, są bowiem bardziej aromatyczne), sera feta (nie "typu" feta), oliwy z oliwek, octu winnego, natki pietruszki, oregano, oraz soli(...)sałatę natomiast rwiemy (w przypadku krojenia sałata stałaby się bowiem gorzka i zwyczajnie niesmaczna). Pomidory i feta mają mieć postać kostek (w oryginalnym przepisem pomidory są pokrojone na "ósemki"), ogórki - połówek plasterków, natomiast cebula i oliwki - plasterków. Tak przygotowane składniki łączymy w następujący sposób: najpierw pomidory i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz oliwą i mieszamy; dopiero po kilkunastu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasłoików o pojemności 1 litr. Składniki: 1 mała główka białej kapusty o wadze około 1 - 1,2 kg 1 kg marchwi 1 kg pomidorów 1 kg ogórków 1,5 kg papryki ( fajnie jeżeli jest w wielu kolorach) 0,8 kg cebuli białej na zalewę: pół szklanki(...)oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki gorczycy łyżka ziela angielskiego Wykonanie: Kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w cienkie plastry, przekroić je jeszcze pół. Ogórki posiekać na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w księżyce. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w cienkie plasterki o długości
Poezja Smaków - blog kulinarnyUpały nie odpuszczają i trzeba pamiętać o nawodnieniu, ale także o orzeźwieniu organizmu. A nie ma chyba nic lepszego na pragnienie niż domowa lemoniada. Koniecznie spróbujcie smaku świeżego ogórka w połączeniu z sokiem z cytryny oraz nutką orzeźwiającego imbiru i chłodzącej mięty. Smak lemoniady Was zaskoczy. Pozytywnie oczywiście! Doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Pozdrawiam Was gorąco! Składniki: 1 ogórek szklarniowy(...)cytryny 1 litr wody mineralnej 4 łyżki cukru 3 cm kawałek świeżego imbiru Dodatkowo: świeża mięta kostki lodu Przygotowanie: Wyciskamy sok z dwóch cytryn, trzecią kroimy w plasterki. Ogórek i imbir także kroimy w plasterki. Wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy plasterki ogórka, cytryny i imbiru. Lemoniadę podajemy schłodzoną, z listkami mięty i kostkami lodu
Smakowity Blog KulinarnyBanalnie prosta i sezonowa surówka do obiadu. Kilka składników i gotowa. Polecam również jako dodatek do frytek czy hot dogów. 1 kapusta pekińska 1 duża marchewka 3-4 ogórki gruntowe sól pieprz Kapustę pekińską dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół a następnie w piórka(...)Pozostałe warzywa również dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. wszystkie warzywa dokładnie mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem. Przyprawioną surówkę najlepiej odstawić na jakiś czas tak żeby ogórki puściły sok. Wtedy jest smaczniejsza
VioletoweKucharzeniewielu osób to może się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk różnych smaków. Na pewno już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki , która przyda nam się do zimowych obiadów
Smaczna Pyzakratkę i ostudzić. Jeżeli środek ciastek zbyt wyrośnie, możemy go lekko wgnieść do środka palcem. Paluszki krabowe i łososia pokroić w drobne kawałki. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać składniki sosu, dodać do paluszków, łososia i ogórków, wymieszać, doprawić do smaku. Tak przygotowaną sałatką napełnić przygotowane miseczki z ciasta francuskiego, posypać szczypiorem i płatkami papryki, podawać. Smacznego
Stare GaryProsty i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni. Składniki 1 l kefiru 250 ml śmietany 18% 2 duże ogórki gruntowe 2 jajka sok z 1/2 cytryny pęczek koperku pęczek botwiny sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Botwinę płuczemy i siekamy (bez buraczków). Wrzucamy do wrzątku ,dodajemy sok z cytryny i gotujemy do jej miękkości. Ostudzamy. Kefir mieszamy ze śmietaną ,dodajemy pieprz ,sól i posiekany koperek. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kefiru razem z ostudzoną botwinką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G KitchenPyszny chłodniczek w sam raz na upalne dni ze świeżych warzyw-rzodkiewki i ogórka. Do tego dużo koperku i kwiaty ogórecznika. składniki: 1 średni długi ogórek 300 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego koperku 0,5 l kefiru sól czosnkowa Kociołek Smaków do smaku kwiaty ogórecznika do dekoracji Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Soku, który(...)puści ogórek nie odlewać. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ewentualnie pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać i dodać kefir, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić solą czosnkową. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki aby smaki się przegryzły. Chłodnik podawać przybrany kwiatkami ogórecznika. Polecam też: Chłodnik z botwiną Chłodnik ogórkowy z nasturcją
Monia miesza i gotujesałatki dodajemy surową kaszkę kuskus, ponieważ wyciągnie ona cały sok z innych składników. Zobaczycie jak pięknie napęcznieje. Sałatka bardzo orzeźwiająca i lekka. Składniki: 800 g pomidorów 800 g ogórków 1,5 szklanki oleju 1 duża cebula 1 garść posiekanej(...)natki pietruszki 1 garść posiekanego estragonu 10 listków mięty 300 g kaszy kuskus sok z 2 cytryn sól pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. wszystko razem wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki, olej, estragon,posiekaną miętę i wyciśnięty sok z cytryn. Wszystko wymieszać. Na koniec
O kuchni z uczuciemSkładniki: mięso mielone 75 dag, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 2 średnie, ogórki kiszone 4 średnie, kucharek 1 łyżka, bułka tarta(...)szklanki, woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką z 1/4 szklanką wody z masy uformować 2 podłużne pieczenie, posypać je tartą bułką na patelni rozgrzać olej i zrumienic każdą pieczeń z obu stron pieczenie włożyć
W Mojej Kuchni Lubięmały pęczek koperku 2 młode małe cebulki 200 g sera sałatkowego w kawałku lub pokrojony w kostkę z zalewy solankowej domowy sos czosnkowy Sałatę porwać na małe kawałki. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Ser sałatkowy jeśli używamy w kawałku pokroić w drobną kostkę a jeśłi z zalewy to dobrze osączyć. Młodą cebulkę pokroić
Monia miesza i gotujealbo jeść pałeczkami, ale czy sos nie ma być SOSEM? No. Więc mój spływa z łyżki. Do mieszanki majonezowo-śmietanowej dodajemy posiekane drobniusieńko, najdrobniej jak tylko się da grzybki, ogórki, niektórzy nie mogą obyć się bez dodatku cebuli, ale ją można sobie odpuścić. I tak na jajkach z majonezem pewnie leży centymetrowa warstwa szczypiorku. Wszystko jest kwestią upodobań, więc(...)jedynie wskazówkami. Jest szansa, że sos może się udać. Majonez mieszamy ze śmietaną, musztardą i chrzanem. Dokładnie, aż nie będzie ani jednej grudki majonezu w sosie. Grzybki i ogórki kroimy w najmniejszą kosteczkę na całym świecie. Jak widać na zdjęciach, ja nie miałam tyle cierpliwości. Warzywka topimy w sosie, dodajemy jeszcze posiekany koperek. Moczymy w mieszance łyżeczkę, opcjonalnie palec
wcinaj to