Składniki na ok. 15-18 sztuk muffinek: 1 kiwi 1 brzoskwinia garść rodzynek kieliszek amaretto 30 dag mąki pszennej 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu 3/4 szklanki mleka 8 dag masła 1. Rodzynki zalać amaretto i odstawić minimum na 1 godzinę z alkoholem. Kiwi i brzoskwinię obieramy i kroimy na drobne kawałki, dodajemy(...)dużą łyżkę miodu i odstawiamy. 2. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy jaja, mleko, cukier i miksujemy wszystko razem na gładką masę. Na koniec dodajemy owoce z miodem i rodzynki z amaretto. Delikatnie mieszamy łyżką. 3. Przygotowujemy foremki na muffinki, napełniamy je do połowy. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkaminut ( w tym 20 minut pieczenia) Ilość porcji: 15 babeczek Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 100 g masła rozpuszczonego 1 szklanka mleka 1 łyżka(...)miodu płynnego Garść rodzynek i garść kandyzowanej skórki pomarańczowej* *Można zastąpić innymi ulubionymi bakaliami Do sporej miski wrzucamy mąkę, cukier oraz odmierzoną przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej
Kolizje SmakówSkładniki: • 200 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 3 duże roztrzepane jajka • 150 g deserowej lub gorzkiej czekolady • 280 g mąki • 1 łyżeczka sody • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki mleka • 3 duże śliwki • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z kominem o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką(...)masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas dokładnie ubijając. 3. Do drugiej miski przesiać mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 5. Do utartej masy maślano – jajecznej dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz mleko, delikatnie wymieszać. 6. Dodać mieszankę mąki i wszystko zmiksować, aż składniki się połączą. 7. Masę przełożyć do formy
W mojej kuchniłyżki * mleko – 3/4 szkl * duże jajko – 1 szt * olej – 1/4 szkl * czereśnie – ok. 100 – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i kakao, dodajemy mleko, jajko oraz olej – dokładnie mieszamy. Wrzucamy wydrylowane czereśnie ,mieszamy, wylewamy do keksów ( ok. 25 cm ) i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem
Ostra na Słodkomarchewki: 150 g surowych marchewek – świeże marwitki Marwit, 50 ml wody, 1 duża pomarańcza, 1 łyżeczka masła, 2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego, babeczki: 150 ml mleka, 100 g masła, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 250 g mąki pszennej, 50 g cukru trzcinowego (3 łyżki), 20 g płatków jaglanych. Przygotowanie: Marchewki Sparzoną, osuszoną pomarańczę, ocieramy(...)gotowania marchwi pozostało ok. 3 łyżek syropu, który będzie dodany do ciasta. Marchewki wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Babeczki Mleko podgrzewamy i roztapiamy w nim masło. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, płatkami jaglanymi i solą (tzw. suche składniki). Jajka dobrze ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Dodajemy masło z mlekiem, 3 łyżki pomarańczowego
Moniki Smakołykiktórymi już Was częstowałam :) Składniki na 12 sztuk: 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki chili ¾ szkl. mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 3 łyżki cukru 1 jajko 1 tabliczka mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę, proszek
Kolorowy Przepisownikkwaskowatych jabłek 1-2 łyżki soku z cytryny Składniki na ciasto ucierane: 3 jaja 13 dag masła 13 dag cukru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 10 dag maku 2 łyżki soku jabłkowego Ponadto: 2 łyżki masła 2-3 łyżki konfitury z moreli cukier puder 1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda(...)oddzielić od żółtek. Ubić trzepaczką na sztywna pianę. Masło, cukier i żółtka ucierać mikserem na gładką masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do masy maślanej, przez cały czas ucierając. Całość ostrożnie połączyć z pianą z białek. Na koniec wlać mleko. Dobrze ukręcone ciasto powinno być tak gęste, aby ciężko spływało z łyżki. 4. Mak zalać niewielką ilością zimnego soku
Apetyczna babeczkaszklanka cukru 1 kostka masła 3/4 szklanka mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao 5-6 łyżek mleka Wykonanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszam w misce, wbijam całe jajka i łączę z mąką, aż powstanie coś jak drobne kluseczki. Potem dodaję miękkie masło i zagniatam ciasto. Zawijam w folię(...)łączenia piany z białek z masą. I zawsze mieszam w jedną stronę. Gotową masę przekładam do garnuszka i wstawiam na średni gaz. Gotuję dłuższą chwilę,by ser się rozpuścił.Mleko i budynie mieszam ze sobą i wlewam na gotującą się masę. Chwilę jeszcze gotuję, cały czas mieszając. Konsystencją i smakiem przypomina serek homogenizowany. Zestawiam z palnika i odstawiam
Ciasteczkowy Potwórznaleźć możemy w każdej lodówce:) Z poniższego przepisu wyjdzie nam 10-12 sporych babeczek. 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 2 jajka L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 150g tartego sera lub innego twardego 150 szynki 2 papryki 1/2 słoiczka czarnych oliwek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany(...)paprykę kroimy w drobną kostkę. Oliwki siekamy. 2. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: olej, jajka i mleko, po czym dodajemy ser, paprykę, oliwki i szynkę. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. 3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy tylko do połączenia. Ciastem napełniamy formę do mufinek. Pieczemy
Szefowa kuchniłyżki oleju 30 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jagód/borówek amerykańskich dodatkowo: syrop klonowy jagody/borówki amerykańskie olej do smażenia Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko, ricottę, mleko, olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, zmiksować. Białko ubić. Dodać do ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzetorta con crema di cioccolato fondente e arancia. Buon appetito! SKŁADNIKI 300 g m ą ki pszennej 150 g cukru 50 g oliwy extravergine 16 g proszku do pieczenia 100 ml mleka 3 jaja 1 laska wanilii 1 pomarańcza Dekoracja: cukier puder gorzkie kakao Krem: 200 g gorzkiej czekolady 125 g śmietany 35 g masła 1 pomarańcza(...)miksowania stopniowo wlewamy oliwę extravergine. Gdy ciasto wchłonie olej, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy, po czym mleko. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy m ą k ę wymieszan ą z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksujemy ok. 3-4 min. **** PREPARAZIONE Tutti gli ingredienti devono essere a temperatura ambiente
La grande e la piccola cuocamaślanki - 160 g cukru pudru - 2,5 łyżeczki proszki do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli kuchennej - 150 g czerwonej porzeczki - 120 g wydrylowanych wiśni WYKONANIE: - mąkę połącz z proszkiem do pieczenia - olej, żółtka, mleko, jogurt wymieszaj z cukrem pudrem trzepaczką - białka ubij na sztywno mikserem na najwyższych obrotach Wymieszaną masę z olejem połącz ze suchymi składnikami -mąką. Wymieszaj dokładnie trzepaczką, dodaj
SMYKWKUCHNIobłożenia tortu średnicy 25 cm : 250 g margaryny 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 jajko 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (w granulkach nieco więcej) Mleko, cukier, cukier waniliowy i jajko zmiksować do całkowitego połączenia składników. Zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Ściągnąć z ognia i wystudzić. Kawę zaparzyć łyżką wrzątku i wystudzić
Trzeci talerzKażdy ma swój przepis na ciasto czekoladowe, dzisiaj jedna z jego wersji, bardzo popularna w Brazylii tzw. Nega Maluca czyli w tłumaczeniu szalona czarnuszka. Ciasto jest
Smaki Brazyliiszklanki: gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, zbytnio jednak czuć gryczaną, więc następnym razem dam jej mniej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g masła (dałabym 150 gr następnym razem, bo w wersji bezglutenowej jest delikatnie suche) 2 duże jajka pół szklanki mleka Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy 21-22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem(...)szklanki: gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, zbytnio jednak czuć gryczaną, więc następnym razem dam jej mniej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g masła (dałabym 150 gr następnym razem, bo w wersji bezglutenowej jest delikatnie suche) 2 duże jajka pół szklanki mleka'; document.write
moj przepis na