się przy szybkich wypiekach i nie tylko :) Więcej informacji tutaj . 'keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską' Składniki: * ciasto: - 5 białek - 150 ml mleka - 310 g mąki pszennej - 150g miękkiego masła - 220g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * dodatkowo: - 300-350g borówki amerykańskiej - 2 łyżki mąki - 2 łyżki cukru - cukier puder Białka rozkłócić z mlekiem w miseczce(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie w 3 turach dodawać białka rozkłócone z mlekiem. Należy porządnie zmiksować (na wolnych obrotach) po każdej dodanej porcji białek. Ciasto ucierać do uzyskania białej i puszystej masy. Borówki umyć i wysuszyć. Oprószyć mąką i cukrem (po 2 łyżki). Ciasto wyłożyć do papierowej keksówki
CookYourselfpachnące i chrupiące ciasteczka z orzechami. ŻYTNIE CIASTECZKA Z ORZECHAMI I POMARAŃCZĄ Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej 30 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 5 łyżeczek syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki orzechów nerkowca lub pistacji skórka pomarańczowa otarta z 1/2 pomarańczy polewa: 1/2 tabliczki białej(...)czekolady 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Mąkę żytnią łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodajemy pokrojone masło oraz posiekane orzechy nerkowca lub pistacje i skórkę z 1/2 pomarańczy. W szklance mieszamy mleko , ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wycinamy ciastka. Pieczemy
Bon appetit mon amietych którzy nie przepadają za przekładanymi ciastami z kremem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (czubate) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika gotowa polewa toffi wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Czekoladę gorzką rozpuścić(...)kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak aby nie zrobiły się grudki. Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej, wylać do wyłożonej pergaminem blaszki
Wanilia i Kardamonśmietankowe bez cukru 150g – 200g wiórków kokosowych pół tabliczki czekolady karmelowej lub białej 200 g miękkiego masła 500 ml mleka łączymy z cukrem i zagotowujemy. Pozostałe mleko łączymy z żółtkami oraz proszkiem budyniowym i roztrzepujemy do całkowitego połączenia. Masę budyniową wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy do czasu powstania
Moje Wyrobyśniadanie :-) delikatnie wilgotne ciasto i wspaniały migdałowo - jabłkowy aromat... Po prostu pyszne... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki posiekanych migdałów 3 łyżki orzechów nerkowca 1 duże jabłko rodzynki Nerkowce siekamy na drobne kawałki. Mąkę, cukier, proszek, migdały i nerkowce mieszamy razem łyżką
Czary - gary w kuchnisię na leniwe weekendowe śniadania :) Z przepisu wychodzi ok. 10 pancakesów. Składniki: 2 małe gruszki 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 2 łyki cukru brązowego Szczypta cynamonu Przepis: Gruszki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte gruszki należy odsączyć. Dodajemy do nich jajko i mleko. Całość
Emcia Pichcimąki pszennej 50 g mąki pełnoziarnistej 100 ml oleju roślunnego 100 g cukru 200 g tofu naturalnego 1 duży banan 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka roślinnego co najmniej szklanka malin szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki poza mąkami, proszkiem do pieczenia i malinami utrzeć na gładką masę. Dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając, pod koniec
greenscarfSkładniki : 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 1 i 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotuj również : 1 opakowanie kandyzowanych daktyli płatki lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa formę do muffinek papilotki papierowe Sposób wykonania: Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Przesianą mąkę(...)proszkiem wymieszać z cukrem i szczyptą soli. W misce wymieszać roztrzepane jajka z mlekiem i roztopionym masłem. Mokre składniki wymieszać z suchymi. Papilotki włożyć do formy na muffinki, napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Kandyzowane daktyle oprószyć mąką, włożyć do środka muffinek po 1-2 sztuce. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C przez 25 minut. Przestudzone muffinki udekorować polewą
Przepisy i porady kulinarneżółtka i 1 jajko pół szklanki mąki kukurydzianej 9 łyżek otrąb owsianych 3 łyżki słodzika 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku ½ olejku waniliowego 7 łyżek mleka nadzienie: 3 łyżki mąki kukurydzianej ¼ szklanki wody 1.5 szklanki truskawek słodzik w proszku – kilka łyżek do smaku nadzienie: Mieszamy mąkę z wodą, dodajemy
Humanistka w kuchniprzepisu dorotus76 Składniki na 15 - 16 muffinek : 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 3 dojrzałe banany 2/3 szklanki cukru 40 ml oleju oleju 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Sposób wykonania: Banany rozdrobnić widelcem. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane, kakao
Na słodko lub wytrawnienaszych gości a to co zostało zabrałam jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: - 150 g mąki pszennej - 3 jajka - 200 ml mleka - 8 łyżek oliwy - 100 g startego żółtego sera - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 liście laurowe - 2 średnie marchewki - 1 opakowanie paluszków krabowych - 1 pęczek natki pietruszki - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka papryki ostrej - sól(...)pieprz - 2 łyżki masła Przygotowanie: Marchewki obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na maśle z liści laurowymi do miękkości. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i oliwę, mieszamy. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do masy razem z posiekaną pietruszką i serem żółtym. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi. Keksówkę smarujemy masłem
Zainspirowana w kuchniłyżki masła 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Masło roztopić. Ser zmiksować z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Placki smażyć pojedynczo na małej patelni lub po kilka na większej. Smażyć z obu stron
Bulliołyżki masła 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Masło roztopić. Ser zmiksować z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Placki smażyć pojedynczo na małej patelni lub po kilka na większej. Smażyć z obu stron
Bulliołyżki masła 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Masło roztopić. Ser zmiksować z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Placki smażyć pojedynczo na małej patelni lub po kilka na większej. Smażyć z obu stron
BullioSkładniki (na około 12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka sojowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 duży dojrzały banan pół szklanki cukru 0,5 kg rabarbaru (z czego 200 g do sosu) na sos: 3 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej 200 g rabarbaru szklanka mleka sojowego Przygotowanie: Suche składniki łączymy w dużej
greenscarf