Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 1/4 szklanki cukru 2 jajka i 2 żółtka 3/4 szklanki mleka szczypta soli 250-300g borówek (jeszcze lepiej jagód) cukier waniliowy Na kruszonkę: 1/3 szkl. cukru 1/4 kostki masła 1/2 szkl. mąki Wszystkie składniki siekamy, następnie wyrabiamy palcami drobną kruszonkę. Wykonanie: Masło(...)ucieramy w mikserze do momentu, kiedy cukier będzie całkowicie niewyczuwalny. Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone borówki i delikatnie mieszamy całość. Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką. Pieczemy
Walijskie Pichcenieuroku! Koniecznie spróbujcie! (około 7 sztuk) 200g mąki pszennej 70g cukru 10g cukru cynamonowego 10g cukru waniliowego 10g kakao 5g przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100 ml mleka 70 ml oleju 2 łyżki płynnego miodu (płaskie) Dodatkowo: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukry, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę
Di gotujejedną blachę): 120 g oleju kokosowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 100 g mąki kokosowej 100 g płatków owsianych bezglutenowych 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 szklanka mleka roślinnego 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Rozpuszczamy ksylitol razem z olejem kokosowym. Jedną łyżeczkę mielonego siemienia lnianego zalewamy 2,5 łyżeczkami wody i odstawiamy(...)Następnie dodajemy mąkę kokosową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy, na małym ogniu. 3. Dodajemy wiórki kokosowe wraz z namoczonym siemieniem lnianym, mieszamy. 4. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy. 5. Dodajemy mleko roślinne, mieszamy, cały czas lekko grzejąc. 6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta i tworzymy w dłoniach kuleczkę, którą następnie spłaszczamy na blasze i wyrównujemy
Kawa z mlekiemłyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto ciemne: 2 1/4 szkl. (300 g )mąki 3/4 margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich(...)ok20 minut w temp. 180 st. (ja piekłam z termoobiegiem 2 placki jednocześnie). Krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 200 g masła 3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieram na puch, a następnie
Cynamonowe szczęścieblachę o wymiarach 24 x 40 cm: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 8 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki maku 8 łyżek oleju 8 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórek kokosowych Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć ze sobą składniki suche tj. mąkę, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka
Fabryka pomysłówpieczenia 1/8 łyżeczki soli 80 g cukru 125 ml mleka 2 jajka 90 ml oleju 2 banany 100 g suszonych moreli Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i olejem. Banany obrać, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do płynnych składników. Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Dodać posiekane morele, połączyć. Masę przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzehihi:).. Naprawdę jestem strasznie zadowolony z paczki i czekam na kolejną. a tutaj podaję przepis na babeczki z Gryszczeniówką: Składniki; Cukier 1/2 szklanki mąka 1 szklanka proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki mleko 3/4 szklanki jajka 2 sztuki masło 100 gr cukier wanilinowy 1 łyżeczka 1. Roztapiamy masło w garnku wyłączamy gaz, dodajemy mleka, jajka i mieszamy trzepaczką(...)misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym, proszek do pieczenia i mieszamy wszystko. 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C 4. Jak wystygnie masło dodajemy do miski, wymieszane razem z jajkiem i mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek, możemy mikserem :) 5. Nalewamy ciasto to foremek i dajemy na każdą foremkę jedną łyżkę naszej gryszczeniówki. 6. Zalewamy tak ciastem
pichcisztopotrzebujemy: - 2 jabłka - 60 g marcepanu - ok 3-4 łyżki mleka wegańskiego - 200g mąki migdałowej - opakowanie proszku do pieczenia - 3 jajka - 150 g masła - 50 g cukru - 100g kawałki migdałów (ja użyłam takich gotowych posiekanych w kawałki) Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Marcepan pokroić w kostkę i zagotować z mlekiem na jednolitą masę. Masło z cukrem utrzeć(...)puszystą masę. Pokolei wbijać jajka i dalej miksować. Dodać rozpuszczony marcepan, mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Na sam koniec wrzucić jabłka i kawałki migdałów. Wszystko wymieszać. Piec ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos marcepanowy : - mleko roślinne - kawałek marcepanu Marcepan pokroić w kostkę i zagotować z mlekiem. Całość powinna mieć lejącą konsystencję. Po chwili
Szybko Tanio Smacznieszklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka gryczana 1/4 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki wiórki kokosowe 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 1 1/2 szklanki aromat waniliowy kilka kropli Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia
głodny alergikwsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy w chłodne miejsce aby mus malinowy ostygł. W tym czasie gdy galaretka stygnie, przygotowujemy budyń z likierem: Z mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy, resztę zagotowujemy z cukrem , do gotującego się mleka, wlewamy likier jajeczny, mieszając gotujemy 1 minutę, następnie wlewamy mleko z budyniem i gotujemy na wolnym ogniu cały
Wanilia i KardamonMiłego dalszego świętowania i oczywiście mokrego dyngusa ;) 6 białek 2/3 szkl domowego cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego) 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju rzepakowego 200 ml mleka szczypta soli 2 łyżki suchego maku 2 łyżki wiórków kokosowych cukier puder do posypania migdałowe jajeczka do dekoracji Białka(...)ubić z solą na puszystą pianę. Nadal ucierając dodać cukier. Ubijać aż piana będzie śniąca i szklista. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wlewać cienkim strumieniem mleko i olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z białkami łyżką. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mak, do drugiej kokos. Wlać do formy połowę masy makowej, następnie
Smakołyki Asimiodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 180 stopni/35 – 40 minut Mąkę owsianą przesiewamy do miski. Dodajemy płatki migdałowe, cukier migdałowy Delecta i proszek do pieczenia. Żółtko ucieramy z mlekiem, miodem i olejem. Dodajemy do mąki i mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do formy na tartę
My Chcemy Jeśćjajka 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 gruszki szczypta cynamonu łyżka oleju sposób przygotowania Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia, następnie dodajemy zsiadłe mleko, oraz jajka, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na kilka minut. Gruszki dzielimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy
Miód i pieprzjajka 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka szczypta cynamonu łyżka oleju sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, następnie dodać zsiadłe mleko, oraz jajka, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na kilka minut. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je w plastry, grubości pół centymetra. Rozgrzać
Miód i pieprzłyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - cukier puder - dowolne owoce (u mnie jeżyny) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję cynamon i proszek do pieczenia, dodaję jogurt, ponownie mieszam, wlewam olej. Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na kilka minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto
Wielopokoleniowo