całkowicie nie potrzebuje opisu, bo i tak wiadomo, że to jest boskie połączenie smaków. Zapraszam! Składniki: 200 g miękkiego masła szklanka cukru 2 jajka 250 ml mleka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30-50 truskawek łyżeczka cukru wanilinowego Przygotowanie: Masło lekko ubijamy z cukrem, dodajemy jajka i ponownie ubijamy. Dodajemy cukier wanilinowy, połowę mąki(...)całym proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy wszystkie mleko, ponownie mieszamy, dodajemy pozostałą mąkę, mieszamy do powstania gęstego ciasta. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do pieczenia, na górze układamy truskawki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszamożna wyjadać sam z miski do momentu aż się nie zemdleje z nadmiaru cukru. Babeczki: 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 2 tabliczki czekolady 1/4 szklanki mleka 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli agrest w czekoladzie Krem maślany: szklanka masła szklanka cukru pudru laska wanilii zielony barwnik Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą
sama złodyczpszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol) 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat arbuzowy barwnik różowy w proszku lukier: cukier puder mleko Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania porcjami cukier. następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiewam mąkę pszenną, ziemniaczaną
W kuchni Karmel-itkiwymaga od nas dużego nakładu pracy, a efekt naprawdę powala. Czego potrzebujemy? - 2 jajka - 100 g margaryny (pół kostki) - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - opakowanie cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szklanki pokrojonego(...)rabarbaru (zależy od wielkości blaszki) Przygotowanie: 1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. 2. Jajka, margarynę i cukier miksujemy na jednolitą masę. 3. Wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy. 4. Blachę natłuszczamy margaryną lub olejem, a następnie wysypujemy bułką tartą. 5. Ciasto wykładamy do formy, równo rozprowadzamy łyżką
two broke sistersżytnich 4 jajka (osobno białka, osobno żółtka) pół szklanki cukru (100 g) - myślę, że spokojnie można dać o 1/3 mniej 2 łyżki (40 g) rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2% (25 ml) - tylko jeśli ciasto jest ciut za gęste Przygotowanie: 1. Najpierw rodzynki namaczamy w wodzie. 2. Białko ubijamy, dodając po trochu cukier (jak przy robieniu(...)posypujemy odrobiną mąki, mieszamy. 4. Do białka dodajemy żółtka, miksujemy chwileczkę na niskich obrotach przy pomocy miksera, dodajemy otręby, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, tylko tyle żeby składniki się połączyły. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka. 5. Dodajemy rodzynki, mieszamy łyżką. 6. Pieczemy 35-40 min w temperaturze 170-180 stopni. Do suchego patyczka. Po upieczeniu
Malowane smakiemczekolady „naoblizywał” to jego Polecam Składniki na biszkopt: 380 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 2 jajka 50 g margaryny 125 ml mleka 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę roztapiamy z miodem i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych dodajemy mleko i ostygniętą margarynę z miodem. Ubijamy krótką chwilę do połączenia
Made By Mom And Sonjabłka 1 puszka ananasa w plastrach 250 ml mleka 250 g mąki 70 g wiórek kokosowych Kresto 1 jajko 50 g cukru trzcinowego odrobina proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotować ciasto kokosowe. Mleko zmiksować z mąką, cukrem, wiórkami kokosowymi i odrobiną proszku do pieczenia. Ciasto odstawić i przygotować owoce. Plastry ananasa osączyć z zalewy. Banany obrać, przekroić wzdłuż
Monia miesza i gotujeSkładniki: Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki kawy cappuccino (proszek) 1 kostka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wiśni z syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)blaty. 2. Mleko (część zostawiamy do wymieszania z budyniem) zagotowujemy z cukrami, dodajemy budyń rozmieszany w pozostały mleku. Gotujemy i mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo zimny budyń. Jak krem będzie gładki stopniowo dodajemy kawę cappuccino w proszku. Odkładamy 2 łyżki kremu na wierzch ciasta, a do pozostałej części dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy
Kuchnia domowa Anikaszy jaglanej (lub mąki jaglanej) opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 2 dojrzałe banany (+/- 200 g po obraniu) 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy (15 g) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody szklanka mleka 2% puszka brzoskwiń w lekkim syropie Przygotowanie: Kaszę uprażyć na patelni, a potem wystudzoną zmielić na mąkę przy pomocy malaksera, blendera lub młynka do kawy. Brzoskwinie(...)natłuścić, oprószyć płatkami jaglanymi lub innym, bezglutenowym zamiennikiem. Wyłożyć równomiernie kawałki brzoskwiń. W jednej misce wymieszać mąkę jaglaną, proszek budyniowy, cukier wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodać zmiksowane wcześniej banany i mleko. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać na brzoskwinie, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przed ok. 35-40 minut
Kuchnia Elliesię bardzo szybko! Polecam do kawki! Ciasto: 2 jajka 1 szklanka drobnego cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 3,2% 1 szklanka oleju Krem: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 2 banany 1 szklanka(...)truskawek Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy przez sitko. Naprzemiennie do jajek wsypujemy mąkę oraz wlewamy olej i mleko. Miksujemy na wolnych obrotach do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzeniecukru cukru 1 szklanka mleka 1 jajo 1/2 szklanki oleju aromat waniliowy lub migdałowy 2 garście owoców - ja dałam borówki W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej wymieszać mleko, jajko i olej. Dodać do tego suche składniki z pierwszej miski i wymieszać tak, aby składniki połączyły się - nie trzeba miksować, wystarczy miska lub trzepaczka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cukier waniliowy 200 g cukru 4 żółtka 200 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 30 g gorzkiego kakao 3 płaskie łyżeczki proszku 7 cukierków Snickers 4 łyżki mleka Polewa : 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 6 łyżek śmietanki kremówki 1 łyżka żelatyny 1 szklanka porzeczek Wykonanie(...)ubić mikserem na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem , mąką ziemniaczaną i kakao dodawać porcjami na przemian z mlekiem . Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać , na końcu dodać czekoladę i cukierki , wymieszać. Blaszkę keksówkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą . Ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliktóre wpierw namoczyłam w mleku i sosie sojowym, potem natarłam przyprawami, podsmażyłam, a następnie udusiłam z dodatkiem cebulki i papryki. Wyszło bardzo smacznie:) około 10 udek kurczaka (w tym u mnie 3 bez skóry i kości, dla osoby, która nie lubi „bawić” się z jedzeniem;) ) 4-5 łyżek sosu sojowego około 2 szkl. mleka 2 cebule(...)ząbki czosnku 3-4 duże czerwone papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz słodka papryka w proszku Do miski wlewamy mleko oraz sos sojowy, mieszamy. Wkładamy umyte wcześniej mięso i odstawiamy całość do lodówki na około 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Pozbawione gniazd nasiennych papryki
Smaki Na Talerzumiseczki wysmarowanej lekko olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia – reszta jak wyżej Sos – mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować( trochę odlać do rozmieszania budyniu), proszek budyniowy rozmieszać z odrobiną mleka. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i zagotować. Konsystencja sosu powinna być lekko lejąca. Odstawić do ostudzenia, ale można też podawać sos na ciepło. Formowanie pączków
Kuchnia Pokoleń